Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Γέφυρα Κούσιου: Ξανά στο ΔΣ. Αλλάγή μελέτης.



Την Τετάρτη που μας έρχεται θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και πάλι το έργο της Γέφυρας Κούσιου. Στο εισηγητικό επαναλαμβάνεται το ίδιο λάθος. Θέλουν να αλλάξουν την μελέτη λέει και να κάνουν το ζύγωμα διαφορετικό. Γι' αυτό θέλουν να αναθέσουν νέα μελέτη. Και φυσικά όπως μας συνήθισαν μέχρι τώρα, αλλά συνήθισαν κι αυτοί, το κάνουν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Μέσω της Διαχειριστικής επιτροπής. Με τον τρόπο που δεν θα μπορέσει ο δήμος να ζητήσει ευθύνες σε περίπτωση λαθών της μελέτης από τους συντάκτες της. 
Παιδιά...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
 Γραφείο Αντιδημάρχου 
Ταχιεύθ. :Βικέλα 4, Βέροια
Τηλέφωνο   :2331350500


Βέροια          9/12/2014

ΠΡΟΣ: ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ








EΙΣΗΓΗΤΙΚΟ Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α



ΘΕΜΑ :  Λήψη σχετικής απόφασης για την  συνέχιση ενεργειών εκτέλεσης του έργου

«ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΑΦΩΝ ΚΟΥΣΙΟΥ»



Με την τελευταία απόφαση 2036/2014 του Ελεγκτικού Συνεδρίου  δεν ενεκρίθη το σχέδιο της  2ης  Συμπληρωματικής  Σύμβασης  του  έργου    «Κατασκευή  Γέφυρας  Αφών  Κούσιου» με ανάδοχο εταιρεία την ΑΛΙΑΚΜΩΝ ΑΤΕΒΕ, όπως αυτή συμπεριλαμβανόταν στον 5ο Α.Π. που είχε εγκριθεί με την 676/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βεροίας.
Μετά την παραπάνω εξέλιξη και λόγω αδυναμίας συνέχισης των εργασιών, εκδόθηκε η με αριθμό πρωτ. 39843/31.07.2014 ( ΑΔΑ : ΩΓΚ5Ω9Ο-ΑΕ7) απόφαση της Διευθύντριας Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Βέροιας,  με την οποία διαλύθηκε η σύμβαση του έργου. Μετά την διάλυση της σύμβασης, η αποδοχή της οποίας  επέχει τη θέση της βεβαίωσης για την περαίωση των εργασιών, η Υπηρεσία σύμφωνα με την νομοθεσία, θα προβεί στην διαδικασία παραλαβής του έργου. Δόθηκε εντολή στον ανάδοχο για την σύνταξη της τελικής επιμέτρησης και η   Υπηρεσία αναμένει την κατάθεσή της για να προβεί στον έλεγχό της.
Έως σήμερα 09/12/2014 έχουν ολοκληρωθεί τα ακρόβαθρα Α1 & Α2 καθώς και τα μεσόβαθρα Μ1, Μ2. Έχουν κατασκευαστεί όλα τα προσωρινά βάθρα δικτυωμάτων β1,β2,β3 & μεσαίο κεντρικό βάθρο με τοποθετημένα τα εγκάρσια δικτυώματα έδρασης αλλά και τα ΔΔ5, ΔΔ6. Παράλληλα    έχουν ολοκληρωθεί οι  εργασίες  αντιστήριξης  των  πρανών  Μ2  &  Μ1  (αγκύρια, gunnite, sarazaneti).
Για να συνεχιστεί η κατασκευή του έργου θα πρέπει να συνταχθεί νέα οικονομοτεχνική μελέτη για τα εναπομείναντα τμήμα της γέφυρας καθώς και τα  τεύχη δημοπράτησης, προκειμένου το έργο να δημοπρατηθεί. Η σύνταξη της προς δημοπράτηση μελέτης δύναται να βασιστεί στην παλαιά στατική μελέτη κατασκευής της γέφυρας όπως αυτή προτείνεται κατασκευαστικά, δηλαδή κατασκευή ικριωμάτων δικτυωμάτων  και κατασκευή χυτού καταστρώματος με προένταση επί προεντεταμένων δοκών ή να μελετηθεί με νέο τρόπο η κατασκευή του φορέα και να δημοπρατηθεί το έργο με τα νέα δεδομένα.
Πρέπει λοιπόν το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει απόφαση  αν η κατασκευή της γέφυρας θα συνεχιστεί με την υπάρχουσα στατική μελέτη ή θα συνταχθεί νέα. Η λήψη της απόφασης κρίνεται


