Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Καφετζήδες, Μανάβηδες και συναφή επαγγέλματα




προσάρτημα παράγκας
Είχε καταλάβει αυθαίρετα τον ακάλυπτό του και τον έκανε μαγαζί. Μαζί με όλους τους κινδύνους και τις παρελκόμενες βλάβες στους πελάτες του και την κοινωνία. Κανείς δεν του είπε τίποτε. Τώρα κατέλαβε και τμήμα του πεζοδρομίου. Σε λίγο μπορεί να σταματήσει στον δρόμο. Κανείς δεν θα του ξαναπεί τίποτε.

Λίγο από πολιτική αγωγή...
Η ελευθερία του ατόμου, μας έμαθαν, σταματάει εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα του άλλου. Ποιος είναι αυτός που ορίζει και φροντίζει τα δικαιώματα των άλλων; Οι άλλοι ; Μα τότε θα είχαμε ζούγκλα. Είχαμε συμφωνήσει, λοιπόν, κάποιοι να αναλάβουν αυτούς που πειράζουν τους υπόλοιπους, όλους ή μερικούς από αυτούς, και να εφαρμόζουν αυτήν την απλή αρχή. Φτιάξαμε κανόνες, εκχωρήσαμε εξουσίες στήσαμε ολόκληρα οικοδομήματα. Δίκαιο, καταστολή. Επιτροπές και λοιπά διοικητικά όργανα. Παρόλα αυτά ξαναγυρνάμε με τον ίδιο ανελέητο ρυθμό στα ίδια . 

Ένα από τα όργανα που φτιάξαμε είναι και η τοπική αυτοδιοίκηση. Δήμαρχος, 42 Δημοτικοί σύμβουλοι, καλοαμειβόμενοι διευθυντές, προσωπικό, εξουσίες μικρές ή μεγάλες. Έτσι αυτό το απλό τουλάχιστον ( η κατάληψη δημόσιου χώρου δηλάδή) θα περίμενε κανείς να τελειώσει την στιγμή που άρχισε. Δεν μπορεί, από τους 42 Δημοτικούς συμβούλους κάποιος θα έχει δει την παράγκα του καφετζή. Στον κεντρικότερο δρόμο της πόλης είναι.  Κι όμως στέκει εκεί και θα στέκει μέχρι ο ίδιος να αποφασίσει ή να την γκρεμίσει ή να την επεκτείνει. 

...και ο μανάβης
Τι πήγε στραβά
Θα μου πείτε, γιατί. Μα γιατί αυτοί οι 42 από τους οποίους η πόλη κάτι περιμένει, φοβούνται τον καφετζή με το αυθαίρετο. Για την ακρίβεια τον φοβούνται περισσότερο απ’ ότι  τον Νόμο. Όπως φυσικά φοβούνται και τον μανάβη που καταλαμβάνει το πεζοδρόμιο και τον κάθε μισόχαζο που θεωρεί ότι μπορεί να κάνει ότι του κατέβει. 

Το αστείο είναι ότι οι φοβητσιάρηδες τύποι εξακολουθούν να θέλουν να ξαναγίνουν οι 42 επίλεκτοι της πόλης. Αρκετοί θα τα καταφέρουν παρότι έχουν αποδειχθεί άχρηστοι.

Ποιός επιλέγει τους άχρηστους;
Κάποιος θα τους επιλέξει. Πιθανώς καφετζήδες και μανάβηδες.

4 σχόλια:

  1. Κοίτα τα πράγματα είναι εύκολα. Τηρώντας μια στάση έναντι αυτών. Δεν τους δίνουμε ποτέ ούτε ένα ευρώ φροντίζοντας να μην τους δίνουν και άλλοι του περιβάλλοντος μας ή του κύκλου μας. Μόλις αυτοί το μάθουν ότι συμβαίνει (που θα το μάθουν) θα αλλάξουν τακτική. Και όσο νάναι όλα μαθαίνονται μέσω του ιντερνετ. Έτσι δεν δίνουμε ποτέ ούτε ένα ευρώ στους παραπάνω, σε αυτούς που βάζουν εμπόδια μπροστά στα μαγαζιά τους, σ' αυτούς που δεσμεύουν χώρο με μηχανάκια, ζαρτινιέρες, καρέκλες, κλούβες κ.τ.λ. Θα πάρει λίγο χρόνο αλλά όταν γίνει ευρύτατα γνωστό αυτού του είδους το μπουκοτάζ, δεν θα χρειάζονται οι γραμματείς και οι φαρισαίοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχετικά με το μπουγατζαδικο, φαίνεται ότι το έγκλημα ήταν προμελετημένο, γιατί μέχρι και η όδευση τυφλων που έγινε πριν 5-6 μήνες, έχει απόσταση από το καπνηστήριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με τις παρούσες συνθήκες ποια υπηρεσία μπορεί να ελέγξει τους παραβάτες? Γιατί η υπηρεσία που έκανε τους ελέγχους κ μάζευε τις "ευχές" της υπόλοιπης κοινωνίας δεν υπάρχει πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν βρίσκω άλλη υπηρεσία εκτός από την αστυνομία αγαπητέ μου.
      Αν τώρα υποθέσουμε ότι αυτή έχει κάθε λόγο και μέσα να πάει να κάνει ελέγχους, αυτούς κάποιοι θα πρέπει να τους προκαλέσουν με μιά καταγγελία μιά αναφορά ή κάτι τέτοιο. Έτσι ξαναερχόμαστε στα ίδια. Ποιός θα κάνει την πολυπόθητη αναφορά; Ο πολίτης; Χεσμένο τον έχουν. Από μόνοι τους; Ποιός ο λόγος; Οι άρχοντες θα τους σχοχοποιήσουν για να γίνουν αρεστοί.
      Οι ίδιοι οι άρχοντες; Άς γελάσω!

      Διαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!