Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Η απάντηση και ο σχολιασμός της συνέντευξης της Δημάρχου Βεροίας.

Υπήρξε ακόμη ένα κείμενο στο οποίο έδειξα αυτοσυγκράτηση και δεν δημοσίευσα μέσα στην προηγούμενη βδομάδα. Η απάντηση στη συνέντευξη της ΧΟΓ σην Μακεδονική. Σήμερα (22 04 13) η απάντηση δημοσιεύθηκε και εγώ με την σειρά μου ανεβάζω το κείμενο.




Φίλε Ζήση
Το πρωί της Δευτέρας σοκαρίστηκα.  Μισοάγνωστος με πλησίασε και μου είπε γρήγορα. Έξι η επτά; Σαράντα δύο απάντησα. Τότε είσαι ο άνεργος μου είπε και έφυγε . Το μοτίβο επαναλήφθηκε λίγο αργότερα.  Χρειάστηκε ένα ολόκληρο πρωινό για να καταλάβω ότι πλήρωνα απλώς τις συνέπειες μιας συνέντευξης που πήρες από την Δήμαρχο Βεροιαίων.  Την διάβασα και ανταποκρίνομαι.

Η κ. Δήμαρχος δήλωσε, προσπαθώντας να δικαιολογήσει μια σειρά κακοδαιμονιών σε δημοτικά έργα, πως για αυτό ευθύνεται μια ολιγομελής ομάδα ανθρώπων οι οποίοι ή είναι άνεργοι ή υποφέρουν από άνοια. Η καινοφανής ερμηνεία της διακοπής ή έστω της αδικαιολόγητης καθυστέρησης ενός ολόκληρου προγράμματος επενδύσεων με προκαλεί να δώσω τον αντίλογό μου σ’ όσα είπε. Δεν αρκούμαι όμως σ’ αυτό. Παρουσιάζω και μερικές κτυπητές περιπτώσεις αδίστακτης απαξίωσης των πολιτών που νοιάζονται για την πόλη τους και τολμούν να προτείνουν τρόπους για την βελτίωση του μέλλοντός της.

Για την Γέφυρα Κούσιου.

Το έργο δημοπρατήθηκε ως εάν επρόκειτο για  τσιμενταύλακες στο Ταγαροχώρι. Δηλαδή κλήθηκαν όλοι και εκλέχθηκε ο φθηνότερος. Μια γέφυρα όμως που στηρίζεται σε δύο πυλώνες (στύλους) πιο ψηλούς από την υψηλότερη πολυκατοικία της πόλης δεν δημοπρατείται έτσι. Καλείς τους μόνον ανθρώπους με εμπειρία σε τέτοια έργα και κάνεις μεταξύ τους διαγωνισμό. Πρόκειται για μια πέρα για πέρα νόμιμη αλλά και ορθολογική διαδικασία. Η κ Δήμαρχος ήξερε καλά ότι υπάρχει και αυτή η δυνατότητα, αρκεί  να εκηρύσσετο  το έργο ειδικού σκοπού. Αυτό όμως απαιτούσε μια διαδικασία ενός έως δύο μήνες και αυτή ήθελε να κάνει εγκαίνια. Ήταν προεκλογική περίοδος βλέπεις. Τίναξε δηλαδή, μια ευγενική πράξη κάποιων συμπολιτών, μια γενναία δωρεά στον αέρα για να ικανοποιήσει την πιο ρηχή της φιλοδοξία. Να την «τραβήξουν video οι τηλεοράσεις».
Τα υπόλοιπα όπως το γεγονός ότι δεν έδιωξε τον εργολάβο στα μέσα του Ιουνίου του ’11, ότι του χάρισε τις ρήτρεςπου ήταν γύρω στα 140 χιλ ευρώ, ότι του έδωσε πρόσθετο έργο 142 χιλ χωρίς να υπάρχει άλλος λόγος εκτός από το να τον καλοπιάσει, ότι του ζήτησε να κάνει διαφορετική μορφή ξυλοτύπου για τον δελεάσει με μια συνεπαγόμενη αύξηση του προϋπολογισμού είναι πράγματα που ακολούθησαν και μόνο σαν εκδηλώσεις  πανικού μπορεί να εξηγηθούν. Όσον αφορά στη Γέφυρα λοιπόν θεωρώ ότι απέδειξα πως δεν φταίει καμιά ολιγομελής ομάδα για την διακοπή της κατασκευής της.

Δρόμος άνω κάτω Σέλι.

