Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Επιστημονικά πράματα


Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί απομαγνητοφώνηση παρουσίασης που έγινε στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού καθαρισμού της Βέροιας πριν μερικές. Αφορούσε στην χρήση μιας καινοτόμου και μοναδικής παγκοσμίως κατά τον ισχυρισμό των υπευθύνων και των εργολάβων που την εφάρμοζαν, μεθόδου η οποία βελτιστοποιούσε την λειτουργία των εγκαταστάσεων. Η απομαγνητοφώνηση είναι δουλειά φίλων.   

Η δική μου συνεισφορά θέλησα να είναι η απομόνωση των στοιχείων εκείνων που περιγράφουν επιστημονικά, εκλαϊκευμένα αλλά με επάρκεια, την μέθοδο. Το ελάχιστο που θα μπορούσα να κάνω είναι να απομονώσω εκείνα τα εδάφια στα οποία παρουσιαζόταν η μέθοδος.  


Δεν μπορούσα να φανταστώ την φτώχεια των πληροφοριών όπως φυσικά δεν μπορώ να φανταστώ ότι τα παρακάτω έπεισαν τους δημοτικούς συμβούλους που συμμετείχαν στην παρουσίαση.

Επειδή σέβομαι όσους διαβάζουν ακόμη το μπλόγκ μου παραθέτω όλο το κείμενο τονίζοντας με κίτρινο τα σημεία στα οποία παρουσιαζόταν η μέθοδος. Στο τέλος μάζεψα τα τμήματα αυτά και τα παρουσίασα συνεπτυγμένα. Έκανα και κάποιο πικρό σχόλιο...
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ (Ε.Ε.Λ.) ΒΕΡΟΙΑΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/10/2019 


ΑΧΤΣΗΣ Θ.
Σας κάλεσε ο Δήμαρχος εδώ πέρα για να δείτε τις πραγματικές συνθήκες με τις οποίες λειτουργεί η εγκατάσταση. Ο κ. Γκανάτσιος Ανδρέας είναι ο ανάδοχος, ο πατέρας του Γεώργιος Γκανάτσιος έχει συνταξιοδοτηθεί αλλά είναι ο πρώτος που έφερε την μέθοδο των μικροοργανισμών στο Βιολογικό της Βέροιας και στην Ελλάδα φαντάζομαι ( Γ. Γκανάτσιος : στον κόσμο)στον κόσμο λοιπόν και θα μας κάνει πρώτη ξενάγηση στον Βιολογικό και ότι χρειαστεί άλλο και είναι και ο Τεχνικός Δ/ντής εδώ και ο υπεύθυνος της εγκατάστασης.

Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Προσωπικά έχω 45 χρόνια που κάνω κατασκευές βιολογικών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Εδώ ήλθαμε το 2012 για πρώτη φορά και εφαρμόζουμε την τεχνολογία με τους μικροοργανισμούς η οποία είναι πραγματικά δικιά μας πατέντα σε παγκόσμια κλίμακακαι για περίπου είχαμε μέχρι το ’15όταν έγινε η αλλαγή της σύμβασης στο όνομα του γιού μου του Ανδρέα. Από κει και πέρα δουλέψαμε μέχρι τώρα τον Σεπτέμβριο ( Α.Γκανάτσιος : σωστά ) και έγινε η νέα σύμβαση για την περαιτέρω λειτουργία της εγκατάστασης με αποκλειστική ευθύνη δικιά μας πια ενώ μέχρι τότε δεν ήταν στην ευθύνη την δικιά μας η λειτουργία της εγκατάστασης, αλλά απλούστατα είχαμε ένα τμήμα της εγκατάστασης το οποίο μπορούσαμε να λειτουργήσουμε.                            Για όλα τα χρόνια αυτά φέρναμε λάσπες από άλλους βιολογικούς παρόμοιου μεγέθους ή και μικρότερες επιλύοντας ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα της λάσπης που δεν είναι μόνο Ελληνικό θέμα, αρκεί να σας πω ότι η Ευρώπη σήμερα παράγει 50 εκατομμύρια τόνους ξηρής λάσπης όχι υγρής λάσπης, άρα λοιπόν επί5 σαν σύνολο και υπάρχει είναι τέτοιο, το αντικείμενο διότι δεν είναι μόνο οικονομικό αρχικών εγκαταστάσεων είναι και λειτουργικό θέμα διότι χρειάζεται χημικά, ενέργεια, μηχανήματα να ξηραίνεις και να κάψεις τη λάσπη, δηλ. πηγαίνουμε  σε άλλα επίπεδα στην Ευρώπη.
Θα ήθελα να πω ότι μέχρι το ’15 που έγινε η σύμβαση με τον Ανδρέα το γιό μου δεν είχαμε κανένα πρόβλημα πουθενά. Ερχόταν οι άνθρωποι παίρνανε τις αναλύσεις, η Περιφέρεια, η υπηρεσία εδώ πέρα έκανε τις αναλύσεις που χρειάζεται και τις έγραφε στα πρακτικά, γινόταν οι αναφορές στα Υπουργεία με όλα ότι ορίζει ο νόμος ακριβώς κάθε χρόνο, βέβαια κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο…εεε!!τον Φεβρουάριο γίνεται η αναφορά αυτή. Εμείς στέλναμε μέσω της Υπηρεσίας το τί λάσπες παραλάβαμε και από που, όλα με Δελτία αποστολής, με αναλύσεις σύμφωνα με το νόμο και σύμφωνα με την συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μετά το ’15, προχώρησε αυτή η ιστορία και ξαφνικά το ’17  θαρρώ κάποιος ανώνυμος που λέγεται Πολίτης Νίκος έκανε μια αναφορά στο Υπουργείο κάτω στη Αθήνα. Είπανε παίρνουνε και πλουτίζουνε και φτιάχνουνε και ράνουνε. Αρκεί να σας πω …. και λέμε γι΄ αυτό για το κόστος εμείς εδώ πέρα χρεώνουμε 10-12 € τον τόνο την λάσπη. Εμείς είχαμε περίπου 14.000  η καλύτερη χρονιά ήταν 14.000 τόνους , συνήθως είχαμε γύρω στις 10.000 τόνους το χρόνο, με 10 € 100 με 140 χιλιάδες ετησίως. Εδώ έχουμε τρία (3) άτομα δικά μας μόνιμα από το ’12 δεν έχουν φύγει ούτε Σάββατα & Κυριακές από δω. Αυτούς εμείς τους πληρώνουμε. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι τα κέρδη μας ήτανε εεεε!!!, αν αφαιρέσουμε μισθούς και κόστος μικροοργανισμών και έτσι και τα δικά μας τα μεταφορικά, κάποια όργανα που βάλαμε και εμείς εδώ για να παρακολουθούμε κλπ κλπ, δεν έμεινε και τίποτα, γιατί έχουμε κατηγορηθεί ότι γίναμε πάμπλουτοι από δω πέρα δηλ. είναι μυστήριο πράγμα και δεν ξέρω όλες αυτές οι πληροφορίες από που πήγανε, δεν ξέρουμε τίποτα δυστυχώς δεν ξέρουμε τίποτα. Όμως αυτή είναι η αλήθεια.

