Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Ένα κείμενο για την Βιοενίσχυση

Το κείμενο παρατίθεται με σκοπό να δείξει πόσο δύσκολο είναι να εφαρμοσθεί η μέθοδος της βιοενίσχυσης στις ΕΕΛ. Σημειώνεται πάντως ότι η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται και στην ΕΕΛ της Βέροιας με απελπιστικά αποτελέσματα.

Το 2015 χρειάστηκε να ερευνήσουμε το θέμα της εφαρμογής βιοενίσχυσης σε βιολογικό καθαρισμό διότι είχαν εμφανισθεί μία με δύο ελληνικές εταιρείες, οι οποίες υπόσχονταν ανάμεσα στα άλλα ότι με την βιοενίσχυση θα προκαλούσαν 80% μείωση στην παραγώμενη ενεργό ιλύ και θα βελτίωναν την ποιότητα του βιολογικού καθαρισμού. Προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξοδεύαμε τζάμπα λεφτά σε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, τους ζητήσαμε εχέγγυα αποδεικτικά στοιχεία, κάποια επιστημονική τεκμηρίωση περί της αποτελεσματικότητας της μεθόδου τους. Ως απάντηση λάβαμε σιγήν ιχθύος, είναι λέει μέθοδος σε καθεστώς καθιέρωσης πατέντας. Αυτό βέβαια βιο-ενίσχυσε τις υποψίες μας για την ευστάθεια των ισχυρισμών τους.

Σήμερα, 2 χρόνια μετά, διαπιστώνουμε ότι η μέθοδός τους έχει εισχωρήσει και " βιοενισχύει " πολλούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) της χώρας μας. Προφανώς διότι οι περισσότεροι ΟΤΑ δεν έχουν αναπτύξει ακόμη τις ελάχιστες αποδεκτές πρακτικές ελέγχου και αποδοχής των ισχυρισμών των επίδοξων μελλοντικών προμηθευτών τους. Το αποτέλεσμα είναι να σπαταλούν δημόσιο χρήμα επειδή οι ακατάλληλοι άνθρωποι επέλεξαν με ακατάλληλα κριτήρια να δώσουν δουλειά σε επίδοξους προμηθευτές.

Ως ακατάλληλοι άνθρωποι εξ ορισμού νοούνται οι τοπικοί άρχοντες, που δοξάζουν την " βιοενίσχυση " τους νομίζοντας ότι ανακάλυψαν την πανάκεια των προβλημάτων τους στους βιολογικούς τους καθαρισμούς. Μία έρευνα στο google.gr θα αποκαλύψει αυτούς που την δοξάζουν, έτσι στα ξαφνικά εκεί που δεν είχαν καν ακούσει την λέξη (πως απέκτησαν έτσι ξαφνικά ειδικότητα στα θέματα της επιστήμης της βιοτεχνολογίας; όπως ακριβώς γίνονται ειδήμονες και σε άλλα πολλά θέματα, φταίει το καλάμι της εξουσίας), και μια βαθύτερη έρευνα στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ θα αποκαλύψει όλους τους εμπλεκόμενους στις αναθέσεις " βιοενίσχυσης " ή καλύτερα τύπου βιοενίσχυσης. Εκεί βεβαίως, στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι, με τους ακατάλληλους ανθρώπους να συντάσσουν μελέτες ανάθεσης χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και 3μελείς επιτροπές να παραλαμβάνουν εργασίες, με κριτήρια επιεικώς απαράδεκτα και ακατάλληλα. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Οι άνθρωποι αυτοί να κάνουν την δουλειά των επίδοξων προμηθευτών, όπως οι αλαλάζοντες τελάληδες στα παλαιά χωριά, που έσπερναν τις φήμες, που έχαφταν τελικά οι απλοϊκοί χωρικοί. Εν τέλει οι εμπλεκόμενοι μπορεί και ίσως να είναι αθώοι και απλοϊκοί με πρόθεση να απαλλαγούν από τον βραχνά της διαχείρισης της ενεργού ιλύος, αλλά όταν μιλούμε για δημόσιο χρήμα η σπατάλη του δεν συγχωρείται.

