Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Κείμενο χωρίς links και φωτογραφίες



Η Βέροια έχει ένα Ηρώο στην Πλατεία Ωρολογίου. Καλό κακό δεν έχει σημασία σ’ αυτό το κείμενο. Εδώ θα διερευνηθούν οι διοικητικές διαδικασίες που το παρήγαγαν. Όχι για να στηλιτευτεί η προχειρότητα και η αυθαιρεσία που τις διέκριναν όσο για να δοθεί το μήνυμα ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται και παρότι επιδεικνύουν συχνά γουμαρίσια υπομονή κάποια στιγμή κλωτσάνε.


Το ηρώο της πλατείας δεν ήταν πάντα αυτό. Για την ακρίβεια κατασκευάστηκε (φιλοτεχνήθηκε αν θέλετε) στη θέση ενός άλλου σχετικά πρόσφατα. Το 2009 για την ακρίβεια.

Λίγα λόγια για το παλιό
Ήταν ένα ορειχάλκινο άγαλμα πάνω σ’ ένα σχετικά ψηλό βάθρο πόνημα του γλύπτη Ευθύμιου Καλεβρά από το 1979 που βραβεύθηκε πρώτο σε πανελλήνιο διαγωνισμό και αγοράστηκε με έξοδα του Δήμου, επί Δημαρχίας Ζαμπούνη.(1978-1982). Επί 30 σχεδόν έτη, αποτελούσε το Ηρώο στην κεντρική πλατεία της πόλης (Ρακτιβάν ή Ωρολογίου ή Πλατείας Δικαστηρίων), ώσπου αποκαθηλώθηκε κατά την διάρκεια των εργασιών της ανάπλασης της Πλατείας, στις αρχές του 2008. Για την τύχη του είχε προηγηθεί συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο της Βέροιας, ήδη από το 2003, οπότε είχε αποφασισθεί η αλλαγή Ηρώου,  στο οποίο αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, η μεταφορά του στο πάρκο της οδού Πιερίων στη συμβολή της με την οδό Παπάγου στο Ο.Τ. 545β στη Βέροια.  Η απόφαση αυτή ουδέποτε εκτελέστηκε μέχρι σήμερα, (03.06.2014) και μέχρι πρότινος το άγαλμα του Ηρώου, βρισκόταν κυριολεκτικά πεταμένο και ακρωτηριασμένο (έλειπε ένα περιστέρι που ήταν προέκταση του αριστερού χεριού του) σε υπαίθρια δημοτική αποθήκη στην Δυτική πλευρά του Δικαστικού Μεγάρου της Βέροιας.

