Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Το δώρο που πήρα από τον Αγγέλογλου για την γιορτή μου



6 Δεκεμβρίου 2015
Χρόνια πολλά για τη γιορτή σου, ΧατζηευτραπελόΝικε, με υγεία, χαρά και με κεφάτη και ανώδυνη δημιουργικότητα.

Καταργώντας τον γραμμικό χρόνο, σου στέλνω και το «a priori» δώρο μου για τη γιορτή σου, που είναι η γραπτή αποτύπωση της δημόσιας προφορικής συμπαράστασής μου στην Ελευθερία του Λόγου, ακόμη κι ενός στραβόξυλου, γκρινιάρη και φαρμακομύτη γέρου σαν και σένα.
Αγγέλογλου Γιάννης: Μεσολάβησαν πολλές ονομαστικές γιορτές από το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο οπότε θα ευχηθώ μόνο για τις δύο τελευταίες, τη γιορτή του Αγίου Αντωνίου 17 Ιανουαρίου, γιορτή του πολιούχου της πόλης μας και του Αγίου Αθανασίου χθες. Τις καλύτερές ευχές μου λοιπόν για το επώνυμό σας, κύριε Πρόεδρε, δεν είναι βέβαια το βαφτιστικό σας, αλλά δεν παύει να είναι το όνομά σας, έστω και μ΄ ένα πρόθεμα που κι αυτό είναι ευσεβές, αδιακρίτως προέλευσης και απεύθυνσης. Και για να μη διαμαρτυρηθεί πάλι ο κύριος Χατζηκώστας, κεράστε τον κάτι, δεν λέω για Χαρτζηλίκι ή Χατζηλίκι, αλλά με ένα σοκολατάκι πιστεύω ότι δεν θα διαταράξει με άλλη παρέμβασή του τη διαδικασία με χαρακτηρισμούς προσβλητικούς για τους δημοτικούς συμβούλους.
Ξεκινώντας τη θητεία μου στο τρέχον δημοτικό Συμβούλιο, έθεσα υπ΄ όψη σας δύο κυρίαρχους προσανατολισμούς που διέπουν τις αρχές μου. Την ελευθερία του λόγου και τη Δικαιοσύνη.
Παραμονές πρωτοχρονιάς καταστρατηγήθηκαν αμφότερες και δυστυχώς κύριε πρόεδρε, ανάμεσα στους «δράστες» (εντός εισαγωγικών) είστε και εσείς. Και απ΄ ό,τι μαθαίνω ζητήσατε μάλιστα και τη συνδρομή της οικονομικής επιτροπής. Το ότι διαλέξατε τις μέρες των εορτών της πρωτοχρονιάς και του Αγίου Βασιλείου, εκτός από την προσβολή της ελευθερίας του λόγου, που είναι ο θεμέλιος λίθος του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος, η ενέργειά σας αυτή, να θέλετε να κοιμηθεί στο κρατητήριο συμπολίτης μας για τις ιδέες του, αποδεικνύει την εμπάθεια και την κακότητά σας, το αδίκημα που φαντασιώσατε είναι αυτόφωρο και είμαι σίγουρος είχατε ενημερωθεί διεξοδικά επ΄ αυτού και ότι σίγουρα ενισχύθηκε η κακεντρέχειά σας επί «τη συμορφώσει» απ΄ την χαιρεκακία των νομικών σας συμβούλων. Η βιασύνη σας το αποδεικνύει περίτρανα. Δεν θα το ΄σκαγε στο εξωτερικό, είχατε όλο χρόνο να υποβάλετε μήνυση, οποιαδήποτε άλλη μέρα, όλες ορθόδοξες είναι.
