Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Γέφυρα Κούσιου: Η έρευνα για τον οπλισμό των στύλων συνεχίζεται



Μετά την παραλαβή της απαντήσεως της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου σε σχέση με τους στύλους που φαίνεται να είναι ελαττωματικοί στη γέφυρα Κούσιου και τα όσα ερωτηματικά δημιουργήθηκαν, η επόμενη προφανής κίνηση ήταν το να καταθέσω ακόμη ένα γραπτό ερώτημα στην υπηρεσία και τον τελικό υπογράφοντα ιδιαίτερα. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει παρά μ’ ένα εξώδικο.
Συζήτησα  την επιλογή αυτή με τον Γιάννη Αγγέλογλου  και αυτός μου έστειλε το παρακάτω κείμενο το οποίο απ’ ότι κατάλαβα το ξεσήκωσε από κάποιο site δικηγορικού γραφείου. 
 Δεν γνωρίζω ποιο. Αν ο πατέρας του κειμένου το αναγνωρίσει ας με ειδοποιήσει με e-mail. Όπως και να ‘χουν όμως τα πράγματα είναι χρήσιμο σε κάθε περίπτωση. Φυσικά μου φάνηκε χρήσιμο και στην περίπτωση της ερώτησης που έπρεπε να θέσω προς τον Δήμο Βεροίας.

Τι είναι το εξώδικο. Κείμενο αφιέρωμα προς τους αναγνώστες 
Κάποιοι πελάτες θεωρούν το εξώδικο έγγραφο, ως εξόδικο έγγραφο (δηλαδή ένα έγγραφο, που απλώς χρειάζεται να ξοδέψουν λεφτά). Κάποιοι άλλοι το θεωρούν άκρως απαραίτητο και πιέζουν τον δικηγόρο να συντάξει και να επιδόσει. Επίσης κάποιοι δικηγόροι, το βλέπουν ως έναν ακόμη τρόπο να χρεώσουν τον πελάτη τους με μια ακόμη εργασία. Άλλοι το θεωρούν περιττό...
Παρόλα αυτά ένα εξώδικο είναι αυτό που μπορεί να κρίνει την πορεία μιας υπόθεσης. Να λυθεί εξώδικα μια διαφορά ή να σταματήσει εντελώς η επικοινωνία μεταξύ των μερών (είναι αυτό που λέμε ότι ... θα μιλήσουν τα εξώδικα) ή να οδηγηθεί σε δικαστική επίλυση η διαφορά!

Το θέμα είναι με ποιό κόστος... Γιατί είναι πράγματι δίκοπο μαχαίρι, όταν σε μια προδικαστική ή εξώδικη φάση, καλείσαι να περιγράψεις γραπτά και μάλιστα ενώπιον κάθε αρμοδίου δικαστηρίου και πάσης αρχής μια κατάσταση, με άγνωστες περαιτέρω προεκτάσεις.

Η εξώδικη επιστολή είναι πράγματι το πιο επικίνδυνο έγγραφο. Πολλές φορές στην αγωνία του εντολέα να οχλήσει άμεσα, ο δικηγόρος συντάσσει ένα εξώδικο, υπερβολικό, που πολλές φορές δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ενδεχομένως το περιεχόμενό του να αποτελέσει μπούμερανγκ, για εκείνον που το συντάσσει. 

Ένα εξώδικο έγγραφο, λοιπόν, πρέπει να είναι σαν το αγκάθι. Να "τσιμπάει", αλλά να είναι μικρό το δέμας, να είναι σεμνό και πάνω απ' όλα να μην χρειάζεται ο εξωδίκως παραγγέλων να μετανιώσει στο μέλλον για όσα έχει πει με αυτό.
Δεν είναι σπάνιες οι φορές, όπου έχουν συνταχθεί εξώδικα, στην οποία περιγράφεται μια νομική και πραγματική βάση, η οποία στο μέλλον δεν εξυπηρετεί τον αποστολέα τους. Π.χ. σε κάποια περίπτωση, ο εξωδίκως προσκαλών περιέγραφε τον εαυτό του, ως τελευταίο κομιστή επιταγών (προ της ημερομηνίας εμφάνισής τους), ενώ με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων αναφερόταν ως εκδοχέας επιταγών (που εκχωρήθηκαν μετά την ημερομηνία εμφάνισής τους).

