Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Η αναπτυξιακή πρόταση 21 πολιτών (Επιτροπή Διαβούλευσης Δ. Βεροίας)


Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου κατατέθηκε εκ μέρους 21 μελών της επιτροπής διαβούλευσης αίτηση για σύγκλιση της επιτροπής με θέμα «Δημιουργία Βιομηχανικών/Επιχειρηματικών Περιοχών στην περιοχή του Δήμου Βεροίας».
Οι άνθρωποι που συνέταξαν το συγκεκριμένο κείμενοι δεν ήσαν μόνον τα μέλη της αλλά και Πολεοδόμοι που έδωσαν την άποψή τους. Σαν υλικό επίσης χρησιμοποιήθηκαν οι προτάσεις που είχε κάνει μελετητικό γραφείο για αντίστοιχηπρόταση στον Δήμο Πλατέος.
Η δήμαρχος μέχρις στιγμής δεν εκδήλωσε καμιά πρόθεση να ενημερωθεί. Πολυάσχολη; Υστερόβουλη; Ποιος ξέρει…
Το κείμενο παρατίθεται με την ελπίδα και παράκληση να σχολασθεί απ’ όποιον το διαβάσει.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ
θεσμοθέτηση επιχειρηματικών περιοχών στα όρια του Δήμου Βεροίας.

Οι βιομηχανικές/επιχειρηματικές περιοχές είναι ο θεσμός που διευκολύνει την εγκατάσταση μιας παραγωγικής μονάδας αίροντας τα κωλύματα που  προκαλεί η συμβίωση μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας με άλλες ανθρώπινες ή φυσικές δραστηριότητες, δημιουργώντας παράλληλα μέσα σ’ αυτές νέες ευκαιρίες που προάγουν την  επιχειρηματικότητα . Τα οφέλη που παρέχονται σε μια επιχειρηματική μονάδα είναι:
1.       Η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης.
2.       Η μείωση του αρχικού κόστους των υποδομών. Δηλαδή του κόστους του εσωτερικού οδικού δικτύου και η πρόσβαση προς το κύριο οδικό δίκτυο, της κατασκευής αποχετευτικού δικτύου και της διαδικασίας απορρύπανσης. Ακόμη της κατασκευής ενός ενισχυμένου δικτύου οπτικών ινών και η πρόσβαση στο διεθνές τηλεπικοινωνιακό περιβάλλον,  του ενεργειακού δικτύου με την έννοια όχι μόνον την πρόσβαση σε πηγές ενέργειας αλλά και την πρόσβαση σε κέντρα κατανάλωσης ενέργειας (δεδομένου ότι μια επιχείρηση σήμερα συχνά είναι και παραγωγός ενέργειας).
3.       Η μείωση του κόστους λειτουργίας των υποδομών. Π.χ. μικρότερο τέλος αποχέτευσης, απορρύπανσης, μικρότερο κόστος φύλαξης, καθαριότητας συντήρησης του τοπικού οδικού δικτύου καθώς και συντήρησης και λειτουργίας των τηλεπικοινωνιακών δικτύων.
4.       Διευκόλυνση στην ανάπτυξη του παραγωγικού πλέγματος. Για παράδειγμα: Κοινή διαχείριση απορριμμάτων- πρώτων υλών. Παραγωγή ενέργειας σαν παραπροϊόν δραστηριοτήτων και κατανάλωσής της. Δράσεις κατανομής δραστηριοτήτων και εξειδίκευσης που μπορεί να γίνονται είτε αυτόματα είτε μέσω σύστασης κονσόρτσιουμ. Δράσεις σύνδεσης παραγωγής και εκπαίδευσης  ή παραγωγής και έρευνας.
5.       Έλεγχος του κόστους γης αλλά και καλύτερη εκμετάλλευση της, μέσω οικοπέδων με βολικές διαστάσεις και ειδικούς όρους δόμησης.
Αυτά όσον αφορά στη μεταποίηση, τα Επιχειρηματικά Πάρκα όμως με τα καινούργια νομοθετήματα δεν είναι πια μόνον οι κλασσικές βιομηχανικές περιοχές αλλά μπορεί να είναι από περιοχές καινοτόμου αγροτικής εκμετάλλευσης, μέχρι περιοχές ανάπτυξης τουριστικής δραστηριότητας (βλ. ζώνες καινοτομίας).