Εν πάση περιπτώσει έγινε αυτή η καταγγελία από τον ανώνυμο «Πολίτη Νίκο», είναι ψευδώνυμο, έχεις δίκαιο. Άρα λοιπόν  έγιναν οι αντίστοιχες έρευνες, πήγαν αυτά στον εισαγγελέα στα …έτσι να γίνουν ανακρίσεις να, να να,,, όλο το πράγμα πήρε μια διάσταση χωρίς κανένας ουσιαστικά να είναι εδώ όπως είμαστε αυτή τη στιγμή εδώ και να μιλάμε και να βλέπουμε του τι συμβαίνει ή όχι.    Είμαστε σε μια εγκατάσταση την οποία…  όποια εγκατάσταση, εκτός από αυτές που λειτουργούμε εμείς, και έχουμε ολόκληρη λίστα στην Ελλάδα, με τους συνεργάτες μας φυσικά, όπου έχουμε συνεργάτες σε όλο τον κόσμο, θα σας τα εξηγήσω, λειτουργούμε με ένα άψογο τρόπο, δε μυρίζει, αυτή τη στιγμή ήρθε βοθροκαθαριστής άδειασε, μύρισε για ένα λεπτό εκείνη  τη στιγμή και από κει και πέρα δεν μυρίζει καθόλου, αυτή τη στιγμή είμαστε εδώ δεν μυρίζει τίποτα από την 1η καθίζηση. Περάστε από την Θεσσαλονίκη λιγάκι όταν περνάτε εκεί πέρα από τον Περιφερειακό και αμέσως – αμέσως έρχεται η μπόχα. Πιστεύω να το ξέρετε όλοι δεν είναι κάτι καινούριο λέω, πάτε σε όποιον Βιολογικό θέλετε που να έχει 1η καθίζηση και να μην έχει 1η καθίζηση, καταβρωμάει τα πάντα. Εμείς λοιπόν αυτή την εφεύρεση που έχουμε, είναι πραγματικά αναγνωρισμένη από παντού, σας λέω έχουμε όλα τα στοιχεία να σας πούμε ότι θέλετε - ότι θέλετε, να σας περιγράψουμε την τεχνολογία. Τώρα μιλάμε στην Γερμανία π.χ. η οποία μέσα σε όλα ήρθαν από δίπλα ήρθαν από το ΛΙΦΡΜΠΑΝ από τα Πανεπιστήμια να καθίσουν κάτω και να δουν. Τι γίνεται ρε παιδιά ? Πώς γίνεται αυτό να γίνει που δεν το πιάσαμε με μια τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί σε όλο τον κόσμο.
Όμως και εμείς ναι δουλεύουμε 45 χρόνια με τα απόβλητα είτε βιομηχανικά, όλη η κονσερβοποιία εδώ πέρα που έχουμε είναι όλες δικές μου κατασκευές. ΒΕΝΟΥΣ , αυτό που έκλεισε τώρα ντοματάδικο, ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ,το όνομα…?.. Παντελίδης, ακριβώς τα αδέλφια Παντελίδη, δύο εργοστάσια ντομάτα και ροδάκινο, πάμε στο…. άλλα απέναντι, στο μεγάλο δρόμο τη Βένους…. ΑΛΜΜΕ, όλα αυτά είναι δικές μας κατασκευές. Και τότε είμασταν πρωτοπόροι και τότε γιατί δεν είχε γίνει μέχρι τότε κανένας βιολογικός, εμείς τα κάναμε πρώτη φορά. Σοβαρές εγκαταστάσεις !!! Δεν έχω συντηρήσει τις εγκαταστάσεις αυτές, πρέπει να το πώ, πριν 20-25 χρόνια έγινα αυτά τα έργα, ο καθένας ανέλαβε την δική του λειτουργία και προχωράει. Εμείς πήγαμε σε άλλα αντικείμενα σαν κι΄αυτό που δουλεύουμε εδώ.
Θεωρώ λοιπόν ότι είναι μια…..( εννοεί την εφευρεσή του), κάτι στο οποίο κανένας μπορεί να το κοιτάξει με αμφισβήτηση, βεβαίως, με ερωτηματικά πολλά, βεβαίως, αλλά όχι ανώνυμα να δημοσιεύουμε και να λέμε τα τρελά μας αντί να καθίσουμε κάτω σε ένα τραπέζι και να τα πούμε για να δούμε ρε παιδιά εσείς που είστε εδώ πέρα που αλλού δουλεύετε. Τώρα έφυγε ένας είναι Ρουμανία και άλλος στη Γαλλία. Στη Ρουμανία έχουμε 58 εγκαταστάσεις. Ρουμανία 58 εγκαταστάσεις και μάλιστα μεγάλες, από την μία μεριά μέχρι την άλλη. Ιταλία έχουμε καμιά 15- αριά δεν ξέρω και εγώ πόσα είναι Αμερική, αρχίζουμε, από Χαβάη αρχίζουμε… τι να σας πω πάμε παντού και τώρα πάμε Μόσχα την άλλη εβδομάδα.  Και εδώ στην πατρίδα μου, γιατί η Βέροια είναι η πατρίδα μου. Εγώ είμαι από την Κοζάνη βέβαια αλλά Βέροια - Κοζάνη εγώ σαν μαθητής ερχόμουνα και πούλαγα παπούτσια στον δρόμο , τον παράλληλο δρόμο εκεί που είναι τα παπουτσάδικα εγώ τα πουλούσα. Έπειτα έφυγα Σουηδία όπου σπούδασα δουλεύοντας, πήρα ντοκτορά, δίδαξα στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης , δίδαξα στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης. Ακούστε όλοι ήταν φοιτητές μου, όλοι οι συνάδελφοι που δουλεύουν σήμερα στους βιολογικούς είναι όλοι φοιτητές μου. Θέλω να σας πω ότι δεν είμαι κάποιος τυχαίος και ακούω τόσα πολλά τα οποία είναι προσβλητικά που μου χαλάνε την καθημερινότητά μου και εμένα και το γιό μου, γιατί και αυτός έχει την ίδια ιστορία ακολουθεί και αυτός με τα ίδια επίπεδα. Θέλω να πω εντάξει αμφισβητούμε, βεβαίως, να είμαστε μαζί να βρεθούμε, να μιλήσουμε, να αναλύσουμε, να κάνουμε επιστημονικές τέτοιες, να ‘ρθουν συνάδελφοι και εδώ πέρα σας λέω ειλικρινά έχουν έλθει από Αμερική, Καναδά, Σουηδία, Δανία, Γερμανία, Γαλλία σήμερα. Οι Γάλλοι είναι πολύ σφιγμένοι, έχουν μεγάλη εταιρία την DEOILτην DEGREMONT, είναι αλλιώτικοι από τους άλλους, αλλά ήρθαν κι΄ αυτοί γιατί ακούσανε κάτι γίνεται και δεν το ακούσανε μόνο έχουμε πάρει ένα μεγάλο χαλυβουργείο εκεί πέρα, μέσω των Γερμανικών αντιπροσώπων μας που είναι SMSROUPENείναι STALINDUSTRIA στη Γερμανία. Τεράστια εγκατάσταση έχουν το 45% των παγκοσμίων χαλυβουργείων. Καταλαβαίνετε γιατί μεγέθη μιλάμε.
Αυτό για μας δεν έχει κέρδος έχει μόνο χασούρα αλλά το κέρδος είναι αλλιώτικο, είναι ηθικό, είναι επιστημονικό, είναι αγάπη την οποία πρέπει να έχει κανένας για το αντικείμενο το οποίο κάνει, και το έχουμε, και βρείτε όποιον θέλετε σε όλη την περιοχή εδώ πέρα θα σας πει ακριβώς αυτό. Εγώ σταματάω στο Μακροχώρι και με ευχαριστούν επειδή καταβρωμούσε ο τόπος. Συγνώμη δηλ. αλήθεια ή ψέματα ?
Καταβρωμούσε από δω ( δείχνοντας τον χώρο ). Σήμερα δεν μυρίζει τίποτα. Από το ‘12 δεν μυρίζει. Δεν μιλάμε για χθες !!!

ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Η μέθοδός σας αμφισβητείται ακόμη και από εργαζόμενους εδώ μέσα, έχετε κάνει καμιά κουβέντα μ΄ αυτούς ??

Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Εργαζόμενοι εδώ πέρα εγώ ξέρω δύο (2) οι υπόλοιποι δεν υπάρχουν γιατί είναι δικοί μας. Ένας είναι ο κ. Μ και ένας ο κ. Σ ο οποίος από την στιγμή που ήρθε εδώ και θα ακολουθήσουν όλα τα πάντα , από την στιγμή που ΄λθε εδώ τον Ιανουάριο του 2019 πήρε , και εδώ είναι όλοι οι συνάδελφοι και διεθυντάδες και εργαζόμενοι όλοι εδώ, πήρε και κλείδωσε όλες τις πόρτες. Εμείς λοιπόν είχαμε αδυναμία ρυθμίσεως, αδυναμία συντήρησης, αδυναμία συντονισμού και λειτουργίας όλης της εγκατάστασης, δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Παιδιά εδώ είστε, που είστε, είναι αλήθεια ή ψέματα ??? ( απάντησε ένας από το προσωπικό του αναδόχου) Ακριβώς έτσι.
Ρωτήστε σε οποιονδήποτε θέλετε. Αυτή είναι η αλήθεια. Είναι ο κ. Μ εδώ? Ας μας πει ο κ. Μ, τα κλείδωσε ή όχι . Δεν είναι εδώ…..?
Σας παρακαλώ είναι τρομερό το θέμα αυτό είναι τόσο προσβλητικό που δεν μπορείτε να το φανταστείτε και αυτός ο άνθρωπος ξέρουμε και έχω πάρα πολλά στοιχεία δυστυχώς ή ευτυχώς θα πρέπει κάτι να κάνουμε το νόμιμο στο δρόμο μας και εμείς και θα το κάνουμε. Και δεν το κάναμε μέχρι σήμερα να μην φέρουμε αναστάτωση στην Διοίκηση της ΔΕΥΑΒ και στο Δήμο. Αυτή είναι η αλήθεια η όλη αλήθεια. Διότι άμα θα βγω και θα μιλήσω θα καταλάβουνε όλοι, ένας άνθρωπος το γυρνάει έτσι και τα αλλάζει όλα από τη μία μέρα στην άλλη.
Αυτή είναι η δυστυχία μας και λυπάμαι πάρα πολύ γι΄ αυτό !!!( θεατρινισμός στο έπακρο ).

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
……εγώ δεν ένιωσα να απαντάτε στο ερώτημα του κ. Δημάρχου. Αν επιτρέπετε να επιμείνουμε στο ερώτημα του κ. Δημάρχου, είπε αυτό καθαυτό για την ίδια την επιστημονική μέθοδο που εφαρμόζετε και αμφισβητήθηκε, έτσι εγώ αυτό άκουσα.
Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ( ειρωνικό χαμόγελο )
Ο κ. Σ ήταν από το 2012 έως το ’19 τον Ιανουάριο, έτσι εδώ στα γραφεία, ήλεγχε, έφτιαχνε, έρανε. Ο κ. Μ είναι εδώ από το ’12 δεν έφυγε κανένας εδώ είναι όλοι εδώ είναι οι άνθρωποι και βέβαια μιλάμε. Για να αμφισβητηθεί από τον κ. Σούλιο…. σας παρακαλώ πάρα πολύ,  πέφτει πάρα πολύ η υπόληψή μου.
Α. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Να συμπληρώσω, μισό λεπτό, συγνώμη…!!!.
Στα 7-8 χρόνια, πόσα είναι, όλη η αμφισβήτηση της μεθόδου ή της τεχνολογίας ξεκίνησε το 2018. Άρα τα έξι (6) χρόνια πορευόντουσαν και ξαφνικά κάτι ξύπνησε μέσα τους, κάτι ξύπνησε έξω τους, κάτι απ΄έξω και δεν μπορούμε να πούμε, ξέρουμε όλοι και δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε???

Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Είναι αυτό που αναφέρθηκε στον ανώνυμο, μάλλον ψευδώνυμο καταγγελία και εκεί κρεμάστηκαν όλοι αυτοί που γυρνάγανε γύρω – γύρω για άλλους λόγους καθαρά οικονομικούς και επαγγελματικούς, κρεμάστηκαν απ΄αυτά τα λόγια για να μπορέσουν να προχωρήσουν και να γίνουν αυτά. Γι΄αυτό ο καθένας θα πάρει την ευθύνη του.
Α. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Και κατάφερε ολόκληρη εισαγγελία Βέροιας να ασχολείται με αυτά και έναν άνθρωπο ο οποίος δεν υπάρχει. Το Τμήμα Ασφαλείας Βέροιας λέει δεν υπάρχει αυτός ο άνθρωπος. Παρ΄όλα αυτά ασχολείται ο εισαγγελέας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
Είναι υποχρεωμένος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Ρώτα και εμάς, εμείς έχουμε τριάντα (30) τέτοιες περιπτώσεις, στην μία (1) κόλλησες τώρα ???
Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Ναι, ναι ναι !!!
Εν πάση περιπτώσει  εμείς απαντάμε επισήμως στα χαρτιά αυτά του ανώνυμου κτλ, πηγαίνει ολόκληρος φάκελος , φάκελος με όλες τις λεπτομέρειες, με όλα, τα πάντα, έτσι όπως πρέπει να είναι και ας κάνουν ότι θέλουν οι άνθρωποι. Εμείς είμαστε, έχουμε καθαρό τούτο δω ( δείχνει το μέτωπο)και καθαρή καρδιά και μάλιστα μεγάλη καρδιά, είναι σημαντικό αυτό.
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Να πω εγώ κάτι. Για την μέθοδό σας είπατε ότι είναι αποτελεσματική και από το ΄12 γνωρίζουν εδώ οι κάτοικοι του Μακροχωρίου ότι δεν μυρίζει. Η απάντηση δόθηκε πριν από εσάς. Αλλά ακούμε τώρα για μια σοβαρή καταγγελία φαντάζομαι κ. Δήμαρχε, είναι αυτό ότι κλειδώθηκαν κάποιοι χώροι (όλοι) για να μην γίνονται συντηρήσεις και έλεγχοι( όχι ,όχι …. να μην μπορούμε εμείς – επιβεβαιώνουν οι εργαζόμενοι του αναδόχου). Αυτή είναι μια σοβαρή καταγγελία και νομίζω ότι πρέπει να ελεγχθεί, γιατί είναι μια καταγγελία και πρέπει να την ελέγξουμε.
Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Να σας εξηγήσω, βλέπετε εκείνους τους πίνακες ( εννοεί τους ηλεκτρολογικούς πίνακες ) τα κλειδώσανε, την αλήθεια λέω, έχω τα παιδιά, τα δικά μας εδώ. Παιδιά μπορείτε να πάτε πουθενά ? ( Εργαζόμενος του αναδόχου) Οκτώ μήνες δεν μπορούσαμε να μπούμε σε κανένα χώρο ούτε να κάνουμε καμία εργασία, είναι και οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΒ που το επιβεβαιώνουν.
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ ΔΕΥΑΒ
Αλλά και γιατί δεν κάνατε εσείς κάτι για να ….. αφού φέρετε εσείς την ευθύνη ??
Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Κάναμε χαρτιά, λέγαμε δεν γίνεται αυτό …..
Α. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Όχι, όχι !! η λειτουργία μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν μόνο της γραμμής ιλύος και όχι όλη η εγκατάσταση.Η λειτουργία μας ήταν η γραμμή ιλύος όχι όλη η εγκατάσταση, αλλά χωρίς την ρύθμιση όλης της εγκατάστασης η μέθοδος δεν μπορεί να δουλέψει.
ΔΑΣΚΑΛΟΣ
Εξήγησε Ανδρέα λιγάκι ποια είναι η γραμμή ιλύος για να καταλάβουν οι κύριοι.
Α. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Η γραμμή ιλύος ξεκινάει από τις δευτεροβάθμιες καθιζήσεις μέχρι και την παραγωγή ιλύος και την αναερόβια χώνευση δηλ. εκείνο το κομμάτι όπως βλέπετε. Αλλά άμα δεν ρυθμίσεις σωστά τις συνθήκες μπροστά στο κομμάτι δεν θα δουλέψει το 2ο κομμάτι.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Εσείς με την παλιά ( εννοεί σύμβαση )ποιο είχατε ?
Α. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Εμείς είχαμε μόνο το κάτω αλλά σε συνεννόηση με τον κ. Μ, τον κ. Μ το τονίζω όχι με τον κ. Σ, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα  (6) χρόνια και ξαφνικά δημιουργήθηκαν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
Έχει ερωτηθεί αυτός ο κύριος γιατί τα κλείδωσε και εάν ναι ποιά η απάντησή του ?
Α. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ( ειρωνικά )
 Ο κ. Σ δεν απαντάει .. είναι πιο ψηλά !!
(εργαζόμενος του αναδόχου) - Δεν ήταν ο χώρος μας, ήταν υπεύθυνος αυτός, θα πάρουμε άδεια για να κάνουμε οτιδήποτε.

Δεν είστε υπεύθυνοι. Αν μου επιτρέπετε….. επειδή στην 1η σύμβαση που αρχίσαμε η τεχνολογία αυτή ήταν σε εξέλιξη, είχαμε αρχίσει ήδη από το 2008-9 σε εξέλιξη και είπαμε όταν πήγαμε και συζητήσαμε τότε με την υπηρεσία και τον Πρόεδρο, είπαμε τότε να πάρουμε ένα κομμάτι και σιγά – σιγά να αρχίζουμε να κτίζουμε και αυτό κάναμε, αλλά όμως μέσα στον 1ο ήδη χρόνο  2ο εξάμηνο φάνηκε έντονη η  αυτή… ότι έπρεπε να παρέμβουμε στις επι μέρους εγκαταστάσεις γιατί η ρύθμιση μιας εγκατάστασης δεν μόνο από το ένα ή τίποτε άλλο αλλά είναι μια συνολική ρύθμιση και βγάζουμε κάποια λάσπη στην αρχή, αν δε δείτε τις φωτογραφίες προτού έρθουμε εμείς του τι γινόταν εκεί πέρα κάτω ( και δείχνει τον χώρο εναπόθεσης της λάσπης) ήταν όλο λάσπη, βουνό από λάσπη. Άμα θα δείτε σήμερα δεν υπάρχει ούτε γραμμάριο. Φροντίσαμε και για κείνα και κείνα τα καθαρίσαμε και κείνα τα φροντίζουμε κάθε μέρα και σήμερα ακόμα. Είναι σαν το σπίτι μας εδώ πέρα το βλέπετε εξάλλου, μαζί με την υπηρεσία φυσικά. Δεν έχω κανένα παράπονο από “πάνω”( εννοεί την Δ/νση της ΔΕΥΑΒ) , τι να πώ δεν έχω κανένα παράπονο.
Εν πάση περιπτώσει όμως είχαμε μόνο μία ένα τμήμα. Άρα λοιπόν σίγα – σιγά στο 1ο εξάμηνο αρχίσαμε να κάνουμε τις ρυθμίσεις τις συνολικές για όλη την εγκατάσταση. Φυσικά  με τις αναλύσεις που παίρνανε εδώ πέρα κάθε μέρα , οι αναλύσεις κάθε δύο φορές το μήνα έχει υποχρέωση η Υπηρεσία να στείλει σε εξωτερικό εργαστήριο και να πάρει τις αναλύσεις φαινόταν επάνω στην υπηρεσία, γινόταν καταχωρήσεις κάθε χρόνο κάναμε reportκάτω στην αναφορά - κάτω στην Αθήνα στο υπουργείο, στο ΥΠΕΚΑ, τι λάσπες παρθήκανε, ποιες ήταν οι αναλύσεις, τα πάντα ακριβώς με Δελτία αποστολής κομμάτι – κομμάτι, τα πάντα. Επι (8) χρόνια ολόκληρα χρόνια και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα, Ποτέ, ποτέ, ποτέ !!!
Και ξαφνικά γίνονται όλα αυτά εδώ. Λοιπόν σας λέω ξεκάθαρα.
Τα ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία υπάρχουνε και το παραδέχομαι  ότι ο καθένας που έχει μία επιχείρηση θα κοιτάξει την επιχείρησή του, βεβαίως, αλλά με θεμιτά μέσα ρε παιδιά!!! Εδώ πέρα μιλάμε για καταστρατήγηση των πάντων και ένα εκμηδενισμό. Και σας λέω ειλικρινά. Άμα θέλετε να σας δώσω λίστα ολόκληρη των εγκαταστάσεων παγκόσμια. Δεν μπορεί τώρα εγώ να δουλεύω, τώρα μας πήρανε από Σιγκαπούρη, τώρα θα πάμε Σιγκαπούρη, θα πάμε να αρχίσουμε να δουλεύουμε και δεν δουλεύουμε στην πατρίδα μας ??? Δεν το δέχομαι και τζάμπα κιόλας.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
Να ρωτήσω κάτι? Θεωρείτε ότι υπάρχουν ιδιωτικά συμφέροντα που δημιούργησαν αυτή την κατάσταση ? Και αυτός ο κ. Μ που λέτε είναι υπάλληλος της ΔΕΥΑΒ και …….
Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Ο Μ είναι διευθυντής της υπηρεσίας ( εννοεί του Βιολογικού Καθαρισμού)
Αυτός τί,  έχει ιδιωτικά συμφέροντα ?
Άλλος ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
Άλλο όνομα είπατε  όχι τον κ. Μ.
Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Ο κ. Σ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
Ποιος κλείδωσε εδώ πέρα ?

Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
 Ο κ. Σ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
Θεωρείτε ότι όλο αυτό προέκυψε από ιδιωτικά συμφέροντα ?


Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση που να δώσουμε λογική στην όλη κατάσταση και αν κανείς διαβάσει την καταγγελία του ανώνυμου πολίτη τότε θα δει ότι όλα αυτά είναι στημένα για να μην μπορούμε να λειτουργήσουμε εμείς εδώ. Απλά πράγματα !!!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
Είπατε, συγνώμη, ότι ο κ. Σ εγκαταστάθηκε στον Ιανουάριο του ’19, υπάρχει όμως και ένα έγγραφο του κ. Αχτσή από το ’18 όμως που θέτει κάποια θέματα λειτουργίας. Υποτίθεται ότι μέχρι να εγκατασταθεί, ο κ. Μ ( Σ θέλει να πει ) είχατε κάποιο έλεγχο των εγκαταστάσεων.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Να σας απαντήσει ο κ. Αχτσής
ΑΧΤΣΗΣ
Υπάρχει ένα έγγραφο του κ. Μ που υπογράφει ο Γενικός Δ/ντής ο οποίος υπογράφει όλα τα υπηρεσιακά έγγραφα , ακούω όλες τις ημέρες το έγγραφο του Αχτσή, το έγγραφο του Αχτσή….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
Αυτό μας είπε ο κ. Μαρκούλης , μας είπε ότι είναι δικό σας, το αμφισβητείτε ?
ΑΧΤΣΗΣ
Δεν αμφισβητώ, τα έγγραφα όλα  τα υπηρεσιακά έγγραφα έχουνε συντάκτη και υπογράφοντα. Ο υπογράφοντας από τον Κανονισμό της ΔΕΥΑΒ  στα υπηρεσιακά έγγραφα είναι πάντα ο Γενικός Δ/ντής. Εννοείται ότι θα υπογράψω ένα έγγραφο που έχει κάποιες απόψεις τις οποίες πραγματικά όταν πρωτοήλθαν τα έγγραφα δεν κατάλαβα  ούτε τα μισά, διότι είμαι πολιτικός μηχανικός και δεν ξέρω αν πρέπει να δουλεύει ο πυρσός καύσης. Φυσικά εμπιστευόμενος τον κ. Μ που φέρεται ως συντάκτης του εγγράφου το οποίο κυκλοφόρησε εεεε.. διατηρώ αμφιβολίες εάν είναι ο πραγματικός συντάκτης. Θα το απαντήσει ο ίδιος.
Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Επικροτώ, επικροτώ
ΑΧΤΣΗΣ
 Ο συντάκτης κ. Μ έθεσε κάποια θέματα. Μαλώνει τότε τον κ. Γκανάτσιο Γιώργο τότε που ήταν, και εγώ συμφωνώ. Και εγώ τον μαλώνω και τον έχω μαλώσει και πάλι.

