Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Οικολογικές ακρότητες


Το κείμενο έχει παρθεί από το τεχνικό ψηφιακό περιοδικό Αρχιμήδης (τεύχος 3) που εκδίδεται από ομάδα εκλεκτών Μηχανικών 
 
Παρακολουθούμε με έντονη απογοήτευση τις «οικολογικές» ακρότητες κάποιων ιδιαίτερα «ευαίσθητων» πολιτών οι οποίοι αντιμάχονται την δημιουργία αιολικών πάρκων, τις περισσότερες φορές με αίολα επιχειρήματα, εμφανείς σκοπιμότητες και λογικές «ακροβασίες».



«Σε κάθε περίπτωση οι υπερβολικές γενικεύσεις, οι ακρότητες αισιοδοξίας των οπαδών όπως και οι καταστροφικοί αφορισμοί των αντιτιθεμένων ομάδων αντί να υιοθετούνται άκριτα από καιροσκόπους πολιτικούς, δημοσιογράφους
και δημοτικούς άρχοντες, πρέπει
να υποβάλλονται στη βάσανο της κοινής λογικής και να αξιολογούνται από ειδικούς».


Οι προχειρότητες και οι ακρότητες της κρατικής «πράσινης ανάπτυξης», έδωσαν δυστυχώς επιχειρήματα σ’ αυτούς που συστηματικά αντιμάχονται κάθε πρόοδο και κάθε προσπάθεια ανάπτυξης.Γιατί βέβαια η Αιολική ενέργεια μπορεί να συμβάλει θετικά στην βελτίωση του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας μας, αλλά δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ενεργειακής επάρκειας και του ανταγωνιστικού κόστους. Από αυτή την πλευρά δεν θα παύσουμε να αντιδικούμε με τους πολέμιους της παραγωγής ενέργειας με αφετηρία τον Ελληνικό λιγνίτη, δεδομένου οτι εξασφαλίζει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια και υπηρετεί την ενεργειακή ανεξερτησία της χώρας μας. Δεν παραβλέπουμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά το ισοζύγιο αξιολόγησης, όπως έχουν αποδίξει με ακλόνητα επιχειρήματα σο- βαροί επιστήμονες, παραμένει θετικό υπέρ της χρήσεως του λιγνίτη μας για τον κύριο όγκο της Ελληνικής ηλεκτροπαραγωγής.Αφορμη γι’αυτό το σχόλιο έδωσαν κυρίως οι ακρότητες αυτών που αντιμάχονται τα αιολικά πάρκα με επιχειρήματα όπως ο θόρυβος που προκαλόυν, η ενόχληση των πουλιών και η αισθητική ενόχληση απο τους πυλώνες... Αν και αρμοδιότεροι ημών έχουν ήδη δώσει έγκυρες απαντήσεις θέλουμε να προσθέσουμε μια φωνή λογικής και ρεαλισμού, ισχυριζόμενοι ότι οι ΑΠΕ ούτε πανάκια αποτελούν, ούτε μπορούν να λύσουν (μόνες τους) τα ενεργειακά προβλήματα της χώρας μας. 
Αναμφισβήτητα όμως μπορούν να συμβάλουν θετικά στην αντιμετώπισή τους αρκεί οι σχετικές επιλογές και αποφάσεις να στηρίζονται σε προσεκτική και ρεαλιστική αξιολό- γηση των εκάστοτε δεδομένων. Πρέπει απαρίτητα να είναι οικονομοτεχνικά τεκμηριωμένες, να λαβάνονται με πλήρη διαφάνεια και αποδεδειγμένα να υπηρετούν το κοινωνικό συμφέρον, πέρα από τοπικιστικές και ύποπτες σκοπιμότητες και ακρότητες. 
Σε κάθε περίπτωση οι υπερβολικές γενικεύσεις, οι ακρότητες αισιοδοξίας των οπαδών όπως και οι καταστροφικοί αφορισμοί των αντιτιθεμένων ομάδων αντί να υιοθετού- νται άκριτα από καιροσκόπους πολιτικούς, δημοσιογράφους και δημοτικούς άρχοντες, πρέπει να υποβάλλονται στη βάσανο της κοινής λογικής και να αξιολογούνται από ειδικούς.
 Η πολιτεία έχει δημιουργήσει φορείς και αρμόδιους οργανισμούς αξιολόγησης, οι οποίοι όμως (ίσως λόγο και του κομματικού τρόπου συγκρότησής τους) δεν έχουν κερδίσει την αναγνώριση αντικειμενικότητας και εγκυρότητας που θα απέτρεπε την εύκολη κριτική των αποφάσεων και προτάσεών τους. Αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα, που σχετίζεται με την υπερβολική κομματικοποίηση της κοινωνίας μας σε πληθώρα τομέων...
  
Βάιος Σελλούντος
 M-H Μηχανικός 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!