Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Το ιστορικό μιας παρέμβασης (3) Τελικό.


Από την 30 Ιουνίου 2011 που κατατέθηκε το συμπληρωματικό ενημερωτικό σημείωμά μου στην εισαγγελία έγιναν αρκετά. Δίδεται η συνέχεια του ιστορικού, επαναδιατυπώνονται τα επιχειρήματα για την επικινδυνότητα,
παρέχεται το Νομικό πλαίσιο που διέπει της κατασκευές στο προκήπιο, γίνονται προβλέψεις και αιτείται παρέμβαση.
Την 07/07/11 συνεκλήθη τελικά η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Η επιτροπή αναλώθηκε κυρίως στις αδειοδοτήσεις τραπεζοκαθισμάτων σε πεζοδρόμια. Βέβαια συζητήθηκε και η περίπτωση ανακλήσεως αδειών λόγω παράνομων επεκτάσεων. Οι περισσότερες ανακλήσεις ματαιώθηκαν διότι οι μαγαζάτορες έφεραν βεβαιώσεις από την πολεοδομική Υπηρεσία στις οποίες φαινόταν ότι έγινε αποκατάσταση της Νομιμότητας. Η αποκατάσταση της Νομιμότητας τελικά είχε να κάνει μόνον με την απομάκρυνση των κινητών μερών δηλαδή των κουφωμάτων που έφραζαν το περίγραμμα του καταληφθέντος χώρου και κάποιων οριζοντίων στοιχείων οροφής. Αυτό που απέμενε ήταν μια κατασκευή που χαρακτηρίζεται “ξύλινη πέργκολα” την οποία έχει δικαίωμα ο μαγαζάτορας να τοποθετήσει, αν φυσικά έχει την άδεια της πολυκατοικίας της οποίας ισόγειο είναι η επαγγελματική του στέγη. Δηλαδή η ασφάλεια των χρηστών λόγω στατικής επάρκειας και  πυρασφάλειας «εξασφαλίσθηκε» με την ονοματοδοσία ενός οικοδομικού στοιχείου. Είναι όμως ξύλινη πέργκολα;
Η ονοματοδοσία, οι Νόμοι και η ασφάλεια.
Οι από το νόμο επιτρεπόμενες πέργκολες είναι ελαφρά ξύλινα ή μεταλλικά κατασκευάσματα πάνω στα οποία τοποθετούνται αναρριχόμενα φυτά. Οι πέργκολες δεν είναι στέγαστρα είναι σκίαστρα. Οι νόμοι που ορίζουν κάτι τέτοιο είναι:
Το Αρ 11 του ΓΟΚ. (Ν. 1577/1985) §9 Σε καταστήματα και εισόδους κτιρίων επιτρέπεται να κατασκευάζονται μόνιμα προστεγάσματα χωρίς κατακόρυφα στηρίγματα σύμφωνα με την παράγραφο 3,4 και 5 του άρθρου αυτού.
  1. Το άρθρο 17 του ΓΟΚ (Ν. 1577/1985) §2 που ορίζει την  αποστολή των περγκολών : Στους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου επιτρέπονται και οι εξής κατασκευές:Καπνοδόχοι και ασκεπείς πισίνες
    Εγκαταστάσεις για στήριξη φυτών (πέργκολες) 
  2. Στοιχεία προσωρινής παραμονής(πάγκοι, τραπέζια) άθλησης; και  παιχνιδότοπων. 
  3. Σκάλες ή κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες) κάθοδοι από τους ακάλυπτους χώρους των οικοπέδων προς τους υπόγειους χώρουςΔεξαμενές νερού ύψους μέχρι 1,00μ… 
  4. Εγκαταστάσεις παθητικών ή ενεργητικών ηλιακών συστημάτων…


