Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

ΚΕΠ Βεροίας. Έχω δίκαιο ή άδικο; (Ενημέρωση)



Σήμερα το πρωί 8.05 (09 02 17) πήγα στο ΚΕΠ Βεροίας προκειμένου να καταθέσω μια αίτηση την οποία, όπως τουλάχιστον αναφέρει και ο Νόμος που διέπει την λειτουργία τους όφειλαν να την παραλάβουν και να την προωθήσουν στην Δημόσια Υπηρεσία για την οποία  προορίζονταν. Εν προκειμένω το τμήμα περιβάλλοντος της περιφέρειας. 


Αυτό το έκανα επειδή ο Νόμος Ν. 3013/02 (ΦΕΚ 102/Α’/1-5-02): Αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας και λοιπές διατάξεις  Άρθρο 31: Σύσταση Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών αναφέρει τα εξής «Στις Περιφέρειες, τις Ενιαίες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, τους Δήμους και τις Κοινότητες συνιστώνται Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Αποστολή των Κέντρων αυτών είναι η παροχή διοικητικών πληροφοριών και η διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών από την υποβολή της αίτησης μέχρι την έκδοση της τελικής πράξης σε συνεργασία με τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες. Ειδικότερα το Κ.Ε.Π. ενημερώνει και πληροφορεί τους πολίτες για τις ενέργειες που απαιτούνται για τη διεκπεραίωση διοικητικών υποθέσεων. Παραλαμβάνει αιτήσεις πολιτών, για τη διεκπεραίωση υποθέσεών τους από τις υπηρεσίες του Δημοσίου, τα στοιχεία των οποίων καταχωρεί σε ειδικό πρωτόκολλο.»

Οι υπάλληλοι (δύο ήτανε γιατί ήταν 8 το πρωί) με διώξανε. Είπαν ότι δεν παραλαμβάνουν αιτήσεις. Τουλάχιστον σαν κι αυτήν, την δικιά μου.

Η εξήγηση λοιπόν της αρνήσεως των υπαλλήλων αυτών είναι πως ή εγώ δεν κατάλαβα κάτι καλά ή αυτοί δεν ήθελαν να με εξυπηρετήσουν.

Μήπως ξέρει κανείς κάτι παραπάνω για να με διαφωτίσει;

Έστειλα το link της ανάρτησης σε φίλο που ξέρει κι αυτός μου επέστρεψε τα παρακάτω:

Νίκο καλημέρα!
έλειπα (****) και μόλις τώρα βλέπω την ηλε-αλληλογραφία μου.
Γι αυτά που σημειώνεις στην ανάρτησή του υπάρχει το τυπικό και το ουσιαστικό σκέλος:  ως προς το δεύτερο, το ΚΕΠ είναι υποχρεωμένο να διεκπεραιώνει διοικητικές διαδικασίες για τις οποίες έχει εξουσιοδοτηθεί:  π.χ. επικύρωση αντιγράφων, έκδοση πιστοποιητικών, έκδοση αδειών, λήψη φορολογικής-ασφαλιστικής ενημερότητας, κ.ο.κ.  Αν η αίτησή σου αναφέρεται σε διαδικασία για την οποία δεν έχει εξουσιοδοτηθεί να την διαχειριστεί το ΚΕΠ, τότε αυτό δεν μπορεί να την αναλάβει.
υπάρχει όμως και το τυπικό σκέλος:  το ΚΕΠ, όπως και κάθε δημόσια υπηρεσία, δεν επικοινωνεί με τους πολίτες-διοικούμενους προφορικά, και δεν προεπιλέγει την εισερχόμενη σ' αυτό αλληλογραφία.  Κοντολογής οφείλει να παραλάβει το έγγραφό σου και αν μεν είναι αρμόδιο να την διεκπεραιώσει να προβεί στην εξυπηρέτησή σου (δικαιώνοντας και τον τίτλο του), αν όμως δεν είναι αρμόδιο να την διεκπεραιώσει τότε θα σε απαντήσει ότι "βάσει του άρθρου τάδε παράγραφος τάδε" δεν μπορεί να αναλάβει την εξυπηρέτησή σου επειδή δεν έχει αρμοδιότητα να επιληφθεί της συγκεκριμένης διοικητικής διαδικασίας...
Δεν ξέρω αν σε κάλυψα, όμως τουλάχιστον αυτά προκύπτουν από την διοικητική τάξη, εμπειρία και δεοντολογία.
 
Περιμένω κι άλλες απαντήσεις. Η ανάρτησή τους θα είναι χρήσιμη για όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!