Ως ακατάλληλο κριτήριο ελέγχου του ισχυρισμού των επίδοξων προμηθευτών της βιοενίσχυσης, το οποίο βλέπουμε κατά κόρον να χρησιμοποιείται (προφανώς οι ίδιοι οι προμηθευτές το έσπειραν), είναι να εκληφθεί ως ντεφάκτο, στάνταρ, συνθήκη ισχύουσα, ο υφιστάμενος συντελεστής παραγωγής στερεών να είναι ίσος με 0.4 κιλά στερεά ανά κιλό καταναλισκώμενου COD. Αυτό φυσικά είναι αδύνατον. Από μόνος του αυτός ο όρος καθιστά άκυρη την διακήρυξη αφού δεν στέκει το κριτήριο ελέγχου πιστοποίησης του αποτελέσματος των εργασιών του εργολάβου. Είναι σαν να λέμε ότι πάμε στο νοσοκομείο, δεν μας κάνουν εργαστηριακές και φυσιολογικές εξετάσεις και αποφασίζουν έτσι στο άσχετο με τι φάρμακα και δοσολογίες θα ενισχύσουν τον οργανισμό μας προκειμένου να εξαλειφθεί το πρόβλημα, που ούτε καν μπήκαν στον κόπο να ψάξουν και αναγνωρίσουν. Για να στέκει λοιπόν το κριτήριο ελέγχου θα πρέπει να προσδιοριστεί ο πραγματικός συντελεστής παραγωγής στερεών κάθε βιολογικού καθαρισμού ξεχωριστά, σε κάθε εποχή και σε κάθε έτος, πρώτα χωρίς βιοενίσχυση και μετά με βιοενίσχυση. Έτσι θα προκύψουν 2 συντελεστές παραγωγής στερεών, συγκρίσιμοι μεταξύ τους και εφόσον ο συντελεστής με βιοενίσχυση είναι μικρότερος κατά 80% τουλάχιστον από τον συντελεστή χωρίς βιοενίσχυση, ο εργολάβος πέτυχε να αποδείξει τον ισχυρισμό του. Πως υπολογίζουμε ή μετράμε τον συντελεστή παραγωγής στερεών ενός βιολογικού καθαρισμού χωρίς ασφαλώς να αφήνουμε περιθώρια για μαγείρεμα; Είναι μια διαδικασία που τραβάει μήνες για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα καταμετρώντας όλες τις ροές ιλύος και βέβαια δεν αφήνουμε τον ελεγχόμενο εργολάβο να παίξει τον ρόλο του ελεγκτή ή με άλλα λόγια δεν βάζουμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα γιατί θα δούμε ροές λάσπης να εξαφανίζονται στο περιβάλλον ή σε δεξαμενές άσχετες με την ελεγχόμενη βιολογία. Και αυτό φυσικά βοηθά τον ελεγχόμενο να χτίσει εύκολα το 80% της εξαφανισμένης ιλύος. Περιγράφουμε λοιπόν την διαδικασία στο κείμενο που ακολουθεί. Ας δούμε όμως πρώτα τι είναι η βιοενίσχυση.

Ορισμός βιοενίσχυσης
Πρόκειται για την προσθήκη βακτηριακών καλλιεργειών που απαιτούνται για την επιτάχυνση του ρυθμού αποδόμησης μίας ρυπαντικής ουσίας. Ένας χώρος γεμάτος από ρυπαντές, αποτελεί συνήθως κατοικία για την μικροβιακή ζωή. Η βιομάζα που προέρχεται από μολυσμένες περιοχές είναι ικανή να διασπάσει τους ρύπους, αλλά όταν το φορτίο των ρύπων ξεπερνά κάποια όρια απαιτείται υποβοήθηση της βιομάζας από μία ξένη μορφή για να αυξηθεί η ικανότητα της διάσπασης των χημικών ρυπαντών. Η βιοενίσχυση παράγει βιολογικό υλικό ώστε να διασπώνται ομαλά συγκεκριμένοι ρυπαντές. Η ενισχυμένη επεξεργασία μπορεί να οδηγήσει στην θεραπεία της μόλυνσης στα απόβλητα και την γεωργία βελτιώνοντας την απόδοση των βιολογικών συστημάτων καθαρισμού. Πριν την εφαρμογή της βιοενίσχυσης, συνήθως, προηγείται η μελέτη των ενδογενών ποικιλιών που είναι παρούσες στην εξεταζόμενη περιοχή ώστε να προσδιορισθεί εάν είναι εφικτή