Πείτε μας επιτέλους για χάρη της διαφάνειας και της Δικαιοσύνης λοιπόν, σε ποια ονόματα και σε πόσα βιβλιάρια έχουν κατατεθεί τα χρήματα της δωρεάς Κούσιου αλλά και σε ποια τράπεζα. Αν θυμάμαι καλά όταν ιδρύθηκε μια καινούργια τράπεζα στην πόλη μας είχατε προστρέξει αμελλητί στο κάλεσμά της και δώσατε την μισθοδοσία των υπαλλήλων σ΄ εκείνη, προσδοκώντας μεγαλύτερο επιτόκιο για το συμφέρον… του Δήμου άραγε ή των υπαλλήλων; Διορθώστε με αν κάνω λάθος, κι αυτός είναι ο λόγος που ζητώ να μας πείτε σε ποια τράπεζα, έχουν κατατεθεί τα χρήματα της δωρεάς, σε ελληνική, σε ελβετική, σε κυπριακή … Είναι λογικό να το ζητάμε αυτό, κύριε πρόεδρε γιατί πολλά έχουν ακούσει τα αυτιά μας και διαβάζουν τα μάτια μας. Ας έχουμε τη δυνατότητα να σας προειδοποιήσουμε σαν σύμβουλοί σας, για την περίπτωση που μάθουμε κάτι για κούρεμα ή φαλιμέντο, που θα έχει σαν συνέπεια να συρρικνωθούν τα χρήματα της δωρεάς, περισσότερο απ΄ όσο αυγατίζουν με τους τόκους της αργοπορίας σας.
Για το περίπτερο που τοποθετήσατε σαν μπάστακα καταμεσίς ενός δρόμου, έστω πεζοδρόμου, θα πρέπει να απολογηθείτε, κύριε πρόεδρε, όλη η πόλη γελάει εις βάρος του Δημοτικού συμβουλίου, γιατί τις αποφάσεις σας, έστω και τις πλειοψηφικές τις επωμιζόμαστε κι εμείς, καθώς ο κόσμος δεν ξέρει ποιος ψήφισε και ποιος δεν ψήφισε… Δεν είναι όλες οι ψηφοφορίες ονομαστικές ούτε κυκλοφορούν εγκαίρως τα πρακτικά.
Και μιας που ποινικοποιήσατε για δεύτερη φορά τουλάχιστον, την πολιτική ζωή του τόπου, μας δίδεται το έναυσμα και το δικαίωμα, να πράξουμε κι εμείς αναλόγως, προκειμένου, ν΄ απονεμηθεί η Δικαιοσύνη εκείνη που δεν κατορθώνει ο ορθός λόγος ν΄ απονείμει, μιας που μεταφέρεται, εν πολλοίς, στα ποινικά Δικαστήρια. Για οποιαδήποτε πλέον, έστω και μεταιχμιακά, ποινική παράβασή σας, αν είναι πεποίθησή μας, θα προσφεύγουμε στον εισαγγελέα, αρχής γενομένης από την βαριά σας αμέλεια, η οποία ενδεχομένως να ενέχει και τον δόλο κάποιων. Για το Ηρώον της αναπλασθείσης επί των ημερών σας Πλατείας Δικαστηρίων, ο λόγος, και της βαριάς αμέλειά σας για το άγαλμα του Ηρώου… Αλήθεια, πώς αποκαλεί το αψευδές στόμα του Λαού, κύριε πρόεδρε και κυρία Δήμαρχος την πλατεία αυτή; Πρώην Ρακτιβάν, πρώην πλατεία Ωρολογίου, Πρώην Δικαστηρίων, Πρώην Ρομά που βρομά, νύν Βαρώτσου, νυν του κλώτσου και του Κώτσου, που πιαστήκατε ή πιάσατε, και τρέχετε και δεν φθάνετε, νυν Πλατεία Καισαριανής; Πώς την αποκαλείτε εσείς μήπως πλατεία των ανεκπλήρωτων βάθρων και βαράθρων; Επί 20 συναπτά έτη, το άγαλμά της αποτελούσε το Ηρώο στην κεντρική πλατεία της πόλης (Ρακτιβάν ή Ωρολογίου ή Πλατείας Δικαστηρίων). Αποκαθηλώθηκε κατά την διάρκεια των εργασιών της ανάπλασης της Πλατείας στις αρχές του 2008. Για την τύχη του είχε προηγηθεί συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο της Βέροιας στο οποίο αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η μεταφορά του στο πάρκο της οδού Πιερίων στη συμβολή της με την οδό Παπάγου στο Ο.Τ. 545β στη Βέροια. Η απόφαση πήρε αριθμό 686/2007.
