Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Γέφυρα Κούσιου: Το ακατοχύρωτο δικαίωμα στην πληροφόρηση (ενημερωμένο)



Αυτές τις ημέρες ξανακούσαμε αυτό που ακούμε εδώ και τρία χρόνια. «Το έργο της γέφυρας θα τελειώσει». Το εργοτάξιο, για όσους δεν έχουν συνειδητοποιήσει, είναι ανενεργό 21 μήνες και 18 ημέρες ενώ το έργο όφειλε να τελειώσει σε 12 μήνες. Αν μας διέκρινε στοιχειώδης αυτοσεβασμός,  έπρεπε να ρωτήσουμε αυτόν που ξεστόμισε  αυτήν την κοινοτοπία που κατάντησε προσβολή το πολύ απλό: Πως θα γίνει κάτι τέτοιο; 


Να απαιτήσουμε απ’ αυτόν να μας πει τι πρόκειται να γίνει, με βάση ποιες διατάξεις του νόμου θα υλοποιηθεί,  πόσο θα κοστίσει, αν θα επιβαρύνει και πόσο τον προϋπολογισμό του Δήμου άρα την τσέπη των πολιτών και φυσικά πότε θα τελειώσει. 

Οι ερωτήσεις που δεν γίνονται...
Όλα τα παραπάνω ενώ δεν μπορεί να τα ρωτήσει ο κάθε πολίτης ξεχωριστά, μπορεί να τα ρωτήσει η πολύχρωμη αντιπολίτευση στο Δήμο. Και να το κάνει γραπτά και με σχολαστική λεπτομέρεια. Αν δεν πάρει καθαρές απαντήσεις να επανέλθει ξανά και ξανά. Αν οι άνθρωποι της αντιπολίτευσης δεν αντέχουν να κάνουν κάτι τέτοιο να παραιτηθούν. Να πάνε σπίτια τους και να ασχοληθούν με τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Να κάνουν ένα κήπο αν είναι συνταξιούχοι, να επεκτείνουν τις δουλειές τους αν είναι ακόμη ενεργοί, να κάνουν ένα μεταπτυχιακό αν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, να πάρουν ένα πτυχίο αν είναι αγράμματοι. Δημοτικοί σύμβουλοι όμως να μη μείνουν. Η ζημιά που θα κάνουν ανεχόμενοι έναν τύπο να τους κοροϊδεύει μέσα στα μούτρα τους και μαζί μ’ αυτούς όλους τους πολίτες της Βέροιας θα είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ όση μπορούν να φαντασθούν.

...κι αυτοί που αρνούνται να τις θέσουν
Ακούω τον τελευταίο καιρό ότι κάποιοι έχοντας εκλεγεί ως αρχηγοί κάποιας Δημοτικής παράταξης «κατοχύρωσαν δικαίωμα». Η έκφραση που χρησιμοποιείται για το δικαίωμα συνταξιοδότησης, εδώ διαστρέφεται νοηματικά. Δικαίωμα στο δημαρχιακό αξίωμα εννοούν. Πλάκα έχει, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθές. Συνεχίζοντας τον συλλογισμό λέγουν πως η «κατοχύρωση δικαιώματος» συνεπάγεται και ανάλογη συμπεριφορά από τους «κατοχυρώσαντες». Ότι θα καθίσουν δηλαδή  φρόνημα, δεν θα ρωτάνε πολλά και θα πείθονται σε απαντήσεις. Ότι θα γίνουν συστημικοί άρα και προβλέψιμοι. Σε πολλούς συμπολίτες αυτό φαίνεται παράλογο. Αλλά μήπως αυτά που συνέβησαν σε επίπεδο διαχείρισης των κοινών πραγμάτων της πόλης της Βέροιας δείχνουν έλλογη δράση πολιτών; Θα δούμε. Η μόνη λύση κι αυτή ευλογοφανής, που φαίνεται στον ορίζοντα είναι η ενεργός συμμετοχή των πολιτών που θα ερωτούν και θα διεκδικούν. Σχεδόν απίθανο, αλλά ποιος παραιτείται από την ελπίδα;

Ενημέρωση 5 λεπτά μετά.: Ναι. Κι όλα τα παραπάνω σ΄ένα κράτος στο οποίο η Κυβέρνηση κάνει επικίνδυνες πρόβες κατάρρευσης για να τρομάξει την αντιπολίτευση.
Σημείωση: Το ατύχημα του Τσερνομπίλ ξεκίνησε από άσκηση ετοιμότητας σε απρόβλεπτες καταστάσεις

4 σχόλια:

  1. Εσυ πιστεύεις, ότι υπάρχουν στην αντιπολίτευση, άτομα που κατάλαβαν τι έγινε με την γέφυρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για μένα το πρόβλημα δεν είναι ότι κανείς δεν κατάλαβε τι έγινε. Στο πλαίσιο της νωθρότητας που είχε καταλάβει ακόμη και τους ποιό υποψιασμένους, μπορεί και να το δικαιολογούσα. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει ούτε ένας, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, που έχει την διάθεση να μάθει.

      Διαγραφή
    2. Φταίει που τελείωσε και η προεκλογική περίοδος...
      Βέβαια, ούτε τότε χρησιμοποίησαν το θέμα οι υποψήφιοι...
      Τι μπορεί να συμβαίνει;

      Διαγραφή
    3. Και σ' αυτήν την ερώτηση υπάρχει απάντηση που δεν είναι άλλη από την αδεξιότητα (έως αδικαιολόγητη αφέλεια) του Καραπαναγιωτίδη.
      Μπορούσε να κάνει την ασφαλέστερη και φθηνότερη προεκλογική εκστρατεία με δυο τρεις υπαινιγμούς και δύο φωτογραφίσεις μπροστά από τις κολώνες του Τροποτάμου. (Το εγκαταλειμμένο εργοτάξιο εννοώ).
      Το έκανε διότι εκτός από μπουνταλάς ήταν και δέσμιος των ανθρώπων του συνδυασμού του που προερχόντουσαν από την Συμπολιτεία (άκου τίτλος !!!). Αυτοί είχαν ψηφίσει σε πρώιμες φάσεις ότι τους υπαγόρευε η έδρα αλλά και ταυτόχρονα δεν αντέδρασαν όπως θα όφειλε κάθε έντιμος άνθρωπος: Ρωτώντας ψάχνοντας παρατηρώντας.
      Φυσικά και δεν ήθελαν να βγουν τα καμώματά τους στην φόρα.
      Για τους υπόλοιπους το θέμα ήταν άγνωστο γιατί ποτέ δεν είχαν ασχοληθεί με τα κοινά (με την πραγματική σημασία του όρου) αλλά και δεν είχαν ελπίδες οι οποίες θα ήταν κινητρο να κάνουν βίαιες ρήξεις με τους προηγούμενους. Εξάλλου απ' ότι φάνηκε αυτούς τους αρκούσε να "κατοχυρώσουν δικαίωμα" . Τόσο θλιβερό και τόσο αλήθεια.

      Διαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!