Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Στην Σουμελά και την Δοβρά να πάνε οι πρόσφυγες



Παρακάτω αντιγράφω κείμενο του Γιάννη Καρατσιώλη που δημοσιεύτηκε στην Ημερήσια Βεροίας και το συνεχίζω με σχόλιό μου.


Στην Σουμελά και την Δοβρά να πάνε οι πρόσφυγες

Τα πράγματα με τους πρόσφυγες ή λαθρομετανάστες ή πολιτικούς πρόσφυγες ή όπως αλλιώς θέλετε ονομάστε τους, συνεχώς οξύνονται και ο εγκλωβισμός τους στη χώρα είναι γεγονός.
Επειδή οι συνθήκες διαβίωσης τους, τόσο στον Πειραιά, όσο και κυρίως στην Ειδομένη, είναι τραγικές, απαιτείται ή σταδιακή αποσυμφόρηση και κατανομή τους σε όλη την χώρα για τους γνωστούς λόγους.(επιβάρυνση μόνο μιας περιοχής, να μη γίνουν γκέτο κοκ)

Στο νομό μας επιβλήθηκε (από πάνω) η προσωρινή εγκατάστασή τους στην Αγία Βαρβάρα Βέροιας σε παρακείμενο στρατόπεδο. Ούτε ρώτησαν την τοπική κοινωνία, ούτε δημιούργησαν τις απαραίτητες υποδομές διαμονής των δυστυχισμένων αυτών συνανθρώπων μας, με αποτέλεσμα τα γνωστά επεισόδια, με τα οποία δυσφημίστηκε ακόμα μια φορά η Βέροια και ο νομός γενικότερα. 

Στα επεισόδια αυτά μάλιστα πρωτοστάτησε και ο ιερέας του χωριού (στην πραγματικότητα μοναχός άρα και αμφισβητούμενης κανονικότητας σύμφωνα με τους εκκλησιαστικούς κανόνες να προΐσταται της τοπικής ενορίας) και ενώ αυτά (τα επεισόδια) αποδοκιμάστηκαν από το σύνολο των φορέων του τόπου μας , η τοπική εκκλησιαστική αρχή «εποίησε την νήσσαν». Τέλος πάντων ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις ή τις παραλείψεις του. Το ζήτημα που προέχει είναι πρώτον η αδικία να επωμισθεί όλο το βάρος των προσφύγων η τοπική κοινότητα της Αγ. Βαρβάρας (σε λίγο θα έρθουν και άλλοι από την Ειδομένη ή Πειραιά) και δεύτερον οι υπάρχουσες αυτές συνθήκες δεν είναι οι κατάλληλες για μικρά παιδιά και οικογένειες, χώρια που είναι και θυμίζουν στρατόπεδο συγκέντρωσης (εξάλλου σε ανενεργό στρατόπεδο τους πήγαν) και βρίσκονται δί8πλα σε μικρό χωριό, όταν στην περιοχή της Βέροιας υπάρχουν οι άρτιες εγκαταστάσεις φιλοξενίας στην Παναγία Σουμελά, στην Καστανιά με τους ξενώνες και τα εστιατόριά τους και τις αντίστοιχες στην Παναγία Δοβρά στο Κωστοχώρι (σήμερα εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις και παλιά παιδόπολη ) κοντά σε χωριά σχεδόν άδεια και το κυριότερο προσφυγικά, με ότι αυτό υπονοείται.

Η διασπορά τους εκεί (ας μείνουν όσοι θέλουν και στις Βαρβάρες), καλό θα είναι να γίνει κατά χώρα προέλευσης (Συρία, Ιράκ κλπ) και ει δυνατόν σε χωριστές θρησκευτικές ομάδες, για να μη φιλονικούν μεταξύ τους.

Εδώ βέβαια θα χρειαστεί να βοηθήσει και η τοπική Μητρόπολη, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα το κάνει, αφού αυτή είναι και μια (η κύρια κατά τη γνώμη μας) από τις αποστολές της,. Ιδού λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν να πάρουν με το μέρος τους τους αλλόθρησκους, που θα τους έχουν δίπλα τους χωρίς να χρειάζεται να τρέχουν στους μαύρους της Αφρικής γιοα το ιεραποστολικό τους έργο, όπως ήδη γίνεται με τα διάφορα ιεραποστολικά γραφεία. Όσο δε για τα ποντιακά σωματεία, ας πείσουν τους ηγήτορές τους να παραχωρήσουν τους χώρους στους δυστυχισμένους αυτούς ανθρώπους (όχι μόνο να κάνουν συνέδρια νεολαίας με 600 άτομα εκεί), για να δικαιολογήσουν και την προσφυγική τους προέλευση.

