Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Ιδιωτικοποίηση: Απαντήσεις σε περιττές ερωτήσεις.


Ας τα πάρουμε από την αρχή. Για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σ’ αυτό που λέγεται ανάπτυξη με ένα σταθερό, βιώσιμο, καθ’ όπως λέγουν, τρόπο πρέπει πρωτίστως να αποκτήσουμε μια υγιά διοικητική μηχανή. Στελεχωμένη από ανθρώπους μορφωμένους, εργατικούς και αποτελεσματικούς που διοικούνται με στόχους, κίνητρα και ποινές. Που αμείβονται καλά όταν αποδίδουν και πετυχαίνουν τους στόχους τους και απολύονται όταν δεν τα καταφέρνουν.  Που ανέρχονται κοινωνικά όταν είναι χρήσιμοι και πάνε φυλακή αν είναι επιζήμιοι. Τελικά από ανθρώπους των οποίων η ζωή είναι αρκετά πάνω από το μέτριο.


Αυτό όμως απαιτεί χρόνο και μια μυώδη κυβέρνηση ικανή να επιβάλει το αυταπόδεικτο. Έννοια που όταν παραβιασθεί πολύ δύσκολα αποκαθίσταται. Ζήσε Μάη μου δηλαδή. Έτσι η λύση για μια ταχεία ανάκαμψη μιας σειράς πραγμάτων στην οικονομία και την κοινωνία είναι το μονοπάτι της ιδωτικοποίησης. Από εκεί μπορούμε να κόψουμε δρόμο προκειμένου να μη χαθεί άλλη μια γενιά Ελλήνων. Για όσους δεν το κατάλαβαν λοιπόν: Η ιδιωτικοποίηση είναι προϋπόθεση επιβίωσης της γενιάς των 20 έως 40. Χονδρικά  όσων γεννήθηκαν από το ‘80 και μετά. 

Ο συνήθης διάλογος
Λέγοντας τα παραπάνω ακούει κανείς την πιο πρόχειρη και χοντροκομμένη ένσταση.
Το νερό; Θα ιδιωτικοποιηθεί και το νερό;
Αν και συνήθως είναι μια γερή πρόφαση να μη γίνει καμιά κουβέντα , υπάρχουν και άνθρωποι που καταθέτουν με ειλικρίνεια το προβληματισμό, του πως μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί ένα φυσικό μονοπώλιο. Η συζήτηση έχει μια τυπική και κλιμακούμενη ροή την οποία εύκολα μπορώ να αναπαράγω.
Μα μιλάμε για ιδιωτικοποίηση των δικτύων είναι η πρώτη απάντηση.
Θα πουληθούν; Eίναι η επόμενη ερώτηση. Και πάλι η απάντηση είναι:
 Όχι φυσικά. Θα ανατεθεί η λειτουργία και συντήρησή τους σε ιδιωτική εταιρεία όπως φυσικά θα ανατεθεί και η είσπραξη των λογαριασμών στην ίδια ή κάποια άλλη ιδιωτική εταιρεία. Ακόμη, σε παρθένες περιοχές η συμβασιούχος εταιρεία θα αναλάβει να κατασκευάσει δίκτυα και να τα εκμεταλλευθεί.  Όπως δεν είναι δυνατόν να είναι ο Δήμος εργολάβος (δοκιμάστηκε με απόλυτη αποτυχία πριν μια δυό δεκαετίες, όπως όλοι θυμόμαστε) με τον ίδιο τρόπο δεν μπορεί να είναι κατασκευαστής, συντηρητής και διαχειριστής δικτύων. Ούτε φυσικά και ιδιοκτήτης μιας ψευδοεπιχείρησης που κάνει αυτήν την δουλειά. Η επόμενη ερώτηση είναι φυσικά:
Και το κόστος; Με την προσθήκη: Όπου ιδιωτικοποιήθηκε το νερό πολλαπλασιάσθηκαν τα τιμολόγια.
Αφού προσθέσεις ακόμη μια φορά πως δεν ιδιωτικοποιήθηκε το νερό αλλά η κατασκευή συντήρηση και διαχείριση δικτύων, απαντάς το προφανές διατυπώνοντας την απορία πως δεν το σκέφτηκε ο ερωτών.
Το έργο της κατασκευής συντήρησης και διαχείρισης δικτύων θα δοθεί σ’ όποιον δώσει καλύτερη προσφορά και η προσφορά θα μεταφράζεται σε κόστος νερού, ποιότητα δικτύου και μια σειρά ποιοτικών και ποσοτικών δεσμεύσεων. Αν τώρα κάπου αυτό το συμβόλαιο το υπέγραψαν με διεφθαρμένες και ιδιοτελείς υστεροβουλίες τότε τα πράγματα στην σύμβαση πήγανε στραβά. Δεν ευθύνεται όμως γι’ αυτό η ιδιωτικοποίηση. 

