Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Η γνώμη μας, το τελευταίο καταφύγιό μας.

Έστειλα πριν λίγο ένα κείμενο που εκφράζει κάτι μεταξύ ευχής και συμβουλής προς τον Πρόεδρο του ΤΕΕ/ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας. Ακόμη δεν βρίσκω κάποιον λόγο να μην το είχα γράψει




Για την λειτουργία των πειθαρχικών οργάνων 

Η καθημερινότητα όσο κι αν έχει γίνει ζοφερή οφείλει να μας διδάσκει και να μας προβληματίζει για ένα αύριο που συνηθίζει να είναι συνέπεια του σήμερα.  Ας πάρουμε για παράδειγμα την λειτουργία των πειθαρχικών σωμάτων του Επιμελητηρίου μας.  Παραθέτω μια προσωπική εμπειρία. 

Πριν χρόνια ένας συνάδελφος πούλησε σε δεύτερο συνάδελφο διαμέρισμα σε οικοδομή που είχε στατικά προβλήματα. Στην υπόθεση ενεπλάκην σαν μάρτυρας του παθόντος με μια δυο πραγματογνωμοσύνες και με κάμποσες μαρτυρίες σε δικαστικές αίθουσες. Σ’ ένα από τα κείμενα μου χρησιμοποίησα την έκφραση «το αίτιο είναι ένα προφανές και χοντροκομμένο λάθος». Σημειώνω ότι η έκφραση «αποφυγή χονδροειδών λαθών» είναι ενσωματωμένη σε πολλά κανονιστικά κείμενα. Ο κατασκευαστής ζήτησε τα ρέστα και με κατήγγειλε για την έκφραση που χρησιμοποίησα  στο πειθαρχικό συμβούλιο. Αυτό με τη σειρά του με επέπληξε.

Στην ίδια υπόθεση ο παθών συνάδελφος ανέθεσε  σε προβεβλημένο μηχανικό  να του κάνει μια πραγματογνωμοσύνη. Τον καλοπλήρωσε γι αυτό. Μετά την παράδοση της εργασίας του ο εντολοδόχος πραγματογνώμων άρχισε να επικοινωνεί με τον αντίδικό του αλλά και με την υπηρεσία που είχε εμπλακεί αναιρώντας ότι είχε γράψει στην πραγματογνωμοσύνη του και μάλιστα εν αγνοία του εντολέα του. Ο εντολέας συνάδελφος εν τω μεταξύ πέθανε κι εγώ σαν ελάχιστη συνεισφορά στη μνήμη του κατήγγειλα τον πραγματογνώμονα στο πειθαρχικό συμβούλιο. Και αυτός επιπλήχθηκε. 

Το δίχως άλλο πρόκειται δύο «ασύμμετρες» κρίσεις. Η επιστολή αυτή δεν είναι έκφραση παραπόνου. Η ηλικία μου μου απαγορεύει να παραπονιέμαι, μου επιβάλει όμως να προτείνω την δημιουργία ενός πλαισίου  μέσα στο οποίο θα λειτουργούν τα πειθαρχικά όργανα προκειμένου να αποφεύγονται τέτοιου είδους παρατράγουδα τα οποία, εν τέλει, ακυρώνουν την ύπαρξή τους. 

Και μια τελευταία λεπτομέρεια. Η ποινή της επίπληξης συνεπάγεται και πρόστιμο 176 €. Όταν έχω, παιδιά. Όταν έχω…
Νίκος Βασ. Χατζηευστρατίου
Πολιτικός Μηχανικός
Βέροια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!