Η απόφαση αυτή ουδέποτε εκτελέστηκε μέχρι σήμερα, (21.1.2014) και το άγαλμα του Ηρώου, βρίσκεται κυριολεκτικά πεταμένο σε υπαίθρια δημοτική αποθήκη στην Δυτική πλευρά του Δικαστικού Μεγάρου της Βέροιας. Λείπει ένα κομμάτι του, ένα περιστέρι που ήταν προέκταση του αριστερού χεριού του. Επειδή το άγαλμα αυτό, δεν είναι ένα από τα συνήθη αγάλματα των πλατειών της πόλης αλλά αποτέλεσε το Ηρώο της, έχει ιδιαίτερη αξία ως πολιτιστικό μνημείο.
Θέλω να προσθέσω –και τελειώνω μ΄ αυτό κύριε πρόεδρε- ότι μας πρόσβαλε η ανακοίνωσή της Δημάρχου ότι φεύγει φτωχότερη από το Δήμο, και αναρωτιόμαστε πότε προλάβαινε και τις ξόδευε η κυρία Δήμαρχος τις αντιμισθίες της με τόση ενασχόληση, είναι γνωστή άλλωστε η αντιμισθία των Δημάρχων πόλεων που έχουν κάτω από 100 χιλιάδες, ίση με τον μισθό του γενικού γραμματέα υπουργείου. Μήπως είναι αλήθεια αυτό που κυκλοφορεί ευρέως ότι συμπλήρωνε τις αντιμισθίες των αντιδημάρχων γιατί είχαν ξανοιχτεί με τα δάνειά τους και δεν είχαν βρει καλή, τη διαφημιστική της ιδέα να παραιτηθούν των αποζημιώσεών τους; Άλλη μια ντροπή για το ύφος και το έθος των πολιτικών μας πραγμάτων. Οι κύριοι αυτοί κατέθεσαν αγωγή εναντίον του Δήμου για να εισπράξουν την υποκριτικώς αποποιηθείσα αντιμισθία η οποία, παραδόξως,- σύμφωνα με τα λεγόμενά τους-, χάθηκε και δεν βρίσκεται πουθενά στους έωλους και πλασματικούς προϋπολογισμούς, ισολογισμούς και λογισμούς σας. Ευχαριστώ.

Αγγέλογλου: Υπάρχουν και έχουν σε γενικές γραμμές μελετηθεί και καταγραφεί κατά τη γνώμη μου δύο είδη πολιτικών προσωπικοτήτων.
Στην πρώτη κατηγορία και σε ό,τι αφορά τη λογοδοσία, τις εξηγήσεις και τις απαντήσεις που δίνουν και οφείλουν να δίνουν οι της δημοτικής αρχής στους πολίτες, διαμέσου των συνεντεύξεων ή των ερωτημάτων σε θεσμικά όργανα όπως είναι το Δ.Σ., ανήκουν αυτοί που απαντούν σε ό,τι καταλαβαίνουν.
Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι πολιτικοί που καταλαβαίνουν αυτά στα οποία απαντούν.
Δυστυχώς ή ευτυχώς η δήμαρχος της Βέροιας, αν κρίνω από τις απαντήσεις στα ερωτήματα μου στο προηγούμενο Δ.Σ., δυο εργάσιμες ημέρες και τρεις αργίες πριν, σύνολο έξι ημέρες, αλλά και από τις απαντήσεις της στα ερωτήματα της κ. Σαββαΐδου για πάνω από ένα χρόνο, ανήκει σε μια τρίτη κατηγορία. Δεν καταλαβαίνει τα ερωτήματα στα οποία απαντάει και δεν απαντάει στα ερωτήματα που δείχνει να καταλαβαίνει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παίρνουμε απαντήσεις σε ερωτήματα που δε διατυπώθηκαν ποτέ και να μην έχουμε απαντήσεις σε ερωτήματα διατυπωμένα κατ’ επανάληψη με διαφορετικούς και ποικίλλουν τρόπους μάλιστα, προκειμένου να τη διευκολύνουμε.