ΔΑΣΚΑΛΟΣ
Και στις 11/6 – 18/6 τί κάνει στο Ηλεκτρονικό Μητρώο αποβλήτων ? αναιρεί αυτά που γράφει.
ΑΧΤΣΗΣ
Σε μια οικογένεια όπως γνωρίζετε και η σχέση εργολάβου και υπηρεσίας είναι οικογένεια , είμαστε παντρεμένοι μέχρι να χωρίσουμε. Σε μια οικογένεια υπάρχουνε και καυγάδες, διαφωνίες….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
Εδώ υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες όχι απλές διαφωνίες, αυτό είναι το θέμα.
Καταγγελία το ονομάζετε εσείς, διαφωνία υπάρχει, όταν εμείς λέμε στον κ. Γκανάτσιο κάνε το ένα κάνε το άλλο.
Λέει βγαίνουν ακατέργαστα λύματα είναι σοβαρά τα πράγματα δεν είναι απλές διαφωνίες .

Βεβαίως μα σας λέω ότι για σχεδόν πάμε στα (9) χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα από πουθενά και σας λέω παρέλασαν εδώ από όλες τις ΔΕΥΑ της Ελλάδος, ήρθανε από παντού, βέβαια τι να σας πώς δηλαδή, εγώ την Βέροια την προβάλω διεθνώς σαν ένα χώρο ο οποίος έχει κάνει αυτό που κάνει και θεωρώ ότι είναι μια τεράστια συμβολή στο τοπικά.
Μην ξεχνάμε ότι η υπηρεσία σήμερα λόγω του ότι δεν έχει λάσπες, λόγω του ότι δεν αφυδατώνουμε, δεν χρησιμοποιούμε τα μηχανήματα, είναι περίπου από 600 έως 700 χιλιάρικά το χρόνο καθαρό κέρδος της υπηρεσίας ετησίως. Διότι βγαίνανε μέχρι τότε 12 τόνοι την ημέρα λάσπη. Εμείς παίρναμε 2,5 χιλιάρικα ετησίως για να καταλάβετε τι παίρνουμε, 2.600 € ετησίως, σύμβαση.
ΑΧΤΣΗΣ
Μπορώ να ολοκληρώσω τον συλλογισμό μου ?

Μπορείς γιατί ήθελα να πώ ότι αυτό που γίνεται άρχισε ουσιαστικά να παίρνει μορφή μετά από κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία που είναι το αρχικό έγγραφο του ανώνυμου πολίτη το οποίο κάποιος, κάποιοι, κάπου, κάποτε ( ταινία να το κάνουμε ) το πήρε και το άρχισε να το αναμοχλεύει, βοηθήθηκε και τοπικά εδώ από τον κ. Σούλιο ο οποίος έκανε όλες αυτές τις κινήσεις, θελημένα, μη θελημένα, σωστά , μη σωστά ας το κρίνει άλλος.
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΔΕΥΑΒ
Κάποια έγγραφα έτσι ή αλλιώς μπορεί να στείλει ένας που έχει πρόσβαση σε όλα αυτά. Δεν μπορώ εγώ π.χ. που μπορεί να είμαι στο Δ.Σ. αλλά δεν έχω πρόσβαση εδώ, άρα πως να ξέρω εγώ και να κάνω κάτι τέτοιο έγγραφο ( Γκανάτσιος Γ. – σαφέστατα ) αυτό τα λέει όλα νομίζω.
Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Έτσι ακριβώς είναι , είναι φως φανάρι.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ( προς Αχτσή) : Ολοκλήρωσε
ΑΧΤΣΗΣ
Να ολοκληρώσω τον συλλογισμό μου. Ακολουθήσανε και άλλα έγγραφα, ακολουθήσανε και έγγραφα  που προτείνανε στον Τεχνικό Δ/ντή ( Δάσκαλο ) από τον υπεύθυνο εγκατάστασης να πάμε σε διαζύγιο, δεν μας καλύπτει, σωρεία εγγράφων τέτοια. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ σε συνεργασία με τον Τεχνικό επιτελείο άκουσε όλες τις απόψεις ( ο κ. Ορφανίδης ) – τέλος πάντων θα μιλήσω και εκ μέρους του κ Ορφανίδη – άκουσε όλες τις απόψεις και κατέληξε σε ένα συμπέρασμα το οποίο συμπέρασμα σήμερα είναι η νέα σύμβαση για ολόκληρη την λειτουργία της εγκατάστασης αυτό δηλ. που στην πραγματικότητα συνέβαινε άτυπα. Δηλαδή στην ουσία νομιμοποιήσαμε μια πραγματικότητα.
Θα έπρεπε ή αυτός ο δρόμος να ακολουθηθεί ή κάποιος άλλος δρόμος, κάθε δρόμος έχει το κόστος του. Θα πω λοιπόν κάποια σύντομα οικονομικά στοιχεία.
Η σύμβαση αυτή με τον κ. Γκανάτσιο κοστολογείται 2600 € το έτος, έχει μια πρόσθετη επιβάρυνση στο ρεύμα που θα καταναλωθεί επιπλέον για τις λάσπες αν και όταν θα φέρει, εγώ βάζω ένα νούμερο, το έχω δώσει και στο κ. Δήμαρχο από 50 έως 60.000 € το χρόνο. Να πούμε 60.000 πάμε στις 62.600. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλο έξοδο. Με 62.600 € εμείς αγοράσαμε μία υπηρεσία. Αυτό θα στοιχίσει στον Βεροιώτη φορολογούμενο.
Τι γλιτώσαμε ? Τρείς (3) υπαλλήλους κόστους γύρω στις 80.000 €, αγορά μικροοργανισμών εφόσον κρατούσαμε το σύστημα με τους μικροοργανισμούς που πραγματικά είναι και το φθηνότερο. Μπορώ να σας πω και τα νούμερα για το κλασσικό σύστημα αλλά φεύγουμε πάρα πολύ.                           Δεν αγοράζουμε τους μικροοργανισμούς 70.000 το χρόνο, πάμε στις 150.000 €.                                                Διάθεση λάσπης με στοιχεία που μας δώσανε οι Χημικού μηχανικοί, αν θυμάμαι καλά είναι 80.000 το χρόνο ? ναι με κάποια επιφύλαξη, 150 + 80 πάμε στις 230.000 €/ το χρόνο, τουλάχιστον 80 μιά εκτίμηση.
Πόσες λάσπες θα βγαίνανε εάν χρησιμοποιούσαμε κάποια άλλη μέθοδο που θα είχε και απομάκρυνση λάσπης ( Γκανάτσιος Γ. – δεν υπάρχει ). Εδώ να σημειώσω ότι η εγκατάσταση είναι διαστασιολογημένη  για 69.800 κατοίκους ενώ εξυπηρετεί σήμερα 53.000 κατοίκους. Αυτή η ψαλίδα δίνει και το περιθώριο στον ανάδοχο να φέρει να συμπληρώσει λάσπες από άλλες εγκαταστάσεις.
Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ – Έτσι ! Τα έξοδα είναι χημικά, πολυηλεκτρολύτης, συντήρηση 10.000 € το χρόνο.
Πραγματικά η συντήρηση της γραμμής με τις πρέσσες οι οποίες συμπιέζουνε την λάσπη, την αποθηκεύαμε προσωρινά σε ένα χώρο ο οποίος και αυτός θέλει στεγάνωση αν ξαναπηγαίναμε στην μέθοδο με τις πρέσσες εεεεε… ανεβάζει και άλλο το κόστος. Αυτό το κόστος έπρεπε  να πάει στον Βεριώτη φορολογούμενο, όχι φορολογούμενο, στον Βεριώτη καταναλωτή έπρεπε να γίνει αύξηση στην αποχέτευση.
Ο κ. Ορφανίδης αποφάσισε αυτή την μέθοδο και δεν τους έχουμε δώσει λευκή επιταγή, μη το νομίζετε. Έχουμε βάλει 24-ωρη παρακολούθηση αυτόματου δειγματολήπτη ούτως ώστε αν θα περάσουμε τα όρια εκεί πάμε στο διαζύγιο.

Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Σύμφωνα με το νόμο, πάντα κάναμε αυτό.
ΑΧΤΣΗΣ
Περιληπτικά αυτή είναι η θέση της υπηρεσίας , κ. Ορφανίδη διορθώστε μου αν ξέχασα κάτι ή είπα κάτι λάθος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Κ. Αχτσή επαναλάβετε αυτό γιατί αυτό δεν είναι γνωστό και εγώ τώρα το ακούω. Έχετε εγκαταστήσει 24-ωρη……
ΑΧΤΣΗΣ
Έχουμε …είχε χαλάσει ο αυτόματος δειγματολήπτης, τον επιδιορθώσαμε, τον κλειδώσαμε, τα κλειδιά είναι στην υπηρεσία δεν έχει πρόσβαση ο κ. Γκανάτσιος και της εισόδου και της εξόδου
Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Θέλει είσοδο και έξοδο τι μπαίνει και τι βγαίνει, αυτόματος; Δειγματολήπτης 24 – ωρος. Παίρνουν τα δείγματα τα ελέγχει η υπηρεσία ή τα στέλνουν έξω για αναλύσεις και πιστοποιείται αυτό. Αυτός είναι και ο σωστός τρόπος και συμφωνήσαμε απόλυτα εμείς.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Και υπάρχει γραμμένο στη σύμβαση ότι θα σταματήσει η συνεργασία εφόσον υπερβεί τα νόμιμα ??
ΑΧΤΣΗΣ
Δεν χρειάζεται νομίζω ότι υπάρχει στη σύμβαση αλλά είναι εκ του ουν άνευ
ΔΑΣΚΑΛΟΣ
Κ. Δήμαρχε στη σύμβαση υπάρχει ότι εάν δεν πραγματοποιηθεί μείωση της επεξεργασμένης ιλύος έως το ποσοστό του 70% τότε γίνεται αυτόματα η διάλυση της σύμβασης. Το μικρότερο ποσοστό είναι 70% της επεξεργασίας.
ΑΧΤΣΗΣ
Ο κ. Δήμαρχος ρωτάει για την περίπτωση της ρύπανσης. Εννοείται ότι αν περάσουμε σε ρύπανση που δεν οφείλετε σε βλάβη, σε βαφές αυγών την Μ. Πέμπτη, που δεν οφείλετε σε πετρέλαιο που έριξε κάποιος παλιά είχαμε πρόβλημα . Πρίν έλθετε στην εγκατάσταση κάναμε έγγραφο ………

Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Το κόκκινο ( εννοεί των αυγών του Πάσχα ) το καταφέρνουμε να έχει υπόψη, το παίρνουμε το χρώμα.
ΔΑΣΚΑΛΟΣ
Το σημαντικότερο, και αυτό πρέπει να μείνει είναι σε όλους μας, ότι αν δουλεύαμε εμείς την εγκατάσταση θα έπρεπε να κάνουμε αύξηση τιμολογίου για την λειτουργία της εγκατάστασης, τουλάχιστον στο τιμολόγιο αποχέτευσης. Θα επιβαρυνόταν η επιχείρηση 300 με 500 χιλιάρικα ετησίως. Εμείς έχουμε μια εξοικονόμηση και επίσης δεν ειπώθηκε εδώ ούτε από το Δήμαρχο ούτε από τους παρευρισκόμενους ότι ήδη έχουμε δημοπρατήσει ένα Φωτοβολταϊκό πάρκο το οποίο θα γίνει τέρμα κάτω 500KWτο οποίο … οποιαδήποτε αύξηση του ρεύματος θα καλυφθεί από το Φωτοβολταϊκό πάρκο.
Ήδη πιστεύουμε ότι μέχρι το Πάσχα, μέχρι το καλοκαίρι να έχει κατασκευαστεί. Είναι στον αέρα, ηλεκτρονική δημοπρασία, εκεί που ήταν η λάσπη, στο χώρο που βάζαμε τη λάσπη.


Κ. Αχτσή εισηγηθήκατε θετικά σε μια καινούργια σύμβαση. Τον ένα λόγο τον ακούσαμε ότι είναι η πλήρης ευθύνη λειτουργίας από τον κ. Γκανάτσιο. Υπάρχουν άλλοι λόγοι για την καινούργια σύμβαση???
ΑΧΤΣΗΣ
Οικονομικότητα είπαμε, ανέλυσα  τόση ώρα την οικονομικότητα, Ναι ένα -  ένα
ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Είπατε κάτι στο Δημοτικό συμβούλιο αν δεν απατώμαι και ο κ. Ορφανίδης, τμήμα από αυτά παίρνει ο Δήμος??
ΑΧΤΣΗΣ
Θα απαντήσει ο κ. Ορφανίδης
ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στη νέα σύμβαση υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις σύμφωνα με την παλιά. Οι όροι οι περιβαλλοντικοί είναι οι ίδιοι. Οι διαφοροποιήσεις ότι η λυματολάσπη που εισέρχεται από τρίτους ενώ μέχρι σήμερα την εκμεταλλευόταν στο 100% ο κ. Γκανάτσιος, σήμερα εμείς παίρνουμε περίπου,θα έχουμε έσοδα 30% από τα έσοδα της ξένης λυματολάσπης.
Ένα ακόμη σημαντικό που τροποποιήθηκε στη νέα σύμβασή μας είναι ότι εμείς αποφασίζουμε αν θα δεχτούμε ή όχι λυματολάσπη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχει η λειτουργία του Βιολογικού ΜΑΣ και όχι ο κ. Γκανάτσιος όπως γινόταν μέχρι χθες.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Άρα λοιπόν τρείς (3) βασικοί λόγοι οδήγησαν στην υπογραφή μιας νέας σύμβασης.
ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Ναι βέβαια, προσπαθήσαμε να καλυτερεύσουμε τους όρους σύμβασης που υπάρχουν και να συμπληρώσω διότι δεν ειπώθηκε ότι εμείς ζητήσαμε προσφορές και από άλλους φορείς ή εργολάβους όπως θέλετε πάρτετο.
Ο ένας δεν απάντησε καν, γιατί !!!….. από άλλους δύο πήραμε , γιατί δεν ξέραμε και άλλους και ο 2ος απάντησε ότι δεν συμφέρει η δημοπρασία αυτή που κάνατε εσείς, δεν μπορώ να συμμετάσχω.
Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Γιατί μπαίνει μέσα χα.. χα.. χα, φυσικά !!!
ΔΑΣΚΑΛΟΣ
Ο σημαντικότερος όρος στην σύμβαση είναι ότι θα μπορεί να πάρει για επεξεργασία λάσπη εφόσον έχει σωστή λειτουργία του Βιολογικού. Και η επεξεργασία της λάσπης που θα μπορεί να πάρει θα είναι από 20 τόνους την ημέρα έως το ποσό που προβλέπει η ΑΕΠΟ που είναι το ανώτερο ποσό 100 τόνους την ημέρα. Αυτό είναι το σημαντικό.  Και πάντα με τη έγκριση της υπηρεσίας. Δεν μπορεί να φέρει λάσπη ο κ. Γκανάτσιος αύριο ή μετά ένα μήνα αν δεν δώσει έγκριση η υπηρεσία. Το σημαντικό είναι αυτό, δεν μπορεί να επεξεργαστεί λάσπη αυτή τη στιγμή αν δεν φέρει σωστές αναλύσεις, σωστά αποτελέσματα. Και θα ήθελα από σας κ. Γκανάτσιο να μας πάτε στον δειγματολήπτη εξόδου να τον δουν οι παρευρισκόμενοι.
Πείτε μερικά στοιχεία, πώς δουλεύει η μέθοδος…. ( και ξεκινά η ξενάγηση των παρευρισκόμενων)
Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Πολύ απλά η είσοδος των λυμάτων γίνεται από εκεί…..- ( και δείχνει το αντλιοστάσιο εισόδου ).          Στη συνέχεια περιγράφει τι περιλαμβάνει η εγκατάσταση του Βιολογικού– τα διάφορα τμήματα και δεξαμενές -  και παρακάτω αναφέρει:
Αυτό που εφαρμόζουμε εμείς, οι μικροοργανισμοί που χρησιμοποιούμε έχουν μια υδρολυτική ικανότητα και είναι από την γη παρμένοι και το επαναλαμβάνω πολλές φορές, είναι από τη γη παρμένοι οι μικροοργανισμοί, είναι από τη φύση αυτή καθαυτή, τίποτε τεχνικό. Μπορώ να το φάω αυτή τη στιγμή χωρίς να έχω κανένα πρόβλημα, τόσο τρομερό θέμα και έλεγα επειδή κάναμε δοκιμή κάποιο χρονικό διάστημα από συνεργάτης έβαζε εκεί που κάθεται (εννοεί στο σπίτι) μέσα στο Μακροχώρι τους μικροοργανισμούς και μετράγαμε εδώ πέρα. Ήταν μια απόσταση σχετικά μικρή, στην είσοδο και βλέπαμε περίπου 60% απομάκρυνση του φορτίου (εννοεί οργανικό φορτίο COD – δηλ. ρύπανσης), της μυρωδιάς φυσικά, μηδέν λίπη και του αζώτου και φωσφόρου, ήδη από την είσοδο και θα έλεγα να σκεφτούμε πάρα πολύ σοβαρά να βάλουμε στο δίκτυο( εννοεί στο αποχετευτικό δίκτυο) στην πόλη μας. 

(ΔΑΣΚΑΛΟΣ αυτά που μου έδωσες εσύ, τα έριξα στο πατρικό μου)
Εμείς δεν ζητάμε άλλα λεφτά, αυτά που λέμε δεν τα βάζουμε εδώ τα βάζουμε εκεί, τόσο απλό. Εμείς δεν ζητάμε κανένα. Μετρήστε και θα έχετε εξυγίανση όλων των δικτύων, δεν θα έχετε φραξίματα από λίπη και στερεά που κάνουν συσσωματώματα, τα λίπη κάνουν την ζημιά και οι τρίχες αλλά και τις τρίχες τις ανθρώπινες ένα μέρος τις τρώμε, υπόψιν, τα ένσημα που έχουμε βγάζουν και αυτό.      Εμ πάσει περιπτώσει δεν βουλώνουν οι σωλήνες, δεν μυρίζει το δίκτυο και το σέρβις, σταμάτημα του δρόμου για να βάλουμε το αυτό να το καθαρίσουμε, να το τραβήξουμε, να το κάνουμε μειώνεται στο ελάχιστο.
Είναι πάρα πολύ καλά λοιπόν, έχω το δίκτυο, (εννοεί το σχέδιο του αποχετευτικού της Βέροιας) το έχω πάρει από παλιά αλλά με όλα αυτά εδώ πέρα δεν είχαμε όρεξη να ασχοληθούμε, σας λέω όλη την αλήθεια, μας πονάει η καρδιά, πονάει η καρδιά μας. Εμ πάσει περιπτώσει θα μπορούσαμε να κάνουμε την εφαρμογή με μια μικρή βοήθεια δικιά σας, ίσως με ένα βυτιάκι να πάει να τα αδειάζει, τίποτε παραπάνω δεν θέλουμε.