η βιοδιέγερση. Εάν οι ενδογενείς μικροβιακές ποικιλίες δεν έχουν την μεταβολική ικανότητα να υποστηρίξουν την θεραπεία, τότε εισάγονται εξωγενείς ποικιλίες με τις απαιτούμενες ιδιότητες. Η βιοενίσχυση εφαρμόζεται συνήθως στους βιολογικούς καθαρισμούς για την επανεκκίνηση των βιοαντιδραστήρων ενεργού ιλύος. Οι περισσότερες διαθέσιμες ποικιλίες περιέχουν ομάδες μικροβίων που επιλέχθηκαν μετά από έρευνες και περιέχουν όλους τους απαραίτητους μικροοργανισμούς (B. licheniformis, B. thuringiensis, P. polymyxa, B. stearothermophilus, Penicillium sp., Aspergillus sp., Flavobacterium, Arthrobacter, Pseudomonas, Streptomyces, Saccharomyces, Triphoderma κλπ). Τα συστήματα ενεργού ιλύος βασίζονται γενικά σε μικροοργανισμούς όπως βακτήρια, πρωτόζωα, νηματοειδή, τροχόζωα και μύκητες που είναι ικανά να αποδομήσουν βιοαποδομούμενα οργανικά υλικά. (βλ. https://en.wikipedia.org/wiki/Bioaugmentation)

Μειονεκτήματα
Σύμφωνα με τον συγγραφέα της προαναφερόμενης έρευνας, για μερικά από τα βιοενισχυτικά προϊόντα έχουν διαπιστωθεί τα παρακάτω μειονεκτήματα:
  • Έλλειψη επιστημονικά τεκμηριωμένης απόδοσης
  • Πιθανότητα ουδέτερης επίδρασης στην διεργασία
  • Πιθανότητα αρνητικής επίδρασης στην διεργασία και χειροτέρευση της αποδοτικότητας
  • Εισάγουν αύξηση στο κόστος λειτουργίας διότι απαιτείται τακτική προσθήκη βιοενισχυτών, απασχόληση ειδικού τεχνικού και αναλύσεις ελέγχου
  • Απαιτούν πιλοτική εφαρμογή για να διαπιστωθεί η εμπορικά προσφερόμενη αποδοτικότητα ή τουλάχιστον το όριο εφαρμογής στην συγκεκριμένη διεργασία
Πλεονεκτήματα
Επειδή τα βιοενισχυτικά προϊόντα παράγονται με την προσδοκία να βελτιώσουν τον βαθμό απόδοσης των βιολογικών διεργασιών καθαρισμού, από τους ανθρώπους του εμπορίου διαφημίζονται τα παρακάτω πλεονεκτήματα, τα οποία βεβαίως χρήζουν ελέγχου κατά περίπτωση:
  • Οι μικροοργανισμοί ευνοούν και επιταχύνουν τον ρυθμό βιοδιάσπασης του οργανικού φορτίου των αποβλήτων καθώς και των λιπών.
  • Η επιτάχυνση του ρυθμού αποικοδόμησης του οργανικού φορτίου έχει ως συνέπεια την μείωση του χρόνου παραμονής των αποβλήτων σε όλα τα στάδια της βιολογικής επεξεργασίας.
  • Αύξηση της δυναμικότητας οποιασδήποτε υπάρχουσας εγκατάστασης επεξεργασίας αποβλήτων
  • Ελαχιστοποίηση της παραγόμενης βιολογικής ιλύος, βελτίωση της αερόβιας σταθεροποίησης καθώς και αύξηση των στερεών στην αφυδατωμένη ιλύ.
  • Βελτίωση της ποιότητας εκροής της μονάδας.
  • Η συνολική εφαρμογή των μικροοργανισμών απαιτεί λιγότερο οξυγόνο από τις συμβατικές μεθόδους, συνεπώς συνεισφέρει και στην μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας του συστήματος του βιολογικού καθαρισμού
  • Μείωση – εξάλειψη της κατανάλωσης του πολυηλεκτρολύτη.
  • Εξάλειψη των δυσάρεστων οσμών στα διάφορα τμήματα επεξεργασίας της εγκατάστασης και του περιβάλλοντος χώρου καθώς και μείωση της συγκέντρωσης υδρόθειου στο παραγόμενο βιοαέριο.
  • Άμεση ρευστοποίηση και εξάλειψη των λιπών από τα αντλιοστάσια, τα δίκτυα και την εγκατάσταση.
