Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Αναδρομές



Λένε πως οι Γάλλοι κάνουν μια επανάσταση και μετά για μια ολόκληρη (ίσως και δύο) γενιές το κουβεντιάζουν και το αναλύουν. Υπάρχουν και τέτοιοι ανθρώπινοι τύποι. Ο φίλος ΓΑ για παράδειγμα υπηρέτησε ως Δημοτικός Σύμβουλος δυόμιση χρόνια και από τότε και φοβάμαι για πολλά χρόνια ακόμη θα ανασκάπτει τη μνήμη του, θα βρίσκει κείμενα και θα κάνει σχολιασμούς. Το τελευταίο κείμενο που μου έστειλε ήταν το απόσπασμα ενός φιλιππικού που εκφώνησε κάποιο στέλεχος του δήμου στις 11 Φεβ 2013. Το κείμενο λοιπόν, και βλέπουμε.

Δήμαρχος Ουσουλτζόγλου: Να περάσω σε ένα άλλο θέμα. Με αφορμή μια δυσάρεστη εξέλιξη των ημερών, αυτό το πρόσφατο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης με το οποίο παραπέμπονται για δίκη ο εργολάβος του έργου Άνω Σέλι-Κάτω Σέλι, ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών του Δήμου μας, ένας πρώην υπάλληλος του δήμου και τρεις εν ενεργεία υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας. Αναφορικά με αυτό το έργο θα ήθελα να δηλώσω προς τους δημότες της πόλης μας, αυτό που εξαρχής είχαμε δηλώσει και σ’ αυτήν την αίθουσα, δηλαδή ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρωθεί περισσότερα χρήματα από όσα έπρεπε να καταβληθούν στον ανάδοχο του έργου για το έργο που παρείχε. Αυτό να καταστεί σαφές, τα όσα σχόλια και οι όποιες απόψεις είδαν το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς, για την πραγματική κατάσταση και την αξία του παραχθέντος έργου, επιτρέψτε μου να πω ότι είναι ανυπόστατα. Παρόλα αυτά ολοκληρωμένη εικόνα για το έργο που εκτελέστηκε και παρέμεινε ημιτελές ή εκτελέστηκε στο μεγαλύτερο μέρος του, θα είναι δυνατή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της σύνταξης της τελικής επιμέτρησης και της τελικής κοστολόγησης η οποία έχει ήδη ξεκινήσει από την υπηρεσία μας, η ολοκληρωμένη εικόνα θα είναι τότε δυνατόν να υπάρχει.
Με αυτή τη δήλωση αγαπητοί συνάδελφοι θα ήθελα να διατρανώσω την εμπιστοσύνη τόσο στον αιρετό πρώην αντιδήμαρχο Τεχνικών όσο και στους μηχανικούς υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας και πιστεύω ότι η ακεραιότητά τους θα αποδειχθεί τόσο από το τελικό αποτέλεσμα των επιμετρήσεων του έργου όσο και από τη δικαστική διαλεύκανση που θα ακολουθήσει.
Συνάδελφοι, επί τη ευκαιρία αυτές τις πονηρές εποχές και θα πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αυτές τις εποχές της πλήρους και ατέρμονης καχυποψίας, δίκαιης πολλές φορές, άδικης ενίοτε, πρέπει όλοι να αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες, αν και ευτραφείς. Παρότι ουδείς αμφιβάλλει, θέλω να πιστεύω, για την εντιμότητά μας και αυτό το λέω απολύτως έτσι ενσυνείδητα, πρέπει όμως και οι πολίτες αλλά και οι αιρετοί και οι συνάδελφοί μου στα μέσα μαζικής επικοινωνίας ή ενημέρωσης, όπως θέλετε, να προσέχουν πάρα πολύ όταν ασχολούνται για λόγους προσωπικής ή για λόγους πολιτικής αντιπαράθεσης ή ό,τι άλλο που δε με ενδιαφέρουν αυτή τη στιγμή, με έργα όπως είναι αυτό της γέφυρας, που τα χρήματα με τα οποία γίνονται, προέρχονται από ό,τι ιερότερο. Προέρχονται από δωρεά, όπου επίσης είναι πασίγνωστα τα οικονομικά στοιχεία και είναι γνωστό ότι όσο καθυστερεί το έργο δυστυχώς τα λεφτά της δωρεάς αυξάνονται από τους τόκους.
Ας αφήσουμε λοιπόν θα έλεγα έτσι απλά τα μισόλογα και ας είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όλοι όταν με ας τα πω «ανέμελα» σχόλια, σπιλώνουμε ανθρώπους έντιμους ή γενικώς σπιλώνουμε

