Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Διαβούλευση για τον Νέο Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Βεροίας. Άρθρο 3


Κατ΄αρχήν γίνεται η επίκληση του Νόμου ΗΠ/50910/2727/03(ΦΕΚ 1909 Β/22-12-03. Η επίκληση αυτή δεν είναι επίκαιρη. Το παραπάνω κείμενο τροποποιήθηκε ήδη με τον Ν. 4042/12, (24/Α/13.2.12) «Ποινική προστασία του περιβάλλοντος –Εναρμόνιση με την οδηγία 2008/99/ΕΚ – Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων – Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής». Ψάχνοντας στα παραρτήματα ΙΑ και ΙΒ, τα οποία κωδικοποίησα υπό μορφήν .xlsx και αποθήκευσα εδώ. Αν παρατηρήσατε κάποιο λάθος σας παρακαλώ ειδοποιήστε με να το διορθώσω.

Υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών απορριμμάτων. Δεν μπορώ να γνωρίζω πόσο χρήσιμος είναι ο διαχωρισμός αυτός αλλά απ’ ότι μπορώ να καταλάβω τα εξωτερικά απορρίμματα είναι αυτά που προέρχονται (εξαιρώντας αυτά που βρίσκονται στα καλάθια των αχρήστων των δρόμων) από παραβατική συμπεριφορά. Αν και δεν έχω  αντιπρόταση θεωρώ ότι ο ορισμός «εξωτερικά» είναι επικίνδυνα απενοχοποιητικός.
Στις κατηγορίες ανακυκλώσιμων προστέθηκε μια ακόμη των απορριμμάτων κλωστουφαντουργίας.
ΑΡΘΡΟ 3 - ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Ως απορρίμματα τερεά απόβλητα- στο πλαίσιο του παρόντος Κανονισμού, νοούνται όλες οι ουσίες ή αντικείμενα, κυρίως στερεάς μορφής, που προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες ή φυσικούς κύκλους και παράγονται σε χώρους διαβίωσης, εργασίας, παραγωγής, ψυχαγωγίας και γενικώς χώρους αστικού περιβάλλοντος και τα οποία ο κάτοχός τους απορρίπτει ή προτίθεται ή υποχρεούται να απορρίψει.
Τα στερεά (μη επικίνδυνα) απόβλητα περιλαμβάνονται αναλυτικά στα παραρτήματα ΙΑ και ΙΒ της υπ΄ αριθμ. ΗΠ/50910/2727/03(ΦΕΚ 1909 Β/22-12-03). Στην έννοια του στερεού (μη επικίνδυνου) αποβλήτου δεν υπάγονται τα απόβλητα εκείνα από τον Ευρωπαϊκό κατάλογο αποβλήτων του Παραρτήματος ΙΒ της ανωτέρω απόφασης που επισημαίνονται με αστερίσκο και τα οποία χαρακτηρίζονται ως εν δυνάμει επικίνδυνα απόβλητα, σύμφωνα με την Απόφαση 2001/118/Ε.Κ. (EEL 47/2001).
Ως οικιακά απόβλητα νοούνται τα απόβλητα των κατοικιών.
Ως αστικά απόβλητα νοούνται τα οικιακά απόβλητα, καθώς και άλλα απόβλητα, που λόγω της φύσης ή σύνθεσης τους προσομοιάζουν με τα οικιακά, όπως τα δημοτικά απόβλητα.