  • Αύξηση του ρυθμού της αναερόβιας χώνευσης με ταυτόχρονη αύξηση του παραγόμενου βιοαερίου
  • Η βελτίωση των συνθηκών στην αναερόβια χώνευση επιτρέπει την πιο εύκολη μετατροπή περισσότερης οργανικής ύλης σε μεθάνιο, αυξάνοντας την θερμογόνο δύναμη του παραγόμενου αερίου
Αναγκαιότητα εφαρμογής
Η αναγκαιότητα εφαρμογής ενός βιοενισχυτικού προϊόντος στον βιολογικό καθαρισμό πρέπει να τεκμηριωθεί ζυγίζοντας την υφιστάμενη κατάσταση και τα πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα της κατάστασης με βιοενίσχυση.
  • Τα προβλήματα στην λειτουργία του μηχανισμού αφυδάτωσης ιλύος στην ΕΕΛ οδηγούν στην αναζήτηση λύσεων
  • Τυχούσα μείωση στον ρυθμό παραγωγής ιλύος μειώνει την κατανάλωση πολυηλεκτρολύτη στον μηχανισμό αφυδάτωσης
  • Η αύξηση του ρυθμού βιοδιάσπασης της βρωμιάς και η μείωση της ηλικίας της ιλύος από μόνες τους δεν αποτελούν τεκμήριο εισαγωγής νέας τεχνολογίας διότι αποτελούν ενδιάμεσες παραμέτρους της καρδιάς της βιολογίας χωρίς σαφή επίδραση στην απόδοση εάν δεν ειδωθούν σε συνδυασμό με άλλες ανεξάρτητες βιολογικές παραμέτρους.
  • Η αύξηση της δυναμικότητας της ΕΕΛ είναι θεμιτό αποτέλεσμα διότι μπορούν να επεξεργαστούν περισσότερα λύματα χωρίς νέες κατασκευαστικές προσθήκες.
  • Η μείωση της παραγώμενης ιλύος, η αύξηση της σταθερότητάς της και η αύξηση της συμπυκνωσιμότητάς της είναι θεμιτά αποτελέσματα διότι εξορισμού μειώνουν τον επεξεργαζόμενο όγκο ιλύος και κατά συνέπεια το κόστος λειτουργίας αφυδάτωσης-διαχείρισης.
  • Η βελτίωση της ποιότητας εκροής γενικώς είναι ένα θεμιτό αποτέλεσμα, όμως στην περίπτωση ενός βιολογικού καθαρισμού που ήδη λειτουργεί εντός προδιαγραφών δεν αποτελεί κριτήριο εισαγωγής νέας τεχνολογίας διότι η ΕΕΛ ήδη λειτουργεί σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις ως προς τις παραμέτρους BOD5, COD και SS (βλ. http://astikalimata.ypeka.gr/Services/Pages/View.aspx?xuwcode=GR1270050112)
  • Η βελτίωση της ποιότητας εκροής ως προς το ολικό άζωτο είναι ένα θεμιτό αποτέλεσμα, όμως στην περίπτωση ενός βιολογικού καθαρισμού μπορεί να μην αποτελεί κριτήριο εισαγωγής νέας τεχνολογίας στην παρούσα φάση διότι απαιτούνται προμήθειες και εγκαταστάσεις υλικών (αντλίες, σωληνώσεις, ηλεκτρομαγνητικά υδρόμετρα κλπ) τα οποία δεν έχουν ακόμη προγραμματιστεί.
  • Η μείωση της καταναλισκώμενης ενέργειας λόγω της βελτίωσης της οξυγόνωσης είναι θεμιτή, όμως στην περίπτωση ενός βιολογικού καθαρισμού μπορεί να μην αποτελεί κριτήριο εισαγωγής νέας τεχνολογίας στην παρούσα φάση διότι απαιτούνται προμήθειες και εγκαταστάσεις υλικών (ινβέρτερς, οξυγονόμετρα κλπ) τα οποία δεν έχουν ακόμη προγραμματιστεί.
  • Η βελτίωση του ρυθμού αναερόβιας χώνευσης και η αύξηση της θερμογόνου δύναμης του παραγόμενου αερίου μπορεί να μην αποτελέσουν κριτήριο εισαγωγής νέας τεχνολογίας σε έναν βιολογικό καθαρισμό διότι δεν υπάρχει μονάδα αναερόβιας χώνευσης.