ΑΧΤΣΗΣ
Το έχετε δουλέψει και σε άλλη πόλη ?

Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Κάνουμε σε πάρα πολλές πόλεις. Οι μισές στην Ρουμανία είναι στο δίκτυο, έχουμε αποδόσεις 80%. Κατερίνη, αν πάτε κάτω στην Κατερίνη, στην παραλία κάποτε δεν μπορείτε να καθίσετε στο εστιατόριο. Πάτε τώρα να δείτε, μηδέν μυρωδιά. Είναι τρία χρόνια τώρα. Εκεί περνάμε και μας λένε αυτοί, Ρε παιδιά επιτέλους έρχεται πελάτης στο μαγαζί .Μεγάλη υπόθεση. Και στο δίκτυο βάζουμε, και στο δίκτυο και τα αποτελέσματα μπορείτε να πάτε να τα δείτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
Μισό λεπτό κ. καθηγητά μπορώ να ρωτήσω κάτι εγώ ? Εγώ θα επανέλθω σ΄ αυτό που είπατε νωρίτερα και με την γνώση που έχετε γενικότερα  στον χώρο, στην περίπτωση που αυτό το έγγραφο του ανώνυμου πολίτη δημιουργήσει προβλήματα αξεπέραστα και δημιουργηθεί πρόβλημα λειτουργίας αυτού του βιολογικού, της μονάδας, υπάρχουνε παρεμφερείς επιχειρήσεις , εταιρίες, μονάδες που θα επωφεληθούν από αυτό ?
Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Κοιτάξτε μέχρι σήμερα σας λέω σε παγκόσμια κλίμακα υπάρχουν 3000 εταιρίες που παράγουν μικροοργανισμούς διαφόρων ειδών. Την δικιά μας τεχνολογία, την τεχνολογία επαναλαμβάνω η οποία έχει να κάνει με το τι μπαίνει, τι σύστημα υπάρχει, προσαρμογή του συστήματος με συνθήκες, είναι πολύ μεγάλη δουλείαξέρετε, είναι τρελή, δεν μπορεί να το κάνει κανένας, απλά πράγματα σας λέω. Είναι πάρα πολύ απλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
Γι΄αυτό που μένει στο τέλος, εεεε συγχωρήστε μου τεχνικά δεν είμαι…. ( Γ.Γκανάτσιος : δεν χρειάζεται)τα υπολείμματα ..αυτό που βγαίνει, πέφτει κάτι στην Τάφρο 66 ?
Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Δεν πέφτει τίποτα, πάμε να το δούμε τώρα. Παρακαλώ πείτε να φέρει το κλειδί γιατί εμείς δεν έχουμε κλειδί…. Ωραία….. μπορούμε να πάμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
Κ. Αχτσή να ρωτήσω ο κ. Μ και ο κ. Σ εξακολουθούν δουλεύουν, στην ΔΕΥΑΒ δεν εργάζονται ? Γιατί δεν βρίσκονται σήμερα εδώ ?
ΑΧΤΣΗΣ
Βεβαίως, ο κ. Μ είναι εδώ στο γαρφείο του επάνω, μπορούμε να τον φωνάξουμε….έφυγε ? δεν γνωρίζω γιατί έφυγε.

Και τι εξήγηση δίνει για τα κλειδιά ?
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ( προς Γκανάτσιο)
Αυτό για τα κλειδιά το έχετε ενημερώσει στους προϊσταμένους

Είναι η σύμβαση που κοινοποιείται.
Α. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Για τα κλειδιά του δειγματολήπτη ή για ……
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
Για τα κλειδιά εδώ που λέτε ότι ….μας κλείσανε και δεν μπορούσαμε να δουλέψουμε.
Άλλος ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
Είπε ότι ο κ. Σ κλείδωσε κάποιες αίθουσες και δεν μπορούσαν να μπουν και να ελέγξουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
Ενημερώσατε εσείς αρμοδίως ?
Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Στείλαμε χαρτιά, φυσικά. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
Και άνοιξε μετά ?
Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Και εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι πια για το τέτοιο.. δεν άνοιξε ποτέ. Τώρα άνοιξε.
ΑΧΤΣΗΣ( συνεχίζει με το παραπάνω ερώτημα  Δημοσιογράφου,γιατί ο κ. Σ δεν είναι παρών )
Ο κ. Σ με το που ήρθαμε εδώ μου πήρε τηλέφωνο ότι δεν αισθάνεται καλά και ζήτησε να πάει σπίτι του. Αλλά ούτως ή άλλως δεν είναι εδώ η έδρα του είναι αλλού.
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Η θέση του ποια είναι στην υπηρεσία? Έχει κάποια θέση ευθύνης?
ΑΧΤΣΗΣ
Αυτή την στιγμή δεν έχει.
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Από πότε δεν έχει θέση ευθύνης και για ποιο λόγο ?
ΑΧΤΣΗΣ
Το αντικείμενό του είναι ο Βιολογικός των Ριζωμάτων και του Σελίου. Του Σελίου δεν λειτουργεί , ο Βιολογικός των Ριζωμάτων λειτουργεί. Του Σελίου να κάνει τις προεργασίες για την ένρξη της λειτουργίας του που θα γίνει εν ευθέτω χρόνο.
ΔΑΣΚΑΛΟΣ
Ανήκει στο Τμήμα περιβάλλοντος, εδώ, το τμήμα περιβάλλοντος είναι εδώ, ανήκει εδώ.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΥ
Μπορούμε τώρα να πάμε προς τα κάτω, τα κλειδιά τα έχουμε…
Κατευθύνονται όλοι προς το αντλιοστάσιο εισόδου των λυμάτων και στο φρεάτιο μετά τον δειγματολήπτη εισόδου
Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Παίρνουμε την δειγματοληψία από δω( δείχνει το φρεάτιο μετά τον δειγματολήπτη εισόδου)  έχουμε 24 μπουκαλάκια μέσα, κάθε κάποιο χρονικό διάστημα ρουφάει κάτι ένα μπουκάλι την ώρα, οπότε ξέρουμε κάθε ώρα τι γίνεται όλη την ημέρα, διότι ξέρουμε τί έχουμε αντιληφθεί ότι υπάρχουνε πάρα πολλοί που ρίχνουνε ξαφνικά πάρα πολλά πράγματα μέσα στην αποχέτευση από το Δήμο, τα οποία εμείς ταυτοποιούμε και σε μια καλή συνεργασία μπορούμε να πούμε, κοιτάξτε αυτό είναι από χμ,…χμ… από αυτό που κάνει πατσά, χμ…,χμ,…αυτό είναι από αυτό που κάνει βερίκοκα, έχουμε αυτή την δυνατότητα και τη γνώση, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό και ταυτόχρονα η Νομοθεσία λέει ή θα παραλάβεις να φτάσεις το 125 COD χημικό οξυγόνο ή θα έχεις το 75% της αρχικής σου τιμής, νόμιμο !!! Αυτό έχουμε απαντήσει και εμείς. Σε μια και μοναδική μέτρηση όπου το COD από 125 έγινε 127 και λέει είσαι εκτός προδιαγραφών. Ο νόμος το επιτρέπει, το κάνει , το ράνει και φυσικά εμείς ενημερώσαμε την υπηρεσία τι να γράψει και τι να απαντήσει και νομικά και ουσιαστικά και στην Περιφέρεια.
Ήρθε εδώ απ΄την Κεντρική Περιφέρεια της Μακεδονίας, Θεσ/νικη, τα γυρίσανε όλα (την εγκατάσταση εννοεί),αποσιωπήθηκε η έκθεση η δική τους η οποία λέει δουλεύει υπέροχα. Τίποτα, κανείς, τα πήραν , τα κρύψανε, τελειώσαμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
Εσείς δεν την έχετε αυτή την έκθεση ?
Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Φυσικά και την έχουμε !!!  -    
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
Και πόσο τακτικά γίνονται έλεγχοι πέρα από εσάς από τρίτους όπως η Περιφέρεια ας πούμε .Υπάρχει τακτικός έλεγχος ?


Η Περιφέρεια δεν έχει υποχρέωση να έρχεται κάθε μέρα ή κάθε μήνα ή κάθε χρόνο. Κάνει δειγματοληψία τυχαία, στατιστικά χωρίς να ενημερώσει κανένα. Κατεβαίνει κάτω κατευθείαν, τέλειωσε, αλλά εμείς εδώ πρέπει να έχουμε (2) φορές το μήνα επίσημο δείγμα εισόδου – εξόδου το οποίο καταγράφεται στα βιβλία και έτσι γινόταν τόσα χρόνια και από κει και πέρα οι καθημερινές μετρήσεις, οι χοντρικές πάλι γίνονται κάθε μέρα α!! πόσα στερεά έχουμε εκεί, είναι τόσα α!! μπορούμε να αφαιρέσουμε λιγάκι να πάμε πίσω. Είναι ολόκληρη ιστορία παιδιά, δεν είναι απλό  πράγμα. Από το κακόλυμα  γίνεται καλόλυμα , έτσι … δεν είναι εύκολο πράγμα.
Μη νομίζετε φαίνεται εύκολη η διεργασία αλλά είναι πολύπλοκη διεργασία και μικροβιολογική, θα καταλάβετε κάθε γραμμάριο της λάσπης, που είναι εκεί χιλιάδες κυβικά, έχει 1010βακτήρια , 10 με 10 μηδενικά δισεκατομμύρια . Άμα έχετε μικροσκόπιο  τα βλέπετε. Αν έχετε μικροσκόπιο, είναι μονοκύτταροι οργανισμοί, και αμοιβάδες υπάρχουν, σε περιβάλλον είτε οξικό είτε ανοξικό ή αναερόβιο…..
Θα σας εξηγήσω όλα τα στάδια …..(και παρακάτω λέει)…
Τα λύματα πάνε στον αερισμό όπου τα μικρόβια αρχίζουν και μεταβολίζονται και παράγουν διοξείδιο του άνθρακα, προχωράμε παραπέρα….( και πάνε όλοι έξω από το κτίριο εσχάρωσης )
Εδώ μπορείτε να δείτε…ελάτε να δείτε κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Θέλω να δείτε εδώ, αυτά είναι τα στερεά που ξεχωρίζουνε από τα απόβλητά μας κι΄αν τα δείτε είναι καθαρά δεν μυρίζουνε κι΄άν τα δείτε είναι καθαρά. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε τι εννοώ, καθαρά ε!ε ! χα!χα!χα!
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ( κα Μπατσαρά )
Αυτά είναι σκουπίδια ε !??
Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Αυτά είναι ότι βάζουμε στην τουαλέτα μας
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ( κα Μπατσαρά )
Χαρτί υγείας και ….

