Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Τα απόνερα μιας προσπάθειας και μια νέα πρόταση



Μόλις σήμερα (23/04/16) ξανασχολήθηκα με την πρόταση των 25πολιτών για την ψηφιοποίηση του αρχείου της πολεοδομίας. Το έκανα περιδιαβάζοντας τα τοπικά ηλεκτρονικά μέσα της πόλης της Βέροιας. 


Ξεκινώ καταρχάς από το ότι ούτε ένας από τους διαχειριστές των σελίδων και μπλογκ δεν καταδέχθηκε να μου πάρει ένα τηλέφωνο. Κι ύστερα σου λένε ότι ανάμεσα στα πλεονεκτήματα μιας μικρής πόλης  είναι η αμεσότητα μεταξύ των πολιτών. Την αμεσότητα την έχεις, αν θέλεις να την έχεις όπου κι αν βρίσκεσαι. Έτσι δύο από τα μέσα αυτά έγραψαν πως η πρόταση ήταν ότι ο δήμος πρέπει να πληρώσει 42 χιλ € σ’ έναν εργολάβο προκειμένου να ψηφιοποιήσει το αρχείο. Μόνον αυτό δεν ειπώθηκε. Το συνολικό κόστος ήταν αυτό, κατά την δική μας εκτίμηση. Από αυτό ένα μέρος θα το έπαιρνε μετρητά σαν συνηθισμένη εργολαβία και τα υπόλοιπα θα τα εισέπραττε από την διαδικτυακή εκμετάλλευση του αρχείου. Το πόσο θα ήταν το ποσοστό θα προέκυπτε από μια διαδικασία διαγωνισμού. 

Οι περισσότεροι σεκοντάρισαν την έποψη ότι η ψηφιοποίηση και η εκμετάλλευση του αρχείου οφείλει να γίνει από τον δήμο. Δεν ξέρω αν αυτό προέρχεται από μια κακή δική μου  παρουσίαση ή από το γεγονός ότι ο δήμος αποτελεί γι αυτούς πηγή πρόσθετου εισοδήματος.

Αφήνοντας στην άκρη τα πικρόχολα που προκύπτουν από μια αποτυχία (γιατί εδώ που τα λέμε το να πάρεις τρεις θετικές ψήφους σ’ ένα συμβούλιο 42 ατόμων είναι αποτυχία) προσπάθησα να δω τις δυνατότητες. 

Πρώτα πρώτα το συμβούλιο της πόλης δεν πρόκειται να προωθήσει τίποτε δημιουργικό. Αν το καλοσκεφτείς οι άνθρωποι είναι προϊόντα ενός συστήματος που είχε το σοσιαλιστικό ιδεώδες προμετωπίδα του. Δεδομένου δε ότι αυτά τα χαριτωμένα σε κανονικά κράτη πέθαναν το 1989, η νοοτροπία του συμβουλίου παράγει αποτελέσματα νεκρά στη γέννα.
Έτσι η ευθύνη περνά στους πολίτες. Όσοι έχουν δει το μέλλον, το οποίο για τα κανονικά κράτη είναι σχεδόν παρελθόν, οφείλουν να αρθρώσουν τον λόγο τους, να προβάλουν λύσεις ήδη δοκιμασμένες και να καταθέσουν προτάσεις σαν κι αυτήν της ιδιωτικοποίησης του αρχείου της πολεοδομίας.
Ένας θεσμικός τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο είναι η ίδρυση ενός συλλόγου ο οποίος θα έκανε τα παραπάνω. Ενός συλλόγου για την προβολή της ιδέας της ιδιωτικοποίησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τόσο απλά και κατανοητά. Όποιος νομίζει ότι κάτι τέτοιο αξίζει τον κόπο ας επικοινωνήσει μαζί μου
Νίκος Β. Χατζηευστρατίου
6947182707  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!