Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Το ιστορικό μιας παρέμβασης (1)

2. Η μηνυτήρια αναφορά

Η μόνη διαθέσιμη αντίδραση στην αβελτηρία της Δημοτικής διοίκησης είναι η προσφυγή στη δικαιοσύνη. Όλα τα άλλα είχαν δοκιμασθεί με απόλυτη αποτυχία. Τι παραστάσεις, τι επιστολές, τι δημοσιεύσεις στον τοπικό Τύπο, ακόμη και εξώδικοι στάλθηκαν αλλά αυτοί τίποτα.

Έτσι, και αφού έγιναν συζητήσεις επί συζητήσεων με συμπολίτες, κατατέθηκε την 4 Φεβ 11 μιά μηνυτήρια αναφορά. Αυτή έλεγε σε γενικές γραμμές τα παρακάτω:

Στην πόλη της Βέροιας υπάρχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που έκαναν παράνομες επεκτάσεις προς την μεριά του πεζοδρομίου, τις οποίες νέμονται ως εάν ήσαν κύριοι και νόμιμοι χώροι. Στην παρούσα εκτίθενται οι κίνδυνοι μιας τέτοιας πρακτικής και αιτείται η παρέμβαση σας.
Οι επεκτάσεις συνίστανται σε στέγαση του προκηπίου με σταθερά κουφώματα ως πλαγιοκάλυψη και σιδηροκατασκευές με κατά το μάλλον ή ήττον στεγανά κατασκευάσματα τα οποία συχνά όταν οι ιδιοκτήτες τους βρεθούν απολογούμενοι χαρακτηρίζουν «τέντες». Η χρήση αυτών των επεκτάσεων είναι η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Συχνά το εμβαδόν αυτών των επεκτάσεων ξεπερνά και το αδειοδοτημένο εμβαδόν των καταστημάτων. Το παράνομο των επεκτάσεων αυτών φαίνεται κατ΄ αρχήν από το άρθρο 17 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ) όπου περιγράφονται λεπτομερώς οι επιτρεπόμενες κατασκευές σε ακάλυπτα τμήματα οικοπέδων και από το άρθρο 22 §3 κατά το οποίο κάθε κατασκευή που εκτελείται χωρίς άδεις ή καθ’ υπέρβαση οικοδομικής άδειας ή με άδεια που ανακλήθηκε είναι παράνομη και επισύρει κυρώσεις με βάση τον 1337/1983.
Οι κίνδυνοι που προκύπτουν από αυτήν την πρόχειρη αλλά σαφώς αυθαίρετη πρακτική είναι οι παρακάτω
1.      Οι προσθήκες στερούνται εγκεκριμένης στατικής μελέτης. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τους θαμώνες και το προσωπικό. Είναι γνωστή η περίπτωση αυθαίρετης προσθήκης σε ταβέρνα στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης οποία κατέρρευσε το 2002 τραυματίζοντας θανάσιμα έναν θαμώνα που δεν πρόλαβε να φύγει.
2.      Στερούνται ηχομονώσεως (και εγκεκριμένης μελέτης ηχομονώσεως με βάση την Υγειονομική Διάταξη Α5/3010/ της 14.8/2.10.85 του Υπουργού Υγείας-Πρόνοιας και Κοινωνικών ασφαλίσεων (ΦΕΚ 593 Τβ) και γίνονται αιτίες για προστριβές με περιοίκους. Με την παραπάνω Υγειονομική Διάταξη δίδονται οι ορισμοί της ηχοστάθμισης, της ηχοαπομόνωσης και της μέγιστης Α-ηχοστάθμης. Η επιτρεπόμενη μέγιστη Α-ηχοστάθμη μέσα σε καφετέριες καθορίζεται στα 80 db (A). Οι πρόχειρες κατασκευές που αναφέρθηκαν δεν μπορούν παρά να περιορίσουν τον θόρυβο κατά 2dB
3.      Στερούνται θερμομονώσεως και μελέτης θερμομονώσεως και θέρμανσης που επιβάλλεται από τον ΚΕΝΑΚ (Κοινή Απόφαση Δ6/Β/οικ 5825 ΦΕΚ 407/9 Απρ 2010) σήμερα ή του κανονισμού θερμομόνωσης κτιρίων του 1979 μέχρι την 1/1/2011, με αποτέλεσμα να αποτελούν σημεία σπατάλης εθνικών πόρων.
4.      Προβάλλουν την περιφρόνηση προς Νόμους και διατάξεις. Συγκεκριμένα εδώ καταλύεται το άρθρο 4 §1 του Συντάγματος που θέλει όλους τους Έλληνες ίσους απέναντι στο Νόμο. Στην περίπτωσή μας αυτοί που αφήνονται να παρανομούν είναι σε πλεονεκτικότερη (εμπορικά) θέση από τους αντίστοιχους νομιμόφρονες.
5.      Κι αν τα παραπάνω μπορούν να θεωρηθούν ασήμαντα οι κίνδυνοι θυμάτων από μια πυρκαγιά είναι εφιαλτικοί, δηλονότι ενώ στα αδειοδοτημένα καταστήματα υπάρχει σχέδιο πυρασφάλειας, εγκεκριμένες δίοδοι διαφυγής και σε κάποιο βαθμό εκπαιδευμένες ομάδες πυρασφάλειας, στην περίπτωση των καταστημάτων με αυθαίρετες προσθήκες δεν υπάρχει τίποτε από τα παραπάνω, ούτε φυσικά μπορούν να αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το αδειοδοτημένο τμήμα. (Πυροσβεστική διάταξη υπ’ αρ 3/1981 (ΦΕΚ 20κβ’/19-1-1981) Άρθρο 2: Κατάταξη αιθουσών με βάσει τις χωρητικότητες. Αρθρο 4.:Υπολογισμός αριθμού ατόμων Άρθρα 5,6,7: Έξοδοι-οδεύσεις διαφυγής, αριθμός, πλάτη, Άρθρο 14 Οργάνωση/εκπαίδευση προσωπικού), Η παραμόρφωση του αδειοδοτημένου τμήματος αλλοιώνει πιθανές διόδους διαφυγής (αν δεν τις καταργεί εντελώς), προσθέτει πληθυσμό, αυξάνει το πυροθερμικό φορτίο και αποπροσανατολίζει τις ομάδες πυρασφάλειας με ότι αυτό μπορεί να σημάνει για την εξάπλωση  πανικού και των συνεπαγόμενων απευκταίων συμβάντων. Δηλαδή τραυματισμούς και θανάτους νεαρών (ακόμη και ανηλίκων) ατόμων  

Τέλος ζητήθηκε δικαστική επέμβαση προκειμένου να αποκατασταθεί η χρήσιμη νομιμότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!