Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

ΟΡΓΙΟ ΠΑΡΑΤΥΠΙΩΝ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Όσο η ίδια παράσταση επαναλαμβάνεται σαν την μέρα της Μαρμότας στον χώρο της υγείας δεν μπορεί παρά να θυμιθεί κανείς τα χρόνια που στηνόταν το ΕΣΥ. Και δεν μπορεί να μην πάει το μυαλό του στην βάσικη ιδέα/σχέδιο που καθόρισε ότι έγινε από εκεί και ύστερα. Ή καλύτερα την έλειψη αρχικού οράματος γύρω από αυτό που θέλαμε όλοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όλοι ήθελαν  τα πάντα από τον σύστημα που φτιαχνόταν εκεί στις αρχές των '80.
Όλοι πήραν τα πάντα. Άλλος λίγο άλλος πολύ. Το πολύ ήταν το πρόβλημα. Ας αναλογιστούμε μόνον ότι οι υπερβάσεις της φαρμακευτικής δαπάνης των τελευταίων 15 ετών ευθύνονται για ένα τεράστιο μέρος του Εθνικού μας χρέους. 93 διεκατομύρια €! Είναι δύσκολο να κάνουμε τα πράγματα να δουλέψουν σωστά. Σε αρκετές από τις κρατικές δραστηριότητες υπάρχει μιά οδυνηρή λύση να κόψουμε δρόμο. Η ιδιωτικοποίηση. Για τον τομέα την υγείας ειλικρινά δεν ξέρω αν έχουμε αυτήν την επιλογή.
Όπως κι αν έχει το πράγμα το τελευταίο που πρέπει να σκεφτούμε είναι να εμποδίσουμε την δικαιοσύνη να πάρει όσα κεφάλια μπορεί.  

80χρονος ψυχικά ασθενής έπαιρνε παραπεμπτικό για καθημερινή γιόγκα

Στον εισαγγελέα στέλνει η υφυπουργός Υγείας, Ζέτα Μακρή, το φάκελο με τους ελέγχους σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας που ανήκουν στην κατηγορία των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου μή κερδοσκοπικού χαρακτήρα και λαμβάνουν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό. Ανάμεσα στις άλλες «σκαστές» περιπτώσεις παρατυπιών που διαπιστώθηκαν, βρέθηκε ασθενής που έχει γεννηθεί το 1931 και καταγράφεται ότι κάνει καθημερινά γιόγκα και γυμναστική.

80χρονος ψυχικά ασθενής έπαιρνε παραπεμπτικό για καθημερινή γιόγκα
«Ενοχλητικά και δυσάρεστα» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα του ελέγχου η υφυπουργός Υγείας, ανακοινώνοντας ότι ο πλήρης φάκελος θα σταλεί στον εισαγγελέα, ενώ ο έλεγχος δεν θα περιοριστεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 και μετά, όπου και εφαρμόστηκε το νέο μοντέλο κοστολόγησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας ανά ωφελούμενο και τύπο μονάδας ψυχικής υγείας, αλλά θα επεκταθεί και παλαιότερα.
Υπογράμμισε μάλιστα την ανάγκη διενέργειας εκτεταμένων ελέγχων, όχι μόνο στο σύνολο των στοιχείων που δηλώνονται στο υπουργείο Υγείας, αλλά και επιτοπίως, καθώς και στα παραπεμπτικά των γιατρών. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι υπάρχει περίπτωση ασθενούς που έχει γεννηθεί το 1931 και καταγράφεται ότι καθημερινά κάνει γιόγκα και γυμναστική.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δειγματοληπτικού ελέγχου, 500.000 Έλληνες εμφανίζονται να κάνουν χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε ένα εξάμηνο.
Ασθενείς εμφανίζονται να λαμβάνουν υπηρεσίες από πολλά Κέντρα, να επισκέπτονται Κέντρα Ημέρας την ίδια ημέρα σε Αθήνα και επαρχία, και άλλοι να λαμβάνουν υπηρεσίες από Κέντρα Ημέρας, ενώ ταυτόχρονα διαμένουν σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στεγαστικού τύπου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελέγχου σε σύνολο 65 φορέων, προέκυψε η ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης των υποβληθέντων στοιχείων των 38, δηλαδή σε ποσοστό της τάξης του 58%.
Από τη διερεύνηση αυτή, διαπιστώθηκαν στους 18 από τους 38 φορείς, τα παρακάτω:
Ποσοστό 18,2% των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας που δηλώθηκαν από τους φορείς, επισκέπτονται δύο ή περισσότερα Κέντρα Ημέρας σε διάφορες περιοχές, τις ίδιες ημέρες, στο χρονικό διάστημα ελέγχου.
Ένας αριθμός που αγγίζει το 43% «είναι ανάρπαστος» από τα κέντρα ψυχικής υγείας, δηλαδή επισκέπτεται διαφορετικά κέντρα στο διάστημα του ελέγχου. Ποσοστό 38,8% ενώ νοσηλεύεται ως εσωτερικός σε οικοτροφεία και σε ξενώνες ταυτόχρονα κάνει χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας και από κέντρα ημέρας.
Δηλαδή είναι εσωτερικός σε κέντρα που έχουν εξειδικευμένο προσωπικό, πολλοί από αυτούς έχουν βαριά νοητική στέρηση, και ταυτόχρονα φαίνεται ότι κάνουν χρήση υπηρεσιών υγείας και από κέντρα ημέρας, ως εξωτερικοί ασθενείς.
Επιπλέον, στο σύνολο των 38 φορέων, ένα μικρό, αλλά σημαντικό ποσοστό της τάξης του 3%, αφορά λήπτες που φαίνεται να διαμένουν, ταυτόχρονα, σε διαφορετικές Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στεγαστικού τύπου, τις ίδιες ημέρες, του ίδιου μήνα.
Όπως δήλωσε η υφυπουργός Υγείας μετά από διασταυρώσεις των Αριθμών Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΚΜΑ) για τους 38 φορείς, δεν ταυτοποιήθηκαν ΑΜΚΑ σε ποσοστό 12%.
«Θα ενεργοποιηθεί το ΣΕΥΠ, η Επιτροπή Διοικητικού και Οικονομικού Ελέγχου και βεβαίως ο πλήρης φάκελος θα σταλεί και στην εισαγγελία, είπε η υφυπουργός, σημειώνοντας ότι «τα κέντρα αυτά χρηματοδοτούνται και από τον εθνικό προϋπολογισμό και από το ΕΣΠΑ. Είναι μεικτή η χρηματοδότηση και σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να τα κατασπαταλούμε».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!