Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Οπλισμοί μεσοβάθρων Γέφυρας Κούσιου. Συνέχεια



Μερικά πράγματα γίνονται πλέον κατά συνήθεια. Έτσι σήμερα κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά για τους λειψούς οπλισμούς των απολήξεων της γέφυρας Κούσιου. 

Τα πράγματα ξεκίνησαν από την πραγματογνωμοσύνη που διενέργησε τεχνικό γραφείο για λογαριασμό και με εντολή του Δήμου Βεροίας στη Γέφυρα Κ. Η διαπίστωση ήταν αρκετά σοκαριστική και προκάλεσε ερώτημα που διατυπώθηκε προς τον Δήμο Βεροίας. Το ερώτημα δεν απαντήθηκε διότι θεωρήθηκε πως δεν υπήρχε λόγος να τεθεί και επαναλήφθηκε μέσω εξωδίκου επιστολής προς τους ίδιους αποδέκτες.  Ο χρόνος που τους δόθηκε εξαντλήθηκε και μοιραία ότι αιωρείτο στην ατμόσφαιρα ως φήμη αποτυπώθηκε σ΄ ένα κείμενο, αυτό με τη σειρά του αφού συνοδεύτηκε με ότι σχετικό έγγραφο υπήρχε, κατατέθηκε σήμερα στην δικαιοσύνη. Ιδού το κείμενο



ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΒΕΡΟΙΑΣ
ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ
Βέροια Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015
Τίθενται υπ’ όψιν της δικαιοσύνης περιστατικά τα οποία υπέπεσαν στην αντίληψή μου και σχετίζονται με τον οπλισμό των δύο μεσοβάθρων του εδώ και τρία χρόνια εγκαταλελειμμένου έργου «Κατασκευή Γέφυρας Δωρεάς Κούσιου» που εκτελείται από τον Δήμο Βεροίας. Πρόκειται συγκεκριμένα για επίμονη φημολογία ότι ο οπλισμός είναι ελλιπής, έγγραφη διαπίστωση πραγματογνώμονα ότι ο αριθμός των ράβδων είναι διαφοροποιημένος, σε συνδυασμό με την άρνηση του Δήμου Βεροίας να μου παρέχει πληροφορίες επί του θέματος αυτού. Αιτείται περαιτέρω έρευνα και απόδοση τυχόν ευθυνών.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το έργο «Κατασκευή Γέφυρας Δωρεάς Κούσιου» το οποίο εκτελεί ο Δήμος Βεροίας ξεκίνησε πρακτικά  τέλει Αυγούστου του 2010, αν και τα εγκαίνια του έγιναν τρεις μήνες νωρίτερα. Εγκαταλείφτηκε για λόγους που δεν έχουν γίνει πλήρως σαφείς την 28/12/12, έχοντας τελειώσει μόνον δύο ακρόβαθρα και δύο μεσόβαθρα.  Τα μεσόβαθρα είναι δύο στύλοι ύψους γύρω στα 30 μέτρα οι οποίοι στα τελευταία 6 έως 8 μέτρα χωρίζονται στα δύο μετατρεπόμενοι σε έναν στύλο που αποτελείται από δύο μέλη μακρόστενης διατομής (λεπίδες). 

Την 20η Απριλίου 2015 το Δημοτικό Συμβούλιου της  Βεροίας αποφάσισε να αναθέσει υπηρεσίες εμπειρογνώμονα στην μελετητική εταιρεία  Υετός (Άνθιμος Σπυρίδης) προκειμένου όπως έγραφε και στο συμφωνητικό.    η «επιστημονική συνδρομή της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών με συγκεκριμένη απασχόληση, αυτή της αποτύπωσης των τμημάτων του έργου «Κατασκευή Γέφυρας Αφών Κούσιου», όπως αυτά κατασκευάστηκαν ( γεωμετρική αποτύπωση) και έλεγχο για τυχόν αποκλίσεις της κατασκευής από την αρχική μελέτη καθώς και διατύπωση άποψης». 