Για τις ανάγκες του παρόντος κανονισμού τα απόβλητα ταξινομούνται σε:
1. ΔΗΜΟΤΙΚΑ (ΑΣΤΙΚΑ) ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
2.ΕΙΔΙΚΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
3.ΤΟΞΙΚΑΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ Αναλυτικότερα:
3.1 Τα ΔHMOTIKA (ΑΣΤΙΚΑ) ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ περιλαμβάνουν:
a)      Εσωτερικά απορρίμματα μη ογκώδη (όπως π.χ. υπολείμματα τροφών και άχρηστα είδη, δηλ. υλικά  συσκευασίας  αυτών, άδειες  κονσέρβες, σακούλες,  κουρέλια σε μικρή ποσότητα, άχρηστα χαρτιά, προϊόντα σκουπίσματος δαπέδων κλπ), που προέρχονται από τη συνήθη καθαριότητα ή από τα υπολείμματα κουζίνας, οικιών, καταστημάτων, γραφείων και γενικά όλων των χώρων όπου εκδηλώνονται ανθρώπινες δραστηριότητες πλην των παραγράφων 3.1.γ και 3.1.δ (και όχι από την κύρια συνήθη παραγωγική δραστηριότητα).
b)         Εσωτερικά απορρίμματα ογκώδη είναι τα απορρίμματα που προέρχονται από τους χώρους της παραγράφου 3.1.α του παρόντος άρθρου, αλλά είναι ογκώδη, (όπως π.χ. άχρηστες οικιακές συσκευές, παλιά έπιπλα, στρώματα, κ.λ.π.).
c)          Εξωτερικά απορρίμματα, οποιασδήποτε φύσης και προέλευσης, που προσομοιάζουν με τα αστικά απόβλητα και εγκαταλείπονται σε οδούς, κοινόχρηστους χώρους, ακάλυπτα οικόπεδα κλπ, καθώς και αυτά που προέρχονται από τα τμήματα εκείνα των εθνικών οδών, που εκτείνονται μόνο μέσα σε κατοικημένες περιοχές εντός των ορίων της εδαφικής περιφέρειας του Δήμου Βέροιας.
d)             Προϊόντα κηπουρικών εργασιών (κλαδιά, φύλλα, χόρτα κ.λ.π.).
e)      Επικίνδυνα απορρίμματα σε μικρές ποσότητες όπως μπαταρίες, φάρμακα, συσκευασίες εντομοκτόνων, κ.λ.π.
3.2 Τα ΕΙΔΙΚΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ περιλαμβάνουν:
a)                   Υπολείμματα από δραστηριότητες μονάδων βιομηχανίας, βιοτεχνίας, οικοτεχνίας και κάθε άλλης μονάδας παραγωγής ή κατεργασίας του πρωτογενούς, δευτερογενούς ή τριτογενούς τομέα (π.χ. εργοστασίων, εργαστηρίων, συνεργείων, επιχειρήσεων τροφίμων και εστίασης, λαϊκών αγορών, ιχθυαγορών, κρεαταγορών, σφαγείων, επεξεργασίας - τυποποίησης φρούτων κ.α.) και δεν προσομοιάζουν με τα αστικά απορρίμματα, λόγω όγκου, ποσότητας, δυνατότητας μεταφοράς και τελικής επεξεργασίας (π.χ. αντικατασταθέντα ελαστικά αυτοκινήτων, μέταλλα, ξύλο - πριονίδι, χαρτί, πλαστικά, χρησιμοποιημένα έλαια,  λίπη, υφάσματα,  χρώματα,  κόλες,  ρητίνες, ορυκτέλαια, σάπια φρούτα και υπολείμματα τροφών κ.α.)
b)         Απορρίμματα και υπόλοιπα καθαρισμού χώρων νεκροταφείου.
c)          Προϊόντα και υλικά προερχόμενα από εκσκαφές, κατεδαφίσεις και γενικά οικοδομικές εργασίες. Απόβλητα τα οποία δεν μπορούν να μεταφερθούν με τις συνήθεις  μεθόδους αποκομιδής και οχήματα.
d)         Αυτοκίνητα, οχήματα, σκάφη και μηχανήματα γενικώς, καθώς και μέρη τους άχρηστα ή εγκαταλελειμμένα κατά τις κείμενες διατάξεις.
e)          Επικίνδυνα Ιατρικά Απόβλητα αμιγώς Μολυσματικού Χαρακτήρα (Ε.Ι.Α.- Μ.Χ.), που έχουν υποστεί επιτυχή και πλήρη αποστείρωση, ώστε να προσομοιάζουν με τα οικιακά απόβλητα όσον αφορά το μικροβιακό τους φορτίο.