Τα συμπεράσματα
Αυτό είναι σε γενικές γραμμές η λεγόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού κι έτσι μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν όχι μόνον οι ανταποδοτικές υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος στους δημότες αλλά και εσωτερικές του Υπηρεσίες όπως η καθαριότητα των εσωτερικών του χώρων, η φύλαξη κτιρίων, η θέρμανση χώρων, η τήρηση των πρακτικών του δημοτικού συμβουλίου και των επιτροπών του, η κωδικοποίηση σε προσβάσιμη ψηφιοποιημένη μορφή του υπάρχοντος χάρτινου αρχείου του δήμου , η συντήρηση του δικτύου των υπολογιστών του δήμου και του λογισμικού του, το σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών του ακόμη και τα περισσότερα πιστοποιητικά κάθε είδους καθώς και η συντήρηση των οχημάτων του, η λειτουργία των εγκαταστάσεων των βιολογικών καθαρισμών, η αστυνόμευση της στάθμευσης και η λειτουργία συστήματος παρακολούθησης ευαίσθητων περιοχών με κάμερες.  

Η πρόταση που δεν ακούστηκε
Το άρθρο κλείνει με μια υπόμνηση. Η αναφορά είχε γίνει εδώ αλλά είχε περάσει απαρατήρητη. Ο Βιολογικός Καθαρισμός του Δήμου είχε μια εγκατάσταση χωνευτήρα λυματολάσπης. Ενός ογκώδους μηχανισμού που είχε κοστίσει το 1992 100 εκατ δραχμές και δεν δούλεψε ποτέ. Πριν δύο χρόνια ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ είχε μια απλή ιδέα. Να αναθέσει την λειτουργία του σε μια ιδιωτική εταιρεία με αντιπαροχή να παίρνει αυτή την επεξεργασμένη λυματολάσπη και να την μετατρέπει σε λίπασμα. Το πράγμα δουλεύει μια χαρά. Αν είχαμε την στοιχειώδη ευελιξία οφείλαμε να του τον πουλήσουμε με την προοπτική ο αγοραστής να κάνει πρόσθετες επενδύσεις προκειμένου να μπορεί να επεξεργασθεί και την λυματολάσπη των κονσερβοποιείων καθώς και ζωικά υπολείμματα στάβλων. Και να μη σταματούσαμε εκεί. Να μας πλήρωνε επ’ αντιπαροχή. Δηλαδή ο εργολάβος να αναλάμβανε την λειτουργία του ΒΚ της πόλης. Σημειώνεται ότι η λειτουργία αυτού του σταθμού κοστίζει στους συνδρομητές της ΔΕΥΑΒ πάνω από 70.000 € ετήσια.  Το αν η σύμβαση προέβλεπε 10, 15 ή 30 χρόνια λειτουργία του ΒΚ από τον αγοραστή θα ήταν κάτι που θα σχετιζόταν άμεσα με τις ικανότητες και την τιμιότητα των διαπραγματευτών του Δήμου.