Χαρτί υγείας, δεν υπάρχει χαρτί υγείας, τα τρώμε όλα. Εδώ υπάρχουν μόνο πανιά, πάνες, και γυναικείες συνήθως πάνες και τα διαχωρίζουμε εδώ, τα βλέπετε πώς είναι. Εδώ  είχαμε ένα συμπιεστή ο οποίος συμπιέζει και το έβγαζε εντελώς…. ( ήθελε να πει στεγνό ).
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ( κα Μπατσαρά )
Αυτά θάβονται ?
Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Αυτά πάνε στον ΧΥΤΑ επίσημα με δελτία αποστολής κτλ, κτλ, πηγαίνουν στον ΧΥΤΑ. Βέβαια πιστοποιημένο ΧΥΤΑ…….
( πάνε προς την 1η καθιζηση )
Άμα θέλετε να ανεβείτε επάνω για να δείτε τι σημαίνει 1η καθίζηση. Εδώ είναι η 1η καθίζησης και φαίνεται πολύ καλά τι υπάρχει. Συνήθως στις 1ες καθιζήσεις καταβρωμάει ο τόπος, δεν στέκεσαι από πάνω, είναι αδύνατο να σταθείς. Λίπη δεν βγάζουμε. Αυτό που βλέπετε είναι υδρολυμένη πρωτεΐνη η οποία αποικοδομείται σιγά – σιγά και το βλέπετε, σιγά – σιγά φεύγει και πηγαίνει στο επόμενο στάδιο ( μπορούμε να πάμε προς τα κει, λέει )

Αυτό το λουλούδι εδώ τι είναι ?
Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Ελάτε , ελάτε…..( πηγαίνουν στον 1ο Μεριστή ροής& δείχνοντας τα λύματα, λέει )
Έχει την μυρωδιά του,  την έχει εκεί ? ( και δείχνει την 1η καθίζηση) ……ακόμα δεν βάλαμε λάσπες.
Αυτό πάει στις δεύτερες καθιζήσεις, ότι υπερχειλίζει από τις δεύτερες καθιζήσεις έρχεται εδώ στον κατανομέα…..( και πάει στον 2ο μεριστή ροής ), έρχεται στον κατανομέα όπου επιστρέφει περίπου 250 – 300 m3/hλάσπη από την τελική καθίζηση όπου υπάρχουν μικροοργανισμοί, έρχονται εδώ μέσα, αναμιγνύονται με αυτό που έρχεται από την 1η καθίζηση και έπειτα πηγαίνει σε δύο (2) γραμμές επεξεργασίας .
(Στη συνέχει προχωρώντας μπροστά από τις δεξαμενές αερισμού φτάνουν στις τελικές καθιζήσεις , όπου εκεί τους περιμένει εργάτης του αναδόχου με ένα ποτήρι από τα λύματα εκροής )

Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ– Μην το πίνεις …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – Πίνετε αυτό ? (και απαντάει ο εργάτης) - Όχι.
(Ενώ όλοι πηγαίνουν προς τον δειγματολήπτη εξόδου , ο κ. Δάσκαλος περνώντας μπροστά από το μετρητή παροχής , λέει στους γύρω του)
ΔΑΣΚΑΛΟΣ
Εδώ πάμε για ………(και μη ξέροντας πραγματικά που πάει, λέει) για… έξω !!!
(Και φθάνουν τελικά μπροστά από τον δειγματολήπτη εξόδου)
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ( κ. Θεοδωρίδης )
κ. Γιώργο( εννοεί τον κ. Γκανάτσιο )έχω ακούσει ότι όταν πέφτουνε όμβρια ( νερά ) μέσα στην αποχέτευση δυσχεραίνει το έργο γιατί αραιώνει….. έχει διαφορετικές πυκνότητες(εννοεί τα λύματα).
Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Θα σας απαντήσω αμέσως. Η αρχική μελέτη η οποία έγινε περίπου πρίν από 30 χρόνια δεν συμπεριλάμβανε τον όρο, όταν βρέχει τι ύψος βροχής έχουμε και για πόση ώρα και πόσο διαρκεί, στατιστικά στοιχεία, που όλη η Γερμανία σήμερα έχει άλλη μια εγκατάσταση από δίπλα , σαν αποθήκευση, σε περίπτωση βροχής. Τώρα όταν περάσει σε μια βροχή σε μια πόλη, ιδιαίτερα όταν βάζουμε μικροοργανισμούς, αλλά και χωρίς να το κάνουμε αυτό, περάσει μισή, μία ώρα και μετρήσεις το απόβλητο που έρχεται από την πόλη είναι, είναι καθαρό νερό και μάλιστα εμπίπτει στις αναλύσεις εξόδου. Άρα λοιπόν πρέπει να έχει τρόπο να μετράς αυτόματα το οργανικό φορτίο και να κάνεις Bypass. Διότι άμα σε μια εγκατάσταση….σαν εγώ φάω πέντε φορές παραπάνω απ΄ότι μπορώ, θα σκάσω. Αυτή είναι η πεμπτουσία του θέματος και εκεί έχουν γίνει πολλά πράγματα τον καιρό αυτό εδώ μέσα για να γίνει δυσάρεστη η εικόνα, για να μην είναι σωστά, για να μην … για να μην…., έχουμε όλα τα στοιχεία.
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ( κ. Θεοδωρίδης )
Άρα πρέπει να αποτρέψουμε να πέφτουνε μέσα όμβρια .
Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣΣαφέστατα.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ – Βασικά απαγορεύεται.
ΔΑΣΚΑΛΟΣ – Εμείς έχουμε χωριστικό δίκτυο.
Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Αλλά είναι σπασμένος σωλήνες …..Είναι πάρα πολύ δύσκολο αντικείμενο Δήμαρχε. Η αποχέτευση των όμβριων είναι πολύ δύσκολο αντικείμενο, διότι ναι το αποχετεύετε εσείς αλλά εγώ έκανα την πολυκατοικία , πήρα τον σωλήνα και τον έβαλα  μέσα και τελείωσε η υπόθεση. Και μιλάμε για τεράστιες παροχές.
ΔΑΣΚΑΛΟΣ
Ειδικά στη Βέροια κ. Δήμαρχε για να γνωρίζετε στα περισσότερα ακίνητα ειδικά οι ακάλυπτοι πέφτουν μέσα στο δίκτυο αποχέτευσης. Έτσι έχουμε το φαινόμενο όταν βρέχει να διπλασιάζεται, να αυξάνεται κατά πολύ  ό όγκος των ακαθάρτων που έρχεται εδώ.
Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Όχι, όχι να πω τα νούμερα, αν μου επιτρέπετε. Αυτή τη στιγμή είναι 350 m3/hεντάξει !! Όταν βρέχει, μετρημένα αυτά που σας λέω, είναι 1.900 με 2.200 m3/h. Φάτε πέντε φορές παραπάνω εσείς ….καταλαβαίνετε γιατί μιλάμε. Και κει τώρα δεν επιτρέπεται, δεν κάνει, δεν ράνει από τον Ιανουάριο του ’19. Μας φάγανε τα σκότια !!!!
ΜΕΛΟΣ Δ. Σ. ΔΕΥΑΒ
Γιατί τον Ιανουάριο ?
Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Γιατί διορίστηκε κάποιος άνθρωπος εδώ….
( κοιτάξτε την εικόνα , λέει – και αδειάζει ένα μπουκαλάκι από τον δειγματολήπτη)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΥΑΒ ( Διαμάντης )
Ξαναθύμισέ το Ζοζέ ( απευθύνεται στον κ. Μίχο – τον ηλεκτρολόγο της ΔΕΥΑΒ – ο οποίος δουλεύει για τον εργολάβο  γιατί είναι απαραίτητος στην εγκατάσταση αλλά πληρώνετε από την υπηρεσία , ότι τα κλειδιά ( εννοεί του δειγματολήπτη εξόδου) τα έχει μόνο η υπηρεσία.
Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Δεν χρειάζεται γιατί οι παθογόνοι…. έχουμε 98% απομάκρυνση. Δεν χρειάζεται χλώριο, μολονότι ο νόμος λέει πρέπει να βάλω χλώριο. Και εγώ τους λέω όχι χλώριο γιατί το χλώριο κάνει βλάβη όταν πάει στον αποδέκτη που έχει άζωτο σχηματίζει μονο – δι και τριχλωροαμμίνες καρκινογόνες, και κανένας δεν καταλαβαίνει !!!

(Στη συνέχεια ο κ. Γκανάτσιος αφού άδειασε ένα δείγμα εξόδου σε γυάλινο δοχείο, λέει:)
Θέλω να πιστεύω ότι μοιάζει με το πόσιμο ….θέλω να πιστεύω πόσιμο. ΕΓΩ ΤΕΛΕΙΩΣΑ !!!(εννοεί την ξενάγηση ).