Αυτό είναι ένα σοβαρότατο θέμα πολιτικής και πολιτισμικής δεοντολογίας, ίσως είναι ένα από τα άκρως αντιδημοκρατικά ατοπήματα που δείχνει μια πρωτοφανή επίφαση δημοκρατίας και για να μην πω ότι προσιδιάζει μάλλον σε ψευτοδημοκρατικό ή νεοαυταρχικό τέχνασμα, που θα μπορούσε μάλιστα να προσδιοριστεί κάλλιστα ως «πονηροειδής μαλαγανιά», είτε ως παρελκυστική πολιτικάντικη ιδιοτυπία, αν δεν κυκλοφορούσε μεταξύ των παροικούντων τα δημαρχιακά πράγματα η άποψη ότι η Βέροια ευτυχεί να κατέχει, αν και σε διαφορετικά οφίτσια και θώκους, επτά έως οκτώ δημάρχους και μία μόνο αντιδήμαρχο.
Αυτή που βολοδέρνει μεταξύ των συμβουλίων της ΚΕΔΕ ως επίτιμη πριμαντόνα των πανευρωπαϊκών οικονομικών forum, τύπου economist, για να διατηρήσει το κύρος της, οπότε ως προικισμένη από τη φύση και χαρισματική ιδιοφυία περί των έξυπνων smart τεχνοτροπιών που εκμεταλλεύονται στο έπακρο τα αγαθά της μοντέρνας τεχνολογίας στη διαχείριση των πραγμάτων, εάν επαναπροσδιορίζει την αρχή της, μεταξύ των ανυπόμονων δελφίνων που έχουν σιγουρευτεί πλέον για το αμφίβολο της διαχειριστικής της εξισορρόπησης και απλώς κάνουν υπομονή μέχρι να τη δουν να καταρρέει.
Αυτά ως πρόλογο. Παρακαλώ λοιπόν θερμά τη Δήμαρχο, η οποία σεβόμενη τα δημοκρατικά ιδεώδη για τα οποία πάλεψε σκληρά «εξ’ απαλών ονύχων» ως μαχόμενη δημοσιογράφος, να μου απαντήσει στα κάτωθι εξής ερωτήματα είτε αυτοπροσώπως, είτε εξουσιοδοτώντας τους αντιδημάρχους της, νομικούς της συμβούλους, είτε το γενικό της γραμματέα, είτε όποιον έχει την ευγενική καλοσύνη να αυτοπροταθεί ως εν πεποιθήσει εθελοντής.
Πρώτον, με δεδομένο ότι γνωρίζει τη διαφορά του ποινικού από το πολιτικό αστικό δικαστήριο, γιατί προτίμησε να καταθέσει αγωγή εναντίον του δημοσιογράφου από τον οποίο εθίγη η προσωπικότητα και ο θεσμικός της ρόλος και όχι μήνυση, με την οποία θα μπορούσε να εξαφανίσει ή να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα να κατηγορηθεί για αθέμιτο και άδικο πλουτισμό. Γιατί το έκανε; Δεύτερο, γιατί δε φροντίζει να δώσει εντολή στον αρμόδιο επαΐοντα της Αναπτυξιακής να οργανώσει την on-line αναμετάδοση των Δ.Σ. ώστε και να αποσβέσει τα κονδύλια που ξοδεύτηκαν για τον ψηφιακό εξοπλισμό της πόλης που της χάρισε τα εύσημα του έξυπνου οικισμού και να ενημερώνονται οι πολίτες όπως το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας επιτάσσει και να καταστήσει πιο εύρυθμη και πιο κατανοητή τη λειτουργία των δημοσιογράφων, οι οποίοι αδυνατούν λόγω πληθώρας πληροφοριών να ενημερώσουν εγκαίρως το μάλλον αδιάφορο κοινό της πόλης μας και να ικανοποιήσει και τον κ.Τσαβδαρίδη που δεν έχει τα πρακτικά;
Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου κατατέθηκε εκ μέρους είκοσι ένα μελών της Επιτροπής Διαβούλευσης αίτηση για σύγκλιση της Επιτροπής με θέμα δημιουργία βιομηχανικών επιχειρηματικών περιοχών στην περιοχή του δήμου της Βέροιας. Οι συντάκτες το συγκεκριμένο κείμενο δεν ήταν μόνο μέλη της αλλά και πολεοδόμοι που κατέθεσαν τον κόπο και την άποψή τους. Με την πρόταση είχε ζητηθεί έκτακτη σύγκλιση της επιτροπής με μόνο θέμα το παραπάνω. Στην αίτηση αναφέρθηκε ότι οι αιτούντες ήταν πάνω από 1/3 των μελών και που σύμφωνα τουλάχιστον με το σχέδιο κανονισμού λειτουργίας της Επιτροπής, η πρόεδρος όφειλε να το φέρει ως τακτικό προς συζήτηση. Ξαναδιαβάζω το τρίτο. Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου κατατέθηκε εκ μέρους είκοσι ένα μελών της επιτροπής διαβούλευσης..
            Δήμαρχος: Το άκουσα κ.Αγγέλογλου, αν θέλετε για οικονομία χρόνου πάτε στο επόμενο.
            Αγγέλογλου: Η Δήμαρχος παρ’ όλες τις υποσχέσεις που έδωσε στο τέλος με μια περίεργη δικαιολογία, υπαναχώρησε. Είναι ή δεν είναι τέτοια συμπεριφορά, υποβάθμιση ενός θεσμού που θα μπορούσε να συνεισφέρει στην τοπική κοινωνία; Κατανοεί η Δήμαρχος πόσο σοβαρή είναι η συμβολή της χωροταξίας στην οικονομική ανάπτυξη; Και τέλος εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον, οι πολίτες αυτής της χώρας στερούνται πλέον ακόμα και τα αυτονόητα προκειμένου να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις βασικότερες ανάγκες διαβίωσης. Μπορεί να είναι νόμιμο, ωστόσο είναι απολύτως απαράδεκτο να παριστάνουμε ότι δε συμβαίνει τίποτα και να συνεχίζουμε να ανεχόμαστε σπάταλες συμπεριφορές.
Στο πρόσφατο παρελθόν ζητήσαμε να μας πληροφορήσει η Δήμαρχος για τον αριθμό των αμειβομένων ειδικών συνεργατών σας και το συνολικό ετήσιο κόστος για τους πολίτες του δήμου μας. Θα θέλαμε να μάθουμε αν η άσκηση πίεσης από τους Ευρωπαίους επιτετραμμένους, να περιοριστεί ο αριθμός των συνεργατών και των αντιδημάρχων και η πλήρης κατάργησή τους, σας λέει κάτι ώστε να αποφασίσετε να αντιληφθείτε ότι συμβαίνει κάτι προσβλητικό. Επίσης και η απόφαση των δημάρχων των Ιταλών να καταθέσουν το μισθό τους για το χρέος της Ελλάδος.
Τέλος, στην Ιθάκη ο κτηνοτρόφος ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου της έγινε γνωστός σε όλο το πανελλήνιο. Φανταστείτε τι θα συμβεί αν γνωστοποιηθεί ο δικός σας ειδικός σύμβουλος με προσόντα θηραματο-εκτροφέα που εσείς προδιαγράψατε, ευτελίζοντας τους θεσμούς, εν προκειμένω του ΑΣΕΠ και παράλληλα ολόκληρη την πόλη.

1 σχόλιο:

  1. Πήρες και τον Ποινικό Κώδικα, χρήσιμος για να ρίχνεις που και που, καμιά ματιά την Πέμπτη (αν δεν πάρεις αναβολή) για να βλέπεις τη διαφορά της απλής δυσφήμισης με τη συκοφαντική...
    Περπινιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!