Ιστορίααπό το 2007. Έδωσαν παραπάνω λεφτά στον εργολάβο που ήδη είχε παρατήσει το έργο για να μην απενταχθεί από το ΕΣΠΑ. Ο εργολάβος τα πήρε και έφυγε. 1.380.000 € συνολικά για δύο χιλιόμετρα εκσκαφών, αν σκεφτεί κανείς ότι ο δρόμος στην αρχή του μόνον είναι μέσα στην χάραξη. Προς το τέλος αποκλίνει γύρω στα 150 μέτρα!  Πήραν, είναι αλήθεια, και χρήματα πίσω με την κατάπτωση της εγγυητικής: 404 χιλ €. Για αρκετά τα παραπάνω θα γίνει δίκη την 04 06 13.

Μας είπε επίσης ότι ανέθεσε σε τεχνικό γραφείο της Θεσσαλονίκης την μελέτη επιμετρήσεων η οποία πιστεύει ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι η ημερομηνία της δίκης. Η ερώτηση βέβαια είναι γιατί αυτή η μελέτη δεν ανατέθηκε πριν έξι ολόκληρα χρόνια. Γιατί την τελευταία στιγμή;  Μας είπε πως «όλα θα εξελιχτούν καλά και ότι ο εφιάλτης θα λάβει τέλος», χωρίς να διευκρινίσει  τι θεωρεί αυτή καλό. Αφήνοντας το ασχολίαστο τον ισχυρισμό της πως «ο Δήμος δεν ζημίωσε από την υπόθεση» θα πω πως αν στο τέλος φανεί πως όλα έγιναν καλά, τότε ο εργολάβος θα ζητήσει πίσω την εγγυητική του επιστολή και ο Δήμος θα πρέπει να επιστρέψει στο ίδρυμα την εξέδωσε τα 404 χιλ €!! Όπως και να ‘χει το πράγμα θα υπάρξει και καταλογισμός. Δηλαδή θα πρέπει ο Δήμος να επιστρέψει στο ΕΣΠΑ από 900χιλ έως  1.380.000€!!!

Αστικές Αναπλάσεις.

Αυτό το έργο δεν είναι κρυμμένο στα βουνά. Είναι στη μέση του αστικού ιστού για να ταλαιπωρεί με την συνολική του αστοχία μια χιλιάδα τουλάχιστον οικογενειών  που κατοικούν στην περιοχή. Εδώ η συζήτηση έχει εξαντληθεί πλήρως. Μένουν μόνον δύο ερωτήματα.
1.       Ποια η σκοπιμότητα των επεμβάσεων στα  πεζοδρόμια όταν γύρω στο 2015 (ένα χρόνο μετά την αποπεράτωσή τους) θα έρθει στην πόλη το φυσικό αέριο και θα χρειαστεί να σπάσουν ξανά τα πλακόστρωτα;
2.       Γιατί δεν έκανε μια διαφορετική και πολύ πιο χρήσιμη επιλογή μ’ αυτά τα  χρήματα, δηλαδή να κάνει μια ευρύτατη υπογειοποίηση των δικτύων προς όφελος της υγείας των συμπολιτών της;
Φυσικά υπάρχει και το θέμα των καταργούμενων θέσεων στάθμευσης και η τεράστια σκέκουλα για ένα γκαράζ κάτω από την Στρατού που θα ήθελε, είπε, να κατασκευάσει. Ας τελειώνουμε μ’ αυτό το παραμύθι. Δεν έχει καμιά πρόθεση να κατασκευάσει πάρκινγκ. Αν είχε  θα ξεκινούσε τις διαδικασίες αλλαγής του ρυμοτομικού και την επακόλουθη αλλαγή χρήσεως του οικοπέδου από τις αρχές του 2011. Δεν το έκανε γιατί ποτέ δεν πήρε στα σοβαρά ούτε τους συμπολίτες της  ούτε και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το αξίωμά της. 
Φυσικά κρύβεται πίσω από μένα. Κρύβεται πίσω από την μια και μοναδική αίτηση που κατέθεσα στην πολεοδομικήυπηρεσία του Δήμου Βεροίας (ναι του Δήμου Βεροίας) με την οποία ζήτησα αντίγραφο της οικοδομικής άδειας των εργασιών του χώρου στάθμευσης.
Γι’ αυτά όφειλα σαν απλός πολίτης να ενδιαφερθώ. Δε λέω, αν δεν είχαν σπάσει οι δουλειές στο γραφείο μου και δεν είχα χρόνο, πιθανώς να έκανα λιγότερα.
Της έκανα όμως μαζί με άλλους συμπολίτες και προτάσεις. Γραπτές, μετρημένες και υλοποιήσιμες.

Φροντίδα για την επιχειρηματικότητα.  

