Δεν ξέρω αν η επιστολή προς τον Κώστα Στούπα είναι αληθινή ή  πρόκειται για ένα γραφιάδικο εύρημα του συντάκτη. Ούτε καν μπορώ να ξέρω ότι τα παλικάρια του Τσίπρα είναι τόσο χαρούμενα όσο γράφεται. Ξέρω όμως πολύ καλά ότι η παρατήρηση της τελευταίας παραγράφου του κειμένου είναι πέρα για πέρα αληθινή.

Κώστα Καλησπέρα!

Θα είμαι σύντομος. Είμαι ζωγράφος και μπορείς να δεις κάποιες φωτό από τη δουλειά και να το έχεις στο νου σου.

Θα ήθελα την άποψή σου σαν πιο ειδικός. Λόγω συγκυρίας έχεις δεχτεί τέτοιες ερωτήσεις. Ποια είναι η γνώμη σου για τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό. Υπόκεινται σε κάποιο έλεγχο; Μιλάμε για ποσό κάτω των 100.000 ευρώ.

Είναι καλή η ιδέα η τοποθέτηση χρημάτων σε κάποιο αμοιβαίο κεφάλαιο διαχείρισης διαθεσίμων με θεματοφύλακα τράπεζα του εξωτερικού;

Είναι καλύτερα μέσω χρηματιστηριακής ή Τράπεζας;

Ο σκοπός είναι η διαφύλαξη των χρημάτων και όχι το κέρδος της επένδυσης ή κατάθεσης. Οποιαδήποτε απάντηση δώσεις θα την εκτιμούσα.

ΥΓ. Εφυγα πριν 25 χρόνια από την κομμουνιστική Αλβανία του Ενβερ Χότζα και μετέπειτα του Ραμίζ Αλία για να ξανασυνταντήσω την ίδια ιστορία 25 χρόνια μετά στην Ελλάδα του Τσίπρα και του Λαφαζάνη.
(Γ…. την γκαντεμιά μου).
Καλό βράδυ και συνέχισε την εξαιρετική δουλειά
Ευχαριστώ πολύ!
Θ.Σ.
 
Απάντηση: Ο καθένας μπορεί να έχει τις καταθέσεις ή επενδύσεις του όπου αυτός το επιθυμεί. Λόγω συγκυρίας βέβαια η τράπεζα θα σε ταλαιπωρήσει μέχρι να την αναγκάσεις να εφαρμόσει το νόμο.

Οι τράπεζες είναι πλέον συνδεδεμένες με την Τράπεζα της Ελλάδας και οποιαδήποτε μεταφορά καταγράφεται και είναι γνωστό που βρίσκεται.
 
Υπάρχουν χρηματιστηριακές με θεματοφύλακα ξένη τράπεζα όπου η ΤτΕ δεν έχει άμεση πρόσβαση.

Μπορείς να αγοράσεις αμοιβαία με θεματοφύλακα στο εξωτερικό ή ξένα ομόλογα. Τα ομόλογα έχουν το πλεονέκτημα πως μεταφέρονται πιο εύκολα μεταξύ θεματοφυλάκων του εξωτερικού απλά χρειάζονται κάποιο ειδικό τραπεζικό λογαριασμό.

Οι πιθανοί κίνδυνοι στην Ελλάδα είναι οι εξής: Ένα «κούρεμα» όλων των καταθέσεων σε περίπτωση που οι τράπεζες χρειαστούν νέα κεφάλαια αν επαληθευτεί κάποιο από τα χειρότερα σενάρια. Σε μια τέτοια περίπτωση αυτό που λες έχει νόημα...

Η δημιουργία περιουσιολογίου και η απαίτηση ενός φόρους της τάξης π.χ. 0,5-2,5% της αξίας του. Αν εκτός από καταθέσεις στο εξωτερικό (που θα τους είναι γνωστές) έχεις και ακίνητα θα απαιτηθεί η πληρωμή με απειλή την κατάσχεση.

Ελπίζω να απάντησα στις ερωτήσεις σου καθώς οι μέρες απαιτούν προσοχή στο τι γράφουμε για «ευαίσθητα» δεδομένα.

Δεν χρειάζεται τον Τσίπρα ή τον Λαφαζάνη, η Ελλάδα είναι το τελευταίο «σοβιετικού» τύπου καθεστώς όπου το κράτος δεν σέβεται την περιουσία των πολιτών και τη δημεύει για να συντηρεί τους πελάτες. Απλά η έλευση των παραπάνω θα ολοκληρώσει την καταστροφή που συντελείται για δεκαετίες σιγά-σιγά...