Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Οι νέες διαβάσεις τυφλών στο κέντρο της Βέροιας



Όσοι έχουν επισκευτεί τελευταία την πόλη της Βέροιας θα παρατήρησαν ότι απέκτησε καινούργια πεζοδρόμια. Είναι βέβαια σε μεγάλο ποσοστό τους παράνομα κατειλημμένα επειδή η Δημοτική αρχή κάνει καλές συναλλαγές με διάφορες επαγγελματικές ομάδες αλλά το θέμα δεν είναι αυτό.

Στα πεζοδρόμια έχουν κατασκευαστεί διάδρομοι από πλακίδια χρωματισμένα με ώχρα. Θα μπορούσαν να είναι διάδρομοι συμπολιτών με προβλήματα όρασης αλλά είναι κάπως δύσκολο να πείσουν γι΄ αυτό. Πάνω τους; δεν μπορεί να περπατήσει άνθρωπος πάνω από 5 λεπτά. Και δεν μπορεί γιατί έχουν εξογκώματα που σχεδόν τραυματίζουν τα πόδια. Αν κανείς ψάξει θα βρει πως αυτά τα πλακίδια (40Χ40 εκ) δεν υπακούουν σε καμιά προδιαγραφή. Τα μόνα νόμιμα είναι αυτά της αφετηρίας των αστικών. (Βερμίου). Για του λόγου το αληθές παρατίθενται οι σελίδες των προδιαγραφών και φωτογραφίες των πλακιδίων που χρησιμοποιήθηκαν. Όπως μπορεί κανείς να παρατηρήσει έχουν τοποθετηθεί οι σωστοί τύποι στις περιοχές που πλησιάζουν σε φανάρια κλπ αλλά η μεγάλη ποσότητα (εικόνα 2) είναι πέρα για πέρα εκτός κανονισμού (απόφαση 52907/ΦΕΚ 2621/31-12-09).



 




Τα σωστά πλακίδια πριν την διάβαση

Τα λάθος πλακίδια σ΄όλο το μήκοςτων διαδρόμων τυφλών της πολής
Έτσι μετά από 
συνεννόηση μερικών λεπτών της ώρας ο Χατζηευστρατίου και ο Καρατσιώλης έστειλαν στον Δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο Τεχνικών της Βέροιας το παρακάτω εξώδικο.







ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ και
ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΤΣΙΩΛΗ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Βέροια 4 Ιουλίου 2015
ΠΡΟΣ: τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών του Δήμου Βεροίας κ. Αριστομένη Λαζαρίδη και τον Δήμαρχο της Βέροιας Κων/νο Βοργιαζίδη
Με την παρούσα μας ζητούμε την εφαρμογή κειμένων διατάξεων σε σχέση με την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία στην πόλη της Βέροιας στους κοινόχρηστους χώρους που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών.
Ιστορικό
Από το 2012 κατασκευάζεται χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμη το έργο των ολοκληρωμένων αστικών επεμβάσεων στο κέντρο της πόλης της Βέροιας. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα πεζοδρόμια στο 99% (ίσως και παραπάνω) του έργου. Στα πεζοδρόμια προβλέπονται διάδρομοι κυκλοφορίας τυφλών.
Για την κατασκευή αυτών των διαδρόμων προβλέπονται οκτώ είδη πλακιδίων. Αυτές είναι πλάκες πεζοδρομίου κατόψεως 400Χ400 (mm x mm) στην πλειονότητά τους. Κάτοψη 300Χ300 σε ένα είδος. Το βασικό όμως στοιχείο της διαφοροποιήσεώς τους είναι το ανάγλυφό τους. Τρεις απ’ αυτές έχουν φολίδες και πέντε ραβδωτά εξογκώματα.
Στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης έχουν χρησιμοποιηθεί παράλληλα με τον άξονα κίνησης των οδεύσεων πλάκες 400Χ400 με 7 ραβδώσεις διατομής κυκλικού τμήματος ύψους ~10mm. Ο τύπος αυτός δεν προβλέπεται πουθενά στην 52907 υπουργική απόφαση/ΦΕΚ2691/31-12-09.
Επειδή ο τύπος αυτός είναι εκτός από παράνομος και αντιλειτουργικός γιατί κουράζει όποιον τον χρησιμοποιεί για λίγο και τραυματίζει όποιον κάνει μακρά χρήση του,
Ζητούμε
1.      Να αντικαταστήσετε τις αντικανονικές (παράνομες) πλάκες με αντίστοιχες προβλεπόμενες από τους εθνικούς κανονισμούς και την υπουργική απόφαση.
2.      Να χρεώσετε την ζημιά που θα υποστεί ο δήμος σ’ όποιον συμμετείχε στην έγκριση αυτής της κατασκευαστικής επιλογής.
Ο προσκαλόντες
Νίκος Β. Χατζηευστρατίου
Γιάννης Αθ.  Καρατσιώλης
Η πλοκή του έργου απ’ εδώ και πέρα είναι γνωστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!