Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Προς ΔΕΥΑΒ επιστολής μου, ...ανάρτηση


Την Δευτέρα έστειλα  την παρακάτω επιστολή στον Πρόεδρο και το ΔΣ της ΔΕΥΑ Βεροίας.
Παρακολουθώντας στο Verianet την παρουσίαση που έγινε εκ μέρους του εργολάβου κ. Γκανάτσιου στον οποίον ανατέθηκε η λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων της ΔΕΥΑΒ, την 25/10/2019 στις εγκαταστάσεις αυτές , άκουσα ότι θα χρησιμοποιηθούν απ΄ αυτόν μικροοργανισμοί οι οποίοι θα προστίθενται στη διαδικασία καθαρισμού.

Αν και είχα παλιότερα ασχοληθεί με την διαχείριση της λυματολάσπης που παράγεται στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων της πόλης, θεώρησα ότι όφειλα να ψάξω καλύτερα. Έτσι βρήκα στη «διαύγεια» το κείμενο της συμβάσεως μεταξύ της ΔΕΥΑΒ και του εργολάβου.
Οι μικροοργανισμοί
Στο κείμενο της συμβάσεως δεν αναφέρεται (ούτε και στην παρουσίαση) το είδος των μικροοργανισμών που θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό των λυμάτων προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία αποικοδόμησής τους. Ανατρέχοντας στη βιβλιογραφία βρήκα ότι μερικοί από τους οργανισμούς που ενεργοποιούνται σε διάφορα σημεία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας αστικών λυμάτων είναι Βακτήρια, Πρωτόζωα, Μετάζωα, Νηματώδη Βακτήρια καθώς και Φύκη (άλγη) και μύκητες. Αναλυτικά:
1.       Τα βακτήρια (απομάκρυνση των οργανικών θρεπτικών)
2.       Τα πρωτόζωα  (απομάκρυνση και χώνευση ελευθέρως πλεόντων διασκορπισμένων βακτηρίων και άλλων αιωρουμένων σωματιδίων).  Οι τύποι των εμφανιζόμενων πρωτοζώων είναι.
a.       Αμοιβάδες-(από 250 έως 750μ) Επιδρούν λίγο πάνω στην επεξεργασία & εξαλείφονται ως ποσότητα με την ελάττωση της τροφής.
b.      Μαστιγοφόρα (Flagellates) -( από 1,5 mm (Noctiluca) μέχρι 3μ) Τρέφονται με διαλυτά οργανικά θρεπτικά συστατικά
c.       Βλεφαριδοφόρα (Ciliates)(10μ-4 mm) Απομακρύνουν αιωρούμενα βακτήρια.
                                                               i.      Αιωρούμενα βλεφαριδοφόρα (20 έως 100μ)( Ciliates; Free-swimming)  απομακρύνουν ελεύθερα-διασκορπισμένα βακτήρια
                                                             ii.      Έρποντα βλεφαριδοφόρα (υπότριχα)( Crawling ciliates  (20-400 µ).-Κυριαρχούν στην ενεργό ιλύ/καλή επεξεργασία.
                                                            iii.      Στάσιμα βλεφαριδοφόρα (άμισχα) Ciliates; Stalked (sessile) (είναι αποικίες τριών έως 400 ατόμων
3.       Τα μετάζωα. Πολυκύτταροι οργανισμοί και τρέφονται με φύκη και πρωτόζωα.
a.       Τροχόζωα(Rotifers) –(μήκους  0.1–0.5 mm) Καθαρίζουν τις απορροές και είναι τα πρώτα που επηρεάζονται από τοξικά φορτία.
b.      Νηματοειδή (Nematodes) (κατά κανόνα μήκους 0.1 έως 2.5 mm). Τρέφονται με βακτήρια, μύκητες, μικρά πρωτόζωα και άλλα νηματοειδή.
c.       Βραδύπορα (Tardigrades)  Επιβιώνουν σε περιβαλλοντικές ακρότητες και τοξική ευαισθησία (0.3 έως 0.5 mm μήκος, και μερικές φορές μέχρι 1.2 mm)
