Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Οι Κυβερνήσεις πέφτουνε, οι Δημοτικές Αρχές αλλάζουν, τα αποδεσμευόμενα στρατόπεδά μας όμως μένουν σταθερά αναξιοποίητα.


Ένα από τα σοβαρότερα θέματα που είχε να αντιμετωπίσει η Δημοτική Αρχή της τετραετίας 2003-2006 ήταν η εξεύρεση χώρου για τη στέγαση της Πανεπιστημιακής Σχολής.

Από τις πρώτες ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων με αιτήματα προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ύστερα από υπόδειξη του Στρατηγού Διοικητή του Β΄ Σ.Σ. κ. Νικολάου Ντούβα, ζητήθηκε η παραχώρηση του στρατοπέδου της Αγίας Βαρβάρας, τμήμα του οποίου (60 στρέμματα) παραχωρήθηκε στο Δήμο και ξεκίνησαν οι εργασίες ανακατασκευής των κτιρίων.
Παράλληλα, ο Δήμος ζήτησε την παραχώρηση και του υπολοίπου χώρου του στρατοπέδου της Αγίας Βαρβάρας, από τα 196 στρέμματα, αλλά και τα στρατόπεδα Ταμπακόπουλου στον Τριπόταμο, έκτασης 5,5 στρεμμάτων, και Καπετάν Κόρακα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό, έκτασης 14,5 στρεμμάτων, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (479/2003).
Με την ίδια απόφαση του Δ.Σ., ο Δήμος δεχόταν την διαδικασία παραχώρησης των πιο πάνω εκτάσεων, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τους όρους που όριζαν οι διατάξεις του Ν. 2745/99.  Οι προϋποθέσεις αυτές ήταν:  σύνταξη ειδικής τεχνικοοικονομικής μελέτης για εκτίμηση της αξίας των στρατοπέδων και η πολεοδόμηση των στρατοπέδων.
Με την υπ’ αριθμ. 680/2003 απόφαση του Δ.Σ. εγκρίθηκε η κατάρτιση των όρων πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκπόνηση ειδικής τεχνικοοικονομικής μελέτης και σχεδίου αξιοποίησης των στρατοπέδων.
Στον διαγωνισμό που ακολούθησε υποβλήθηκε μία μόνο προσφορά, από την μελετητική ομάδα των κ.κ.  Αρτέμιδος Καλογήρου, Χρήστου Μοραλίδη, Δημήτρη Μάρτου, Ελένης Καργατζή και Κώστα Τσιλογιάννη, και τον Δεκέμβριο του 2004 υπογράφηκε η σχετική σύμβαση μεταξύ του Δήμου και της αναδόχου κ. Αρτ. Καλογήρου.
Τον Δεκέμβριο του 2006 η μελετητική ομάδα υποβάλλει στο Δήμο τη μελέτη της και ζητάει την οριστική παραλαβή της.
Ήδη όμως ξεκινάει τη θητεία της η Δημοτική Αρχή της κ. Ουσουλτζόγλου, της τετραετίας 2007-2010.
Το Δ.Σ., με την υπ’ αριθμ. 257/2-4-2007 απόφασή του, εγκρίνει την παραλαβή της μελέτης και η Δημοτική Αρχή αντί να την προωθήσει αμέσως στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας την ξεχνάει σε κάποια συρτάρια του Δήμου.
Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, η Δημοτική Αρχή, δεν γνωρίζω γιατί, καθυστερεί, και τον Απρίλιο του 2008 υποβάλλει τη μελέτη στην Υπηρεσία αξιοποίησης – μετεγκατάστασης  στρατοπέδων του ΥΠΕΘΑ.
Έκτοτε η τύχη της αγνοείται, και μαζί με τη μελέτη αγνοείται και η τύχη των στρατοπέδων.
Μπήκαμε ήδη στον 6ο χρόνο από την οριστική παραλαβή της μελέτης, αλλά και στον 6ο χρόνο διοίκησης του Δήμου από την κ. Ουσουλτζόγλου, και αναρωτιέμαι πόσες Κυβερνήσεις και Υπουργοί πρέπει ν’ αλλάξουν ακόμη, και πόσες Δημοτικές Αρχές, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα αποδεσμευόμενα στρατόπεδα, προς όφελος της Τοπικής Κοινωνίας.
Σίγουρα θ’ ακουσθούν και πολλές δικαιολογίες και κορώνες που θα αποτελούν οτιδήποτε άλλο εκτός από απάντηση σ’ αυτό καθ’ εαυτό το θέμα.  Αυτό όμως δεν μας πτοεί και δεν θα σταματήσουμε να ενοχλούμε, όσο και αν στενοχωρούμε επώνυμους και ανώνυμους, που απαντούν στο διαδίκτυο για λογαριασμό των επωνύμων.
Θα συνεχίσουμε την κριτική στην Δημοτική Αρχή, και ας ακούει «απελπισμένες φωνές», και ας βλέπει «φαντάσματα», και ας ονειρεύεται απίθανα πράγματα, - φτάνει να την αναγκάσουμε να βγει από την χειμερία νάρκη στην οποία βρίσκεται.

Χρήστος Σκουμπόπουλος
τ. Δήμαρχος Βέροιας


1 σχόλιο:

  1. Και που λέτε ώς χωρικός που είμαι και εδιάβασα την ανάρτηση του Σ. και εκεί που άκουγα Jefferson Airplane, το Somebody To Love ντε, μου' ρθε η φλασιά!

    Αυτά τα στρατόπεδα έχουν καλυμένους χώρους.
    Έχουν και κάτι στρέμματα να χάσκουν δεξιά-ζερβά.
    Δεν τα φτιάχνουμε κανά δυό Δημοτικές Σχολές...
    Π.χ μία Δημοτική Σχολή Γεωπονίας/Γεωτεχνίας ή αγροδιαβίωσης... (όπως θέτε πέστε την) να μένουν τα παιδιά στη Βέργια (απ' το να γενούν πακετάδες... στο Amazon) να μάθουν και το κατίτίς τους, να βγάζουν αργότερα ένα μεροκαμμάτο και να μην μας φύγουν και αυτά τα εναπομείναντα τέκνα, αστυφιλιακώς ντε, είς άλλους τόπους της ημεδαπής αλλά και της αλλοδαπής ωσάν να ζούμε επαναληπτικώς... τα sixty's... που άκουγα ο καψερός.

    Η δευτέρα δε σχολή ας πούμε εις το φτερόν ότι θα μπορούσε να είναι με αντικείμενο τα Τουριστικά Επαγγέλματα, καθώς ο τουρισμός της Βέργιας με την συνδρομή της Δημοτικής Αρχής προσδοκούμε να χτυπήσει κόκκινο... οπότες δεν θα χωράνε οι επισκέπτες στην πόλη!

    Άρα συμπερασματικώς δεν θα μπορούνε να εξυπηρετηθούν λόγω έλλειψης εξειδίκευσης στην τουριστική βιοτεχνία...
    (βιοτεχνία, δεν πιστεύω να θέλετε από τώρα τουριστική βιομηχανία στη Βέργια, ε?)
    Μετά από 164 τετραετίες έχοντας όλοι εσείς δημότες υπομονή... θα δείτε...
    Τόσα χρόνια πέρασαν για να πέσει άσφαλτος στο πάρκινγκ του ΕΧΚΣ, μάθατε όσο νάναι να μην είστε βιαστικοί...
    Και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από έναν προπονημένο δημότη, καλό σας κάνουν...
    Με το πέρας της 165ης τετραετίας θα βγείτε νικητές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!