Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Η άρνηση του δημάρχου για το στοιχειώδες και τα ανοικτά δεδομένα



Χθες οι δημοτικοί σύμβουλοι Μπέκης, Πατσίκας, Γουλτίδης έκαναν παρέμβαση στον δημοτικό συμβούλιο της πόλης σε σχέση με την άρνηση του Δημάρχου της πόλης να με ενημερώσουν μετά από νόμιμες και τυπικές αιτήσεις πάνω σε θέματα της διοικήσεως. Ο κύριος Πατσίκας είπε μάλιστα και το όνομά μου ο δε κύριος Γουλτίδης ανέφερε και δική του προσωπική περίπτωση αρνήσεως της τεχνικής υπηρεσίας να του παράσχει ενημέρωση.  Τους ευχαριστώ όλους.



Η απάντηση του Δημάρχου ήταν πως οφείλει να ρωτά τον Νομικό του σύμβουλο και εν πάση περιπτώσει έκανε ότι του είπε ο σύμβουλός του. Σημειώνονται πάντως μερικά πράγματα 

1.       Ο Νομικός σύμβουλος του δήμου του δίνει εξασέλιδες γνωμοδοτήσεις οι οποίες απαιτούν χρόνο το οποίον στερεί από άλλα καθήκοντά του. Είναι λογικό. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια να πείσεις ότι ένας απλός νόμος που μπορεί να γίνει κατανοητός από οποιονδήποτε μιλά ελληνικά λέει άλλα πράγματα από αυτά που διαβάζει ο καθένας μας.
2.       Το δεύτερο είναι ότι ο Νόμος εκτός από απλός είναι ήδη 18 ετών. Ήταν δικαιολογημένο κάποτε στη δεκαετία του 2000 κάποιοι να διεκδικούν την παλιά καλή εποχή στην οποία δεν έδιναν λογαριασμό σε κανέναν. Η σχεδόν εικοσαετία που μεσολαβεί οφείλει να τους διδάσκει πως αυτά έχουν τελειώσει.
3.       Το τρίτο είναι πως ήδη ο Άρειος Πάγος δημοσιεύει αποφάσεις με τις οποίες καταδικάστηκαν λειτουργοί που αρνήθηκαν να απαντήσουν. Αν δεν έγιναν μέχρι στιγμής κινήσεις μου στη δικαιοσύνη ήταν γιατί βαριόμουν. Σήμερα μου άνοιξαν την όρεξη. 

Τα πράγματα όμως είναι πολύ πιο περίπλοκα. Πριν μερικούς μήνες 25 πολίτες είχαμε ζητήσει από το δημοτικό συμβούλιο να θέσει σε κοινή χρήση, αφού φυσικά ψηφιοποιήσει τα δεδομένα ενός από τα μεγαλύτερα αρχεία που τηρεί: Το αρχείο της πολεοδομίας. Και επειδή δεν μπορεί να το κάνει ούτε καν με εργολαβία (βλέπε γέφυρα Κούσιου, σύνδεση Άνω κάτω Σέλι, πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, κολυμβητήριο κλπ) του προτείναμε να το κάνει με ΣΔΙΤ. Και τι δεν ακούσαμε. Στο τέλος ο Δήμαρχος, αυτός με τις γνωμοδοτήσεις, μας είπε ότι θα κάνει κάτι παρόμοιο με οκταμηνήτες συμβασιούχους. Ψέματα έλεγε.
Σήμερα όμως αυτό, όπως φυσικά και η τήρηση του νόμου 2690/99 (τότε που δημοσιεύθηκε η διάταξη ο δήμαρχος ήταν μόλις 30 χρονών και τώρα πλησιάζει τα 50), είναι υποχρέωση του Δήμου που απορρέει από τον νόμο 4305/14 του Ελληνικού Κράτους που ψηφίστηκε μετά από πίεση για ευθυγράμμιση από την Ευρώπη. Αυτή η δημοσιοποίηση και αξιοποίηση του αρχείου όπως και πολλά άλλα που έχουν σχέση με τα λεγόμενα ανοικτά δεδομένα είναι υποχρέωση του Δήμου με καταληκτικές ημερομηνίες που έχουν ήδη λήξει.  

Θα φταίει ο πολίτης αν διεκδικήσει δικαστικά την τήρηση αυτού του Νόμου;

Όχι δεν θα φταίει. Το καθήκον του θα κάνει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!