4 σχόλια:

  1. ΟΧΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙΣ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ (ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ) ΑΛΛΑ ΣΤΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ. ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ Η ΠΡΑΞΗ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΟΥ ΑΠΕΤΥΧΑΝ (ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ). ΟΙ ΑΠΟΛΙΤΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΚΑΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΕΦΕΡΕ Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ. ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ. ΤΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ. ΑΣ ΜΑΘΕΙ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΟΤΙ: Το Παρίσι έδωσε το δίκτυο Ύδρευσης το 1984 με μακροχρόνια μίσθωση σε ιδιωτικές εταιρείες, μέχρι το 1997 η τιμή του κυβικού αυξήθηκε κατά 265% όταν ο πληθωρισμός έφτασε μόλις στο 70%. Με ετήσια κέρδη 15% για τους μετόχους! Η Ύδρευση της Πόλης του Φωτός επέστρεψε στις δημοτικές υπηρεσίες το 2009 μετά από την αποκάλυψη των μονοπωλιακών πολιτικών (κοινή τιμολογιακή πολιτική) των δύο εταιρειών.
    Στο Βερολίνο το 1999 το 49,9% της εταιρείας Ύδρευσης εξαγοράστηκε από γνωστή γερμανική πολυεθνική που σχετίζεται με το νερό και μια επίσης γνωστή γερμανική ασφαλιστική εταιρεία. Λίγα χρόνια μετά την ανάληψη του μάνατζμεντ από τους ιδιώτες οι τιμές του νερού άρχισαν να αυξάνονται ραγδαία, με ποσοστά της τάξης του 15% με 20% ετησίως, με αποτέλεσμα, η τιμή του νερού να συγκαταλέγεται μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη, με τις επακόλουθες αναστολές σε τρείς μονάδες παραγωγής και την υποχώρηση στη συντήρηση των δικτύων και την ασφάλεια των καταναλωτών. Το 2013 το νερό επιστρέφει στο Δήμο της πόλης, αν και το συμβόλαιο της ιδιωτικής εταιρείας έληγε το 2028.
    Στη Γκρενόμπ της Γαλλίας, την Ύδρευση της οποίας ανέλαβε ιδιωτική επιχείρηση με 25ετή μίσθωση, είχε ως αποτέλεσμα το 1995 τόσο ο Δήμαρχος όσο και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της πολυεθνικής να καταδικαστούν σε πολυετή κάθειρξη για υπόθεση διαφοράς.
    Ανάλογα προβλήματα στη Στουτγκάρδη, στο Μπορντο, στην Τουλούζ, στο Μονπελιέ, στη Μασσαλία, στου Μπουένος Άιρες, στην Ατλάντα, στου Γιοχάνεσμπουρκ κ.λ.π.
    Το νερό για το οποίο η Ιταλία στις 12 και 13/6/2011 έκανε δημοψήφισμα με τη συμμετοχή του 57% των εκλογέων κατά του Νόμου ο οποίος προέβλεπε ότι το 70% του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών Ύδρευσης θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, είχε ως αποτέλεσμα, το 95,5% των εκλογέων να ταχθεί κατά της εμπορευματοποίησης του Νερού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποιοι υπέγραψαν λάθος συμβόλαια. Αυτό δεν αποδεικνύει το λάθος της βασικής ιδέας.
    Οι προσωπικές αιχμές αντιπαρέρχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με όση σοβαρότητα μπορεί να σε διακρίνει υποστηρίζεις ότι «Κάποιοι υπέγραψαν λάθος συμβόλαια……» δηλαδή οι εταιρείες κολοσσοί που ιδιωτικοποίησαν το νερό σε όλο τον κόσμο «υπέγραψαν λάθος συμβόλαια», όλες μαζί τα ίδια λάθει, δηλ δεν τα μέτρησαν καλά και έχασαν τα λεφτά τους, όλες. Και εσύ τα έχεις μετρήσει καλύτερα από αυτούς και τα ξέρεις όλα….. Τελικά έλα πες μας τι νερό πίνεις και τα ξέρεις όλα. Πες μας να πιούμε και εμείς καμιά τζούρα, να γίνουμε λίγο σαν και εσένα, «γραφικά ξερόλες…..». (θα το δημοσιεύσεις άραγε;;;;)

      Διαγραφή
    2. Γιατί κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις;. Το λάθος δεν ήταν των εταιρειών.
      Κατά τα άλλα νευρικό σε βρίσκω. Ηρέμησε. Συζήτηση κάνουμε.

      Διαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!