Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Η «μυστική» διοικητική εξέταση για τον «δρόμο ανω-κάτω Σέλι»




Πριν από δυόμιση μήνες (για την ακρίβεια στις 10/11/11) ο συμπολίτης Γιάννης Αγγέλογλου κατάθεσε αίτηση στον Δήμο Βεροίας. Ζήτησε αντίγραφο των πρακτικών της ΕΔΕ που διεξάχθηκε από τον Δήμο με το ερώτημα την ενδεχόμενη  κακοδιαχείριση στο έργο οδικής σύνδεσης οικισμών Άνω και Κάτω Σελίου.
Αρχάς του έτους (2012) απαντήθηκε πως δεν μπορούν να του τα δώσουν. Παρακάτω δίδεται το ιστορικό και παρατίθενται σχόλια και συλλογισμοί και γίνεται απόπειρα να κατανοηθεί ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεται και δρα η Δημοτική αρχή της πόλης της Βέροιας. 

Μικρό ιστορικό
Εδώ και κάμποσο καιρό γνωρίζουμε όλοι πως το έργο του δρόμου «ανωκάτω Σέλι» σταμάτησε και πως ο εργολάβος ενώ δεν έκανε παρά μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ έργο πήρε κοντά ένα εκατομμύριο. Έγινε μήνυση και άρχισε η εισαγγελική έρευνα. Πιο μπροστά ο Δήμος είχε διατάξει ένορκη Διοικητική Εξέταση στην οποία, απ’ ότι κυκλοφορεί στην πόλη, όλοι (αιρετοί και μισθωτοί) είχαν αποδειχθεί αθώοι. Λογικό είναι όποιος ενδιαφέρεται για την ευρωστία του Ταμείου του Δήμου να θέλει να διαβάσει τι είχε ειπωθεί σ’ εκείνη την διαδικασία.  Λογικό γιατί μοιραία κάποια στιγμή θα υπάρξει καταλογισμός, ο οποίος για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την ορολογία της Διοίκησης , σημαίνει επιστροφή του ενός εκατομμυρίου  από το Ταμείο του Δήμου δηλαδή λεφτά που θα βγουν από την τσέπη των πολιτών της Βέροιας.  
Η άρνηση και η δικαιολογία της
Στη θέση του κυρίου Αγγέλογλου δηλαδή θα μπορούσε να ήταν οποιοσδήποτε πολίτης αυτής της πόλης. Το καθοριστικό σημείο της απάντησης ήταν η φράση  «…αδυνατούμε να επιτρέψουμε την πρόσβασή σας στα πρακτικά και το πόρισμα της ΕΔΕ…διότι …η ΕΔΕ, όπως και η ανάκριση είναι μυστική, υπό την έννοια ότι εάν κατ’ ακολουθίαν διενεργηθείσας ΕΔΕ ασκηθεί πειθαρχική δίωξη δικαίωμα προς γνώση έχει μόνον ο διωκόμενος υπάλληλος …(και) τα εμπεριεχόμενα στο πόρισμα της ΕΔΕ στοιχεία αποτελούν προσωπικά δεδομένα…».

