Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Αστικές αναπλάσεις: Πλάκες διαδρόμων τυφλών και καθημερινά γεγονότα.



Ανεξάρτητα από το τι θα απαντήσει ο Δήμος της Βέροιας στο εξώδικο των Καρατσιώλη-Χατζηευστρατίου υπάρχουν και πραγματικά γεγονότα τα οποία δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς. Δεν αποτελούν σενάριο ούτε υπαινιγμό. Η δήλωση αυτή δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι μέσα στην τρέλα του μεγαλείου τους κάποιοι μπορεί να αρχίσουν να τρέχουν στον εισαγγελέα με μια μήνυση στο χέρι ζητώντας να την βγάλει ο συντάκτης στο κρατητήριο. Είναι μια ψυχρή καταγραφή καθημερινών ηθών της αγοράς και του κρατικού μηχανισμού. Είτε μας αρέσει είτε όχι.


Γεγονός 1. Όταν μείνεις με ένα στοκ αδιάθετων προϊόντων το οποίο έχει μικρή πιθανότητα να διατεθεί στην αγορά τότε ρίχνεις την τιμή. Ακόμη κι αν είναι ένα ανθεκτικό προϊόν όπως πλάκες πεζοδρομίου (εκτός όμως προδιαγραφών).. 

Γεγονός 2. Η μεγάλη ποσότητα σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα χαμηλή τιμή αποτελούν ισχυρό κίνητρο ακόμη και γι΄ αυτούς που ξέρουν ότι το προϊόν που τους πουλάς είναι ακατάλληλο, εν προκειμένω εκτός προδιαγραφών. Στην περίπτωσή μας το κίνητρο είναι η ποσότητα των πλακών (12.000) και η έκπτωση (όχι κάτω από 1€ ανά τεμάχιο).

Γεγονός 3 Μένει όμως να πεισθεί ο αγοραστής. Στην ελεύθερη αγορά, όπου η περίπτωση να τον ξεγελάσεις είναι μηδενική, γίνεται συνήθως μια απλή κίνηση: Μοιράζεται το εμπορικό όφελος. Έτσι ο αγοραστής μπορεί να κάνει λίγο πίσω στις απαιτήσεις του και να πετύχει οικονομικό όφελος μεγαλύτερο από τη ζημία που υφίσταται . Στις κρατικές προμήθειες αυτό είναι δύσκολο. Εκεί πρέπει να πεισθούν οι υπεύθυνοι της παραλαβής. Και γι’ αυτό υπάρχει μεγάλο διαθέσιμο εύρος  μεθοδεύσεων. Από την πειθώ και την φορτικότητα έως τον χρηματισμό. 


Τα παραπάνω είναι γεγονότα καθημερινότητας που φυσικά δεν είναι υποχρεωτικό να συνέβησαν στην περίπτωση των πλακών που προορίζονταν για την κατασκευή διαδρόμων τυφλών  στα πεζοδρόμια του κέντρου της πόλης της Βέροιας. 

Η απάντηση του δήμου της πόλης θα ρίξει φως στο σύνολο των συμβάντων. Μέχρι τότε μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις και φυσικά να τις ανακοινώνουμε γραπτά και δημόσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!