αναγκαία από το γεγονός ότι δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν η δαπάνη των ικριωμάτων συμπεριλαμβάνεται στο κονδύλιο της σκυροδέτησης ή αν θα πρέπει να αμειφθεί ξεχωριστά, δεδομένου ότι οι αποφάσεις 5215(3.6.2013) & 9640/13-9-2012 του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης που καθορίζουν αυτά, έχουν προσβληθεί από τον Δήμο στο Διοικητικό Εφετείο.
Εκτός των άλλων καθίσταται αναγκαία η  τροποποίηση – επικαιροποίηση  της υπάρχουσας μελέτης για να   ληφθεί υπόψη η νέα υδρολογική μελέτη όπως κατατέθηκε από την μελετητική εταιρεία ΓΑΙΑ ΑΕ καθώς και η εφαρμογή των Ευρωκωδίκων .
Ως καταλληλότερος τρόπος κατασκευής του φορέα της γέφυρας,  προτείνεται η σύμμεικτη κατασκευή με μεταλλικά στοιχεία. Η λύση θα πρέπει να προσεγγιστεί εκ νέου με νέα στατική επίλυση που θα περιλαμβάνει τον έλεγχο της υφιστάμενης κατασκευής αλλά και την σύνταξη των νέων τευχών δημοπράτησης για νέα εργολαβία.
Προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την    σύνταξη της νέας μελέτης και των νέων σχεδίων, προτείνεται η διαδικασία να γίνει μέσω της Διαχειριστικής επιτροπής Δωρεάς Αφών Κούσιου, η οποία και θα παραδώσει την νέα μελέτη υπό μορφή δωρεάς σύμφωνα με τις απαιτήσεις του άρθρο 29§1 του Ν. 4014/2011. Η Υπηρεσία θα ορίσει με απόφαση της τον ορισμό ομάδας επιβλεπόντων η οποία και θα παραλάβει την μελέτη σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Π.Δ.696/74.
Μετά τα ανωτέρω  παρακαλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει την σχετική απόφαση για την συνέχιση της κατασκευής της γέφυρας με την υπάρχουσα μελέτη ή μετά  την σύνταξη νέας μελέτης.




Ο Αντιδήμαρχος



Αριστομένης Λαζαρίδης

7 σχόλια:

  1. Σ'αυτά που λέει ο Δάσκαλος δίκιο έχει??
    Αλήθεια θα στοιχίσει μισό εκατομύριο παραπάνω?
    Ποιος τα πληρώνει αυτά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στ θέμα της γέφυρας η πορεία είναι μονόδρομος. Προς τα πάνω. Αν σου έλεγα και πάνω από 500χιλ € θα κέρδιζες τίποτα; Ας γίνει η μελέτη και θα δούμε. Μετά την μελέτη βέβαια έρχεται άλλο κόλπο: Ο εργολάβος. Και κοίτα να δεις πλάκα που θα κάνουμε όταν διαλέξουν να το δώσουν σ΄ έναν τύπο που δεν έχει ούτε ένα σκεπάρνι.

      Διαγραφή
  2. Τον μελετητη τον βρηκαν να ερθει να κανει επιβλεψη στην επιβλεψη της υπηρεσιας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ηρθε τελικά ο μελετητής, να κάνει επίβλεψη στην επίβλεψη της υπηρεσίας...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εσύ δεν δημοσίευσες το έγγραφο με το οποίο η υπηρεσία ζητάει τον μελετητή να έρθει να ελέγξει αυτα που οι ίδιοι επέβλεπαν;;
    Για να παραλάβουν αυτα που έχουν επιβλέψει ως τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι αλλά δεν ξέρω αν το αίτημα της υπηρεσίας έγινε αποδεκτό.

      Διαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!