Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Οι πλάγιοι χαρακτήρες μου



Άσχετο (όπως και το κείμενο)

Τι θα μπορούσε να πει κανείς για το ακόλουθο μνημείο του γραπτού λόγου; Πολιτικού λόγου για την ακρίβεια.  Ασυνάρτητο, επαναλαμβανόμενο, ασεβές προς τον αποδέκτη του; Για κάποιον ακατανόητο λόγο μπαίνω στον κόπο να το σχολιάσω.

«Πριν ένα μήνα περίπου ενημερώσαμε τους δημότες για τη σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και του θεσμού των Σχολικών Φυλάκων, που θα επέφερε σειρά δυσεπίλυτων προβλημάτων στη λειτουργία της αγοράς και θα στερούσε από τους πολίτες βασικές υπηρεσίες.

Δυστυχώς η φωνή των Δημάρχων που εναντιωθήκαμε στην κατάργηση αυτών των υπηρεσιών δεν ήταν ικανή για να επικρατήσει τα κυβερνητικά κλιμάκια η κοινή λογική.

Η Δημοτική Αστυνομία και οι Σχολικοί Φύλακες καταργήθηκαν με νόμο που ψήφισε η Βουλή.
(πρώτη επανάληψη για να το εμπεδώσουμε)

Δυστυχώς πλέον οι τοπικές κοινωνίες καλούνται στο άμεσο μέλλον να διαχειριστούν σημαντικές ανάγκες χωρίς την υποστήριξη των υπηρεσιών που μπορούσαν να παρέχουν μέχρι τώρα οι Δήμοι μέσα από τους θεσμούς που καταργήθηκαν.
(δεύτερη επανάληψη)

Θα περίμενε κανείς από εδώ και πέρα να διατυπωθούν μερικές προτάσεις για την κάλυψη του κενού που αναμφίβολα δημιουργήθηκε.
Για πρώτη φορά μέσα στον μήνα Αύγουστο, βλέπουμε σημάδια κυκλοφοριακής συμφόρησης στο κέντρο της Βέροιας, που είναι το αποτέλεσμα της κακής συμπεριφοράς λίγων οδηγών σε βάρος των πολλών. Αντιλαμβάνεστε τι θα γίνει τον Σεπτέμβρη!
Η απουσία της Δημοτικής Αστυνομίας, εκλαμβάνεται από ορισμένους ως ευκαιρία να διπλοπαρκάρουν, να κόψουν την κυκλοφορία των οχημάτων όπου τους βολεύει για να κάνουν οι ίδιοι τις δουλειές τους, να «καβαλάνε» πεζοδρόμια με τα οχήματα τους κτλ.
Η απουσία της Δημοτικής Αστυνομίας, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τη διόγκωση του παραεμπορίου, που δυστυχώς στις μέρες της κρίσης βρίσκει πρόσφορο έδαφος λόγω της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων. Πλέον ο Δήμος δεν διαθέτει υπηρεσία για να σταθεί στο πλευρό του εμπορικού κόσμου. Η Λαϊκή Αγορά μένει αφύλακτη και η εφαρμογή του κανονισμού λειτουργίας επαφίεται στο φιλότιμο των εμπόρων της.
(Τρίτη επανάληψη μπας και το εμπεδώσουμε)

Ούτε η φωνή του Εμπορικού Συλλόγου ήταν ηχηρή!...
Ποιος θα αποτρέψει στο μέλλον την κατάληψη δημοτικών εκτάσεων και ποια υπηρεσία θα διώκει τους καταπατητές;
Ποια υπηρεσία θα ασχολείται με τις καταλήψεις πεζοδρομίων, που ταλαιπωρούν πολλούς πολίτες;
Ποιος θα ασχοληθεί με την εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας;
Ποιοι θα φυλάνε τα παιδιά μας στα σχολεία που μένουν αφύλακτα χωρίς τους Σχολικούς Φύλακες. 
Ποιοι θα φυλάνε τα σχολικά κτίρια από βανδαλισμούς;»
Εδώ το πράγμα σοβαρεύει. Ξέραμε ότι οι λεγόμενοι σχολικοί φύλακες ήταν απλά οι παλιοί επιστάτες και φυσικά δεν φύλαγαν τίποτε.

Με αφορμή όλα αυτά η Δήμαρχος Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη, δηλώνει:
«Η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και των Σχολικών Φυλάκων, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό που αφορά υπηρεσίες τις οποίες μέχρι τώρα παρείχε ο Δήμος. 
(τέταρτη επανάληψη, έλεος)

Σειρά νόμων και κανονισμών που αφορούν τη σωστή λειτουργία μιας κοινωνίας μένει μετέωρη και πλέον επαφίεται στη συνείδηση καθενός πολίτη η εφαρμογή τους ή όχι.
Ξεκινώντας ως παράδειγμα, από τα κυκλοφοριακά προβλήματα που αφορούν τους περισσότερους, καλούμαστε ο κάθε ένας να επιδείξουμε υπευθυνότητα, ώστε ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη τροχονομικών ελέγχων να λειτουργούμε ως οδηγοί χωρίς να προκαλούμε πρόβλημα στους συμπολίτες μας.
(Εδώ πάλι μπαίνεις στον πειρασμό να αναρωτηθείς. Μα αν γινόταν έτσι τα πράγματα, δηλαδή να ρυθμίζονται με μια Δημαρχιακή παρέμβαση, τότε τι την θέλαμε την Δημοτική Αστυνομία;) 

Περισσότερο παρά ποτέ, μετά τα πλήγματα που δέχεται η αυτοδιοίκηση με τη συρρίκνωση υπηρεσιών και προσωπικού, η διασφάλιση της ποιότητας ζωής αφορά όλους τους ίδιους τους πολίτες και όχι μόνο το προσωπικό κάποιας υπηρεσίας.
(Δεν ξέρω αν είναι τα πράγματα έτσι. Για να ‘μαι ειλικρινής άλλα είχα καταλάβει: Ότι δηλαδή οι λεγόμενες «δομές» δεν φτιάχτηκαν παρά μόνον για να αναπαράγουν και να ενισχύουν την δημοτική εξουσία και  όφελος αυτών που την νέμονται και μόνον.)

