Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Βέροια: Τι θα γίνει με την λυματολάσπη.; Τί θα γίνει με την δουλοπαροικία που μας ετοιμάζουν

Οι εγκαταστάσεις που δεν δούλεψαν ποτέ
Η πόλη μου, η Βέροια, βρήκε την τελευταία στιγμή, πριν αρχίσουν να μετρούν πρόστιμα από την ΕΕ, την λύση στο άμεσο πρόβλημα των σκουπιδιών της: Την μεταφορά στον ΧΥΤΑ της  Κοζάνης. Μέχρι σήμερα τα σκουπίδια της πετάγονταν σε ημιανεξέλεγκτη χωματερή. Στην ίδια χωματερή πεταγόταν σε ημερήσια βάση και 16 τόνοι λυματολάσπης του βιολογικού της καθαρισμού, παρότι αυτός διέθετε εγκαταστάσεις επεξεργασίας της που παραμένουν ανενεργές εδώ και 18 χρόνια.  Τώρα με το κλείσιμο της χωματερής ανακύπτει το πρόβλημα: Τι θα γίνει με την λυματολάσπη. 

Έγραψα ένα γράμμα στην Δήμαρχο της πόλης μου ρωτώντας πως θα διαχειρισθεί το πρόβλημα. Γιατί αν μεταφέρεται η λυματολάσπη στην Κοζάνη, ο οικογενειακός προϋπολογισμός των Βεροιέων θα επιβαρύνεται κατά 672*365/11025= 22 €/ετήσια. 

Η δήμαρχος δεν απάντησε. Ίσως γιατί τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα απ’ ότι φαίνονται. Τον τελευταίο καιρό τα στελέχη του μπόμπολα να κομπάζουν όλο και πιο θορυβώδηκα για την σύμβαση που κρατούν στα χέρια τους, μια σύμβαση που τους επιτρέπει να μετατρέψουν σε δουλοπάροικους όλους τους κατοίκους της Ημαθίας. Από την άλλη η δήμαρχος της πόλης επισκέπτεται εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν από τις εταιρείες του και φυσικά δηλώνει ενθουσιασμένη. Δηλώνει ενθουσιασμένη με μια σύμβαση που δίνει στον επιχειρηματία την ευχέρεια να δεχθεί, να επεξεργασθεί και να κάψει τα σκουπίδια της πόλης έναντι 90 €/τόνο χωρίς το ΦΠΑ και με την προϋπόθεση ότι θα του παραδοθούν ξεχωρισμένα και ταξινομημένα. Κανείς δεν ξέρει πόσο θα μας χρεώσει  αν του τα παραδώσουμε χύμα. Εκτιμάται ότι το κόστος θα καταλήξει πάνω από 130€/τόνο. Στη σύμβαση αναφέρεται ότι θα του παραδώσουμε υποχρεωτικά και την λυματολάσπη.
Με την ανάθεση του έργου καύσης  στον μπόμπολα ο οικογενειακός προϋπολογισμός όλων των Βεροιέων θα επιβαρύνθεί μόνον από την λυματολάσπη κατά 47 €/ετήσια. ( Για υπόλοιπα απορρίμματα το ποσό είναι 200 €/ετήσια χωρίς το ΦΠΑ!). Για όσους θέλουν να δουν το ποσό με όρους κοινής ωφέλειας τότε τα χρήματα είναι 525.600 € δηλαδή ένα σχολείο κάθε δύο άντε τρία χρόνια. Ή μια πεζογέφυρα (σαν αυτή της οδού Θερμοπυλών) κάθε χρόνο. (Χωρίς να αναφερθούμε καν στα οικιακά απορρίμματα)
 
Μας πούλησαν και αυτό είναι βέβαιο. Δεν ξέρουμε πόσο αλλά δεν είναι αυτό το θέμα.
Υπάρχουν τρόποι να ανατραπεί το σκηνικό τώρα, την τελευταία στιγμή;
Ναι. Οι πολίτες πάντα μπορούν. Αρκεί να είναι ξυπνητοί. Εξάλλου Νόμοι και διαδικασίες υπάρχουν.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!