Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

"Προγραμματίζοντας" Σημειακές περιβαλλοντικές επεμβάσεις και Δημοτική Διοίκηση


Εδώ θίγονται ζητήματα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με δύο μικρά περιβαλλοντικά έργα και την αποδοτικότητα της διοίκησης. Υπάρχουν link που οδηγούν σε αναρτήσεις αυτού του blog.

Δύο μικρά περιβαλλοντικά έργα στον πυρήνα της πόλης.

Πλατεία Δημαρχείου και περίβολος του Θεολόγου

Πρόκειται για δύο περιοχές που δίνουν την δυνατότητα για μικρές πλην όμως αποδοτικές βιοκλιματικά εφαρμογές. Κατακόρυφους φυτεμένους τοίχους. Η διαδικασία δεν είναι το απλή όσο ακούγεται. Παρόλα αυτά τα κόστη δεν είναι μεγάλα αλλά και οι ιδιοκτήτες των πολυκατοικιών θα μπορούσαν να έχουν μια σημαντική αντιπαροχή με θερμομόνωση των τοίχων πάνω στους οποίους θα στερεωθούν προκειμένου να μας επιτρέψουν. Φυσικά και αυτοί θα ωφεληθούν από την παρουσία φυτικής κάλυψης το καλοκαίρι.
Οι παραπάνω βιοκλιματικής επεμβάσεις είναι τμήματα μια πολύ πιο εκτεταμένης βιοκλιματικής προτάσεως. Της αναβίωσης των ανοικτών αυλάκων που διέσχιζαν την πόλη μέχρι τις αρχές του αιώνα. Τα αυλάκια αυτά έπαιρνα νερό από το μεγάλο τεχνικό του 1700 και εκτός από το ότι κινούσαν μύλους κρατούσαν σταθερό το κλίμα της πόλης. Βέβαια η πρόταση περιλάμβανε λιγότερο νερό να κυλά μέσα από την αγορά με ταυτόχρονη δημιουργία κρεβατίνων με αναρριχόμενα σ΄ όλη της την έκταση. Μια ιστορία που θα άξιζε αν δεν υπήρχε κρίση και αν είχαν συνταχθεί χάρτες χρήσης γης (ακινήτων) στην πόλη). Μια μέριμνα που θα μπορούσε να ληφθεί και να αποδώσει αν γινόταν τέλη της δεκαετίας του ’90.

Διοίκηση

Πριν μήνες 25 πολίτες πρότειναν την πλήρη ψηφιοποίηση του αρχείου της πολεοδομικής υπηρεσίας και της διάθεσής του στο διαδίκτυο. Ο συντάκτης του παρόντος ήταν παρουσιαστής. Επειδή πρόκειται για μια ογκώδη δουλειά πρότεινα και την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και παροχή των διαδικτυακών αυτών υπηρεσιών έναντι μικρής αμοιβής. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή και ο Δήμαρχος μας είπε ότι κάτι τέτοιο θα το κάνει με έκτακτους οκταμηνίτες. Φυσικά δεν έκανε τίποτε. Ήδη η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κάνει κάτι τέτοιο για όλα τα πολεοδομικά της.

Η πρόταση ξανά

Να ψηφιοποιήσουμε όλα τα αρχεία του δήμου προκειμένου να οδηγηθούμε γρηγορότερα στην ψηφιακή εποχή και ότι καλό φέρνει μαζί της.
1.      Αρχείο αδειών καταστημάτων
2.      Αρχείο Δημοτικής περιουσίας
3.      Οπτικοακουστικό αρχείο Δημοτικών Συμβουλίων και όλων των δημοτικών επιτροπών και on line μετάδοση των συνεδριάσεων και εκτέλεση ταυτόχρονων παράλληλων δημοσκοπήσεων για κάθε θέμα.
4.      Αρχείο Δημόσιων έργων όπως προαναφέρθηκε
Ακόμη και
Μεταφορά στο google earth 3D δημόσιων κτιρίων και μνημείων.
Και φυσικά διαδικτυακές πληρωμές όλων των λογαριασμών.

Το GIS. Ένα εργαλείο που πρέπει να αξιοποιηθεί

Υπάρχει τέλος μια εφαρμογή η οποία αν και έχει εγκατασταθεί (και πληρωθεί)στον Δήμο δεν έχει λειτουργήσει ακόμη. Είναι το GIS, Σύστημα ενοποιημένων Γεωγραφικών δεδομένων. Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό γεωγραφικό χάρτη κάνω στον οποίο έχουν ενσωματωθεί με μορφή layers σημειόδετες ομάδες πληροφοριών. Πχ Πληθυσμός και εξέλιξη κάθε περιοχής. Τεχνικά έργα είτε ολοκληρωμένα (με το ιστορικό τους) είτε εν εξελίξει (με βάση αυτά που προαναφέρθηκαν για το σύστημα της παρακολούθησης τους). Ποιότητα ανθρώπινου δυναμικού, ανεργία κατά τόπους και σε χρονική προβολή. Βιομηχανία ανά κλάδο δυναμικότητα κλπ. Παραγωγικότατα γης. Γεωργική, μεταλλευτική δασική κλπ.
Το σύστημα GIS δεν είναι υποχρεωτικό να τηρείται από τον Δήμο μόνον. Πολλές υπηρεσίες επιμελητήρια και συλλογικές ενώσεις μπορούν  να εξουσιοδοτηθούν προκειμένου να ενημερώνουν τα layers του.
Η ανάγκη του είχε γίνει φανερή όταν πριν χρόνια είχαμε αρχίσει μια συζήτηση για την πρόταση περιοχών που θα μπορούσαν να γίνουν επιχειρηματικές. Την προσπάθεια την μπλόκαρε η ΧΟ χρησιμοποιώντας τους υπαλλήλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!