  • Η ρευστοποίηση – εξάλειψη των λιπών και η εξάλειψη των οσμών από την εγκατάσταση είναι θεμιτά και καλοδεχούμενα αποτελέσματα διότι οι οσμές (τα λίπη συνδέονται άμεσα με τις οσμές) σε έναν βιολογικό καθαρισμό ανοιχτού τύπου, υπό ορισμένες μετεωρολογικές συνθήκες γίνονται αισθητές σε μια ακτίνα όχλησης που μπορεί να φτάσει χιλιόμετρα μακρυά.
Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι στην παρούσα φάση κάθε βιολογικός καθαρισμός έχει μοναδικά κριτήρια εφαρμογής μεθόδων βελτίωσης ή ενίσχυσης ή επιδιόρθωσης της λειτουργίας του. Εφόσον επιλεχθεί (όχι άκριτα όμως) να εφαρμοστεί η βιοενίσχυση, θα πρέπει να τεθούν όροι και περιορισμοί κατά την εφαρμογή της βιοενίσχυσης διότι αυτή προτείνεται να εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα πιλοτικά (δοκιμαστικά) ώστε το τελικό αποτέλεσμα, όποιο και αν είναι αυτό, να έχει ελεγχθεί μέσα από επιστημονικά αποδεκτές μεθόδους. Το πλαίσιο των εργασιών και των όρων – περιορισμών πρέπει να περιγράφεται με λεπτομέρεια στην τεχνική συγγραφή υποχρεώσεων.

Περιγραφή εργασιών
  • Η βιοενίσχυση θα εφαρμοστεί από έμπειρο χημικό μηχανικό αδειοδοτημένο να ασκεί τέτοια δραστηριότητα
  • Αρχικά θα προσδιορίσει όλη την βιομάζα που είναι εγκατεστημένη στον βιολογικό καθαρισμό και που θα λάβει μέρος στην διαδικασία. Ο προσδιορισμός θα γίνει για το πτητικό και μη πτητικό τμήμα της ιλύος.
  • Τους Ν πρώτους μήνες, χωρίς να έχει ακόμη εφαρμόσει βιοενίσχυση, θα προσδιορίζει σε τακτά διαστήματα την βιομάζα που αφαιρείται από το σύστημα αλλά και την βιομάζα που συσσωρεύεται στο σύστημα
  • Στο ίδιο χρονικό διάστημα, ταυτόχρονα με τους προσδιορισμούς της βιομάζας, θα μετρά και την ποσότητα του καταναλισκώμενου υποστρώματος λυμάτων (COD και BOD5).
  • Στο τέλος του παραπάνω χρονικού διαστήματος θα έχει προσδιορίσει τον ειδικό ρυθμό παραγωγής ιλύος ανά καταναλισκώμενο υπόστρωμα λυμάτων.
  • Ο ειδικός ρυθμός παραγωγής ιλύος θα θεωρηθεί ότι αποτελεί τιμή αναφοράς και μεταγενέστερου ελέγχου
  • Στην συνέχεια θα προσθέτει στο σύστημα τακτικά προκαθορισμένες ποσότητες βιοενισχυτικού υλικού και θα εφαρμόζει τις παραπάνω εργασίες ώστε να προσδιορίσει τον βιοενισχυμένο ειδικό ρυθμό παραγωγής ιλύος ανά καταναλισκώμενο υπόστρωμα λυμάτων
  • Για κάθε επίσκεψη στην ΕΕΛ θα παράγει τεχνική έκθεση εργασιών – μετρήσεων και αναλύσεων
  • Στην τεχνική έκθεση θα υπάρχει συγκριτικό γράφημα αθροιστικής εξέλιξης της παραγώμενης βιομάζας με βιοενίσχυση και χωρίς βιοενίσχυση. Το γράφημα θα παράγεται για το πτητικό και μη πτητικό τμήμα της ιλύος.
