Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Πολιτιστικές διαδρομές: Ένα εργαλείο για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στη Βέροια

Άλλη μια ιδέα για την πόλη. Συγχαρητήρια αγαπητή μου. Έχω μαζέψει λίγες γιατί δεν βρήκα άλλες. Τέλος πάντων.


Πολιτιστικές διαδρομές:  Ένα εργαλείο για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στη Βέροια (άρθρο της Ε. Πεχλιβανίδου)...
Ο τουρισμός και ο πολιτισμός είναι δύο έννοιες αλληλένδετες. Ένας τουριστικός προορισμός αναπτύσσεται τόσο χάρη στην ιδιαιτερότητα του φυσικού ή ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, όσο και χάρη στην πολιτιστική του ταυτότητα και κληρονομιά. 

Ο πολιτιστικός τουρισμός είναι μία εναλλακτική μορφή τουρισμού που μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μέσο για την ανάπτυξη της περιοχής μας, να συμβάλει ουσιαστικά στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική ανάπτυξη και στη βελτίωση του επιπέδου ζωής των κατοίκων της. 
Οι πολιτιστικές διαδρομές αποτελούν ένα από τα πιο διαδεδομένα διαχειριστικά εργαλεία ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού, καθώς συνδέουν τα πολιτιστικά αγαθά μεταξύ τους, ενσωματώνοντάς τα σε ένα κοινό πλαίσιο. Προσδιορίζουν μια προκαθορισμένη πορεία/επίσκεψη σε μνημεία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα σε ένα καθορισμένο θεματικό, ιστορικό ή εννοιολογικό πλαίσιο. Αποδίδουν τη σημασία ενός τόπου στους επισκέπτες καταδεικνύοντας την ανάγκη προστασίας του. Εκφράζουν ένα μήνυμα και ερμηνεύουν ένα τόπο, ενώ συγχρόνως παρέχουν εκπαίδευση, ενημέρωση και ψυχαγωγία. 
Η περιοχή της Ημαθίας διαθέτει πλούσια υλικά κατάλοιπα από όλες τις ιστορικές περιόδους καθώς αποτέλεσε σημαντικό πολιτισμικό κέντρο από τα αρχαία χρόνια.  Συγκεκριμένα ο Δήμος Βέροιας διαθέτει σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους, μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, μοναστήρια και βυζαντινές εκκλησίες, αλλά και πλούσια βλάστηση και φυσικές ομορφιές, που επιτρέπουν την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως πολιτιστικό, φυσιολατρικό, θρησκευτικό, αθλητικό, συνεδριακό. 
Οι πολιτιστικές διαδρομές μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο για την αύξηση των τουριστικών ροών στο Δήμο Βέροιας, την προσέλκυση τουριστών με ιδιαίτερα πολιτιστικά ενδιαφέροντα και τη διαμονή τους, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξή ευρύτερα. 
Η ανάδειξη και αξιοποίηση των τοπικών πολιτιστικών τουριστικών πόρων μπορούν να συμβάλουν ώστε ο Δήμος Βέροιας να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της σύγχρονης τουριστικής αγοράς, ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του πολιτιστικού τουρισμού, με γνώμονα τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του τοπικού πληθυσμού. 
Η Εύη Πεχλιβανίδου είναι δασκάλα, υποψήφια Σύμβουλος για την Δημοτική Κοινότητα Βέροιας (τοπικό Βέροιας) με τον συνδυασμό "Δύναμη Πολιτών" του Κώστα Καραπαναγιωτίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!