Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Γέφυρα Κούσιου: Άντε πάλι...



Σήμερα βίωσα μια παράδοξη έκπληξη. Ο Δήμος της Βέροιας με απάντησε στην επιστολή που είχα στείλει την 11 11 14 στον Δήμαρχο Βεροίας. Είχα ρωτήσει αν υπάρχει μια θρυλούμενη επιστολή του Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου στην οποία ενημέρωνε τον Δήμαρχο ότι τα τελευταία έξι μέτρα των στύλων (μεσοβάθρων) της γέφυρας Κούσιου έχουν ελλιπείς οπλισμούς.

Η απάντηση ήταν κατ’ αρχήν πως τέτοιο έγγραφο δεν υπάρχει στον φάκελο του έργου. Ειλικρινά ένοιωσα καλύτερα.
Η χαρά όμως δεν κράτησε πολύ. Στο κείμενο αυτό υπήρχε συνημμένη επιστολή της Διευθύνσεως Τεχνικών Υπηρεσιών προς τον Δήμαρχο Βεροίας (ναι τον Δήμαρχο) στην οποία του ζητούσαν να παρέμβει ώστε ο μελετητής του έργου να διενεργήσει έλεγχο επί του κατασκευασμένου τμήματος του έργου.
Συμπληρώνεται μάλιστα το αίτημα μα λεπτομερή περιγραφή των απαιτήσεων της Υπηρεσίας.
Κι εδώ αρχίζουν τα ερωτηματικά.
1.       Το έργο της γέφυρας έχει επιβλέποντα και Διευθύνουσα Υπηρεσία με εξουσίες που αναγράφονται αναλυτικά στον Νόμο  3669/2008. Εξουσίες που μόνον αδύναμες δεν είναι. Τουναντίον μάλιστα.
2.       Η μελέτη αποτελεί την θεσμοθέτηση του έργου. Δηλαδή αποτελεί την Νομοθετική εξουσία. Η Επίβλεψη από την άλλη είναι οι διαδικασίες ελέγχου. Δηλαδή το αντίστοιχο της Δικαστικής εξουσίας. Με ποιο δικαίωμα κάποιοι ζητούν μίξη των δύο εξουσιών; Αγνοούν το πόσο τοξική είναι η συγκεκριμένη μίξη για το έργο αλλά και την ακεραιότητα των ανθρώπων που θα συμμετέχουν στο συγκεκριμένο «δρώμενο»;
3.       Και επειδή το Σύνταγμα και οι Νόμοι και κυρίως οι εξουσίες που απορρέουν απ’ αυτούς είναι πολύ καλά γνωστά και στον τελευταίο δημόσιο λειτουργό,  το ερώτημα γίνεται ακόμη πιο βαρύ: Γιατί αποποιούνται τις εξουσίες τους κινούμενοι στα όρια του Νόμου;
Απαντώντας τις ερωτήσεις που ο ίδιος θέτω, απαντώ πως μακάρι να ήξερα εγώ και οι υπόλοιποι πολίτες της Βέροιας. Θεωρώντας όμως το δικαίωμα στην ενημέρωση όχι μόνον αναφαίρετο αλλά υποχρέωσή μου, υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω να μάθω.

3 σχόλια:

  1. Δηλαδή η υπηρεσία δεν ξέρει να το έργο έχει καλώς τεχνικά; Και είναι ακόμη στη θέση τους;
    Πες μου, αν δουλευάν στον ιδιωτικό τομέα όλοι αυτοί οι συνάδλεφοι, ποια θα ήταν η τύχη τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω. Τώρα πια τα έχω εντελώς χαμένα. Πιθανώς μου τα εξηγήσει ο κ. Εισαγγελέας.

      Διαγραφή
  2. Μην σε εκπλήσσει τίποτα...
    Οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων, μπορούν μόνο να βασανίζουν ελ. επ. μηχανικούς για μικρομελετούλες, με τεχνητά εμπόδια.
    Για τα υπόλοιπα, βασικό καθήκον πάνω απ' όλα, είναι να μην έχουν ευθύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!