  • Οι δειγματοληψίες και οι αναλύσεις των δειγμάτων θα είναι πιστοποιημένες
  • Οι μετρήσεις θα γίνονται με λήψη δειγμάτων και εφαρμογή ανάλυσης από εξειδικευμένο και αποδεκτό εργαστήριο (είτε επί τόπου με φορητούς αναλυτές ή εργαστηριακά)
Οι τεχνικές εκθέσεις, εφόσον κριθεί επαρκής η βιοενίσχυση, θα χρησιμοποιηθούν για τις ετήσιες αναφορές που ζητάει το ΥΠΕΚΑ περί ετήσιας παραγωγής ιλύος (βλ. ΥΠΕΚΑ αρ. πρ. οικ.32180/3236/21-07-2015) για να αιτιολογηθούν οι μειώσεις στην παραγωγή ιλύος.

Τεχνική συγγραφή υποχρεώσεων
Στην παρούσα τίθενται όροι και προϋποθέσεις για την εφαρμογή της βιοενίσχυσης και των διαδικασιών ελέγχου – παρακολούθησης αυτής. Μεταβολή, συμπλήρωση και προσθήκη στους όρους αυτούς επιτρέπεται μετά από γραπτή εισήγηση του ανάδοχου και έγκριση της υπηρεσίας. Σε κάθε περίπτωση τυχούσα αύξηση δαπανών που προκύπτει από την εισήγηση βαρύνει τον ανάδοχο.
  1. Έμπειρος τεχνικός-Αποδοχή
Η όλη διαδικασία θα εφαρμοστεί από έμπειρο χημικό μηχανικό αδειοδοτημένο να ασκεί τέτοια δραστηριότητα, με εμπειρία τουλάχιστον 10 χρόνια. Θα κατατεθούν στην υπηρεσία η άδεια άσκησης του επαγγέλματος με βεβαίωση ΤΕΕ, πλήρες βιογραφικό σημείωμα, γραπτή δήλωση του ανάδοχου ότι τον ορίζει υπεύθυνο για την εφαρμογή της διαδικασίας, υπεύθυνη δήλωση του τεχνικού ότι αποδέχεται τον ορισμό του ή εναλλακτικά, αντί της γραπτής δήλωσης ορισμού και της υπεύθυνης δήλωσης αποδοχής, κατάθεση ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ αναδόχου και τεχνικού.
  1. Αρχική μέτρηση συνολικής βιομάζας
Σε συμφωνημένη ημερομηνία, μετά την έναρξη της σύμβασης, ο τεχνικός θα αναλάβει να προσδιορίσει την συνολική βιομάζα που υπάρχει εκείνη την στιγμή στο κύκλωμα της βιολογίας. Αυτό θα γίνει αφού θα έχει επαληθεύσει πρωτίστως τους όγκους των δεξαμενών εξισορρόπησης - νιτροποίησης – απονιτροποίησης – καθίζησης – πάχυνσης. Στη συνέχεια θα λάβει δείγματα αντιπροσωπευτικά από τις προαναφερόμενες δεξαμενές με σκοπό να προσδιοριστεί η συγκέντρωση των στερεών (αδρανών και πτητικών ξεχωριστά). Η ποσότητα αυτή θα θεωρηθεί ως εναρκτήρια για τους επόμενους ελέγχους.
  1. Ενδιάμεσες μετρήσεις ειδικού ρυθμού παραγωγής βιομάζας
Στην επόμενη επίσκεψη και σε κάθε επόμενη επίσκεψη, θα εκτελέσει τις ίδιες αντιπροσωπευτικές δειγματοληψίες στερεών (αδρανών και πτητικών ξεχωριστά) στις δεξαμενές εξισορρόπησης - νιτροποίησης – απονιτροποίησης – καθίζησης – πάχυνσης.  Οι μετρήσεις θα πρέπει να εισαχθούν στο ακόλουθο ισοζύγιο μάζας:
Fσυσ=Fεισ- Fεξο+ Fπαρ=Fεισ- Fχλω- Fπαχ+ Fπαρ
Fπαρ=Fσυσ+Fχλω+Fπαχ-Fεισ
με Fχλω~0 το ισοζύγιο γίνεται