4.       Νηματοφόρα  βακτήρια (Filamentous bacteria) (από 0.8 έως 5μ σε πλάτος και από  5 σε > 500 μ σε μήκος) απαντώνται όταν οι συνθήκες λειτουργίας αλλάξουν δραστικά. Αναπτύσσονται σε μακρά νήματα. Επηρεάζονται από αλλαγές στη θερμοκρασία, pH, DO, ηλικία της λάσπης, ή ακόμη τις ποσότητες από διαθέσιμα θρεπτικά όπως άζωτο, φωσφόρος, έλαια και λίπη.
5.       Φύκη και μύκητες (Algae and fungi) φωτοσυνθετικοί οργανισμοί που γενικά δεν προκαλούν προβλήματα στο σύστημα επεξεργασίας με ενεργό ιλύ.  
Τι θεωρώ ως κενά και ασάφειες
Όφειλε, κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον, να γίνει μια απλή αναφορά αν όχι ακριβής περιγραφή των χρησιμοποιούμενων μικροοργανισμών. Ακόμη θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζει ο καταναλωτής αν χρησιμοποιούνται γενετικώς τροποποιημένοι οργανισμοί ή τουλάχιστον το είδος τους. Η απουσία της περιγραφής της σύστασής τους ισοδυναμεί με εργολάβο ο οποίος υπόσχεται ότι θα κάνει ένα τεχνικό έργο, για γέφυρα π.χ. και δεν πληροφορεί με τι υλικό προτίθεται να το κατασκευάσει. (Μπετόν, σίδηρο ή ξύλο). Αλλά ακόμη κι αν η περιγραφή του υλικού δινόταν στην σύμβαση θα έλειπε αυτό που στην περίπτωση της γέφυρας θα ήταν τα κατασκευαστικά σχέδια και εδώ είναι το τροποποιημένο διάγραμμα ροής του Β.Κ. και τα σημεία στα οποία θα γίνονται οι επεμβάσεις/εμβολιασμοί μικροοργανισμών και όχι απλώς η γενικόλογη περιγραφή στο άρθρο 6  [Η εφαρμογή των μικροοργανισμών θα γίνεται στην γραμμή επεξεργασίας της μονάδας (λυμάτων ή ιλύος ή στο αποχετευτικό δίκτυο)].
Η πηγή του δικαιώματός μου για ενημέρωση
Με βάση τα παραπάνω θεωρώ ότι το συμφωνητικό που έχετε υπογράψει είναι ατελές και πιθανόν επικίνδυνο. Η ιδιότητα του καταναλωτή των υπηρεσιών που προσφέρει η ΔΕΥΑΒ καθώς και αυτή του πολίτη κατά το άρθρο 24 του Συντάγματος μου επιτρέπουν (και ίσως μου επιβάλουν) να καταθέσω τις ανησυχίες μου σε σας, κατ΄ αρχήν τουλάχιστον. Αυτό επειδή σεις γνωρίζετε περισσότερα από μένα, που δεν είμαι ειδικός και γι΄ αυτό σας ζητώ να με διαφωτίσετε γραπτά.
Η αναγκαιότητα της απαντήσεώς σας
Θεωρώ ότι θα με απαντήσετε εντός 15 το πολύ ημερών διότι εκτιμώ τον επαγγελματισμό των στελεχών σας καθώς και το δημοκρατικό φρόνημα των αιρετών των διοικητικού σας συμβουλίου. Πρόσθετα δε διότι με μια σας εύλογη απάντηση θα με αποτρέπατε να «κόψω δρόμο» και να καταθέσω όσα έχω συλλέξει από την βιβλιογραφία, την αλληλογραφία που υπάρχει αναρτημένη στην «Διαύγεια» και την απομαγνητοφωνημένη παρουσίαση του εργολάβου, μαζί με τις ανησυχίες μου φυσικά, στην Εισαγγελία Βεροίας.

Είχα την ψευδαίσθηση ότι θα με απαντούσαν. Θυμίζω ότι αυτά έγιναν την Δευτέρα. Την Τετάρτη παρότι η ημερήσια διάταξη ήταν άλλη κάλεσαν τον εργολάβο να κάνει ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Η ενημέρωση έγινε και ο πρόεδρός της Επιχείρησης μου φάνηκε ότι μου έστειλε ένα μήνυμα  σε μια αποστροφή του λόγου του. Είπε "όποιος θέλει να πάει στον εισαγγελέα να πάει".  

Άγνοια κινδύνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!