Θεώρησα πως επρόκειτο για κάτι εντελώς άχρηστο διότι όλα τα παραπάνω ήταν πράγματα που γνώριζε η Τεχνική Υπηρεσία. Έτσι προσέφυγα προς ακύρωση της αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου στην Αποκεντρωμένη διοίκηση και την επιτροπή του άρθρου 152. Και οι δύο προσφυγές μου απορρίφθηκαν διότι θεωρήθηκε ότι δεν έχω έννομο συμφέρον να προσφύγω εναντίον τους. Στην συζήτηση της δευτεροβάθμιας επιτροπής (αρθ 152) εμφανίσθηκε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών έχοντας μαζί του την πραγματογνωμοσύνη ήδη ολοκληρωμένη και παραληφθείσα από την τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. 

Η πραγματογνωμοσύνη με τη σειρά της διανεμήθηκε, όπως έπρεπε, και στους πέντε αρχηγούς των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Βεροίας. Στα χέρια μου έφτασε μέσω του Δημοτικού Συμβούλου ΓΜ, με τον οποίο συνεργαζόμαστε σε απλά τεχνικά θέματα που αφορούν την πόλη. Διαβάζοντας τα έγγραφα του φακέλου (που είχε την μορφή οπτικού συμπαγούς δίσκου, CD) ξεκίνησα από την τεχνική περιγραφή. Στην σελίδα 12/14 διάβασα: « 5. Σε ότι αφορά στους παράλληλους οπλισμούς σύνδεσης που προβλεπόταν να τοποθετηθούν εκατέρωθεν των λεπίδων στα μεσόβαθρα Μ1 & Μ2, εντοπίσθηκε διαφοροποίηση του πλήθους τους.. .» Η φήμη ότι στις λεπίδες (τελευταία 6 έως 8 μέτρα των μεσοβάθρων) υπήρχε μειωμένος οπλισμός κυκλοφορούσε μεταξύ ενός κύκλου ανθρώπων που ασχολούνται με τα κοινά στη Βέροια, αλλά κανείς δεν μπορεί να εξάγει συμπεράσματα από φήμες. Έτσι έκανα μια αίτηση προς την Τεχνική Υπηρεσία ζητώντας να μάθω τι ήταν αυτό που ο πραγματογνώμων (Άνθιμος Σπυρίδης) ονόμασε κομψά «διαφοροποίηση». Η ερώτηση είχε διατυπωθεί διαζευκτικά: «Ζητώ να μάθω αν καταλογίστηκαν ευθύνες στους επιβλέποντες του έργου για την συγκεκριμένη αμέλεια. Αν πάλι ο Δήμος θεωρεί πως τέτοια αμέλεια δεν υπήρξε να μου εξηγήσει το γιατί». (Στοιχείο 3) Το έννομο συμφέρον μου επικαλέσθηκα αναφέροντας το άρθρο 5 του 2690/99.

Σε είκοσι περίπου ημέρες έλαβα απάντηση η οποία αμφισβητούσε το δικαίωμά μου να θέτω τέτοια ερωτήματα προς τον Δήμο Βεροίας. Επανέλαβα το αίτημα με εξώδικο επιστολή πλέον, στην οποία  εκτός της αναδιατυπώσεως του αιτήματος υπήρχε και μια προσεκτική αναφορά στα Νομοθετήματα που εξασφαλίζουν και υλοποιούν το εκ του Συντάγματος (άρθρο 10) διακηρυγμένο Δικαίωμα στην Ενημέρωση. Θεώρησα πως μετά απ’ αυτά είχα κάθε λόγο να θέσω και προθεσμία για να απαντηθώ. Όρισα λοιπόν τις τρεις (3) ημέρες και μετά την παρέλευσή τους άρχισα μια προσπάθεια να ενημερωθώ από συμπολίτες μου. 