Οι Νόμοι
Είναι έτσι; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας ο Νόμος δηλαδή που εφαρμόζει το άρθρο 10 του Συντάγματος που με τη σειρά του κατοχυρώνει το Δικαίωμα στην Ενημέρωση λέγει επί λέξει: «1.Κάθε ενδιαφερόμενος  έχει το δικαίωμα να λαμβάνει γνώση των διοικητικών εγγράφων, Ως διοικητικά έγγραφα νοούνται όσα συντάσσονται από δημόσιες υπηρεσίες, όπως εκθέσεις μελέτες, πρακτικά, στατιστικά στοιχεία, εγκύκλιες οδηγίες, απαντήσεις της Διοίκησης, γνωματεύσεις και αποφάσεις…3. Το κατά τις προηγούμενες παραγράφους δικαίωμα δεν υφίσταται στις περιπτώσεις που το έγγραφο αφορά την ιδιωτική ή οικογενειακή ζωή τρίτου ή αν παραβλάπτεται το απόρρητο το οποίο προβλέπεται από ειδικές διατάξεις. .. Υπάρχουν και εξαιρέσεις που αφορούν στα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου, την ουσιώδη παρακώλυση έρευνας δικαστικών διοικητικών , αστυνομικών ή στρατιωτικών αρχών σχετικά με την τέλεση εγκλήματος ή διοικητικής παράβασης και την παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας. 
Εδώ δεν μπαίνει ούτε θέμα βιομηχανικής ιδιοκτησίας ούτε έρευνα κάποιας αρχής ούτε την προσωπική ή οικογενειακή ζωή κάποιου. Μένει μόνον να ερευνηθεί αν υπάρχουν ειδικές διατάξεις που προβλέπουν κάποιο απόρρητο. Ας τις δούμε λοιπόν.
Ψάχνοντας τον Νόμο που ορίζει την εκτέλεση Ενόρκων Διοικητικών Εξετάσεων (ΕΔΕ) στους Δήμους (Ν3584/2007 άρθρο 130) πουθενά δεν αναφέρεται ότι τα αποτελέσματα της ΕΔΕ είναι μυστικά. Αντίθετα στο άρθρο 131 που μιλάει για Διοικητική Ανάκριση  αναφέρει με σαφήνεια ότι αυτή, η Διοικητική Ανάκριση δηλαδή,  είναι μυστική.

Τα ερωτηματικά
Με βάση τα παραπάνω ας κρίνουμε την απάντηση της Δημάρχου. Τι μας λέγει λοιπόν: Ότι αν προκύψει υπόνοια και ασκηθεί πειθαρχική δίωξη τότε η ΕΔΕ γίνεται  απόρρητη. Μα αυτοί δεν είναι που εδώ και μήνες διαλαλούν ότι δεν προέκυψε τίποτε και για κανέναν; Ή μήπως προέκυψε και το έκρυψαν και από το Δημοτικό Συμβούλιο; Από ποιόν περιμένει άσκηση δίωξης εναντίον κάποιου υπαλλήλου για να γίνει επιτέλους απόρρητο το πόρισμα της εξέτασης. Τι τους κάνει να πιστεύουν ότι τελικά θα ασκηθεί δίωξη εναντίον κάποιου από τους ανθρώπους τους; Κι αν έτσι είναι τα πράγματα γιατί δεν άσκησαν αυτοί την δίωξη;

Σχόλια και αποφάσεις
Ας μην το κουράζουμε άλλο. Αυτά είναι ζογκλερίστικες ακροβασίες που μόνο στο τσίρκο Μεντράνο μπορείς να τις βρεις. Εκεί βέβαια ο ζογκλέρ πετάει πάνω ένα αντικειμένου και πριν αυτό πέσει πετάει ένα άλλο ίσως ένα τρίτο ή ένα τέταρτο. Το θέμα είναι ότι πέφτοντας τα αντικείμενα τα ξαναπιάνει. Στην περίπτωσή μας η Δημοτική αρχή πέταξε ένα επιχείρημα ίσως και ένα δεύτερο μα της ξέφυγαν και έπεσαν στο κενό. 


Πόσα κυβικά μπετόν σας φαίνεται να χρησιμοποιήθηκαν;

Ογκομετρήστε το μπετόν (θα γελάσουμε μετά)
Σοβαρευτούν δε σοβαρευτούν θα καταθέσω και εγώ την ίδια αίτηση. Φυσικά θα ζητήσω και κάτι ακόμη πιο χρήσιμο. Τα αντίγραφα των πιστοποιήσεων με βάση τα οποία πληρώθηκε ο εργολάβος. Και δεν θα πάω καν ο ίδιος την αίτηση. Θα την πάει φίλος δικηγόρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!