Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Γέφυρα Κούσιου: Διαβάζοντας την αγωγή της ΧΟΓ κλπ (1)



Κι έτσι άρχισα να διαβάζω το κείμενο της αγωγής που μου έκαναν οι Ουσολτζόγλου-Χατζηαθανασίου-Λαζαρίδης Τσιλογιάννης. Η αλήθεια είναι ότι ένα μεγάλο μέρος του είναι πράματα που σχετίζονται με την Νομική επιστήμη και με βρίσκουν πλήρως αδαή αλλά υπάρχει και ένα μέρος του κειμένου που είναι αφήγηση και συλλογισμοί οπότε εδώ θεωρώ πως μπορώ να εκφέρω άποψη.
Ας τα πάρουμε από την αρχή.  Από την αρχή άλλωστε παίρνουν τα πράγματα και οι αντίδικοί μου.

Αναφέρεται λοιπόν:
Στις 8 Νοεμβρίου 2008 οι αδελφοί Εμμανουήλ και Ιωάννης ΚΟΥΣΙΟΣ με την με αριθμό 25,928 δωρεά εν ζωή υπό όρον του συμβολαιογράφου Βεροίας Δημητρίου Τζίμα, δώρισαν στον Δήμο Βεροίας το ποσόν των 2.500.000 € προκειμένου ο τελευταίος μα τα χρήματα αυτά να ανεγείρει μια γέφυρα η οποία θα συνδέει τον συνοικισμό του Προμηθέα με το κέντρο της Βέροιας,  Με την ίδια συμβολαιογραφική πράξη όρισαν και μια πενταμελή επιτροπή (με τους αναπληρωτές τους ) από πολίτες της Βέροιας της απολύτου εμπιστοσύνης τους, με σκοπό την διαχείριση των χρημάτων για την ολοκλήρωση του σκοπού της δωρεάς. 

Ναι έτσι έγινε, παραλείπονται όμως κάποιες πτυχές

Πτυχή πρώτη. Οι δωρητές δεν ήθελαν να κάνουν γέφυρα σχολείο ήθελαν να δωρίσουν. Όντας χρόνια μέσα στην αγορά είχαν συνειδητοποιήσει την αξία της γνώσης κα;ι το σχολείο είναι το κυριότερο μέσο μετάδοσής της. 


Πτυχή δεύτερη. Προηγούμενος δήμαρχος, κατά δήλωσή του στον γράφοντα, είχε συμβουλεύσει την κ. Δήμαρχο να μην δεχθεί την δωρεά αλλά να ζητήσει από τους δωρητές να κατασκευάσουν την γέφυρα και να την δωρίσουν στον δήμο δεδομένου ότι υπήρχε ήδη έτοιμη μελέτη. Στην ένσταση της κ. Δημάρχου πως η ήδη υπάρχουσα μελέτη προέβλεπε μια κομψη και όμορφη αστική γέφυρα υψηλού όμως προϋπολογισμού, ο ρέκτης πρώην δήμαρχος έδωσε μια πολύ απλή απάντηση/εξήγηση. "Οι άνθρωποι στους οποίους θα απευθυνθείται", είπε, "όταν μπαίνουν στο γραφείο του υπουργού δημόσιων έργων κάθονται με τον κώλο στο γραφείο του", εννοώντας ότι έχουν τέτοια οικειότητα με τους εκάστοτε υπουργούς που δεν καθόντουσαν καν σε καρέκλες αλλά πάνω στο έπιπλο γραφείου του υπουργού, για να καταλήξει πως "γι’ αυτούς θα ήταν το ευκολότερο παρουσιάζοντας μια μελέτη και δυόμιση έτοιμα εκατομμύρια ευρώ να εξασφαλίσουν τα υπόλοιπα". Κι εδώ που τα λέμε ποιος υπουργός θα έλεγε όχι. 


Πτυχή Τρίτη. Πενταμελή επιτροπή να κάνει τι; Να βάλει στον λογαριασμό των μελών της τα χρήματα; Μα αυτό είναι παράνομο. Αν πράγματι οι δωρητές ήθελαν να μη βρίσκονται σε λογαριασμό του Δήμου τα χρήματα όφειλαν να τους πληροφορήσουν ότι έπρεπε να συγκροτήσουν ίδρυμα διαχείρισης δωρεάς, κάτι που φυσικά δεν έκαναν. 

Στο επόμενο η συνέχεια.

3 σχόλια:

  1. Καλά κάνεις και τα σκέφτεσαι όλα αυτά, αλλά στο site γιατί τα ανεβάζεις??
    Βλέπεις πόσο φειδωλοί είναι οι αντίπαλοι στην διάχυση των πληροφοριών.!!
    Χάνεις το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ξέρω. Αλλά ο λόγος είναι εργαλείο της δημόσιας ζωής. Όχι πως δεν υπάρχουν και άλλα. Αν όμως απαραιτηθείς απ' αυτόν τότε τα άλλα διαθέσιμα είναι η κόλαση του Δάντη.
      Πάρε για παράδειγμα την Ανατολική Ουκρανία. Δημόσια ζωή είναι και αυτό που έχουν εκεί. Μα άλλα μέσα πλην του λόγου όμως. Δεν μου αρέσει έτσι. Γι' αυτό προτιμώ να χάσω κάτι, με την ελπίδα (βεβαιότητα κατ΄εμέ) ότι θα κερδίσω κάτι πολύ μεγαλύτερο: Το ηθικό πλεονέκτημα που το αξιολογώ σαν κάτι σπουδαίο.
      Ίσως κάνω και λάθος.

      Διαγραφή
    2. παραιτηθείς το απαραιτηθείς θυμίζει Κώστα Χατζηχρήστο

      Διαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!