Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Γέφυρα Κούσιου: Πίσω από τις λέξεις της Αρχόντισσας

Την προηγούμενη Δευτέρα δημοσιεύθηκε στην εβδομαδιαία πλέον ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ συνέντευξη της κ. Δημάρχου στον δημοσιογράφο Ζήση Πατσίκα. Γι’ αυτούς που μπορούν να καταλάβουν τα μηνύματα ήσαν σαφή. Για το μέλλον του έργου της Γέφυρας δεν ήσαν μόνον σαφή, ήσαν και εκκωφαντικά, Ας δούμε κι ας σχολιάσουμε το αντίστοιχο απόσπασμα.  
Πάμε τώρα στη Γέφυρα «Κούσιου». Σας κατηγορούν οι επικριτές για ανικανότητα διαχείρισης και κατασκευής ενός προβεβλημένου έργου, τη στιγμή που έχετε τη χρηματοδότηση  εξασφαλισμένη  από τη δωρεά. Όλα σωστά τα έχει κάνει ο Δήμος; Απάντηση μπορείτε να δώσετε στους πολίτες, αλλά και στους δωρητές, πότε θα είναι η Γέφυρα έτοιμη; Φαντάζομαι κι εσείς θέλετε να τελειώσει το έργο εν όψει των δημοτικών εκλογών. Πότε όμως;

Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης, μπορώ να επαναλάβω όι υποσχέθηκε ο εργολάβος  κ. Δημήτρης Κουπατσιάρης ενώπιον του δωρητή Γιάννη Κούσιου στο γραφείο μου. Μίλησε για τις δυσκολίες του έργου, τη μεγάλη έκπτωση που έδωσαν οι συνεργάτες του παρά την αντίθετη δική του υπόδειξη και είπε ότι θα το κάνει το έργο και  υπολογίζει να τελειώσει τον Οκτώβρη.
Σε ότι αφορά τη διαχείριση της δωρεάς, πολλοί αναρωτιούνται: Μα αφού υπάρχουν τα χρήματα  (τα οποία σημειωτέων σήμερα που μιλάμε έχουν αυξηθεί κατά 400.000 περίπου  από τους τόκους που προστέθηκαν στο αρχικό ποσό) γιατί δεν προχωρά; Θα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες, ότι στα δημόσια έργα, πρώτα εκτελεί ο εργολάβος τμήμα του έργου, μετά αξιολογείται και κοστολογείται το έργο που εκτέλεσε και μετά το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει μετά από εισήγηση της Υπηρεσίας πόσα χρήματα δικαιούται και πρέπει να πάρει ο εργολάβος.
Ξεκάθαρα θα πω επίσης, πως όι ενέργειες κάνει ο Δήμος είναι στο  απολύτως  νόμιμο πλαίσιο. Υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία για τα δημόσια έργα και συγκεκριμένη δυστυχώς γραφειοκρατία, που γεννά αγκυλώσεις και καθυστερήσεις (ενστάσεις, εκδίκαση ενστάσεων κλπ). Όταν δημοσιοποιηθεί από τις αρμόδιες αρχές, ότι όλες οι ενέργειες ήταν απόλυτα σωστές, απόλυτα διαφανείς και νόμιμες, θα περιμένω κάποιοι που δημόσια κατακρίνουν ή υπονοούν ή δυσφημούν τη δημοτική αρχή, να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη. Άλλωστε, μέχρι σήμερα ο εξονυχιστικός έλεγχος που έγινε από το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, δικαιώνει απόλυτα όποια τεχνική και διοικητική ενέργεια μέχρι στιγμής έχει κάνει ο Δήμος για τη Γέφυρα και την ορθολογική διαχείριση των χρημάτων της δωρεάς.

