Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Σκέψεις πάνω στο πως θα μπορούσε να διοικηθεί η πόλη μου. (Δημοτικά έργα)


Δημόσια έργα.

Τα παρακάτω αποτελούν εμπειρία ενός πολίτη ο οποίος αφιέρωσε χρόνο και χρήμα και πολύ συχνά την βολή του στην πόλη του. Τις προτάσεις που παραθέτει τις έχει συζητήσει είτε στο διαδίκτυο, είτε στη επιτροπή διαβούλευσης στην οποία η πόλη του του έδωσε την τιμή να συμμετέχει, είτε σε δικαστικές αίθουσες όπου μοιραία ξέπεσε, είτε στο συνδικαλιστικό όργανο των Μηχανικών της χώρας του, είτε τέλος στο ίδιο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης του ως εισηγητής προτάσεων πολιτών. Υπό την έννοιαν αυτή πρόκειται για επεξεργασμένες θέσεις χωρίς βέβαια να διεκδικούν την απόλυτη ή έστω σχετική αλήθεια.

Στην προηγούμενη ανάρτηση έγιναν προτάσεις πάνω στην διαχείριση των σκουπιδιών και μερικές απόψεις για το περιβάλλον. Εδώ γίνεται μια αναφορά πάνω στα δημόσια έργα. Υπάρχουν αρκετά link που οδηγούν σε αναρτήσεις μέσα στο blog. Είναι το 1/10 των αναρτήσεων που αφορούν σε έργα που έχουν αστοχήσει διοικητικά.


Ο δήμος απέτυχε στα εξής έργα
1.      Γέφυρα Κούσιου (και εδώ, εδώ, εδώ και πολλά άλλα σημεία του blog)
5.      Κατασκευή Βρεφονηπιακού Σταθμού στην περιοχή κυψέλη της Βέροιας.
8.      Κατασκευή σχολίου όπου θα πήγαιναν τα τσιγγανόπουλα στην 25ης Μαρτίου
10.  Ακόμη και ένα τοιχίο από μπετό που πήγαν να κατασκευάσουν στην διασταύρωση Θωμαΐδου και Πιερίων το παράτησαν. Αφού πέταξαν χρήματα των δημοτών.

Η ρίζα της κακοδαιμονίας. Εξωθεσμικές (παράνομες;) επεμβάσεις

Η περιγραφή της κάθε αποτυχίας θα μπορούσε να είναι θέμα ημίωρης διαλέξεως τουλάχιστον. Ο πυρήνας αυτής της κακοδαιμονίας είναι ένας. Κανείς δεν φρόντισε το τμήμα έργων του Δήμου να λειτουργήσει σωστά. Να μοιράσει αρμοδιότητες με ειλικρίνεια και νομιμότητα και να αποζητήσει ευθύνες όταν κάτι δεν πάει καλά. Αντίθετα δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι προσπαθούσαν να αυτοσχεδιάσουν και να μάθουν από δημόσια έργα πάνω στην κασίδα του πολίτη παραγκωνίζοντας τους επαγγελματίες (τους Δημοτικούς λειτουργούς δηλαδή) και ασκώντας εν τέλει τον ασυγχώρητο και καταστροφικό  τον ερασιτεχνισμό τους.

Ο πυρήνας της λύσης. Διάκριση αρμοδιοτήτων και διαφάνεια

Αυτά οφείλουν να σταματήσουν μέσα από την ευλαβική τήρηση των Νόμων. Καμιά μελέτη από προσωπικό του δήμου αλλά ανάθεσή της Νόμιμα σε ιδιωτικά τεχνικά γραφεία με διαγωνισμό και αν πρόκειται για αρχιτεκτονικό έργο μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Αυστηρή τήρηση ημερολογίων έργων και καθημερινή δημοσιοποίησή τους μαζί με φωτογραφικό υλικό προκειμένου οι δημότες να γνωρίζουν τι γίνεται καθημερινά σε κάθε εργοτάξιο και από κάθε εργολάβο. Αξιοποίηση του εντόπιου δυναμικού σε εργασίες που είναι Νόμιμο να κάνει αυτό με ανάθεση έργου. Δημοσιοποίηση και των πληρωμών για κάθε έργο σε ειδικό τομέα του site του Δήμου ώστε οι δημότες να βλέπουν που πήγαν τα λεφτά τους.
Αυτές οι δεσμεύσεις θα βελτιώσουν τους Δημόσιους λειτουργούς και θα περιορίσουν τις παρεμβάσεις των αιρετών στις Νόμιμες ενέργειές τους. Όλα θα μπουν στη θέση τους και για κάθε τι θα απολογείται μόνον ένας ή εν πάση περιπτώσει μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων. Κι αν διαπιστώσουμε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αυτόματα θα κάνουμε προγραμματικές συμβάσεις με άλλους δήμους που τα κατάφεραν αλλάζοντας για λίγο καιρό προσωπικό ώστε να βελτιωθούν οι άνθρωποί μας.

Τα έργα που χρειαζόμαστε και η συντήρηση αυτών που έχουμε

Αν βάλουμε κάτω θα δούμε ότι τα δημόσια έργα που χρειαζόμαστε είναι πολλά. Υπάρχει και μια διάσταση ακόμη. Η συντήρηση των υπαρχόντων. Και αν μεν οι δρόμοι φαίνονται  υπάρχουν έργα που συνήθως φαίνονται όταν έχουν σχεδόν διαλυθεί. Είναι οι γέφυρες. Μόνο μέσα στον οικισμό της πόλης είναι 15. Θα ήταν άδικο για όλους μας αν βλέπαμε μια γέφυρα να έχει καταρρεύσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!