Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Requiem σε μια πρόταση

Του Νίκου Βασ. Χατζηευστρατίου[i]
Την προηγούμενη βδομάδα συνεδρίασε για δεύτερη φορά η επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου Βεροίας. Πρόκειται για μια επιτροπή στην οποία γίνονται συζητήσεις πάνω στα προβλήματα του Δήμου, χωρίς όμως να  λαμβάνονται αποφάσεις .
  Η επιτροπή μπορεί να γίνει χρήσιμη κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις[ii].  Αυτήν την φορά τα μέλη της είχαν ειδοποιηθεί  πολύ νωρίτερα και αρκετά από αυτά κατέθεσαν εκ των προτέρων έγγραφες προτάσεις για το θέμα στο οποίο είχε τεθεί. Μεταξύ αυτών και ο γράφων. Το θέμα ήταν οι επεκτάσεις των καφετεριών. Η Δήμαρχος όμως είχε άλλη άποψη. Άλλαξε την τελευταία στιγμή την ημερήσια διάταξη, αφού με ένα νεύμα[iii] της είχε προλάβει να διώξει, πριν καν αρχίσει η συνεδρίαση, τους μαγαζάτορες. Έκαμε την καθιερωμένη της  διάλεξη και περίμενε από τους σύνεδρους ιδέες και προτάσεις για τα Νοσοκομεία και τα Πανεπιστήμια. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι το θέμα που αναβλήθηκε ξανασυζητηθεί  σύντομα. Επειδή έπαψε να εμπνέει εμπιστοσύνη σε σημείο που την άλλη φορά αναμένεται να ανοίξει συζήτηση για την Ελληνοφιλανδική φιλία μάλλον, πάρα να κουβεντιάσει για τις αδειοδοτήσεις και την λειτουργία των καφετεριών η πρόταση κατατίθεται εδώ.
Επαναλαμβάνονται εν συντομία οι λόγοι για τους οποίους οι επεκτάσεις των καφενείων/καφετεριών δεν είναι απλά και μόνον παράνομες αλλά είναι και βλαβερές για το κοινωνικό σύνολο.

Γιατί τελικά τέθηκε το θέμα των καφετεριών σε διαβούλευση; Ο Νόμος ή τηρείται κι όλα πάνε κατ’ ευχήν ή δεν τηρείται και επιβάλλονται κυρώσεις.  Η σύσκεψη τελικά φάνηκε ότι  συνεκλήθη για να κρυφθεί η δημοτική αρχή πίσω απ’ όσα θα λεχθούν εκεί. Δηλαδή αν κάποιοι πουν πως δεν πρέπει να αποκατασταθεί η Νομιμότητα αυτό θα μεταφερθεί στην Εισαγγελία, ως άλλοθι. Αν πάλι κάποιοι ζητήσουν την εφαρμογή του Νόμου αυτό θα μεταφερθεί στους επιχειρηματίες, ως δικαιολογία.  ·      


