Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Γενικοί Γραμματείς Δήμων. Προϋποθέσεις και διαδικασία διορισμού



Το κείμενο είναι απόσπασμα δημόσιου εγγράφου του 2010.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 161 του ν. 3584/2007 ο Γενικός Γραμματέας προσλαμβάνεται σε δήμους που είναι πρωτεύουσες νομών ή  έχουν πληθυσμό  πάνω από είκοσι χιλιάδες (20.000) κατοίκους και η θέση πρέπει να προβλέπεται στον ΟΕΥ του δήμου.


Στη θέση Γενικού Γραμματέα μπορούν να διοριστούν  ιδιώτες και  υπάλληλοι ή λειτουργοί  του δημόσιου τομέα που είναι κάτοχοι πτυχίων Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. (Σημείωση του Blogger: Άκουσα όμως ότι μετά από ωριμότερη σκέψη κάποιοι αποφάσισαν πως μπορεί να τοποθετηθεί στη θέση αυτή και αγράμματος αρκεί να έχει διατελέσει δύο περιόδους δήμαρχος! Ψάχνω πληροφορίες)  Ο διορισμός του Γενικού Γραμματέα γίνεται με απόφαση Δημάρχου που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και η θητεία του διαρκεί όσο η θητεία του Δημάρχου.
Στις θέσεις αυτές επιτρέπεται ο διορισμός υπαλλήλων των αιρετών περιφερειών, πλην όμως δεν επιτρέπεται στις θέσεις αυτές να διορίζονται υπάλληλοι που υπηρετούν στον ίδιο δήμο , καθώς επίσης και συγγενείς εξ αίματος  ή εξ αγχιστείας  μέχρι και β’ βαθμού ως προς το Δήμαρχο.
Επειδή όπως προαναφέρθηκε οι ΟΕΥ των οικείων δήμων εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την ολοκλήρωση των νέων ΟΕΥ και όσον αφορά την πρόσληψη Γενικών Γραμματέων σας θέτουμε υπόψη τα εξής:
α) Σε περίπτωση δήμων που είχαν πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων και μετά τη συνένωση προκύψει δήμος άνω των 20.000 κατοίκων,  ο δήμος αυτός δεν μπορεί να προσλάβει Γενικό Γραμματέα αν προηγουμένως δεν προβλεφθεί θέση στο νέο ΟΕΥ.
β) Σε περίπτωση που δήμος έχει πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων ή είναι έδρα νομού και συνενώνεται με άλλον ή άλλους δήμους τότε μπορεί να διορίσει Γενικό  Γραμματέα άμεσα αν η θέση αυτή προβλέπεται στον ΟΕΥ της έδρας του δήμου ή των δημοτικών ενοτήτων του ή σε περίπτωση που είχε καλύψει τη θέση αυτή, μπορεί να παραμείνει ο Γενικός Γραμματέας που είχε διοριστεί για την προηγούμενη θητεία εφόσον  ο νεοεκλεγείς  δήμαρχος   επιθυμεί την παραμονή του και εφόσον εκδώσει νέα πράξη διορισμού.
Για τις αποδοχές τους ισχύει η αριθμ. 2/7607/0022/10-03-2005 (ΦΕΚ 378 Β΄) Κ.Υ.Α.

3 σχόλια:

  1. λαδή το Χαρουλάκι δεν θα το πάρει σύμβουλο ο Βούδας ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε παρακαλώ πάρα πολύ. Του Βούδα το βλέμμα ήταν διαπεραστικό και σπινθηροβόλο.

      Διαγραφή
  2. Τελικά η θέση του ΓΓ Δήμου εξακολουθεί να απαιτεί πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!