Fπαρ=Fσυσ+Fπαχ-Fεισ
ενδεχομένως για μεγάλες χρονικές αποστάσεις από την έναρξη το Fσυσ~0, οπότε
Fπαρ=Fπαχ-Fεισ
όπου F συμβολίζει το ρυθμό μεταβολής μάζας και ο δείκτης δείχνει την ροή από την αντίστοιχη δεξαμενή. Κάθε νέος ρυθμός μεταβολής θα εμπεριέχει ενσωματωμένους και τους προηγούμενους. Οι διαφορικοί ρυθμοί μεταβολής μάζας (ρυθμοί του δεκαπενθημέρου) θα υπολογίζονται με βάση τις μετρούμενες συγκεντρώσεις και τους όγκους που διακινήθηκαν εντός του δεκαπενθημέρου. Κάθε συγκέντρωση που θα λαμβάνει μέρος σε υπολογισμό δύναται να είναι η μέση τιμή του τρέχοντος και του προηγούμενου 15νθήμερου. Οι διακινούμενοι όγκοι θα προκύπτουν από τις καταγραφές των εγκατεστημένων ηλεκτρομαγνητικών υδρομέτρων που υπάρχουν ήδη. Με τον ίδιο τρόπο θα προσδιορίζεται το υπόστρωμα (ρυθμός τροφοδοσίας BOD5) που τροφοδοτείται στην βιολογία. Τους Ν πρώτους μήνες οι παραπάνω μετρήσεις θα γίνονται χωρίς προσθήκη βιοενισχυτικού υλικού. Η εφαρμογή της βιοενίσχυσης θα γίνει με την έναρξη του (Ν+1)ου μήνα. Στόχος της διαδικασίας αυτής είναι να παραχθεί διάγραμμα συσχέτισης παραγώμενης βιομάζας ως προς το καταναλισκώμενο BOD5 και η προσαρμογή των δεδομένων αυτών σε ευθεία γραμμή να δώσει τον μέσο ειδικό ρυθμό παραγωγής ιλύος ανά καταναλισκώμενο υπόστρωμα λυμάτων.
Ειδικά για τον έλεγχο του όρου Fχλω, ο οποίος αφορά την ροή των στερεών προς τον τελικό αποδέκτη, θα πρέπει να στηθεί ένας αισθητήρας τακτικής μέτρησης της συγκέντρωσης των στερεών που διαφεύγουν έξω από τον βιολογικό. Η πύκνωση των μετρήσεων θα καλύπτει όλο το 24ωρο ώστε να διασφαλίζεται πως θα πιάσει πιθανά φουσκώματα ιλύος κατά τις ώρες που δεν υπάρχει προσωπικό στον βιολογικό καθαρισμό.
  1. Δείγματα - Προδιαγραφές αναλύσεων
Δειγματοληψία και αναλύσεις θα γίνονται ως ακολούθως:
  • Στο 1ο και 2ο δεκαπενθήμερο του μήνα θα ληφθούν από ένα δείγματα στην δεξαμενή εξισορρόπησης για ανάλυση BOD5 και SS-VSS
  • Στο 1ο και 2ο δεκαπενθήμερο του μήνα θα ληφθούν από ένα δείγματα στην δεξαμενή αερισμού για ανάλυση MLSS-MLVSS
  • Στο 1ο και 2ο δεκαπενθήμερο του μήνα θα ληφθούν από ένα δείγματα στην δεξαμενή παχυντή (η δεξαμενή που έχει καθορισθεί για να συλλέγει την βιομάζα που αφαιρείται από την βιολογία) για ανάλυση MLSS-MLVSS
  • Στο 2ο δεκαπενθήμερο του μήνα θα ληφθούν ένα δείγμα στην έξοδο της εγκατάστασης για ανάλυση BOD5, COD, SS, TN (ολικό άζωτο), TP (ολικός φώσφορος)
Οι αναλύσεις θα εκτελεστούν από εργαστήριο αναγνωρισμένο και αποδεκτό σύμφωνα με τα παρακάτω πρότυπα ή άλλα ισοδύναμα. Εργαστήρια που ανήκουν ή ελέγχονται με κάποιον τρόπο από τον ανάδοχο απορρίπτονται.