  1.   Η Παραβίαση της ισονομίας(άρθρο 4 του Συντάγματος). Αυτοί που επεκτείνονται παράνομα είναι σε ευνοϊκότερη εμπορική θέση  από τους νομιμόφρονες.
  2. Η απροσδιόριστη αντοχή των κατασκευασμάτων αυτών διότι κανένα δεν έχει υποστεί κάποιο στατικό έλεγχο.
  3. Η ανύπαρκτη ηχομόνωση και η ενόχληση προς τους περίοικους.
  4. Η σπάταλη και επικίνδυνη μέθοδος θέρμανσης τους με τους υπαίθριους καυστήρες υγραερίου.
  5. Κι αν όλα αυτά θεωρούνται ασήμαντα τότε κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι οι επεκτάσεις αποτελούν μια παγίδα σε περίπτωση πυρκαγιάς. Αυτές ως μη εγκεκριμένες, αυξάνουν πυροθερμικό φορτίο και πληθυσμό , μπουκώνουν διόδους πυροδιαφυγής και αποπροσανατολίζουν ομάδες πυρασφάλειας. Είναι δηλαδή ζήτημα χρόνου το να μετρήσουμε  νεαρούς καρφωμένους πάνω σε σπασμένες τζαμαρίες .
    Η εύλογη ερώτηση που αναδύεται είναι η εξής: Οι κατασκευές αυτές έγιναν με πρωτοβουλία και μόνον των ιδιοκτητών τους; Όχι βέβαια. Έγιναν με την ανοχή και γιατί όχι την παρότρυνση της Δημοτικής Αρχής. Με ποιο κίνητρο; Τα προσωπικά οφέλη. Δηλαδή την αύξηση της πολιτικής επιρροής και γιατί όχι κάποιο χαρτζιλίκι. Ας μην παρεξηγείται κανείς. Η είσοδος στην δίνη της συναλλαγής προεξοφλεί βούλιαγμα σε βούρκο χωρίς πυθμένα.
    Ένα άλλο ερώτημα είναι γιατί τελικά τέθηκε αυτό το θέμα σε διαβούλευση. Ο Νόμος ή τηρείται κι όλα πάνε κατ’ ευχήν ή δεν τηρείται και επιβάλλονται κυρώσεις.  Εδώ η απάντηση δεν είναι προφανής. Η σύσκεψη πάντως φαίνεται να γίνεται για να κρυφθεί η δημοτική αρχή πίσω απ’ όσα θα λεχθούν εκεί. Δηλαδή αν κάποιοι πουν πως δεν πρέπει να αποκατασταθεί η Νομιμότητα αυτό θα μεταφερθεί στην Εισαγγελία, ως άλλοθι . Αν πάλι κάποιοι ζητήσουν την εφαρμογή του Νόμου αυτό θα μεταφερθεί στους επιχειρηματίες, ως δικαιολογία.  Κάτι σαν μια αμφίπλευρη ασπίδα δηλαδή.
    Γι αυτό και κατατίθεται μια  διπλή πρόταση.
    1.       Να δοθούν στον γράφοντα τα πρακτικά της συνεδρίασης προκειμένου να τα καταθέσει όλα στην Εισαγγελία.
    2.       Να γίνει μια σύσκεψη μεταξύ των πρώην και νυν δημάρχων και πρώην και νυν υπευθύνων για την πολεοδομία αντιδημάρχων. Δηλαδή της κ. Ουσουλτζόγλου του κ. Σκουμπόπουλου του Κ. Δάσκαλου του κ. Σακαλή της κ. Τσαμήτρου και του κ. Καλαιτζίδη.  Στην δημόσια αυτή σύσκεψη να καταμερισθούν οι ευθύνες. Δηλαδή να γίνει σαφές σε ποιού τη θητεία έγινε η κάθε παρανομία.  Να υπολογισθεί η ζημία  που θα υποστούν οι επιχειρηματίες και έπειτα να συγκεντρωθεί το ποσό της αποζημίωσης από την προσωπική περιουσία του καθενός σύμφωνα με την αναλογούσα ευθύνη. Τέλος να μοιρασθεί το ποσό ανάλογα με την ζημία που υφίστανται οι  επιχειρηματίες.

    Οι ωφέλειες  που θα αποκομίσει η τοπική κοινωνία από την πράξη αυτή είναι ανυπολόγιστες.  



    [i] Ο Νίκος Βασ. Χατζηευστρατίου είναι Πολιτικός Μηχανικός. Ζει και εργάζεται στη Βέροια.
    [ii] αν η θεματολογία είναι προκαθορισμένη, η διαδικασία πειθαρχημένη και οι αναγγελίες των συνεδριάσεων να δίνουν χρόνο στους συνέδρους να προετοιμαστούν
    [iii] Στην Νοηματική τα καταφέρνει καλά.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!