Αυτά τα λίγα (προς το παρόν) και για το Δήμαρχο Βέροιας (Πόντιο και αυτόν) που ισχυρίζεται, ότι δεν του προτάθηκαν άλλοι χώροι. 


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΣΙΩΛΗΣ



Το σχόλιο του blogger:
 
Έχοντας βιώσει αρκετές δεκαετίες άθεης αντιμετώπισης του κόσμου που με περιβάλλει, είδα καθαρότερα μερικά πράγματα. Ένα απ’ αυτά είναι πως οι κληρικοί δεν είναι παρά ένστολοι δημόσιοι υπάλληλοι. 

Ως τέτοιοι έχουν λίγες αλλά σημαντικές αποστολές. Η πρώτη είναι να παρέχουν ένα αφήγημα το οποίο θα απαλύνει το σκληρότερο ανθρώπινο βίωμα: Το επικείμενο θάνατο. Στην αποστολή αυτή συνεισφέρει μεν αλλά το παγόβουνο είναι τόσο μεγάλο που στο τέλος όλοι κάπου μέσα μας καταλαβαίνουμε, άλλος λίγο άλλος πολύ, ότι το τέλος είναι οριστικό και αναπόφευκτο.

Η δεύτερη αποστολή είναι να προωθήσει την κυρίαρχη κρατική ιδεολογία. Δηλαδή να εκχριστιανίσει ότι κινείται στον πλανήτη. Τόσο απλά. 

Κι ενώ μεν μέχρι σήμερα, όπως λέγει και με τόση σαφήνεια ο κ. Καρατσιώλης,  η Μητρόπολη έπρεπε να ταξιδέψει κάποιες χιλιάδες χιλιόμετρα, άρα είχε και δικαιολογία να μη εκπληρώσει το καθήκον της, σήμερα οι αλλόθρησκοι είναι δύο τρία χιλιόμετρα από το Δεσποτικό κτήριο. Δεν έχει πλέον ελαφρυντικά. Αν η συμβίωση κράτους-πολιτείας γινόταν με πιο αυστηρή θεσμοποίηση, τότε, που λέει ο λόγος δηλαδή, θα είχαν κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος. Δημόσιοι υπάλληλοι είναι άλλωστε. 

Ακόμη βέβαια κι αν η Μητρόπολη ήταν ένθερμα πρόθυμη να παρατάξει όλα τα προσηλυτιστικά της όπλα, δεν θα είχε και μεγάλες ελπίδες για θεαματικά αποτελέσματα.  Τα θηράματα δεν είναι εύκολα: Μουσουλμάνοι με χαλαρή εθνική συνείδηση. Πρώτα πιστοί και ύστερα πατριώτες δηλαδή. Το συνειδητοποίησα σήμερα το πρωί όταν μου το είπε η γυναίκα μου πως δεν έχει ακούσει κανέναν από τους πρόσφυγες να μιλάει για την Συρία του την Αλγερία του ή το Μαρόκο του. Πολλώ δε μάλλον για το Πακιστάν ή το Αφγανιστάν του.  Το Ισλάμ είναι το μόνον που τους ενώνει. Από εδώ όμως μέχρι να μη καταστρωθεί κανένα σχέδιο και να μην εκδηλωθεί καν κάποια πρόθεση η απόσταση είναι τεράστια.

Το γεγονός ότι το Ορθόδοξο δόγμα είναι πληθυσμιακά κυρίαρχο και κρατικά περισσότερο ευνοημένο δεν απαλλάσσει και τις υπόλοιπες εκδοχές του χριστιανισμού. Στη Βέροια έχουμε μικρές κοινότητες όπως διαμαρτυρομένων, αντβεντιστών, πεντηκοστιανών και χιλιαστών. Και γι' αυτούς ισχύουν τα ίδια. 

Η ευθύνη του ανώτερου κλήρου είναι πια ιστορική. Πέσαμε βλέπεις και στην περίπτωση. Διοικούμεθα από τον εσμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!