Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο της ΚΕΠΑ, Επιχείρησης Πολιτισμού του Δήμου της Βέροιας


Βέροια 17.11.2011

Αγαπητέ κύριε Μωροχαβλίδη

Δημοτικό Συμβούλιο της 16ης Νοεμβρίου του 2011. Η νεαρή Δημοτική σύμβουλος Σαββαΐδου παίρνει το λόγο και εκφράζει τις διαμαρτυρίες της προς τον πρόεδρο, καταλογίζοντάς του ότι δεν είχε κανένα δικαίωμα να αρνηθεί να αναγνώσει την επιστολή με τις ερωτήσεις που η ίδια, όντας απούσα λόγω ασθενείας, του είχε στείλει -με την αδελφή της- στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση.

Δεν είχε τελειώσει τη φράση της όταν εσείς, απευθυνόμενος μεγαλοφώνως στον εκ δεξιών σας παρακαθήμενο αντιδήμαρχο Θεόδωρο Θεοδωρίδη, σχολιάσατε τα λεγόμενά της λέγοντας επακριβώς:!
«Ε, δεν θ΄ ανοίξουμε και αλληλογραφία τώρα, με το πολιτικό νήπιο, στα προημερησίας, αυτό μας έλειπε. Είναι παιδαριώδες…»
Επειδή είχατε στρέψει το κεφάλι σας με μεγάλη υπερένταση, διαγράφοντας μάλιστα σε μοίρες, το μέγιστο δυνατό που μπορεί να κατορθώσει ένα μέσο ανθρώπινο κεφάλι που επιχειρεί να περιστραφεί γύρω απ΄ τον άξονά του*, και θεωρώντας ότι απευθυνόσαστε και σε μένα, καθόμουν ακριβώς από πίσω σας στις θέσεις των δημοσιογράφων και ότι διατελείτε εν επιγνώσει της θέσεως; αυτής, εξέφρασα την δυσανεξία μου στα λεγόμενά σας αντιτείνοντας:
«Τι είναι αυτά που λες ρε, Μ@Λ@Κ@!», οπότε εσείς, ασκαρδαμυκτί, καταβάλλοντας μια λίγο μεγαλύτερη προσπάθεια στρέψεως της κεφαλής, αξιοθαύμαστη για την ευλυγισία των αυχενικών, υπερέβητε τις 180 μοίρες και μου απευθύνατε απειλητικά: «Μιλάς σοβαρά ή κάνεις πλάκα;»
Φυσικά, σας ζήτησα συγνώμη, για την εν θερμώ επέμβασή μου στην προφανώς ιδιωτική στιχομυθία σας με το συνάδελφό σας δημοτικό σύμβουλο.
Φυσικότατα όμως, μιλούσα εντελώς σοβαρά. Καθότι η κ Σαββαΐδου είχε απόλυτο δίκιο να διαμαρτύρεται –άλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος Σφυροκεφαλίδης παραδέχθηκε το λάθος του σε κατ΄ ιδίαν συζήτησή μας, και ζήτησε την οφειλόμενη συγνώμη**. Εσείς όμως δεν θα πέφτατε σε τόσο μεγάλη γκάφα αν είχατε την ευαισθησία και το ζήλο να διδαχτείτε τις Δημοκρατικές Διαδικασίες στην πηγή τους και όχι στις καφετέριες κουβέντες ή στο ΚΑΨΙΜΙ, ας πούμε, των κομματικών σας συνάξεων και αν όχι στο Σύνταγμα που είναι πράγματι δύσκολο κείμενο τουλάχιστον στις επιτροπές της βουλής. Μία και μοναδική συνεδρίασή τους, εάν είχατε παρακολουθήσει προσεκτικά, θα αρκούσε για να διαμορφώσετε γνώμη και να είχατε ήδη υπόψη σας ότι οι βουλευτές, όχι μόνο στέλνουν, απόντες όντες, αναγνωστέες επιστολές κι από το εξωτερικό ακόμη, αλλά και ψηφίζουν, ενίοτε. Πόσο μάλλον οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, για τους οποίους ο πρόεδρός του Συμβουλίου δεν φείδεται παραινέσεων προκειμένου να τους επιστήσει την προσοχή ώστε να προσέρχονται και να τηρούν επιμελώς τα καθήκοντά τους. Να μη λουφάρουν, δηλαδή.
Αν λάβουμε υπόψη μας μάλιστα ότι η Δημοτική Αρχή, σας τιμά με ιδιαίτερα υψηλά αξιώματα, όχι μόνο απέναντι στα πολιτικά πράγματα, αλλά και στα πολιτιστικά, αλίμονο, καθήκοντα που προϋποθέτουν ανάλογη στάση ευθύνης, δεν οφείλετε άραγε ν΄ ανταποκρίνεστε σ΄ αυτή την ευθύνη; Δεν θα ήταν συνετότερο, από μέρους σας να αδράχνατε στον αέρα, κάθε καλή ευκαιρία που σας δίδεται, προκειμένου να ενστερνιστείτε ένα καλό παράδειγμα; Μία καινοτομία; Ένα πρότυπο για νέους ανθρώπους, μια αγωγή, μια προαγωγή των διαλεκτικών ηθών;
Δεν θα απαξιώνατε με την ακριτομυθία σας το ζήλο της νεαρότερης Δημοτικού Συμβούλου στην ιστορία του Δήμου της Βέροιας, για 5 επιπλέον λεπτά που θα έπρεπε να επιβαρυνθεί το βαρύ ήδη πρόγραμμα των εργασιών του Συμβουλίου σας. Θα στεκόσασταν αξιοπρεπέστερα, αν το πράττατε και θα σας τιμούσε ιδιαίτερα, να είστε ελεύθερη πολιτική προσωπικότητα και όχι το πειθαναγκασμένο εκείνο ανδρείκελο, που σπεύδει, αλίμονο, να περιφρουρήσει, να στηρίξει και να αμβλύνει την εκάστοτε αστοχία και υποκρισία των ομογάλακτων συντρόφων του, εγκλωβισμένων στην παγίδα του αυτονόητου, δίκην αφοσιωμένων πραιτοριανών, ορκισμένων πιστή υποταγή, μέχρι πολιτικού εξανδραποδισμού, στον αμέσως ανώτερό του στην ιεραρχία κομματικό εγκάθετο. Δεν θα συνηγορούσατε στην παντομίμα δίκην μαριονέτας που σηκώνει αυτόματα το χέρι για να ψηφίσει λες κι είναι συνδεδεμένη με μια αόρατη πετονιά δεμένη με τροχαλία απ΄ το ταβάνι και συνδεδεμένη με άγνωστο τρόπο με κάποιο κρυφό ιερατείο.

