Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Δυό δρόμοι και ένα πηγάδι υδρομάστευσης


Αν πάει κανείς στον Προμηθέα (συνοικισμός της Βέροιας είναι Δυτικά του Τριποτάμου) θα δει σ΄ένα σχεδόν αδιέξοδο μέρος δύο οδούς. Την οδό Νίκου Μπελογιάννη και την οδό Άρη Βελουχιώτη. Η οδός Μπελογιάννη είναι σε επαφή από τη μια μεριά με το 2ο γυμνάσιο, και βλέπουν σ’ αυτήν όλο κι όλο τρεις πολυκατοικίες και η  άλλη (Βελουχιώτη) είναι αδιέξοδο. Και από τους δύο δρόμους οι οποίοι είναι ζήτημα αν απέχουν 130 μέτρα περνούν συνολικά 10 αυτοκίνητα την ημέρα το πολύ. Τα ονόματά τους παραπέμπουν σε γνωστές προσωπικότητες της Νεοελληνικής ιστορίας.


 Έσπαγα το κεφάλι μου να θυμηθώ που αλλού τους είδα μαζί και δεν τα κατάφερα. Οπότε  googlάρισα. Ναι οι δύο αυτές φυσιογνωμίες είχαν ξανασυναντηθεί παίζοντας ηγετικό ρόλο σε μια περιοχή που δεν έμοιαζε εκείνη την ήσυχη γωνιά της πόλης μου. Το μέρος που είχαν συναντηθεί είναι το πιο φρικώδες τοπόσημο της Νεοελληνικής ιστορίας.  Η πηγάδα του Μελιγαλά. 

Θέλησα να γράψω κάτι για το συμβάν του Μελιγαλά. Δεν είναι τελικά εύκολο. Αν αφαιρέσεις τα γεωγραφικά στοιχεία, για όλα τα άλλα υπάρχουν δύο ακραίες διηγήσεις και μια σειρά ενδιάμεσων, η κάθε μια από τις οποίες αντιστοιχεί σε ένα κόμμα ή μια ιστορική συγκυρία. Από την άλλη πολλά στοιχεία για τις δευτεραγωνιστικές προσωπικότητες  στο συμβάν  μπορείς να βρεις μόνο στο αρχείο των νεκρολογιών του Ριζοσπάστη, έντυπο εγνωσμένης μεροληπτικότητος.  Για να γράψω ένα κείμενο για την σφαγή, (τέτοιου είδους ήταν το συμβάν) του Μελιγαλά, θα χρειαζόμουν, δεδομένου ότι δεν είμαι ιστορικός, πέντε τουλάχιστον χρόνια. 

Επειδή όμως αυτό που θέλω δεν είναι να παρουσιάσω μια ιστορία, αλλά να παράξω μια πολιτική πράξη, αποφάσισα να κάνω μια λίστα των κοινά παραδεκτών γεγονότων σε σχέση με το συμβάν αλλά και τα βιογραφικά των προσωπικοτήτων τα ονόματα των οποίων  για κάποιον δικό του λόγο ο δήμος Βεροίας έκανε ταμπέλες δύο δρόμων του. 


Την λίστα και την πολιτική παρέμβαση, τις επεξεργάζομαι. Όποιος έχει υλικό και θέλει να μου το στείλει, ας το πράξει μέσω των σχολίων αυτής της αναρτήσεως.
 


3 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρον θα έχει να μάθουμε τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου με το οποίο έγινε η ονοματοδοσία αυτών των οδών, το σκεπτικό τους και αν μπορούμε να προσφύγουμε κάπου για να εκλείψει αυτό το όνειδος στους δρόμους της πόλης μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίνεις καλή ιδέα. Μια αίτηση σε πρώτη φάση θα ήταν ότι καλύτερο για να ξεκινήσει ένας διάλογος με τη διοίκηση.

      Διαγραφή
    2. Κατά τα άλλα φυσικά και μπορούμε. Από ότι φαίνεται παρακάτω η κεντρική διοίκηση δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για το πως λέγεται ένας δρόμος και ίσως καλά κάνει. Άρα οφείλει να γίνει πρόταση ομάδος πολιτών. Με τα δεδομένα της Βέροιας μάλλον είναι χαμένη υπόθεση αλλά αν δοθεί μάχη τα κέρδη θα είναι ανυπολόγιστα ακόμη και σε περίπτωση ήττας.

      Διαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!