Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Οι δυσκολίες στην πρόταση μεταφοράς των διοικητικών Υπηρεσιών της Βέροιας



Πριν κάμποσες μέρες εδώ έδωσα μια βελτιωτική άποψη πάνω στην πρόταση ομάδας πολιτών να μεταστεγαστούν όλες οι περιφερειακές υπηρεσίες αλλά και το κτηνιατρείο, το αστυνομικό τμήμα και την ΔΟΥ στο δεξιά καθώς ανεβαίνουμε για Σέλι στρατόπεδο (πρώην Διαβιβάσεων). Η πρόταση αναδημοσιεύθηκε και στην Βεριώτικη Εφημερίδα "ΒΕΡΟΙΑ". Με πήρε μάλιστα και ο πρωτοστατών για μου πει ότι θα την συμπεριλάβει στο φάκελο που «θα πάρει μαζί του στην Αθήνα».

Το βασικό εμπόδιο

Η πρόταση αλλά και η δική μου βελτίωση λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Ο ξενοδόχος εν προκειμένω είναι η ανικανότητα της κρατικής μηχανής να παράξη οτιδήποτε χρήσιμο. Ας τα δούμε από την αρχή. Η βελτιωτική παρέμβαση έλεγε πως είναι αδύνατον να διεκπεραιωθεί η μεταστέγαση από τον Δήμο. Ακόμη κι αν γίνει, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά,  θα έχει λειτουργικά προβλήματα και φυσικά θα κοστίσει δυό τρεις φορές πάνω. Άρα χρειαζόμαστε τον ιδιωτικό τομέα. Για να δελεαστεί όμως αυτός και να διακινδυνεύσει τα χρήματά του πρέπει να έχει το ελάχιστο των εγγυήσεων. Δηλαδή δεσμεύσεις ότι οι υπηρεσίες που σχετίζονται με πάνω από πέντε υπουργεία θα μεταφερθούν εκεί. Τα υπουργεία είναι Εσωτερικών, Γεωργίας, Δημόσιας Τάξης, Πολιτισμού, Οικονομικών. Αυτά θα πρέπει να  έχουν διατυπώσει έγγραφα και ενυπόγραφα την δέσμευσή τους αλλά και τις προϋποθέσεις/προδιαγραφές μεταστέγασης. Εδώ έρχεται αβίαστα η απάντηση. Φέξε μου και γλίστρησα.  

Φορείς και ιδιοκτήτες του μηχανισμού

Γιατί; Μα γιατί η κρατική μηχανή είναι βραδυκίνητη και εντελώς  διεφθαρμένη. Λειτουργεί μόνον όταν πρόκειται να εξυπηρετήσει συμφέροντα των φορέων της (Δημόσιοι Υπάλληλοι) και των ιδιοκτητών της (πολιτικό σύστημα). Στην προκείμενη περίπτωση δεν υπάρχει κανένα τέτοιου είδους κίνητρο. Αντίθετα πολλά από τα εκλεκτά δείγματα και των δύο πλευρών θα δουν την συγκεκριμένη πρόταση σαν εχθρική κίνηση εναντίον τους.

Τα αντικίνητρα

Αρκετοί ΔΥ για παράδειγμα θα νιώσουν άβολα που θα αλλάξουν θέση τα γραφεία τους. Οι λόγοι θα είναι σχεδόν ασήμαντοι αλλά η αντίδραση δυσανάλογα κραυγαλέα. Οι κραυγές (μαζί με την υπονόμευση) είναι ένα από τα λίγα πράγματα που μαθαίνουν καλά στην επαγγελματική ζωή τους. Όσο για τους αιρετούς αυτοί θα αισθανθούν την πίεση των ιδιοκτητών των ακινήτων που νοικιάζονται στις διάφορες εκφάνσεις του Δημοσίου και θα την μεταφέρουν πολλαπλάσια για να ναυαγήσει το σχέδιο.

Η υποψία λύσης

Δεν λέγω ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτε. Απλώς η προσπάθεια δεν πρέπει  να ξεκινήσει από την Αθήνα. Ούτε καν από τα γραφεία του Περιφερειάρχη ή του Δημάρχου. Οφείλει να ξεκινήσει από μια πλατειά ενημέρωση των πολιτών. Μόνον η κοινή γνώμη μπορεί να αλλάξει την μοιραία ροή των πραγμάτων. Όχι γιατί υπάρχει κάποια μεταφυσική πίσω από αυτό. Τα κουκιά  που όλοι νοιάζονται για την απόκτησή τους είναι το διακύβευμα.

Επίλογος

Δεν ξέρω αν αυτά αποτελούν ελκυστικές απόψεις που θα ενστερνιζόταν ο πρωτεργάτης της κίνησης. Σίγουρα δεν είναι, διότι απαιτούν προσπάθεια.  Προσπάθεια που υπερβαίνει κατά πολύ την κούραση  ενός ταξιδιού στην πρωτεύουσα…

2 σχόλια:

  1. "Οφείλει να ξεκινήσει από μια πλατειά ενημέρωση των πολιτών. Μόνον η κοινή γνώμη μπορεί να αλλάξει την μοιραία ροή των πραγμάτων."

    Να χρησιμοποιήσω μια φράση σου:
    Φέξε μου και γλύστρησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο κυνισμός ποτέ δεν ωφέλησε. Ακόμη κι αν μια τέτοια προσπάθεια καταρρεύσει, που θα καταρρεύσει, θα αφήσει πίσω της πολύ καλύτερο ίζημα απ' αυτό ενός ταξιδιού στα τέσσερα στην Αθήνα.
      Η καθημερινότητα δεν οδηγεί πάντα σε νίκες. Σχεδόν ποτέ θα συμπλήρωνα. Η ήττα όμως είναι διδακτικότερη από την νίκη. Αρκεί να αξιοποιηθεί.

      Διαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!