Τα οφέλη των τοπικών κοινωνιών πλην των προφανών που προέρχονται από την οικονομική ανάπτυξη είναι:
1.       Βελτίωση των υπαρχόντων υποδομών (οδικές, ενεργειακές, τηλεπικοινωνιακές, ύδρευσης και αποχέτευσης) στον ευρύτερο χώρο όπου εδρεύουν και διασφάλιση περιβαλλοντικών όρων με μεγάλη διασπορά του κόστους.
2.       Σημαντική αύξηση της αξίας γης με ότι μπορεί αυτό να συνεπάγεται.
3.       Ανάπτυξη της περιοχής και προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού υψηλόβαθμής εκπαίδευσης.
4.       Προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος και σε περιοχές εκτός της επιχειρηματικής περιοχής.
Εξειδικεύοντας την  σκοπιμότητα δημιουργίας ενός Βιομηχανικού, κατ΄ αρχήν,  Πάρκου (ΒΙ.ΠΑ) στην περιοχή του Δήμου της Βέροιας μπορούμε να σημειώσουμε:
1.     Αξιοποίηση του γεωργικού προϊόντος της περιοχής (Νομών Ημαθίας, Πέλλας) καθώς και των όμορων γεωργικών εκτάσεων υψηλής παραγωγικότητας
2.     Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε μια περιοχή με μεγάλη ζήτηση για εγκατάσταση από την πλευρά των επιχειρήσεων λόγω της στρατηγικής της θέσης και των σημαντικών υφιστάμενων επιχειρήσεων (μένει να δούμε ποιες περιοχές θα ορισθούν από το Νέο χωροταξικό που εκπονείται)
3.     Συμβατότητα με το νέο γενικό Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασµού και Αειφόρου Ανάπτυξης (Π.Π.Χ.Σ.Α.Α).
4.     Συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος για το Δήμο αλλά και την ευρύτερη περιοχή.
5.     Ενίσχυση της απασχόλησης στον Νομό που παρουσιάζει φθίνουσα πορεία και είναι από τις χαμηλότερες στην ελληνική επικράτεια.
Γενικά οφέλη για την Ημαθία:
1.     Μείωση της ανεργίας
2.     Η προσέλκυση περισσότερων επιχειρήσεων αναμένεται να ωφελήσει μακροπρόθεσμα και το επίπεδο εκπαίδευσης του Νομού.
3.     Η αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας του Νομού και η ανάπτυξη ανταγωνιστικότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της επίτευξης των οικονομιών λόγω της  συγκέντρωσης.  Δηλαδή τις συνεργασίες ή συνέργιες που θα προκύψουν μεταξύ των επιχειρήσεων, καθώς και τα οφέλη που αποκομίζουν οι όμοιες επιχειρήσεις όταν είναι χωρικά συγκεντρωμένες, (Βλέπε ΒΙΠΑ Σίνδου και αλλού).
Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις των καιρών:
1.       Η προβλεπόμενη ραγδαία μείωση της εργατικής δαπάνης θα δημιουργήσει ευκαιρίες για ίδρυση και λειτουργία  μονάδων εντάσεως εργασίας. Αυτές θα πρέπει να στεγασθούν και γρήγορα και ελεγχόμενα
2.       Η Εγνατία οδός που αποτελεί ουσιαστικά το παράθυρο προς την Ευρώπη των οικισμών που γειτνιάζουν σ’ αυτήν. Η εγκατάσταση εταιρειών εφοδιασμού καθώς και ανασυσκευασίας είναι μια από τις ευκαιρίες που εκτός των άλλων δίνει σε ΒΙΠΕ που θα ιδρυθούν κατά μήκος της. 
Παραδείγματα Πιθανής Εφαρμογής
Γίνονται τρεις αναφορές σε περιοχές στις οποίες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν δραστηριότητες.
