Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Γέφυρα Κούσιου: Διαβάζοντας την αγωγή της ΧΟΓ κλπ (4)



Συνεχίζουμε το διάβασμα της εκδοχής αυτών που μου έκαναν αγωγή ζητώντας 50.000€ επειδή τόλμησα, λέει, να κάνω ασεβείς συγκρίσεις. Για την ακρίβεια είχα συγκρίνει το σκάνδαλο Τουμπούλογλου, τι σκάνδαλο δηλαδή δωροδοκία επ’ αυτοφώρω ήταν, με ένα τεχνικό έργο που ενώ δεν είχε προβλήματα χρηματοδότησης, δωρεά ήταν, σταμάτησε και οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.

Σε προηγούμενες αναρτήσεις δημοσίευα μία παράγραφο της αγωγής και μετά έδινα την δική μου εκδοχή. Το ίδιο γίνεται και τώρα. Γράφει λοιπόν:

«…Λίγους μήνες αργότερα, μεταξύ εργολάβου από την μία πλευρά και της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου και της διαχειριστικής επιτροπής της δωρεάς των αδελφών Κούσιου προέκυψαν διαφορές σοβαρότατες με αποτέλεσμα οι εργασίες να μην εκτελούνται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Οι διαφωνίες από την μία πλευρά του εργολάβου, είχαν ως βάση ατέλειες στην μελέτη του έργου, οι οποίες προκαλούσαν οικονομικό κόστος στον εργολάβο. Οι ενστάσεις και οι προσφυγές διαδέχονταν η μία την άλλη

Νοστιμούλικο έ; Όχι και τόσο. 

Το πρώτο πραγματικά δημόσιό μου κείμενο είδε το φως της δημοσιότητας την 3 Φεβρουαρίου του 2012. Δημόσιο υπό την έννοιαν ότι  κατατέθηκε σε κάποιο φορέα της δικαιοσύνης, την επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την ακρίβεια. Από τότε καταθέτηκαν κι άλλες αναφορές.. Όλες γραπτές και ενυπόγραφες. Το κείμενο εκείνης της αναφοράς μπορεί να το διαβάσει κανείς εδώ .  Σ’ αυτό περιγράφονται οι παρατάσεις που είχαν δοθεί μέχρι τότε καθώς και η επικοινωνία  υπηρεσίας εργολάβου σε σχέση με το θέμα της μελέτης των ξυλοτύπων. Επίσης διατυπώνονται οι φόβοι που στο τέλος έγιναν πραγματικότητα.  Σε οποιαδήποτε φυσιολογική χώρα αυτή και μόνον η αναφορά θα είχε λήξει το θέμα. Τότε όμως είχαμε Παπαδήμο και μια χώρα που δεν ήξερε αν θα υπάρχει και την επόμενη μέρα.

 Όπως κι αν είχαν τότε τα πράγματα ο εργολάβος όφειλε να είχε πεταχτεί έξω από το έργο ήδη από τον Ιούνιο του 2011. Τότε συμπληρωνόταν έξι μήνες καθυστέρηση από την πρώτη τμηματική προθεσμία και με βάση τον Νόμο για τα δημόσια έργα άρθρο 61 Η διαδικασία έκπτωσης κινείται υποχρεωτικά κατά του αναδόχου, αν συντρέχει μία από τις παρακάτω περιπτώσεις:
α) Καθυστερήσει υπαίτια,  πέραν του  μηνός από της υπογραφής  της  συμβάσεως την έναρξη  των εργασιών ή την υποβολή  του  αναλυτικού χρονοδιαγράμματος, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση.
β) Υπερβεί με υπαιτιότητά του, για χρόνο περισσότερο του μηνός, τον προβλεπόμενο στη σύμβαση χρόνο για την ολοκλήρωση  της εργοταξιακής του ανάπτυξης.
γ) Υπερβεί με υπαιτιότητά του, κατά δύο (2) τουλάχιστον μήνες, έστω και μία αποκλειστική προθεσμία  του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Κατ’  εξαίρεση,  αν η εκτέλεση των εργασιών  καθυστερεί, αλλά  ο ανάδοχος έχει  ήδη εκτελέσει εργασίες που αντιστοιχούν σε ποσοστό  τουλάχιστον ογδόντα τοις  εκατό  (80%) του συμβατικού αντικειμένου,  όπως έχει διαμορφωθεί με τις τυχόν υπογραφείσες  συμπληρωματικές συμβάσεις, είναι δυνατή η χορήγηση  παράτασης  των προθεσμιών προς το συμφέρον του έργου, έστω κι αν η καθυστέρηση των εργασιών  οφείλεται σε υπαιτιότητά του. Η παράταση χορηγείται στην  περίπτωση  αυτή  χωρίς  αναθεώρηση τιμών και με επιβολή των προβλεπομένων στις διατάξεις του άρθρου 49 του παρόντος.

