Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Το Pet

Ο άνθρωπος από την Νεολιθική εποχή ήδη είχε εξημερώσει μερικές δεκάδες ζώα. Το έκανε για σκοπούς επιβίωσης. Όταν ο πολιτισμός έγινε πολυπλοκότερος άρχισε να αναπτύσσει μέσω γενετικών μίξεων και επιλογών κατοικίδια συντροφιάς. Αυτά που σήμερα λέγονται Pets.
Τα pets εκτός από συντροφιά ήταν πάντοτε ένδειξη δύναμης και κοινωνικής θέσης. Λογικό αφού χρειάζονται πόροι για την συντήρησή τους ενώ τα ίδια δεν αποτελούν πηγή κάποιου υλικού τουλάχιστον αγαθού.
Σχέσεις στοργής και εξάρτησης!
Στην Βέροια της δεκαετίας του ’90 οι πολίτες ζητούσαν μερίδιο από την γενικότερη ευμάρια. Η εποχή των επιδοτήσεων για απόσυρση προϊόντων είχε τελειώσει και οι πολίτες επιζητούσαν μια άλλη πηγή τεμπέλικου χρήματος.  Τα εύκολα λεφτά της δεκαετίας του ’80 τους έκαναν αρκετά ακατάδεκτους στο να απαιτήσουν την εγκατάσταση κάποιου Ανώτερου ή ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στον τόπο τους. Έτσι η νέα πραγματικότητα τους βρήκε απροετοίμαστους. Παρ’ όλα αυτά, έστω και καθυστερημένα, άρχισαν και αυτοί να «διεκδικούν» κάποιο ΤΕΙ. Η περίοδος όμως που οι κυβερνήσεις έστηναν ΤΕΙ αβέρτα κουβέρτα χωρίς σύνδεση με την παραγωγή και αξιολόγηση είχε αρχίσει να παρέρχεται. Τότε όμως  η πόλη ζούσε την χρυσή της εποχή. Από την Βέροια εκλεγόταν ένας ισχυρός Υπουργός (κάποια στιγμή ο ισχυρότερος) και οι Βεροιώτες είδαν να εγκαθίστανται στην πόλη τους, χωρίς πολύ προσπάθεια από μέρους τους, μια σχολή μετεκπαίδευσης Αστυνομικών και ένα τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Το Τμήμα χωροταξίας συγκεκριμένα. Ο πακτωλός όμως δεν ήρθε. Τι να σου κάνουν 500 φοιτητές από τους οποίους οι 200 «συνταξιούχοι» και οι 150 κάτοικοι Θεσσαλονίκης;  Από την άλλη όμως  ήταν το γόητρο που έδινε ο συγχρωτισμός με ακαδημαϊκούς. Η Δημοτική αρχή και μαζί μ’ αυτήν ολόκληρη η πόλη είχε επιτέλους αποκτήσει το Pet της.  

Ένα  pet κοστίζει πολλά: Τροφή, εμβόλια, γιατρούς, κουρέματα… Έτσι και το δικό μας. Έγιναν έξοδα για τους χώρους  (1,317.000 € παρακαλώ), στηρίχθηκαν παντιότροπες εκδηλώσεις, επιδοτήθηκε η μεταφορά φοιτητών και χρηματοδοτήθηκε ένα μεταπτυχιακό τμήμα.
Το pet δεν σου δίνει πολλά. Σου ικανοποιεί την ματαιοδοξία επιτρέποντάς σου να καυχιέσαι για το pedigree[i]  του και  στην καλύτερη περίπτωση να σου κάνει και μερικές τούμπες για να χαρείς. Κατά τα άλλα δεν σου προσφέρει ούτε μαλλί ούτε κρέας ούτε ασφάλεια ούτε έλξη. Γενικά δεν είναι για βαριές δουλειές. Τα ίδια και το Πανεπιστημιακό «μας» τμήμα. Ούτε αγροτική εκπαίδευση ούτε κατάρτιση πάνω στις μεταφορές, την ενέργεια, το περιβάλλον. Ότι μας λείπει δηλαδή. Προσέφερε όμως στη Δήμαρχό μας την χαρά και την τιμή να κάνει μια διάλεξη σε κάποιο πανεπιστήμιο, μπορεί να της έγραψαν και τον λόγο, μας έκαναν την χάρη να παραβρεθούν σε κάποιες εκδηλώσεις αλλά ως εκεί.
Το pet είναι αχάριστο και σε προδίδει εύκολα. Σε πρώτη ευκαιρία σου δείχνει τα μικρά και κοφτερά του δόντια. Ναι! Κάτι παρόμοιο συνέβη και με τους καθ’ «ημάς» Ακαδημαϊκούς. Ζουν όλοι στην Θεσσαλονίκη και πηγαινοέρχονται. Μόλις αυξήθηκε η βενζίνη ξεσηκώθηκαν να φύγουν.  Η Δήμαρχος δεν το κατάλαβε και πικράθηκε. Κάποιες άδικες ατυχίες της είχαν στερήσει το αγαθό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έτσι δεν μπόρεσε ποτέ να τους μάθει και από την ανάποδη. Χώρια που δεν ξέρει και Γερμανικά. Αν ήξερε θα καταλάβαινε τι σημαίνει η έκφραση που αποδίδεται στον Σιδερένιο Καγκελάριο: Drei professoren Vaterland verloren.[ii]


Είναι μοιραίο να αφήσεις ένα Pet στο δρόμο. Δεν θα επιβιώσει πάνω από μια βδομάδα. Καλύτερα να το πουλήσεις  σε κάποιον άλλον ματαιόδοξο. Θα βγάλεις κέρδος από την ζημία.  Το ίδιο οφείλει να αποφασίσει και η Δημοτική μας αρχή. Να τους ζητήσει πίσω τα χρήματα που ξοδεύτηκαν, να τους πάει στα δικαστήρια και να πετύχει έναν αξιοπρεπή συμβιβασμό. Στο κάτω κάτω της γραφής το τμήμα Χωροταξίας είναι το πρώτο υποψήφιο για κλείσιμο στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης των ΑΕΙ. Αυτή ήταν εξ άλλου και η βασική αιτία του ανέβηκε το έργο "Μετακομίζουμε".

Αν πάλι δεν μπορείς να μείνεις χωρίς ζώο μάζεψε ένα αδέσποτο. Δεν θα σου ζητήσει πολλά και θα σου δώσει την ευγνωμοσύνη του. Αν δηλαδή αναρωτιέται η αρχή της πόλης  τι να κάνει τα άδεια πλέον ακίνητα και πως αυτά δεν θα ρημάξουν, δεν έχει παρά να ρίξει τα μούτρα της και να προτείνει στην Περιφέρεια να τα ενοικιάσει, δελεάζοντας  με ένα χαμηλό ενοίκιο. Αυτοί τουλάχιστον θα αφήνουν κάποια χρήματα.





[i] Πιστοποιητικό καθαρότητας ράτσας
[ii] Όχι πως ο Wiesmak είχε το αλάθητο, αλλά δεν μπορεί, κάτι θα είχε δεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!