Η επισήμανση είναι του ΓΑ σε επόμενο email

Η γέφυρα που δεν τελείωσε
Το 2013 ήταν περίεργη χρόνιά για το Δήμο της Βέροιας.  Μόλις την 28 12 12 είχαν σταματήσει τα έργα στην γέφυρα. Κι όταν λέω τα έργα εννοώ τα πρόσθετα και εκπρόθεσμα έργα που του είχαν αναθέσει ως μη όφειλαν. Δηλαδή της σταθεροποίησης των πρανών, που μπορούσαν να κάνουν, καθ’ ομολογίαν των μελετητών, και σε 10 χρόνια και των έργων πρόσβασης που έπρεπε κατά την σύμβαση να κατασκευαστούν αφού τελείωνε και το ζύγωμα. (δοκός καταστρώματος). Το πραγματικό έργο είχε σταματήσει μερικούς μήνες νωρίτερα. Επίσης τότε μια μικρή ομάδα ανθρώπων γύρω από την δήμαρχο και η δήμαρχος φυσικά, γνώριζαν πως ο εργολάβος από τον Αύγουστο ήδη του 2012 είχε κάνει δύο αγωγές στον δήμο και διεκδικούσε 990 χιλ €. Την στιγμή που λεγόντουσαν αυτά τα λόγια είχε εμφανισθεί ένας Επιθεωρητής Δημόσιων έργων για έλεγχο των πεπραγμένων στη γέφυρα ο οποίος υπέγραψε  ότι του πάσαραν και το κατέθεσε στο δικαστήριο. Αυτό το κείμενο που γνώριζαν αρκετοί στο δημοτικό συμβούλιο αλλά κατά τα άλλα ήταν απόρρητο, έδωσε ένα αίσθημα ασφάλειας τους διαχειριστές του Δήμου. Ήταν βολικό όσο δεν πήγαινε. Ήταν γνωστό ότι υπήρχε και το περιεχόμενό του αλλά κανείς δεν μπορούσε να το αμφισβητήσει και να το αντικρούσει.  Συμπολίτευση και αντιπολίτευση το κρατούσαν κρυμμένο. Για να το αποκτήσω  προσπάθησα πολύ, παρακάλεσα ακόμη περισσότερο και στο τέλος το βρήκα στο γραμματοκιβώτιό μου σε ένα φάκελο χωρίς αποστολέα μετά τις δημοτικές εκλογές. Για το πόρισμα αυτό διεξάγεται σήμερα δικαστική έρευνα. 

Ο πρόεδρος που πέταξε ανρθώπους έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο
Ακόμη είχε προχωρήσει αρκετά το έργο των λεγόμενων αστικών αναπλάσεων. Δρόμοι και πεζοδρόμια είχαν στενέψει (εφεύρεση κι αυτή!) θέσεις στάθμευσης σταμάτησαν να υπάρχουν και οι διάδρομοι των τυφλών είχαν κατασκευαστεί με αλλ’ αντ’ άλλων πλάκες. (εδώ, εδώ και εδώ)  Και μιας κι έγινε αναφορά στις θέσεις στάθμευσης που είχαν καταργηθεί, εκείνη την ημέρα (11 Φεβ 13) στο δημοτικό συμβούλιο λίγο μετά το λογύδριο της ΧΟΓ ο νεοδιορισθείς τότε πρόεδρος του ΔΣ έδιωξε παράνομα 50 πολίτες που παρουσίασαν μια εύλογη πρόταση για την επίλυση του προβλήματος της στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. Ανάμεσά τους και ο γράφων. Είχαμε προτείνει μια μικρής τροποποίησης του ρυμοτομικού που θα προκαλούσε προσέλκυση κεφαλαίων της ιδιωτικής οικονομίας για κατασκευή ιδιωτικών χώρων στάθμευσης. Θυμάμαι πως ο προηγούμενος πρόεδρος έδωσε τα φώτα του στον καινούργιο βοηθώντας τον να βρει την φόρμουλα να μας πετάξει έξω.  Εννοείται πως η πρόταση είχε κατατεθεί επί της δικής του θητείας. Τώρα που ξανασκέφτομαι αν τα πράγματα είχαν κυλίσει όπως εμείς οι 50 πολίτες αυτής της πόλης το είχαμε σκεφτεί ο Αντιδήμαρχος τεχνικών δεν θα είχε κανέναν λόγο να ασχοληθεί με τις πολυδάπανές του χειροτεχνίες δύο χρόνια αργότερα. (εδώ, εδώ κι εδώ) Τότε θυμάμαι πως είχε αποχωρήσει η αντιπολίτευση. 

Οι δίκες που τελικά έγιναν 
Το 2013 επίσης ήταν και η χρονιά που παραπέμφθηκαν για να δικαστούν το 2014 και να αποπεμφθούν από τον δήμο τέσσερεις παράγοντες της ΤΑ για την εργολαβία του δρόμου σύνδεσης Άνω με Κάτω Σέλι. Το 2015 επέστρεψαν με τον νόμο κατρουγκάλου. 


Τελικά ο Γιάννης Αγγέλογλου (αυτός είναι ο ΓΑ) μου κόλλησε αυτήν την κακή γεροντική συνήθεια. Τα γεράματα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!