Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Η απαντήσεις των δημόσιων προσώπων είναι προυπόθεση για την χρηστή διοίκηση


Το κείμενο είναι του Γαβριήλ Παραδόπουλου. Τον σέβομαι ιδιαίτερα για να τον αναφέρω απλώς σαν "φίλο".  Το δημοσίευσε η εφημαρίδα ΛΑΟΣ αλλά απάντηση δεν δόθηκε. 

Αντε να φιλοτιμηθούμε και λίγο παλικάρια της ΔΕΥΑΒ. 

1.  Ιστορικό (από την ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΒ)

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Βέροιας, ιδρύθηκε το 1982 και συστάθηκε το 1984 με το Π.Δ.153/84 ΦΕΚ 48/Α/18-4-1984 , συμπληρώνει δηλαδή από την ίδρυσή της αρκετά χρόνια παρουσίας και έργου υποδομής για την πόλη μας. Κατά γενική ομολογία, πρόκειται για μια ιδιαίτερα δημιουργική παρουσία και για ένα έργο ζωής που αφορά όλους μας.

Πρίν από 30 περίπου χρόνια η πόλη διεκδικούσε νερό για όλες τις ώρες της ημέρας, για 365 ημέρες το χρόνο, απαιτούσε τα νερά της βροχής να μην καταστρέφουν τις περιουσίες των δημοτών και αξίωνε τα λύματα να μην καταλήγουν ανεξέλεγκτα στα γύρω ποτάμια. Όπως κάθε τι το καινούργιο έτσι και η επιχείρηση αυτή όταν ιδρύθηκε συγκέντρωσε τα «πυρά» και τις αντιδράσεις ορισμένων αιρετών αντιπροσώπων και πολιτών.

Οι περισσότεροι μιλούσαν για «περιττή επιχείρηση η οποία δεν είχε να προσφέρει κάτι σημαντικό, διότι η Βέροια είχε πολλά νερά», κάποιοι άλλοι υποστήριζαν ότι «θα πληρώσουμε το νερό για σαμπάνια».

2.  'Αρθρον 11-  N 1069/80 : Ειδικόν τέλος δια την μελέτην, κατασκευήν και επέκτασιν έργων υδρεύσεως και αποχετεύσεως   
2.1 Επιβάλλεται υπέρ των κατά τας διατάξεις του παρόντος νόμου συσταθησομένων επιχειρήσεων, προς τον σκοπόν μελέτης, κατασκευής ή επεκτάσεως έργων υδρεύσεως και αποχετεύσεως και δια μίαν δεκαετίαν από τής 1ης Ιανουαρίου του επομένου της συστάσεώς των έτους πρόσθετον ειδικόν τέλος υπολογιζόμενον εις ποσοστόν 80% επί της αξίας του καταναλισκομένου ύδατος, το αυτό τέλος επιβάλλεται και εν περιπτώσει επεκτάσεως της Επιχειρήσεως.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Κατά το άρθρο 43 παρ. 3 του Ν. 2065/1992 (Α 113): «Παρατείνεται για μια δεκαετία από την κατά περίπτωση λήξη του ο χρόνος επιβολής του προσθέτου ειδικού τέλους, που προβλέπεται από την παράγραφο 1 του άρθρου 11 του ν. 1069/1980 (ΦΕΚ 191 Α')».
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Κατά το άρθρο 26 παρ. 3 του Ν. 3013/2002 (Α 102) : « Παρατείνεται για μία δεκαετία από την, κατά περίπτωση λήξη του ο χρόνος επιβολής του πρόσθετου ειδικού τέλους 80% ,υπέρ των Δ.Ε.Υ.Α. , που προβλέπεται από την παράγραφο 1 του άρθρου 11 του ν. 1069/80 (ΦΕΚ 191 Α’».
2.2 Το κατά την προηγουμένην παράγραφον τέλος βεβαιούται και εισπράττεται υπό της επιχειρήσεως κατά τα ορισθησόμενα υπό του κανονισμού λειτουργίας και διαχειρίσεως αυτής.
3.  Δεν υπάρχει άλλη παράταση του Νόμου. Τι ισχύει λοιπόν από 18-4-2014 και γιατί η ΔΕΥΑΒ συνεχίζει να εισπράττει  το ειδικό τέλος ?

4 σχόλια:

  1. Γνωρίζετε οτι οι της ΔΕΥΑΒ ανήκουν σε ειδικό καθεστώς και πληρώνονται αδρά πολύ αδρά μάλιστα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό μέχρι την κρίση αγαπητέ μου. Μετά θεωρήθηκαν συλλήβδην όλοι τους δημοτικοί υπάλληλοι

      Διαγραφή
  2. Νίκο, πες σε παρακαλώ στον Γαβριήλ (αν δεν διαβάζει) ότι την απάντηση την δίνει ο ίδιος μέσα από το κείμενό του. Το κείμενο κρεμάστηκε ανώνυμα στο laos-epea και πήρε και ανώνυμη απάντηση, που είναι σωστή. Με μια προσεκτική ανάγνωση της νομοθεσίας που παραθέτει ο συνάδελφός μας και ισχύει, το συμπέρασμα είναι ότι το ειδικό τέλος στη Βέροια λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους. Επί της ουσίας όμως, ειδικά μετά τον Καλλικράτη, ούτε οι μελέτες τελείωσαν, ούτε οι κατασκευές και επεκτάσεις έργων ύδρευσης - αποχέτευσης. Μιλάω για τα εκτός ΕΣΠΑ, ΣΕΣ κλπ. Οπότε το νέο ΔΣ θα πρέπει να αντιμετωπίσει πριν το τέλος του έτους και αυτό το πρόβλημα. Θωμάς - ΔΕΥΑΒ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μεταβιβάζω πάραυτα. Αυτή η αντιμετώπιση είναι το ύφος της δημ Διοίκησης που θέλουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!