3.3 Τα ΤΟΞΙΚΑ - ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ περιλαμβάνουν:
Όλα τα απορρίμματα που περιέχουν ουσίες που εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον (γεωργικά φάρμακα, ραδιενεργά, εκρηκτικά, τοξικά κλπ.) όπως ορίζονται στο άρθρο 2 της Κ.Υ.Α. Η.Π. 13588/725/2006 (Φ.Ε.Κ. 383 τ.β/28-03-2006) «Μέτρα όροι και περιορισμοί για τη διαχείριση  επικίνδυνων  αποβλήτων  σε  συμμόρφωση  με  τις  διατάξεις  της  οδηγίας  91/689/ΕΟΚ  «για  τα επικίνδυνα   απόβλητα»   του   Συμβουλίου   της   12ης  Δεκεμβρίου   1991.   Αντικατάσταση   της   υπ   αριθ. 19396/1546/1997 κοινή υπουργική απόφαση «Μέτρα και όροι για τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων» (604 Β)» και των οποίων η συλλογή, αποκομιδή και τελική διάθεση γίνεται με τρόπους, μεθόδους και μεταφορικά μέσα διαφορετικά από τα συνηθισμένα.
3.3.1.Επικίνδυνα Απόβλητα Υγειονομικών Μονάδων (ΕΑΥΜ), (ΚΥΑ οικ 146163/2012 (ΦΕΚ 1537/Β/8-5-2012):
α) Επικίνδυνα Ιατρικά Απόβλητα αμιγώς μολυσματικά (ΕΑΑΜ), β) Μικτά Επικίνδυνα Απόβλητα (ΜΕΑ),
γ) Άλλα Επικίνδυνα Απόβλητα (ΑΕΑ),
δ) Ειδικά Ρεύματα Αποβλήτων
3.4. Ανακυκλώσιμα
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, όλα τα προς απόρριψη υλικά τα οποία με την κατάλληλη επεξεργασία παρέχουν εκ νέου πρώτες ύλες, π.χ. :
Α. Γυάλινες   συσκευασίες από νερό, αλκοολούχα ποτά, χυμούς, αναψυκτικά, βαζάκια τροφίμων κλπ.
Β. Χάρτινες  συσκευασίες από : δημητριακά, πίτσες, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, οδοντόκρεμες, χαρτοσακούλες, χαρτοκιβώτια, έντυπο χαρτί (εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία κλπ)
Γ. Συσκευασίες  υγρών  προϊόντων από γάλατα, χυμούς, πλαστικές συσκευασίες (νερού, αναψυκτικά,
γιαούρτια, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες).
Δ. Μεταλλικές συσκευασίες από αναψυκτικά, μπύρες, γάλατα εβαπορέ, τόνο, καφέ, τοματοπολτό κλπ.
Ε. Συσσωρευτές (μπαταρίες) πάσης φύσεως, μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές  (ψυγεία,  πλυντήρια, ηλεκτρικές  κουζίνες),  μικροσυσκευές  (κλιματιστικά,  φωτιστικά  είδη,  συσκευές  τηλεπικοινωνίας, σεσουάρ, μίξερ, προϊόντα εικόνας και ήχου, εξοπλισμός πληροφορικής, ηλεκτρικά ηλεκτρονικά παιχνίδια), ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όργανα παρακολούθησης και ελέγχου, συσκευές αυτόματης διανομής,
Στ. καταλύτες εξάτμισης οχημάτων, οχήματα, λάστιχα μηχανοκίνητων μέσων, λάδια πάσης φύσεως όπως (τηγανέλαια, καμένα λίπη – ορυκτέλεια)
Ζ. Προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας όλου του φάσματος: απορριπτόμενα ρούχα έως απορρίμματα επεξεργασίας τους (ράκη, ίνες υδροτριβείων)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!