Γι΄ αυτήν την προαναφερθείσα ευθύνη που σας ανέλυσα, λοιπόν, οφείλατε να φιλτράρετε τον αυθορμητισμό των λόγων σας μέσα από τη βάσανο της σκέψης. Οφείλετε μάλιστα, να το κάνετε συχνά όλοι οι παρατρεχάμενοι της Δημοτικής Αρχής. Γιατί αν το κάνατε θα ερχόσασταν σε αυτογνωσία, τόσον εσείς και ο πρόεδρός σας αλλά όσο και οι υπόλοιποι όσοι βουβοί εντολοδόχοι και ανθοδόχοι (γλάστρες) της δημοτικής σας ομάδας.
Δώστε λοιπόν το καλό παράδειγμα εσείς που είστε του πολιτισμού κι ευτυχήσατε να έχετε διευθυντικό κατευθυντή, έναν ηγέτη του πολιτισμικού διαμετρήματος ενός Καμπούρη, ο οποίος παρεμπιπτόντως μολονότι απλήρωτος από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους εξακολουθεί αόκνως και αδιαμαρτύρητα να προσφέρει τις πολύτιμες πολιτιστικές του υπηρεσίες.

Φυσικά και δεν το γράφει πουθενά ο κανονισμός ότι πρέπει να ζητάς άδεια για αυτονόητους λόγους, όπως λόγου για να βγεις έξω να καπνίσεις ή να πας κατουρήσεις ή για να μη ψηφίσεις… Το ότι δεν το γράφει ο κανονισμός δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βγαίνεις για κατούρημα (να πρήσκεται η κύστη σου, δηλαδή, επειδή δεν προέβλεψε πουθενά ο κανονισμός να παίρνεις άδεια)… Φαντάσου να μη σου το επέτρεπε ο πρόεδρος, επειδή δεν το γράφει ο κανονισμός…
Η Δημοκρατία πληγώνεται ανεπανόρθωτα από την προσχηματική φίμωση του λόγου, όπως κι απ΄ τα τεχνάσματα και τερτίπια των επιτηδείων πολιτικάντηδων όταν αυτοί διαχειρίζονται τη διαδικασία.



