Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Σκέψεις για την πόλη μου (Τάξη-αδέσποτα--εθελοντισμός)


Τα παρακάτω αποτελούν εμπειρία ενός πολίτη ο οποίος αφιέρωσε χρόνο και χρήμα και πολύ συχνά την βολή του στην πόλη του.
Τις προτάσεις που παραθέτει τις έχει συζητήσει είτε στο διαδίκτυο, είτε στη επιτροπή διαβούλευσης στην οποία η πόλη του του έδωσε την τιμή να συμμετέχει, είτε σε δικαστικές αίθουσες όπου μοιραία ξέπεσε, είτε στο συνδικαλιστικό όργανο των Μηχανικών της χώρας του, είτε τέλος στο ίδιο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης του ως εισηγητής προτάσεων πολιτών. Υπό την έννοιαν αυτή πρόκειται για επεξεργασμένες θέσεις χωρίς βέβαια να διεκδικούν την απόλυτη ή έστω σχετική αλήθεια.

 

Στην προηγούμενη ανάρτηση έγιναν προτάσεις πάνω στην διαχείριση των σκουπιδιών, εκτέθηκαν κάποιες απόψεις για το περιβάλλον και δόθηκε αυτό που ο γράφων θεωρεί ως λύση για την σωστή μελέτη, εκτέλεση και επίβλεψη των δημοτικών έργων . Τώρα γίνονται αναφορές πάνω στην τήρηση της Δημόσιας Τάξης, τα αδέσποτα ζώα και τον εθελοντισμό. Υπάρχει link που οδηγεί σε ανάρτηση στο blog.

 

Τάξη

Οι δρόμοι του κεντρικού οικισμού του δήμου (της Βέροιας) αλλά και άλλων κοινοτήτων μοιάζουν με σκουπιδότοπους. Όσο κι αν ο δήμος μαζεύει σκουπίδια από τους δρόμους, οι δρόμοι θα έχουν το χάλι τους αν λίγοι (ή πολλοί πολίτες) πετούν από γόπες έως σακούλες στους δρόμους. Η λύση είναι η αστυνόμευση ο εντοπισμός και τιμωρία όσων βρομίζουν. Αυτό δεν είναι μια φτηνή λύση. Μπορεί όμως να πραγματοποιηθεί με ένα δίκτυο καμερών μέσα από τις οποίες θα εντοπίζονται οι … απρόσεκτοι.
Οι ποινές θα γίνονται μικρότερες στο μέτρο που συλλαμβάνονται περισσότεροι. Όσο περισσότεροι τέλος τιμωρούνται τόσο μεγαλύτερη θα είναι η προσοχή που οι πολίτες θα δείχνουν στην χρήση του δημόσιου χώρου. Χρήση που δεν περιορίζεται στην καθαριότητα αλλά και επεκτείνεται στα αδέσποτα , την στάθμευση και την τήρηση του ΚΟΚ γενικότερα, τις βλάβες αλλά και τους βανδαλισμούς, το παράνομο εμπόριο, την επαιτεία  και πάει λέγοντας.  Αυτό φυσικά και αποτελεί πρακτική που δεν παραβιάζει την ιδιωτικότητα και όσο κι αν λέγονται διάφορα είναι πέρα για πέρα νόμιμο.

Αδέσποτα

Η διαχείριση του προβλήματος των αδεσπότων προέρχεται από την κακή διαχείριση του δικαιώματος της διατήρησης δεσποζομένων. Το πρόβλημα, αν τηρείται ο Νόμος, αργά ή γρήγορα θα λυθεί. Μέχρι τότε όμως πρέπει να βρούμε τη λύση γι΄ αυτά που κυκλοφορούν έξω. Λύση πολιτισμένη και κυρίως Νόμιμη.

Η υπάρχουσα κοινωνική πρόταση

Υπάρχει μια πρόταση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα που κατατέθηκε στο δήμο νόμιμα και τυπικά από 25 συμπολίτες κυρίως ταξιτζήδες. Μια πρόταση ευφυής και προβλεπόμενη από τον Νόμο. Είναι η δημιουργία 2 κέντρων σίτισης αδεσπότων λίγο έξω από την πόλη και η σίτισης σ΄ αυτά δύο φορές την ημέρα των αδεσπότων. Με την πρόταση αυτή χωριζόταν για αρκετές ώρες την ημέρα οι δύο κοινότητες θηλαστικών (ανθρώπων και ζώων) . Είχαν προβλεφθεί θέσεις και λεπτομέρειες της λειτουργίας της ομάδας που θα μετέφερε τροφή και φροντίδα. αλλά και αυτά μπορούν να επανεξεταστούν. Περιττό να αναφερθεί ότι κατάληξε στον κάλαθο των αχρήστων. Η λύση έτσι όπως είχε παρουσιαστεί μπορούσε να ενσωματώσει τον εθελοντισμό και το πραγματικό ενδιαφέρον των πολιτών στην προσπάθεια.

Εθελοντισμός.

Ο δήμος όσο τα πράγματα προχωρούν θα έχει όλο και μικρότερες εισροές χρημάτων από το κράτος και την ΕΕ. Από την άλλη πρέπει να λύσει προβλήματα της καθημερινότητας και να αναπτυχθεί. Άρα οφείλει να κάνει δουλειές μέσω της εθελοντικής προσφοράς των δημοτών.  Οι άνθρωποι είναι καλύτεροι απ’ όσο φαίνονται. Αρκεί κανείς να εκτιμήσει και να επιβραβεύσει ηθικά την καλή τους διάθεση και φυσικά να χρησιμοποιήσει παραγωγικά τις προσπάθειές τους.
Δουλειές που ξεκινούν από την καθαριότητα και καταλήγουν στην εκπαίδευση μπορούν να γίνουν με εθελοντισμό. Βέβαια υπάρχει και το θέμα των ποινών. Αν είναι να επιβάλει ο Δήμος πρόστιμα σε ανθρώπους που έκαναν παραβάσεις είναι καλύτερο να ζητήσει τον χρόνο και την προσπάθεια των συμπολιτών του και όχι τα χρήματά τους. Αυτό όλοι γνωρίζουμε ότι δεν λύνει μόνο προβλήματα αλλά μας κάνει όλους μας ενεργούς και συνειδητοποιημένους πολίτες. Οι εθελοντικές ομάδες είναι αυτές που θα υποδεχθούν την κοινωνική εργασία θα την ενσωματώσουν και θα την αξιοποιήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!