Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Κώτσος ο Κωλοτούμπας: Το παρατσούκλι ενός εκπροσώπου του λαού (Περί αποστέωσης των εννοιών)

Σίγουρα η συνέπεια είναι σημαντικό προσόν για ένα άνδρα και έναν πολιτικό.Τό θέμα είναι ότι σε περιόδους πενίας ιδεών και συναισθημάτων όπως όλα τα πράγματα έτσι και η έννοια αυτή αποστεώνεται και ευτελίζεται, Θα το κάνω σαφές με ένα παράδειγμα.
Πριν κάμποσα χρόνια είχαμε ένα νέο δήμαρχο. Ο άνθρωπος αυτός σε κάποιες από τις προεκλογικές ομιλίες του είχε δηλώσει ότι θα μετατρέψει σε αμφίδρομο τον κεντρικό δρόμο της πόλης. Θυμάμαι καλά πως όταν τον ρωτούσαν τον λόγο, το κύριο επιχείρημά του ήταν πως όταν το ανακοίνωνε δημόσια τον... χειροκροτούσαν. Αν και καείς δεν περίμενε να εκπληρώσει την υπόσχεσή του, η οποία ειρήσθω εν παρόδω ήταν πια παρωχημένη, δηλονότι η αγορά και η πόλη είχε προσαρμοσθεί πάνω στην συγκεκριμένη ρύθμιση, έβαλε την πόλη στους μπελάδες της αμφιδρόμησης μόνον και μόνον για να είναι συνεπής. Τότε θυμάμαι πως του είπα πως έναν άνδρα μ΄αυτού του είδους τη συνέπεια τον κάνεις επ΄αδελφή γαμπρό μου αλλά δεν του αναθέτείς την διοίκηση της πόλης σου.
Σήμερα πάνω σ' αυτήν την αποστεωμένη και στεγνή κατανόηση της έννοιας της συνέπειας  στηρίζεται η κριτική πάνω σε πολιτικά πρόσωπα.. 
Το παρακάτω κείμενο που το πήρα από site της πόλης της Βέροιας, υπάρχει και disclaimer, αποποίηση ευθυνών δηλαδή  για να μη γυρίζσει ο Γιοβανόπουλος και τους ρίξει κανένα σιχτίρ μέρες που είναι. Σημείο της φτώχειας των καιρών είναι και η μη ανάληψη της ευθύνης των λόγων μας. 
Και για να τελειώνουμε. Δεν ξέρω αν θα ήθελα για γαμπρό μου τον κ. Γιοβανόπουλο. Μου κάνει όμως για βουλευτής Ημαθίας.
Ήταν μια ξεχωριστή παρουσία στο Κοινοβούλιο, τον χαρακτήριζε ο λυρικός του λόγος και μέσα σε λίγους μήνες, αν και εκπρόσωπος του λαού από... επαρχία, ξεχώρισε και προβλήθηκε κατά κόρον από τα κανάλια της πρωτεύουσας.


Δεν δίστασε να εκφράσει την φωνή της συνείδησής του, ενώ σε κάθε περίπτωση κατακεραύνωνε την κυβέρνηση για τις επιλογές της. Ξεκάθαρα είχε δηλώσει πως, παρά την ανεξαρτητοποίηση από το κόμμα που τον εξέλεξε, δεν θα δώσει παράταση ζωής στην Κυβέρνηση, δια της ψήφου του για τον ανώτατο Πολιτειακό Άρχοντα... 
Ώσπου, έκανε την... grande κυβίστηση, την... κωλοτούμπα ολκής και ξέχασε όλα τα... κουλτουριαρικο-ποιητικά κείμενα κατά των... κατακτητών και έδωσε, με περισσή περηφάνια, απλόχερα την ψήφο του υπέρ του προτεινόμενου για τη θέση του ανώτατου Πολιτειακού Άρχοντα.
Η 180 μοιρών μεταστροφή του, άλλοτε καταγγέλλοντος την κυβέρνηση, νυν φιλοκυβερνητικού, αλλά πάντα "ανεξάρτητου" βουλευτή, προκάλεσε πολλά σχόλια... Ήδη κάποιοι του έδωσαν και παρατσούκλι: Κώτσος ο Κωλοτούμπας!
Πολλοί είπαν πως αυτή η... grande κωλοτούμπα θα του δώσει το εισιτήριο της επιστροφής στο κυβερνητικό κόμμα, στο οποίο ανδρώθηκε πολιτικά και έφαγε "ψωμί". 
Ωστόσο, όσο απελπισμένος και αν είναι ο Κυβερνήτης - δεν θα πέσει σε τέτοιο σφάλμα, απλά και μόνο για να ανταμείψει τον "ανεξάρτητο" εκπρόσωπο του λαού για τις... υπηρεσίες του - καθώς το μεν κόμμα με το οποίο εξελέγη "πρόδωσε", όπως λένε, το δε κυβερνητικό κόμμα "στόλιζε" τόσο καιρό με βαρύγδουπα στολίδια. Αυτά οι πολίτες, όσο και αν εύκολα ξεχνούν, τα κρατάνε. 
Θα μου πείτε, "σιγά τα ωά, και ο σημερινός Κυβερνήτης από αποστασία ξεκίνησε και έγινε αυτό που είναι σήμερα"... Και θα έχετε απόλυτο δίκιο...

Π. Απίκος
* Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή... κωλοτούμπες είναι συμπτωματική και ουδεμία σχέση έχει με την ελληνική πραγματικότητα. Τα πρόσωπα είναι προϊόν μυθοπλασίας, όπως και τα... παραμύθια που καιρό τώρα μας ταΐζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!