Τώρα τι λέτε… Απαντήστε με ειλικρίνεια! Δεν ήταν καλύτερα να είχαμε περιοριστεί στο «ΜΑλ@κΑ»*** με την καλή έννοια με το οποίο σας στόλισα αυθορμήτως και εν θερμώ;… Σ΄ ένα «Μ@λ@κά» που κανένας δεν άκουσε και δεν θα παρεξηγούσε ακόμη κι αν το άκουγε; Ποιος προσέχει παρόμοιες παραινέσεις περί της ηπιότητας στις μέρες μας; Ουδείς..

Θα ήμουν αλήθεια αναγκασμένος να κάθομαι και να τα γράφω όλα αυτά που μπορεί να μην αντέξω στον πειρασμό να δώσω στη δημοσιότητα αν δεν δείχνατε την αμετροέπειά σας και δεν βγάζατε γλώσσα; … Τουναντίον, οι παροικούντες που ενδεχομένως το άκουσαν, μάλλον σκέφτηκαν… «Κοίτα οικειότητες ο Μωροχαβλίδης με τον Καταγγέλογλου της ΣΥΝ(+)είδησης…Θριαμβεύει ο διάλογος η ανταλλαγή απόψεων, η διακίνηση ιδεών!» Οπότε ακόμη κι αν το άκουγαν, θα απέβαινε προς πολιτικό σας όφελός σου, ως ευγενής, διαλλακτικός και μετριοπαθής, που συνδιαλέγεται έστω, σε όλα τα πολιτικοκοινωνικά επίπεδα, άξιος στυλοβάτης των πολυπολιτισμικών ηθών. Ενώ την επιστολή…**** Όλοι θα την ευχαριστηθούν! Τι θέλατε και αντιδράσατε λοιπόν για ένα «ΜΑλ@κΑ» της καθομιλουμένης! Τόση ευθιξία πια!
Αλλά… είπαμε: Μωροχαβλίδης…


Ως υστερόγραφα:
* Xωρίς ο ιδιοκτήτης του κεφαλιού να φοράει το γελέκο του Ταρζάν απ΄ το e-shop της Ζούγκλας.

** Τη ζήτησε σε κατ ΄ιδίαν συζήτησή μας, προκειμένου ενδεχομένως να το μεταφέρω αρμοδίως, όχι βέβαια επειδή του έλειπε το θάρρος και η παρρησία να τη ζητήσει (τη συγνώμη) στο Δημόσιο λόγο, και να νουθετήσει το Σώμα. Πάντως τη ζήτησε.

*** Υπάρχουν «Μ@λ@κες» και «Μ@λ@κες». (βλέπε φωτο Souricatta με τη λεζάντα: το παραξήλωσες λεβέντη)

**** Δεν θα την έδινα στη Δημοσιότητα. Αλλά για κακή μας τύχη, η Μέρκελ όρισε υπουργό Ελληνικών Θεμάτων κάποιον ονόματι Φούχτεν και δεν θα μπορούσα ν’ αντισταθώ στον πειρασμό -το κατανοείτε, φαντάζομαι- αν όχι να τη στείλω για δημοσίευση στις εφημερίδες, τουλάχιστον σε μερικές διευθύνσεις κοινών μας φίλων, να την προωθήσω..

Φιλικότατa
Γιάννης Καταγγέλογλου
 

1 σχόλιο:

  1. Ονιδισμένε αρχιξεφτίλα, εξαφάνισε το άρθρο του ψωνισμένου που κρύβεται πίσω από την φούστα των νηπιαγωγών, γιατί αν δεν το βγάλεις θα στείλουμε τα άπλυτά σου σε 5.000 διευθύνσεις και θα τρώς μια βδομάδα γρονθοκοπίδια απ΄ τα ΠΑΟΚΙΑ όπου σε βρουν.
    TA KOUDA

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!