Εμείς οι πολίτες, με σύνεση και υπευθυνότητα πρέπει ο κάθε ένας στον χώρο που κινούμαστε με τα πόδια ή το αυτοκίνητο, στη γειτονιά που ζούμε ή εργαζόμαστε, να μην παραβαίνουμε νόμους και κανονισμούς που φτιάχτηκαν για να ζούμε πολιτισμένα. (καλά)

Καλώ τους συμπολίτες μου να απαντήσουν ως ενεργοί πολίτες στα ζητήματα που προκάλεσαν οι πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις, διαφυλάσσοντας οι ίδιοι την ποιότητα ζωής μας και μη επιτρέποντας να γίνει η καθημερινότητα μας ‘κόλαση’».(είπαμε καλά δεν χρειάζεται να το πεις και δεύτερη φορά)

Βέβαια  απέναντι στην αργόσυρτη ταραντέλα του Δημαρχιακού κειμένου υπάρχουν προτάσεις. Όσον αφορά στην δημοτική αστυνομία η πρόταση διατυπώθηκε εδώ. Φυσικά σηκώνει βελτιώσεις και προσθήκες. Όσον αφορά στους σχολικούς φύλακες διατυπώθηκε εδώ και είναι ιδιαίτερα απλή: Να μοιρασθούν οι εκπαιδευτικοί τις αρμοδιότητές τους και μάλιστα αμισθί.  

Σημείωση του Συντάκτη: Ταραντέλα είναι ένας γρήγορος επαναλαμβανόμενος χορός της κάτω Ιταλίας. Αργόσυρτη γίνεται όταν γυρίσεις την ταινία σε slow motion. Μια ορίτζιναλ Ιταλική ταραντέλα εδώ Αν ψάξετε στο You tube είναι γεμάτο. 

Προειδοποίηση του Συντάκτη: Αν συνεχίσουν οι ασυναρτησίες την επόμενη φορά θα βάλω ένθετη φωτογραφία την Ρίκα Διαλυνά. Ή την Ρίκα Βαγιάνη. Δεν ξέρω ακριβώς. 

4 σχόλια:

  1. Έχεις κουράγιο,το σχολίασες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην αρχή μπήκα ορεξάτος. Την είδα να επικαλείται τους ενεργούς πολίτες και θυμήθηκα την κωλοπιλάλα που την είχε πιάσει να μου κάνει μήνυση. Μετά εκείνη την αδέξια και αμήχανη εκπαραθύρωση 50 πολιτών που είχαν το "θράσος" να καταθέσουν μια πρόταση για το καλό (όπως αυτοί εν πάση περιπτώσει το θεωρούσαν) της πόλης τους. Μετά το τρέξιμό της στην Αποκεντρωμένη γαι να επιβάλει το καπρίτσιο της.
      Όταν όμως άρχισα να διαβάζω το κείμενο ξενέρωσα. Αισθάνθηκα ότι θα πυροβολήσω στο κενό και το γύρισα στις Ρίκες και τις ταραντέλες.
      Όμως δεν παύει να υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός. Την εξέλεξαν Βεροιώτες και το άγος αυτό δύσκολα ξεπλένεται.

      Διαγραφή
  2. "Καλώ τους συμπολίτες μου να απαντήσουν ως ενεργοί πολίτες"
    vs
    Ανενεργοί δήμαρχοι.

    Πλάκα έχει το λογρίδιο.
    Πρώτα τα χώνει, μετά γλύφει και το Μάιο θα κάνει και κολοτούμπες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμένα γιατί μου φαίνεται ότι μπορεί κ να χάρηκαν που έφυγε από πάνω τους ο μπελάς της Δημοτικής Αστυνομίας? Ούτε παρεξηγήσεις πλέον με τους οδηγούς, ούτε παράπονα από τους καταστηματάρχες κ για το κάθε κουσούρι αυτής της πόλης θα φταίνε πλέον η κακή αστυνομία που δεν προλαβαίνει ή δεν ασχολείται, οι πολίτες που αδιαφορούν κ το κράτος που άφησε τους Δήμους χωρίς αρμοδιότητες κ εξουσίες. Επίσης η διαφαινόμενη κόλαση που προβλέπει κ η ίδια, δεν θα οφείλεται στις αναπλάσεις αλλά :
    * στην κατάργηση της Δ.Α.
    * στην έλλειψη ευαισθησίας των οδηγών κ των πολιτών
    * στην κακή νοοτροπία των καταστηματαρχών
    Ποιος βγαίνει λάδι με όλα αυτά? Μα φυσικά ο Δήμος κ οι περιβόητες αστικές αναπλάσεις! Ομορφιές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!