Το σημερινό
Σχεδιάσθηκε και κατασκευάστηκε το 2009 από τον γλύπτη Κων/νο Βαρώτσο χωρίς την διαδικασία καλλιτεχνικού διαγωνισμού. 
Τέλη του 2013 έγινε ευρύτερα γνωστό σε συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων ότι ο εργολάβος Ηλίας Μπαλής ενήγαγε τον δήμο Βεροίας ζητώντας χρήματα που είχε δανείσει, στο Νομικό πρόσωπο KΑΠΑ του Δήμου Βέροιας, (πρόεδρος του ο Δημοτικός Σύμβουλος Παυλίδης Παύλος),  προκειμένου να κατασκευαστεί το νέο Ηρώο στην Πλατεία Ωρολογίου. Στο κείμενο της αγωγής υπάρχει ο ισχυρισμός ότι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2009 ο Ηλίας Μπαλής δάνεισε στον δήμο Βεροίας το ποσό των 30.000 € προκειμένου να αποπερατωθεί το Ηρώο της πόλης. Δευτερευόντως στην αγωγή παρατίθενται δύο ακόμη γεγονότα: Ότι το ποσό αυτό ο εργολάβος ισχυρίζεται ότι το έδωσε στα χέρια του κ. Βαρώτσου. και ότι οι άνθρωποι του δήμου τον διαβεβαίωσαν ότι ανέμεναν άμεση εκταμίευση της σχετικής δαπάνης. Η αγωγή κατατέθηκε την 12 Αυγούστου του 2013. Η ύπαρξη αυτής της αγωγής μας ανανέωσε το ενδιαφέρον αρκετών συμπολιτών  για το θέμα.
Η αγωγή μέσα από το πρίσμα της νομιμότητας των διαδικασιών δεν μπόρεσε παρά να θεωρηθεί γεγονός αφύσικο όσο και ανεξήγητο. Μοιραία λοιπόν ζητήθηκαν πρόσθετες πληροφορίες από μέλη της επιτροπής Οικονομικής Επιτροπής. Έτσι έγινε γνωστό  ότι και ο γλύπτης Κωνσταντίνος Βαρώτσος διεκδικούσε και διεκδικεί από τον δήμο γύρω στις 71.000,00 € για την φιλοτέχνηση και κατασκευή του νέου Ηρώου της πόλης και η διεκδίκηση αυτή έλαβε ήδη την δικαστική οδό. Δόθηκε μάλιστα και αντίγραφο της συγκεκριμένης αγωγής. Εκεί ο γλύπτης Κων/νος Βαρώτσος επικαλείται την υπ΄ αριθμ. 27/2007 σύμβαση που υπέγραψε με τον δήμο Βεροίας την 26/09/2009 στην οποία είχε συνομολογηθεί αμοιβή 60.000,00 €, συν 11.400,00 € ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι η αμοιβή στο άρθρο 6 του συμφωνητικού φαίνεται πως «θα γίνεται ανάλογα με την πρόοδο υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου του έργου, βάσει Λογαριασμού του αναδόχου και της σχετικής πιστοποίησης από τον επιβλέποντα του έργου (Δήμος)». Πουθενά δεν αναφέρεται οτιδήποτε που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του Ηλία Μπαλή. Αναφέρεται όμως ότι το διοικητικό δικαστήριο ακύρωσε το συμβόλαιο που είχε υπογράψει με τον Δήμο επαναλαμβάνοντας απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Αυτό με τη σειρά του οδήγησε στην Περιφέρεια η οποία τώρα πια λέγεται Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης.
Από την Αποκεντρωμένη διοίκηση παραχωρήθηκαν έγγραφα τα οποία ήσαν:
   Η πρωτοβάθμια ακύρωση της από 32/2009 αποφάσεως της Δημαρχιακής επιτροπής  με την οποία εγκρίθηκε το σχέδιο σύμβασης, η οποία  τελικά υπογράφτηκε από τους Δήμο Βεροίας και Βαρώτσο. Το έγγραφο ήταν υπό τα στοιχεία 8140/2-10-09 και οι λόγοι της ακύρωσης περιγράφονται ως
            Την ανυπαρξία του καλλιτεχνικού διαγωνισμού λόγω του ότι το έργο ήταν προϋπολογισμού άνω των 50.000,00 €
            Την ανυπαρξία εγγεγραμμένης πίστωσης
            Την έλλειψη γνωμάτευσης της επιτροπής της παραγράφου 5 του άρθρου 9 του ΠΔ/τος 28/80
Η απόφαση αυτή ακολουθήθηκε από την 213/2011 απόφαση του τριμελούς διοικητικού πρωτοδικείου Βεροίας το οποίο δήλωσε αναρμοδιότητα να κρίνει την προσφυγή του γλύπτου Κων/νου Βαρώτσου
·         Η προσφυγή της Δημάρχου Βεροίας Χαρίκλειας Γεωργιάδου Ουσουλτζόγλου  κατά της απόφασης η οποία συνάπτεται και στην οποία εκτίθεται σειρά επιχειρημάτων. Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 21/10/2009
·         Απόσπασμα πρακτικών στο οποίο φαίνεται η νέα απόρριψη της προσφυγής της κ. Δημάρχου.
·         Η απόφαση 37/2008 του Δημοτικού συμβουλίου (21/ 01/ 08) με την οποία συγκροτήθηκε επιτροπή κρίσης καλλιτεχνικών έργων
Τα παραπάνω οδήγησαν σε συμπεράσματα όπως