Από τον Δημήτριο Δάσκαλο Πολιτικό Μηχανικό και πρώην αντιδήμαρχο Τεχνικών, επί θητείας του οποίου έγινε η δημοπράτηση και ανάθεση του έργου, έμαθα πως πράγματι ακούστηκε ότι υπάρχει πρόβλημα ελλιπών οπλισμών στις λεπίδες και πως η έλλειψη αυτή μάλλον εκτείνεται και στον οριζόντιο οπλισμό που παραλαμβάνει την διάτμηση. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό δηλονότι αυτοί οι οπλισμοί (οριζόντιοι συνδετήρες) παραλαμβάνουν τις σεισμικές δράσεις. Τέτοιου είδους ελαττώματα είναι επιδιορθώσιμα. Έχοντας κάνει τέτοια έργα μπορώ να εκτιμήσω πως το κόστος αυτής της επιδιόρθωσης δεν μπορεί να είναι κάτω 300 χιλ €. (Επικόλληση FRP δηλαδή ινών άνθρακα που θα υποκαταστήσουν τον ελλείποντα οπλισμό) 

Ο εντοπισμός της ποσότητας των ράβδων έγινε, κατά πάσα πιθανότητα, με χρήση οπτικής αναγνώρισης. Δηλαδή με κιάλια ή κάτι παρόμοιο εντοπίσθηκαν οι ακάλυπτες από σκυρόδεμα απολήξεις των οπλισμών και μετρήθηκαν . Η διάμετρός τους μπορεί να μετρηθεί με παχύμετρο και αυτό απαιτεί επίσκεψη στην κορυφή των στύλων κάτι που μπορεί να γίνει με καλαθοφόρο γερανό ή ικρίωμα 30 μέτρων. Τέλος η διαπίστωση αν ο τοποθετημένος οριζόντιος οπλισμός διαφέρει ή ταυτίζεται με τον προβλεπόμενο μπορεί να γίνει με συσκευές υπερήχων ή ηλεκτρομαγνητικού σήματος με τις οποίες μπορεί να εντοπισθούν ράβδοι ενσωματωμένοι στο σκυρόδεμα καθώς και τα χαρακτηριστικά τους. 

Η έλλειψη οπλισμού είτε αυτός είναι κατακόρυφος είτε οριζόντιος καθιστά την γέφυρα ευάλωτη σε υπερφορτίσεις ή και συνήθεις φορτίσεις ανάλογα με την απόκλιση από την μελέτη που παρουσιάζει η σημερινή εικόνα. Η ζημιές ξεκινούν από ρωγματώσεις που διαδοχικά θα φθείρουν τους οπλισμούς και θα μειώσουν τον χρόνο ζωής του έργου έως και την ολική κατάρρευση εξ αιτίας κάποιου ισχυρού σεισμού. 

Η διαπίστωση της αλήθειας χρίζει παραγγελίας νέας εξετάσεως από υπερκείμενο όργανο της πολιτείας ή αντίστοιχο διαπιστευμένο ιδιωτικό εργαστήριο ερευνών. Γι’ αυτό ζητώ να επιληφθεί η δικαιοσύνη στην διαλεύκανση του θέματος της όπλισης των τελευταίων 6 μέτρων των μεσοβάθρων της γέφυρας Κούσιου και να καταλογίσει τις ευθύνες στους τυχόν υπεύθυνους. Προβάλλω δε ότι εάν διαταχθεί η διενέργεια μιας νέας πραγματογνωμοσύνης για την ενδελέχεια της κρίσεώς σας τότε θα διευκολυνθεί και το έργο σας. 

Το κείμενο δεν είναι άξιο περαιτέρω σχολιασμού. Πιστεύεται πάντως  ότι θα προκαλέσει τις απαντήσεις τις οποίες όλοι οι Βεροιώτες περιμένουν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!