1.       Η πρώτη είναι η περιοχή δίπλα στον κόμβο της Κουλούρας. Είναι ιδανική περιοχή διότι βρίσκεται δίπλα σε κόμβο της Εγνατίας αλλά και πολύ κοντά σε σιδηροδρομική γραμμή. Υπάρχει διαθέσιμη γη και είναι κοντά σε αστικό κέντρο.  Ήδη εκεί έχουν αρχίσει να εγκαθίστανται επιχειρήσεις. Το θέμα είναι πως αν συνεχιστεί έτσι η εγκατάσταση θα φθάσουμε στην αντίπερα όχθη.  Δηλαδή σε μια περιοχή με ανάπτυξη χωρίς τάξη. Για να πάρει κανείς μια άποψη αυτού που πρόκειται να συμβεί αρκεί να δει ένα από τα πιο ακραία αντίστοιχα παραδείγματα της Ευρώπης: την περιοχή Ασωπού. Αξίζει λοιπόν να ερευνήσουμε τι μπορεί να γίνει εκεί, τώρα που είναι καιρός. Ο Δήμος Βέροιας έκανε απ’ ότι είναι γνωστό απόπειρες διερεύνησης της υπάρχουσας εγκατάστασης εκεί. Είναι καιρός να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για τη στρατηγική του.
2.       Η δεύτερη περιοχή που αξίζει προσοχής είναι ο χώρος που περικλείεται  από τον άξονα της Επαρχιακής Οδού Βέροιας Θεσσαλονίκης, την κοίτη του Τριποτάμου, την σιδηροδρομική γραμμή και το παλιό όριο Βέροιας Μακροχωρίου. Αυτή είναι μια περιοχή που προστατεύθηκε από τις ΖΟΕ αλλά δεν αναπτύχθηκε γιατί κανείς δεν προτίθεται να κάνει μια βιοτεχνία σε ένα μέρος με 2,5 μέτρα αγροτικούς δρόμους, αλλά και γιατί η ατολμία των τοπικών αρχόντων απέτρεψε την διάνοιξη των δρόμων και την δημιουργία υποδομών. Η πολεοδόμηση της περιοχής εξακολουθεί να παραμένει ζωτικής σημασίας. 
3.       Και τρίτον, η ζώνη κατά μήκος του οδικού άξονα Βέροιας-Νάουσας-Έδεσσας οφείλει να αποτελέσει αντικείμενο συνεργασίας των δύο όμορων δήμων.
προτείνεται  η  άμεση ίδρυση μίας ερευνητικής θερμοκοιτίδας με στόχο την προώθηση βιώσιμων επενδύσεων σε οργανωμένες περιοχές του Κάμπου Ημαθίας – Πέλλας. Η
Επίλογος και πρόταση
Οι άνθρωποι που οραματίσθηκαν και σχεδίασαν την μεγαλύτερη οργανωμένη Βιομηχανική περιοχή της χώρας, της Σίνδου δηλαδή, δεν ζουν πλέον. Πενήντα χρόνια είναι πολλά για την ανθρώπινη κλίμακα. Ούτε βέβαια ζουν πλέον εκείνοι οι δυο πολιτευτές της Ημαθίας που καβγαδίζοντας για την θέση της Βιομηχανικής περιοχής της, κατάφεραν να την ακυρώσουν. Πιθανώς να μην δούμε να υλοποιείται αυτό που οραματιζόμαστε. Σε τέτοια πράματα ο χρονικός ορίζοντας μας ξεπερνά σαν άτομα. Αξίζει όμως να προσπαθήσουμε τώρα. Να αρχίσουμε να κουβεντιάζουμε γι’ αυτό, να μορφοποιούμε μια εικόνα, αφήνοντας έστω αυτήν στους επόμενους.
Γι’ αυτό προτείνεται η Δημοτική αρχή ή να διοργανώσει η ίδια ή να συμπαρασταθεί στην διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων/δράσεων, στις οποίες θα δίνεται κάθε φορά μια διαφορετική οπτική γωνία της προσπάθειας. Ακόμη κρίνεται απαραίτητο να ξεκινήσει μια ηλεκτρονική διαβούλευση πάνω στο θέμα, (με χρήση ακόμη και κοινωνικών δικτύων ή blogs προκειμένου να μην επιβαρυνθεί οικονομικά και διοικητικά ο Δήμος).
Προτείνεται ακόμη η  άμεση ίδρυση μίας ερευνητικής θερμοκοιτίδας με στόχο την προώθηση βιώσιμων επενδύσεων σε οργανωμένες περιοχές του Κάμπου Ημαθίας – Πέλλας.
Επίσης θα μπορούσε το Τμήμα Χωροταξίας και οι  φοιτητές του να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια. Όχι φυσικά με κάποια απευθείας ανάθεση με το κάλυμμα του «ερευνητικού προγράμματος», αλλά για απλές εργασίες  φοιτητών σε προπτυχιακό επίπεδο, που θα μπορούσαν από την μια να αναδείξουν φρέσκες και ταξινομημένες ιδέες, και από την άλλη να βοηθηθούμε από την συλλογή στοιχείων. Η φάση της διπλωματικής διατριβής συχνά είναι η πιο παραγωγική της ζωής ενός μηχανικού και με λίγα κίνητρα μπορεί να γίνει ακόμη παραγωγικότερη.

2 σχόλια:

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!