Όσο για το αν τα παραπάνω τιμουρούνται δες στο άρθρο 22 του ΓΟΚ: Οικοδομικές άδειες- αυθαίρετες κατασκευές.
Είναι κοινό μυστικό ότι οι «πέργολες» είναι βαριά δομικά στοιχεία τα οποία μπορούν να μεταφέρουν οριζόντια και κατακόρυφα φορτία από το ίδιο βάρος και τον άνεμο και που μπορούν να στηρίζουν αρκετά βαριά μεταλλικά ή συνθετικά κουφώματα λόγω του ότι δεν είναι ελαφρές κατασκευές. Είναι βαριοί μεταλλικοί στύλοι και δοκοί από κοίλα χαλύβδινα στοιχεία, που συνιστούν πλαίσια που περιβάλουν το προκήπιο.  Σε αρκετές περιπτώσεις δεν φαίνεται ο χάλυβας διότι έχει επενδυθεί από ξύλο. Σε μια δυό περιπτώσεις είναι ξύλινα στοιχεία ευμεγεθών διατομών που συγκροτούν φέροντα πλαίσια τα οποία μόνο πέργκολες δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν. Εδώ, όπως έγινε πλέον σαφές, κατασκευάστηκαν αυθαιρέτως στέγαστρα τα οποία οι ιδιοκτήτες τους αρνούνται να καθαιρέσουν αποκαλώντας τα πέργκολες δηλαδή σκίαστρα και η δημοτική αρχή αποδέχεται τις αιτιάσεις. Από την άλλη πάλι αν όντως τα δομικά στοιχεία δεν είναι όπως φαίνονται, δηλαδή ισχυρά φέροντα μέλη, αλλά λεπτές ξύλινες ή μεταλλικές κατασκευές τότε η ασφάλεια των θαμώνων είναι ανεπαρκής, δεδομένου ότι αυτά φέρουν συνήθως εσωτερικές επικαλύψεις αλλά και φορτία ανέμου και χιονιού που μεταφέρονται σ’ αυτά από τις σταθερές πλέον τέντες.

Η απάντηση της πολεοδομίας
Τα παραπάνω δεν έπαιξαν κανένα ρόλο ούτε για τα αιρετά ούτε και για τα διορισμένα μέλη της πόλης μου. Ζήτησα να μάθω (και μου απάντησαν) πως γίνεται αυτοί να θεωρούν τα προστεγάσματα πέργκολες. Μου έστειλαν απάντηση που αναρτάται.
Όσον αφορά στην ασφάλεια των θαμώνων τότε μπορεί να δει κανείς ξανά εδώ.
Συμπεράσματα
Όσο η δημοτική αρχή από φόβο ή υπολογισμό επιτρέπει αυτήν την παρανομία ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για ένα σωρό άλλες που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν ούτε με στιγμιαίες απαγορεύσεις ούτε και πρόστιμα. Βλέπετε, το ισχυρό οικονομικό κίνητρο σε συνδυασμό με την χαλαρότητα της διοίκησης  μετατρέπουν ένα καλοφτιαγμένο παράνομο προστέγασμα  σε ισχυρό πειρασμό για περαιτέρω εργασίες.
Όσο πλησιάζει ο χειμώνας τα κουφώματα και οι μονώσεις θα ξαναμπαίνουν. Μόλις πιάσουν τα κρύα θα μπουν και οι θερμάστρες υγραερίου. Ακόμη μια φορά όλοι θα κάνουμε πως δεν βλέπουμε πιστεύοντας ότι οι πιθανότητες  θα παραμείνουν με το μέρος μας. Πιθανώς να παρακαλάμε να μας βοηθήσει και ο Θεός. Θεός όμως δεν υπάρχει και η στατιστική εκδικείται άγρια όταν παίζεις μαζί της.
Δεν ξέρω τι θα πω αν κάποια στιγμή χρειαστεί να μαζέψουμε ποδοπατημένους ανθρώπους από τις παράνομες επεκτάσεις. Πιστεύω πως με τον μικρόψυχό μου παλιοχαρακτήρα θα πως «εγώ σας έλεγα» και φυσικά θα στείλω όλη την αλληλογραφία σε υψηλότερα κλιμάκια της δικαιοσύνης και κάθε μορφή ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!