Τα σχόλια
Αυτή ήταν η ερώτηση του Ζήση Πατσίκα και αυτή ακόλουθα η απάντηση της Δημάρχου. Ένα εξασκημένο αυτί μπορεί να ακούσει και να απομονώσει αυτά που είπε η κ. Δήμαρχος. Ας τα πάρουμε από την αρχή.
«ο εργολάβος  κ. Δημήτρης Κουπατσιάρης»  (ναι τώρα έγινε Δημήτρης. Άντε καλέ και Δημητράκης). Μίλησε για τις δυσκολίες του έργου, τη μεγάλη έκπτωση που έδωσαν οι συνεργάτες του παρά την αντίθετη δική του υπόδειξη  Ο εργολάβος λοιπόν άδικα υποφέρει από μια μεγάλη έκπτωση, για την οποία δεν φταίει καν αυτός, αλλά οι συνεργάτες του. Και λίγο μετά  Μα αφού υπάρχουν τα χρήματα  (τα οποία σημειωτέων σήμερα που μιλάμε έχουν αυξηθεί κατά 400.000 περίπου  από τους τόκους που προστέθηκαν στο αρχικό ποσό) γιατί δεν προχωρά; Ναι τώρα έχουμε και παραπάνω χρήματα 400.000€! Ας ακολουθήσουμε τον συλλογισμό 

Βήμα Πρώτο: Ο εργολάβος υποφέρει άδικα από μια μεγάλη έκπτωση για την οποία δεν φταίει αυτός
Βήμα Δεύτερο.: Εμείς έχουμε επιπλέον 400.000 €
Βήμα Τρίτο (αναμενόμενο): Ας του τα δώσουμε του ανθρώπου να τελειώνει και να πάει στο διάολο. 

Όπως και να το κάνουμε ο συλλογισμός δεν έχει άλματα, ούτε καν γωνίες. Απλά η κ. Δήμαρχος μας προετοιμάζει για την επόμενη παρανομία. Παρανομία γιατί δεν έχει το δικαίωμα να πράξει κάτι τέτοιο. Η μεθόδευση με τη σειρά της θα έχει ως εξής: Θα φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα αρχίσει τους εκβιασμούς. Να, και τι έγινε αφού δεν επιβαρύνεται ούτε ο Δήμος ούτε η δωρεά, να, μίλησα με τον δωρητή (είδατε που δεν είναι καμιά της λέξη τυχαία) ψηφίστε να τελειώνουμε για το καλό της πόλης. 

Εδώ βέβαια υπάρχει ένας νέος παράγοντας: Η δικαιοσύνη που καλεί και ξανακαλεί μάρτυρες και θέτει ενοχλητικές ερωτήσεις. Πιθανώς και οι υπόλοιποι μειοδότες που έχουν έννομο συμφέρον να αρχίσουν να ρωτούν τι γίνεται και γιατί να πληρώσουν αυτοί τα σπασμένα της υστεροβουλίας ενός συναδέλφου τους.

Όπως και να έχει το πράγμα όσο κι αν προσπάθησαν να κάνουν νομιμοφανείς αλχημείες δεν τους βγήκε. Ας μην ξεχνάμε ότι 14 δημοτικοί σύμβουλοι που ψήφισαν και χάρισαν, ως μη όφειλαν, ρήτρες κοντα 140.000 € είναι έκθετοι και δυνητικά κατηγορούμενοι. Και το ποσόν είναι μεγάλο. 

 Τώρα λοιπόν σειρά έχουν τα μεγάλα μέσα.

14 σχόλια:

  1. Εστι όπως τα λες είναι...
    Εξάλλου, όπως θα συμπλήρωνε και ο Λαζαρίδης, αν κυρήξουν τον εργολάβο έκπτωτο, το έργο θα κάνει χρόνια να τελειώσει.
    Ενω, αφήνοντας τα λεφτα στον τόκο, ο εργολάβος και οι ''συνεργάτες΄΄ του θα πάρουν το κατιτίς τους.
    Θα σπάσω όμως μεγάλη πλάκα, αν κατα το τριήμερο του αγίου πνεύματος, φάμε κανα κούρεμα και το μετρητό στην τράπεζα γίνει αφρός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντως στα πηγαδάκια της πόλης ακούγονται ένα σωρό σαρκαστικά και συνομωσιολογικά για τη γέφυρα και τα λεφτά.
    Είναι το πρώτο θέμα μαζί με την ανάπλαση.
    Ακολουθεί ο δρόμος που έγινε "άνω-κάτω" και η "τρύπα" του ΕΑΚ που φαίνεται να την χρεώνεται η τωρινή δημοτική αρχή λόγω ασυνέχειας σε ένα σημαντικό έργο.
    Φυσικά ο μόνος που δεν φταίει στη γέφυρα είναι ο κακόμοιρος ο δωρητής που λέγετε ότι είναι πλέον κάργα αγανακτισμένος και μετανοιωμένος από την ανικανότητα των εμπλεκομένων.
    Ίσως μια πανελλαδική προβολή του θέματος σε κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας να ήταν κάτι θετικό μπας και γίνει κάτι στο τέλος για το Γιοφύρι της Βέργιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σαν ιδέα ακούγεται περίφημη. Η εφαρμογή όμως;