Παράμετρος Μέθοδος αναφοράς Παρατηρήσεις
pH APHA 4500-H+ B Επιτόπια μέτρηση
Αγωγιμότητα (25 οC) APHA 2510-B Επιτόπια μέτρηση
Ολικό BOD5 APHA 5210-B
Ολικό COD APHA 5220-D
Άζωτο αμμωνιακό APHA 4500-NH3 F
Άζωτο νιτρικό APHA 4500-NO3 B
Άζωτο ολικό APHA 4500-Norg C
Φώσφωρος ολικός APHA 4500-P C
Αιωρούμενα στερεά APHA 2540-D
Πτητικά στερεά APHA 2540-E
Το εργαστήριο δύναται να εκτελέσει και επιτόπιες μετρήσεις με φορητούς αναλυτές, οι αναλυτές όμως θα πρέπει να είναι διαπιστευμένοι από επίσημο φορέα. Το εργαστήριο για να γίνει αποδεκτό θα πρέπει να καταθέσει απαραίτητα το ISO 9000-9001 διαχείρισης των εργασιών του και το ISO EN 17025 περί εκτέλεσης αναλύσεων (ή άλλα ισοδύναμα). Επιτρέπεται επίσης να εγκατασταθεί εργαστηριακός εξοπλισμός στην ΕΕΛ για εφαρμογή των αναλύσεων με δαπάνες του ανάδοχου. Οι δειγματοληψίες εντός των δεξαμενών θα πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο αντιπροσωπευτικές και για τον λόγο αυτό η υπηρεσία θα παρέχει δυνατότητα ανάδευσης (με αερισμό ή υποβρύχιο αναδευτήρα) της δεξαμενής. Σε περίπτωση που ο μηχανισμός ανάδευσης βρίσκεται σε κατάσταση βλάβης ο τεχνικός είναι υποχρεωμένος να αυξήσει τα δείγματα (να λάβει 3-4 δείγματα από διαφορετικά σημεία και να τα αναμίξει). Η δειγματοληψία βαρύνει τον τεχνικό ή το επιλεγμένο εργαστήριο. Σε κάθε δειγματοληψία, υποχρεωτικά, θα είναι παρόντες ο τεχνικός του ανάδοχου, το εργαστήριο και ορισμένος από την υπηρεσία εργάτης της ΕΕΛ.
  1. Υλικό βιοενίσχυσης
Για να επιτραπεί στον ανάδοχο να εφαρμόσει βιοενίσχυση στην ΕΕΛ θα πρέπει απαραιτήτως να καταθέσει στην υπηρεσία τα Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας, το πιστοποιητικό Βιοδιασπασιμότητας Μικροοργανισμών και τη Δήλωση Παραγωγού που θα αποδεικνύουν ότι είναι κατάλληλα για βιοενίσχυση και ακίνδυνα στην ανθρώπινη επαφή. Ο ανάδοχος υποχρεούται για όσο χρόνο εφαρμόζεται η βιοενίσχυση να αφήσει στην ΕΕΛ μικρό ζυγό ακρίβειας ενός δεκαδικού ώστε να ζυγίζονται οι απαραίτητες ημερήσιες ποσότητες βιοενισχυτικού υλικού που θα προστίθενται στα σημεία που κρίνει κατάλληλα ο τεχνικός. Η προσθήκη θα γίνεται καθημερινά ή σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θα προτείνει ο τεχνικός. Με την έναρξη της βιοενίσχυσης θα μεταφερθεί στην ΕΕΛ η ελάχιστη εκτιμώμενη ετήσια ποσότητα βιοενισχυτικού που εκτιμά ο τεχνικός ότι απαιτείται για εφαρμογή. Τυχούσα προσαύξηση στην απαιτούμενη ποσότητα βιοενισχυτικού βαρύνει τον ανάδοχο.
  1. Κριτήριο ελέγχου επάρκειας της βιοενίσχυσης (προσοχή στο κριτήριο που τίθεται)
Η βιοενίσχυση θα θεωρηθεί επαρκής (επιτυχημένη) εάν ο μέσος ειδικός ρυθμός παραγωγής ιλύος ανά καταναλισκώμενο υπόστρωμα λυμάτων γίνει μικρότερος από το 80% του αρχικά προσδιορισμένου (Ν μήνες χωρίς βιοενίσχυση) ή αν η τελικά παραγώμενη ιλύς (στο τέλος της βιοενίσχυσης) είναι μικρότερη από το 80% της ιλύος που θα παράγονταν στο ίδιο χρονικό διάστημα. Η ίδια απαίτηση ισχύει για όλα τα ενδιάμεσα διαστήματα μετρήσεων. Διευκρινίζεται ότι τα κριτήρια αναφέρονται στο πτητικό τμήμα της ιλύος.
  1. Σχέδια
Προς υποβοήθηση των μετρήσεων παρέχονται τα σχέδια βασικών διαστάσεων των δεξαμενών της εγκατάστασης. Ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να επαληθεύσει τις διαστάσεις αυτές.
.
Διάβασε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!