Τον Ιούνιο του 2011 ίσχυαν και οι τρεις προϋποθέσεις 
Περιέργως τότε άρχισαν και οι κουβέντες για τις ατέλειες της μελέτης. 

Είχε η μελέτη ατέλειες; Αν εξαιρέσουμε την sui generis ανάθεσή της, όχι. Οι γέφυρες τα τελευταία είκοσι χρόνια μελετώνται σαν στατικά συστήματα από τους μελετητές και στην πορεία οι κατασκευαστές παρουσιάζουν μελέτη ξυλοτύπων την οποία πληρώνονται ξεχωριστά. Κανείς εργολάβος δεν διανοείται να ζητήσει πρόσθετη αμοιβή για τα ικριώματα που φέρουν τους ξυλοτύπους. Το κόστος αυτό είναι ενσωματωμένο στο τιμολόγιο του έργου.  Έτσι έγινε και εδώ
Και επειδή θ’ αρχίσουν και πάλι τα ίδια για τον Νόμο με τις προδιαγραφές του 1974, ξαναυπενθυμίζεται ότι από τότε μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί πάρα πολλά συστήματα ξυλοτύπων και η δέσμευση του εργολάβου σε ένα απ’ αυτά παραβιάζει τον ανταγωνισμό και αυξάνει το τελικό κόστος. .
Για το ιστορικό της σχέσης με τον εργολάβο γράφτηκαν κι άλλα.
Έπεται η συνέχεια.

6 σχόλια:

  1. Βλέπω λοιπόν, οτι το επικρατέστερο σενάριο είναι το εξης: οταν σε κανα χρόνο γίνει το δικαστήριο, θα πάρουν αναβολή και στο εξ αναβολής θα αποσύρουν την αγωγή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγω βαζω στοιχημα οτι αν δεν παρεις εσυ αναβολη, θα παρουν σιγουρα αυτοι.
    Μαλλον θελουν απλα να σε φοβισουν για να σταματησεις να ασχολεισαι μαζι τους, αλλα πιστευω οτι σιγουρα δεν θα ηθελαν τοση δημοσιοτητα ειδικα με δικη, οταν φαινεται οτι πολλα πραγματα δεν εχουν γινει σωστα απο πλευρας Δημου και θα θελουν λογικα οσο γινεται να τα αποσιωπησουν.

    Ιδεα! Κανε και καμμια προσεγγιση στον εναπομειναντα δωρητη να δουμε τι λεει για ολα αυτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνεις ένα μικρό τοπογραφικό λάθος. Ο στόχος δεν είναι οι θέσεις των ακροατών πολιτών (και η δική μου) που είναι πίσω και απομακρυσνένα. Είναι ο πάγκος στη αριστερή πλευρά καθώς βλέπει ο πρόεδρος. Δηλαδή ο πάγκος του Τύπου. Σκεφτονται με απλό και αποτελεσματικό τρόπο. Αν ο καθένας απ' αυτούς ανεβάσει τους τόνους σαν αυτόν το παλαβό τον Χατζηευστρατίου είμαστε να φεύγουμε. Χώσ' του μιά μήνυση (αγωγή ή ότι γίνεται τελος πάντων) για να το δουν οι υπόλοιποι και να κάτσουν στ' αυγά τους.
      Βέβαια θα μου πεις αυτοί δεν σηκώνονται εύκολα από τα αυγά τους, αλλά και πάλι οι προνοητικοί διαχειριστές τωνμ δημόσιων πραγμάτων δεν αφήνουν τίποτε στην τύχη

      Διαγραφή
  3. To παίζουμε και τώρα στοίχημα αν θες... με απόδοση 1,010 στις 21/11 θα πάρει αναβολή και στο εξ αναβολής, θα αποσύρουν την αγωγή...
    Έτσι και βγεις να πεις στο δικαστήριο όλα αυτά, μέχρι και αυτεπάγγελτη δίωξη προβλέπω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζω αν είσαι κάτοικος Βεροίας. Αν όχι σε πληροφορώ ότι αυτά τα έχει πάρει η δικαιοσύνη κατ' επανάληψιν. Το ότι δεν κατάφερε να κάνει και πολλά πράγματα οφείλεται σε μια λεπτομέρεια που κι εγώ κατάλαβα αργά: Κατάφεραν να μου κολλήσουν την ρετσινιά του “δικομανή” και όπως μάλλον θα ξέρεις όταν ο δικαστής ακούει "δικομανής" βγάζει φλύκταινες.
      Έτσι λοιπόν νομίζω ότι μάλλον θα αναθεωρήσεις προς τα κάτω τις αποδώσεις του στοιχήματός σου.

      Διαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!