      Διαγραφή
    2. Προφανώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γέφυρα έχει επιτροπή διαχείρισης των χρημάτων που δεν μπορεί, και αυτοί θα είναι κομματάκι αγανακτισμένοι.
      Έχει και "Ανθρώπινο Δυναμικό"...
      Έχει και δημοσιογράφους.
      Έχει αντιπολίτευση, δελφίνους κ.τ.λ
      Φρονώ ότι ένα τηλεφωνάκι π.χ στην ΕΤ3 που προσέχει τα δρώμενα της Β. Ελλάδας δεν θα ήταν εκ των ουκ άνευ.
      Ίσως το πανελλαδικό ρεζιλίκι αλλάξει τη ροή του έργου, ενώ συνάμα θα κάνει με τη μία... προσεκτικότερους δημ. άρχοντες και εργολάβο/ους.

      Διαγραφή
    3. "Ανθρώπινο Δυναμικό"; "Δημοσιογράφους";"Αντιπολίτευση";
      Σαν σύντομα ανέκδοτα είναι επιτυχή.

      Διαγραφή
    4. Good.
      Άρα έμεινε ο κ. Κούσιος και η επιτροπή διαχείρισης ώστε να προσφύγουν στα κανάλια.
      Και ξέρετε πως μιλάνε τους δημάρχους τα διάφορα "παλληκάρια" εκεί.
      Στ' αυτιά!
      Οπότε κάποιος πρέπει να προσεγγίσει αυτούς ώστε να τελειώνουμε μια και έξω με γέφυρες και ανίκανους.-

      Διαγραφή
    5. Κατ' αρχήν δεν ξέρω την ορθογραφία του "παλληκάρια".
      Δεύτερον: Ποιά επιτροπή διαχείρισης;
      Τρίτον: Οι δημοσιογράφοι είναι οι τελευταίοι στους οποίους οφείλεις να απευθύνεσαι. Και με πολλή προσοχή. Δεν μπορείς να καταλάβεις σε πόσα δέκατα του δευτερολέπτου μπορούν να κάνουν ένα θέμα θέαμα. Μην ξεχνάς ότι και η κυρία για μεγάλη περίοδο της ζωής της δημοιογράφος δήλωνε.

      Διαγραφή
  3. Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Βέροιας το ανούσιο,
    όλοι έχουν παρουσίαν εθελούσιο
    κάποιοι έχουν το αυτεξούσιο
    -κάτι σαν πληρεξούσιο-
    ίσως βγάζουν κάτι παραπάνω απ΄ τον επιούσιο
    πάντως διάγουν βίο πλούσιο…

    Η Δήμαρχος ασχολείται με κουσκούσια
    ξεφουρνίζει ψέματα αριστοτεχνικά κι ασύστολα μούσια
    Η πόλη αλώθηκε στων εργολάβων τα γιουρούσια!
    κι η δωρεά των αδελφών Κούσιου η εκούσια
    πάει στράφι αυτούσια…

    Στων συμβούλων τα τσιμπούσια,
    τα παράσιτα λεφούσια

    Το γιοφύρι απέμεινε να χάσκει στα φορούσια...

    Γιάννης Αγγέλογου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντε βρε, που να το καταλαβετε εσεις οτι ο απωτερος σκοπος της δημαρχου μας ηταν
    να δημιουργηθουν θρυλοι και να γραφτουν ποιηματα για αυτην και το γεφυρι της Βεροιας
    και να μνημονευεται ετσι στην ιστορια οπως και το γεφυρι της Αρτας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο συνειρμός έχει γέλιο.
      Λες να πρέπει να "θεμελιωθεί" θηλυκό για να στεριώσει το γιοφύρι της Βέργιας?

      Διαγραφή
    2. Αρκεί το "θεμελιωθεί" να μην είναι συνώνυμο με το "κατσικωθεί"

      Διαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!