1.        Το εξαφανισμένο (;) γλυπτό , δεν είναι ένα από τα συνήθη αγάλματα των πλατειών της πόλης αλλά αποτέλεσε το Ηρώο της και έχει ιδιαίτερη αξία ως πολιτιστικό μνημείο, δεδομένου ότι  η συγκεκριμένη μορφή σημάδεψε για τριάντα χρόνια τις στιγμές στις οποίες οι κάτοικοι αυτής της πόλης αισθάνονταν ότι πρέπει να τιμήσουν τους ήρωές τους.
2.        Ότι το άγαλμα του Ηρώου της Βέροιας καταστράφηκε και συκοφαντήθηκε ως έργο τέχνης, μεταφέρθηκε και εγκαταλείφτηκε ακρωτηριασμένο κάποια περίοδο στον Σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Δήμου της Βέροιας. και σήμερα πλέον είναι άγνωστο που βρίσκεται, και ταυτόχρονα η Δημοτική Αρχή λοιδορεί όποιον τολμήσει να την ρωτήσει. (Ναι έγινε και αυτό)
3.        Ότι ενώ το μέταλλο του αγάλματος (ορείχαλκος) ζυγίζει κοντά 300 κιλά και σαν scrap μπορεί να διατεθεί στην αγορά περίπου 1200 € το ίδιο το έργο κοστίζει πολλαπλάσια  και αποτελεί μια περιουσία του δήμου και σαν περιουσιακό στοιχείο οφείλει να συντηρείται ώστε να διατηρεί την αξία του.
4.        Ότι η συμπεριφορά της δημοτικής αρχής σχεδόν ισοδυναμεί με φθορά δημόσιας περιουσίας. Μια κολάσιμη παραβατική πράξη.
5.        Ότι καταστρατηγήθηκαν τα άρθρα που διέπουν το ηθικό δικαίωμα του δημιουργού του σύμφωνα με το νόμο 2121/1993 συγκεκριμένα τα άρθρο 16, και 17, βάζοντας τον δήμο στον κίνδυνο να υποστεί πιθανές απαιτήσεις αποζημίωσης από τον καλλιτέχνη ή ακόμη και τους κληρονόμους του.
6.        Ότι δεν τηρήθηκαν αποφάσεις ακόμη και αυτού του ίδιου του Δημοτικού συμβουλίου για μεταφορά και επανεγκατάσταση του αγάλματος.
7.        Ότι για την κατασκευή του Νέου Ηρώου όχι μόνον δεν τηρήθηκαν οι Νόμιμες διαδικασίες αλλά και αγνοήθηκε σκόπιμα και μεθοδευμένα η ακυρωτική απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η αντίστοιχη της Επιτροπής του άρθρου 152.
8.        Ότι υπάρχουν εκκρεμείς δικαστικές διεκδικήσεις χρηματικών ποσών που συμποσούνται στις 100.000 € τουλάχιστον που σχετίζονται με την χρηματοδότηση του έργου και εξόφληση του δημιουργού του. 
Και επειδή ο Blogger και ο καλός του φίλος Γιάννης Α. βαρέθηκαν το δούλεμα αλλά και επειδή, κυρίως, οι επόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν διοικούν τραπεζοκαθίσματα αλλά ανθρώπους, μαζέψανε όλα τα έγραφα συνέταξαν  ένα κείμενο που μοιάζει με το παραπάνω και το κατέθεσαν στην Εισαγγελία. 


Δεν ήταν χαρούμενοι που έκαναν κάτι τέτοιο. Θα προτιμούσαν να διοικούνται από προσεκτικούς και σοβαρούς ανθρώπους αντί να τρέχουν σε δικαστήρια στην ηλικία τους.

Α2014/2111 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!