Καμία τριανταριά μέλη της επιτροπής διαβούλευσης (ΕΔ)  του δήμου Βεροίας  θεωρήσαμε πως η χωροθέτηση και προετοιμασία επιχειρηματικών περιοχών αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη του τόπου μας.  Η συγκρότηση μιας θεσμοποιημένης Βιομηχανικής περιοχής κατ’ αρχήν, αλλά και άλλων περιοχών άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων αργότερα. Ο μόνος νόμιμος και θεσμικός τρόπος να ξεκινήσουμε εμείς την συζήτηση ήταν να καταθέσουμε πρόταση στην πρόεδρο της επιτροπής Διαβούλευσης , την  δήμαρχο εν προκειμένω,  και να της ζητήσουμε να το θέσει σαν θέμα. Στον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας των ΕΔ μάλιστα αναφέρεται πως αν τα δύο τρίτα των μελών της επιτροπής ζητήσουν την συζήτηση μιας πρότασης  τότε ο πρόεδρός της  υποχρεούται να το θέσει σαν μοναδικό έκτακτο θέμα συζήτησης. Όσο την είδατε εσείς άλλο τόσο και οι άνθρωποι που υπέγραψαν το κείμενο και της το κατέθεσαν. Η πρόταση είναι απλή: Μεθόδευση μιας εξαντλητικής δημόσιας συζήτησης  πάνω στο θέμα για να αρχίσει να ωριμάζει η ιδέα. Εκείνο που με πείραξε ήταν ο τρόπος με τον οποίον αρνήθηκε: Έβαλε την γραμματέα της επιτροπής να μου πει πως αυτή, ούσα του εξαταξίου γυμνασίου, δεν είχε την δυνατότητα να διαχειριστεί ένα θέμα σαν κι αυτό. Εξακολουθώ βέβαια να πιστεύω πως απολυτήριο εξαταξίου γυμνασίου, και μόνον, αποτελεί  πρακτικά πιστοποιητικό αγραμματοσύνης.

Θεραπεία των πληγών που προκάλεσαν οι «αναπλάσεις» της.

Πενήντα  συμπολίτες υπέγραψαν μια πρόταση που έδινε όχι μόνο λύση στο πρόβλημα της στάθμευσης της περιοχής όπου γίνονται επεμβάσεις αλλά και ανέπτυσσε την περιοχή έλκοντας επενδύσεις και δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Λίγες θέσεις και λίγες επενδύσεις. Δεν θα γινόμασταν Ελντοράντο αλλά στ’ ολότελα κάτι ήταν και αυτό. Βασικά όμως έλυνε το οξύτατο πρόβλημα της στάθμευσης που ο δήμος έφερε στην περιοχή. Δεν ήταν καμιά φιλοσοφία. Προτείναμε να δοθεί υψηλός συντελεστής δόμησης αν κατασκευαζόταν κτήρια με αμιγή χρήση parking στα άκτιστα οικόπεδα της περιοχής (δεν είναι πάνω από δέκα.) προσδοκώντας να κατασκευαστούν πολυώροφοι χώροι  στάθμευσης.  Είχαν εντοπισθεί οι λεπτομέρειες της απαιτούμενης διαδικασίας και είχε γίνει αδρομερής υπολογισμός των ωφελειών. Η πρόταση κατατέθηκε Νόμιμα και  νόμιμα μας προσκάλεσαν να την αναπτύξουμε. Την τελευταία στιγμή ο πρόεδρος με εντολή της Δημάρχου μας πέταξε έξω.  Δεν σταματήσαμε. Ζητήσαμε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να ακυρώσει την απόφαση αυτή του προέδρου και αυτή το έπραξε . Εγγράφως. Συνεχίζουν να μας αρνούνται τον λόγο. Αν προσφύγουμε στη δικαιοσύνη θα φταίμε; Η οικονομική επιτροπή του Δήμου θα διαθέσει κονδύλιο για υπερασπιστή δικηγόρο;

Παρούσα;

Κλείνοντας θα κάνω μια παρατήρηση. Δήλωσε παρούσα. Θα είναι παρούσα όσο εμείς συνεχίζουμε αποδεχόμαστε  την παρακμή της πόλης μας. Γιατί τι άλλο εκτός από αποδοχή της παρακμής σου είναι το να επιλέγεις μια λειτουργικά αναλφάβητη και αποδεδειγμένα επιπόλαιη γυναίκα να ορίζει τις τύχες σου;


7 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό κείμενο.
    Το ''έξι ή επτα'' καντο λίγο ταληράκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν λέγαμε την προπαίδεια στο δημοτικό δεν λέγαμε εξι επί επτά αλλά εξι η επτά. Και στις δύο περιπτώσεις πάτως κάνει σαρανταδύο.

      Διαγραφή
  2. Πρεπει να νιωθεις περηφανος που καθοριζεις την τυχη της πολης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το να ανέχεσαι σαρκασμούς είναι κομμάτι του παιχνιδιού.

      Διαγραφή
  3. Ο σαρκασμος δεν εχει εσενα στοχο,αλλα,αυτους που θελουν να μας πεισουν, οτι εσυ φταις για ολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!