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ( κα Μπατσαρά )
Εγώ έχω μια απορία κ. Γκανάτσιο. Είπατε ότι τους μικροοργανισμούς τους παίρνετε από τη γη.
Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Όχι, όχι παράγονται από τη γη. Εκεί είναι ολόκληρη ιστορία, ολόκληρο εργοστάσιο καλή μου, fermentation και έτσι και αλλιώς….
Όχι, λέω αυτοί οι ίδιοι μικροοργανισμοί που έχουμε εδώ, άμα κοιτάξουμε στο μικροσκόπιο από το χώμα, θα δείτε αυτό που η φύση έχει προβλέψει και η φύση τι πρόβλεψε ? Ένα ζώο αξιοποίησε τα βακτηρίδια του στομάχου για να αποικοδομήσει και να πάρει τα θρεπτικά συστατικά και τα υπόλοιπα τα αφοδεύει. Αυτό που αφοδεύει είναι κατά 50% περίπου του οργανισμού φορτίου που τρώμε. Άρα λοιπό φάγαμε, βγάλαμε διοξείδιο του άνθρακα, βγάλαμε νερό και έχουμε ένα υπόλειμμα με λάσπη. Τι γνόταν κάποτε, αυτό έπεφτε στη γη. Η φύση πρόβλεψε λοιπό μικροοργανσιμοί της γης είχανε μεταβολισμό και προχωράγανε και τρώγανε το υπόλοιπο οργανικό φορτίο, διαφορετικοί μικροοργανισμοί. Εκεί παλέψαμε !!!
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ( κα Μπατσαρά )
Και τους παίρνετε από εργοστάσια, από επιχειρήσεις ??
Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Εμείς τους κάνουμε, εμείς είμαστε οι παραγωγοί. Το μάτι εδώ έχει ένα στρόγγυλο, είναι από το μικροσκόπιο, αλλά ευτυχώς πήρα ηλεκτρονικό και πατάω μόνο το κουμπί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
Επειδή ομολογουμένως από την εδώ παρουσία μας γίναμε σοφότεροι, αλλά επειδή δεν είναι ο χώρος των αποφάσεων και για την ενημέρωση και της κοινής γνώμης και επειδή προέκυψε προχθές στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αυτά που μας είπατε τώρα εσείς προσωπικά, έχετε αντίρρηση να πάτε στο Δημ. Συμβούλιο και να ενημερώσετε ?

Δεν έχω καμιά αντίρρηση, εδώ με καλέσατε, πηγαίνω «στου διαβόλου τη μάνα», δεν θα πάω στην πόλη μου ? Σας παρακαλώ…ειλικρινά πόλη μου την θεωρώ την Βέροια, δεν υπερβάλω σ΄αυτό. Ξεκάθαρα!!
ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Κ. Γκανάτσιο, προσπαθούν να αφεθούν κάποιες υπόνοιες ότι αφού πλουτίσατε εσείς τώρα, σας ξαναβάζουμε λοιπόν σε σύμβασης για να δουν και κάποιοι άλλοι, να πλουτίσουν και κάποιοι άλλοι. Αυτό προσπαθούν σιγά – σιγά να πούνε κάποιοι, σιγά – σιγά, έτσι !!!


Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Κ. Πρόεδρε ( απευθύνετε στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΒ), πόσο μας πληρώνετε το χρόνο ? 2.600 €. Πόση λάσπη πήρα από τον Ιανουάριο , φέτος, μηδέν !! 2.600 το χρόνο και το κάναμε έτσι. Βάλαμε ένα νούμερο έτσι που να είναι στην ανάθεση ( εννοεί την απευθείας ανάθεση – 20.000 € χωρίς ΦΠΑ), τίποτα παραπάνω, έτσι για να υπάρχει, να φαίνεται ότι κάτι γίνεται, 2.600 € / το χρόνο.
Τί παίρνουμε εμείς ? Σε κάθε τόνο λάσπης όταν φέρνουμε παίρνουμε 10 € από αυτούς που παίρνουνε και μεταφέρουν λάσπες , 10 Ευρώ. Την καλύτερη χρονιά μας πήραμε 14.000 τόνους, το οποίο σημαίνει 140.000 ευρώ.
Τα έξοδα μου εδώ εμένα είναι 80.000 € το χρόνο.140 – 80 = 60.000 €. Βγάλτε την εφορία, βενζίνες και εγώ Σάββατα – Κυριακές θα με βλέπατε εδώ, το ξέρει όλος ο κόσμος. Πρωί 6.30’ ώρα είμαστε εδώ για χρόνια. Μικροσκόπιο, μετρήσεις, κόλπα, παραμύθια, πράγματα για να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Τί έχω κέρδος λοιπόν συνολικά ? Μάλλον ο γιός μου …εγώ χαιρετίσματα στον πλάτανο εεεε! ο γιός μου. Τί έχει κέρδος ? Τίποτα. Ποια εκατομμύρια μιλάνε, είναι τρελοί ?
Είναι αυτοί όμως που ενδιαφέρονται να μην δουλεύουμε εμείς εδώ, πράγματι θα πάρουν εκατομμύρια αν δεν δουλεύουμε εμείς εδώ. Ευχαριστώ πολύ !!!
( δεν ακούγετε η ερώτηση  αλλά απαντά ο Γ. Γκανάτσιος)
Είναι 250 € ο τόνος η λάσπη στην EU, Γαλλία τα ίδια, Αγγλία τα ίδια, Ιταλία …. ( η πιθανή ερώτηση θα ήταν πόσο κοστίζει η διάθεση της λάσπης )
ΑΧΤΣΗΣ
Οι τιμές που πήρα ήταν απόθεσης, όπως είχαμε παλιά, σε ΧΥΤΑ δεν έχω στοιχεία για …..
Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Α,αα!! ΧΥΤΑ πια γιόκ, απαγορεύεται να πάει σε ΧΥΤΑ η λάσπη. Μηδέν !! Παιδιά κοιτάξτε και όχι μόνο αυτό απαγορεύεται και από τον επόμενο χρόνο και η αγροτική χρήση και πρέπει να κάνουμε μονάδες καύσης. Μια μονάδα καύσης, ότι πληρώσατε για όλο το Βιολογικό αυτό  θα γίνει μία μονάδα εκεί ( και δείχνει το χώρο) για να καίει τη λάσπη και θα καίτε φυσικό αέριο ή πετρέλαιο για να την κάψετε και να μείνει στο τέλος μία μικρή ποσότητα η οποία θεωρείται επικίνδυνο απόβλητο και πρέπει να πάει σε ΧΥΤΑ ειδικών προδιαγραφών που δεν έχει η Ελλάδα και πρέπει να κάνουμε εξαγωγή στη Γερμανία.
ΑΧΤΣΗΣ
Άρα η Λάρισα την πάτησε με λίγα λόγια !!!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΥΑΒ( κ. Διαμάντης )
Αυτό δεν θα περάσει έτσι. Προσωπικά σαν ΔΕΥΑΒ να προβούμε σε κάθε νόμιμο δικαίωμα.
Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Και εμείς κάνουμε ακριβώς το ίδιο με την ακριβώς …. Δεν ήξερα ότι θα πείτε κάτι τέτοιο γιατί είναι μια φασαρία, χάνουμε το χρόνο μας για ηλιθιότητες ενώ έχουμε τόσα σοβαρά πράγματα να κάνουμε Αλλά και εμείς θα το κάνουμε αυτό, δεν μου συνέβη με τέτοια ένταση….!!.
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Θεωρώ κ. Διαμάντη ότι είναι επιβεβλημένο είναι υποχρεωτικό. Δεν μπορεί ο καθένας να ρίχνει λάσπη σε πρόσωπα και σε υπηρεσίες και μάλιστα ανώνυμα.
ΔΑΣΚΑΛΟΣ
Υπάρχει και επώνυμη καταγγελία Δημοτικού συμβούλου.
Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Αυτό δεν το ξέρω, αυτό.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Να έρθετε στο Δημοτικό Συμβούλιο και να απαντήσετε σε ότι θα συζητηθεί εκεί πέρα.
Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Είμαι διαθέσιμος για οποιοδήποτε πείτε αρκεί να μην λείπω στο εξωτερικό.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Μια ημερομηνία που θα είστε εδώ λοιπόν θα ‘ρθείτε
Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ– Υπέροχα , ευχαρίστως, ευχαρίστως!!!
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
Να ρωτήσω κάτι εγώ ? Είχε πει προηγουμένως ότι ζήτησε προσφορές από άλλες δύο εταιρίες. Ήταν υποχρεωμένη η ΔΕΥΑΒ να ζητήσει λόγω του ότι έληγε η σύμβαση ? …. Για ποιο λόγο απευθύνθηκε και δύο άλλες εταιρίες ?
Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Για τον εξής απλό λόγο……( δεν συνέχισε γιατί παραινέυει ο Δάσκαλος)
ΔΑΣΚΑΛΟΣ
Για να μην κατηγορηθούμε, ήταν στα πλαίσια της απ΄ευθείας ανάθεσης μέχρι 20.000 ευρώ δεν χρειάζεται να ζητήσει από κανένα προσφορά. Η όλη σύμβαση που έχει ο κ. Γκανάτσιος είναι 19.600 ευρώ για επτά (7) έτη.

Γ. ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ
Καταλάβετε…., κοιτάξτε, η πολιτική έχει και το νόημά της και αυτή. Σου λέει, το δώσανε ?...ά καλά , τάχουν ψήσει !! Όχι ζητήθηκαν άλλες δύο προσφορές και φυσικά δεν δόθηκαν

ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ

 Αυτό που εφαρμόζουμε εμείς, οι μικροοργανισμοί που χρησιμοποιούμε έχουν μια υδρολυτική ικανότητα και είναι από την γη παρμένοι και το επαναλαμβάνω πολλές φορές, είναι από τη γη παρμένοι οι μικροοργανισμοί, είναι από τη φύση αυτή καθαυτή, τίποτε τεχνικό.

Μη νομίζετε φαίνεται εύκολη η διεργασία αλλά είναι πολύπλοκη διεργασία και μικροβιολογική, θα καταλάβετε κάθε γραμμάριο της λάσπης, που είναι εκεί χιλιάδες κυβικά, έχει 1010βακτήρια , 10 με 10 μηδενικά δισεκατομμύρια . Άμα έχετε μικροσκόπιο  τα βλέπετε. Αν έχετε μικροσκόπιο, είναι μονοκύτταροι οργανισμοί, και αμοιβάδες υπάρχουν, σε περιβάλλον είτε οξικό είτε ανοξικό ή αναερόβιο…..

Τα λύματα πάνε στον αερισμό όπου τα μικρόβια αρχίζουν και μεταβολίζονται και παράγουν διοξείδιο του άνθρακα, προχωράμε παραπέρα….

Το κείμενο ήταν 7900 λέξεων περίπου. Τα σημεία όπου παρουσιαζόταν η μέθοδος 110 λέξεων. 
Η αλήθεια είναι ότι ήθελα να κάνω μερικά σχόλια έχοντας σκαλίξει την βιβλιογραφία και έχοντας συλλέξει όσες πληροφορίες μπορούσα. 
110 λέξεις όμως... 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!