Εξώδικες επιστολές συντάσσουν πολλές φορές οι εντολείς μας και χωρίς την σύμπραξη δικηγόρου, με αποτελέσματα που κάποτε είναι καταστροφικά.
Τα εξώδικα, εν όψει και μιας δικαστικής κατάληξης της διαφοράς (στην Ελλάδα ζούμε), πρέπει να είναι σοβαρά, σεμνά,να μην άγονται και φέρονται από τις συναισθηματικές εξάρσεις του εντολέα του δικηγόρου και να δίνουν ένα σαφές μήνυμα. Ιδίως οι εξώδικες απαντήσεις, είναι πάγια τακτική (και σοφή) ότι, δεν πρέπει να ξεπερνάνε την μια παράγραφο, με μόνο περιεχόμενο την άρνηση του περιεχομένου της εξώδικης όχλησης.
Η σύνταξη του εξωδίκου, πρέπει να συνοδεύεται από την ανάγνωση και την κατεύθυνση από τον παραγγέλοντα. Καλό είναι να υπογράφει ο ίδιος, σε κάθε περίπτωση, όταν πρόκειται να υπογράψει ο ίδιος ο συντάξας Δικηγόρος, αυτό να γίνει με προηγούμενη σαφή και έγγραφη (ακόμη καλύτερα) έγκριση του εντολέα του. Και αυτό γιατί πολλές φορές ο πελάτης, για σφάλματά του ή παραλείψεις του, αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους δίπλα του, έστω κι αν αυτοί είναι οι νομικοί παραστάτες του.

Έτσι λοιπόν και μετά από αρκετή σκέψη και σύσκεψη κατέληξα στο παρακάτω κείμενο που έστειλα προσωπικά στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών.


ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΡΧΗΣ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Βέροια Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2015
ΠΡΟΣ: τον αντιδήμαρχο Τεχνικών του Δήμου Βεροίας
Με την παρούσα επαναλαμβάνεται το αίτημα που διατυπώθηκε με την από 16/11/15 αίτησή μου, δηλονότι στο από 48375/03.12.15 απαντητικό σας διατυπώνεται, ουσιαστικά, άρνηση απαντήσεως.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Την 16/11/15 κατέθεσα αίτηση ζητώντας να μάθω αν έχει γίνει έρευνα για την «διαφοροποίηση» του πλήθους των κατακόρυφων ράβδων των στύλων της γέφυρας Κούσιου  με αποτέλεσμα ή να καταλήξει σε καταλογισμό της ζημίας που υφίσταται το έργο και κατ’ επέκταση ο δήμος ή πως δεν υπάρχει καμιά ζημιά. Το ελάττωμα  αναφέρεται στο κείμενο σχετικής πραγματογνωμοσύνης που παρήγγειλε ο δήμος μέσα στο 2015 και παραλήφθηκε τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου. Την ερώτηση αυτή την έθεσα ως έννομα ενδιαφερόμενος πολίτης παραθέτοντας και το άρθρο της σχετικής νομοθεσίας που μου δίνει το δικαίωμα να ζητώ ενημέρωση.
Στην από 05/12/15 απάντησή σας αναφέρεστε στο αρ πρωτ 56548/21.11.14 έγγραφό σας. Το έγγραφο αυτό είναι άσχετο με το αίτημα. Η πραγματογνωμοσύνη συντάχθηκε στα μέσα του 2015 άρα κατά την ημερομηνία σύνταξης του επικαλούμενου εγγράφου δεν ήταν γνωστή η φερόμενη ως κακοτεχνία.
Επικαλείσθε την ανυπαρξία εννόμου μου συμφέροντος για την προσφυγή μου κατά της αποφάσεως ανάθεσης υπηρεσίας εμπειρογνώμονα προκειμένου να θεμελιώσετε έναν αόριστο ισχυρισμό για έλλειψη εννόμου συμφέροντός μου να πληροφορηθώ αν έχετε καταλογίσει ευθύνες σε επιβλέποντες για τους «διαφοροποιημένους» οπλισμούς.
Συνεχίζετε υπαινισσόμενος ότι απέκτησα την πραγματογνωμοσύνη με παράνομο τρόπο. Σας θυμίζω πως δεν πρόκειται για απόρρητο έγγραφο και πως έχει ήδη μοιρασθεί σε πέντε  τουλάχιστον Δημοτικούς συμβούλους (Αρχηγούς παρατάξεων)
Τέλος μεταφέρω το άρθρο 5 του Ν2690/99 «Πρόσβαση σε έγγραφα 1. Κάθε ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα, ύστερα από γραπτή αίτησή του, να λαμβάνει γνώση των διοικητικών εγγράφων. Ως διοικητικά έγγραφα νοούνται όσα συντάσσονται από τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως εκθέσεις, μελέτες, πρακτικά, στατιστικά στοιχεία, εγκύκλιες οδηγίες, απαντήσεις της Διοίκησης, γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις.» Είμαι ενδιαφερόμενος, έκανα γραπτή αίτηση και το αίτημά μου δεν εντάσσεται σε κάποια από τις εξαιρέσεις.
Γι’ αυτό επανέρχομαι στο αίτημά μου ζητώντας να  πληροφορηθώ αν υπάρχει ελάττωμα  στο έργο εξ αιτίας της διαφοροποίησης του πλήθους των κατακόρυφων ράβδων των στύλων και αν ναι ποιος ήταν ο καταλογισμός της ζημιάς και σε ποιόν,  εντός τριών ημερών από σήμερα.
Ο εξωδίκως
δηλών και προσκαλών
Νίκος  Β. Χατζηευστρατίου


Τι θα γίνει τώρα αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία των τριών ημερών που του δίνω; Μα φυσικά θ’ αρχίσω να γράφω μια σεμνή αναφορά προς την εισαγγελία, όπου θα εκθέτω ότι έχει υποπέσει στην αντίληψή μου. Στο κάτω της γραφής η δουλειά μου δεν είναι ούτε αυτή του ντέντεκτιβ, ούτε, πολλώ δε μάλλον, αυτή του δικαστή. Ένας απλός πολίτης είμαι χωρίς μέσα, χρόνο, εξειδικευμένες γνώσεις και εξουσία.

2 σχόλια:

  1. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. και απορώ γιατί μπαίνεις σε έξοδα, εξόδικα, εξώδικα κλπ...

    1. Αν υπάρχει διαφοροποίηση, φαίνεται εύκολα. Τα σίδερα είναι εκεί, η μελέτη κυκλοφορεί, να μετράμε όλοι ξέρουμε.
    2. Αν όντως υπάρχει διαφοροποίηση, τότε απολύτως σίγουρα υπάρχει και ελάττωμα.
    3. Το ποιος φταίει? Και αυτό απλό. Ο ήλιος που στράβωνε τους εργάτες όταν δούλευαν, η κακιά η ώρα, οι κασσάνδρες που έλεγαν ότι κάτι θα πάει στραβά, οι κακοί που κατηγορούν τη δημοτική αρχή χωρίς λόγο, ο ερμής που ήταν ανάδρομος, ο Hooke ή ο Leonhaard που έβγαλαν λάθος τύπους για τους υπολογισμούς, κλπ κλπ κλπ....Πάντως σε καμία περίπτωση η τεχνική υπηρεσία, οι επιβλέποντες, και προς θεού οι αιρετοί!!!

    Ακόμα δεν τα έμαθες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!