Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Γέφυρα Κούσιου: Ξανανοίγοντας τον κύκλο των παρατάσεων

Κι έλεγα πότε. Πότε μετά την νέα μελέτη της γέφυρας Κούσιου (το καθ΄ημάς γεφύρι της Άρτας που χρονίζει εδώ και οκτώ χρόνια), μετά την νέα δημοπράτηση, μετά τον νέο εργολάβο θα ξαναρχίσουν να δίνουν παρατάσεις προθεσμιών. 
Και στις 28/11/18 ξανάρχισαν. Χρειάστηκε βέβαια κάμποσος καιρός για να δημοσιευθούν τα πρακτικά αλλά στο τέλος η δημοσίευση ήρθε. Την κατέβασα την μετέτρεψα σε αρχείο κειμένου και την δημοσιεύω. Το κάνω απλώς για να εμπλουτίσω την συλλογή μου. Όπως φαίνεται θα υπάρξουν πολλές ακόμη (παρατάσεις).


Στη συνέχεια ο  πρόεδρος, εισηγούμενος το 24ο  θέμα της  ημερήσιας διάταξης, έθεσε υπόψη του συμβουλίου το από 22-11-2018 εισηγητικό σημείωμα του αντιδημάρχου Αριστομένη Λαζαρίδη, που έχει ως εξής:
Το έργο εκτελείται σύμφωνα με την α) 865/2017 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βέροιας, με την οποία καταρτίσθηκαν οι όροι διαγωνισμού και συγκροτήθηκε η επιτροπή διαγωνισμού του έργου του τίτλου β) την με αριθμ. 151/2018 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής  του  Δήμου  Βέροιας,  με  την  οποία  εγκρίθηκε  το  1ο  πρακτικό  του  ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού που διενεργήθηκε στις 9-02-2018 γ) την με αριθμ. 380 /2018 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βέροιας, με την οποία εγκρίθηκε το 2ο πρακτικό του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού που διενεργήθηκε στις 9-02-2018, για  κατακύρωση της σύμβασης  του  έργου στην  Εργοληπτική  Επιχείρηση ΦΟΡΕΑΣ  Α.Τ.Ε.Β.Ε.και  γ)  της  από 30/08/2018 σύμβασης μεταξύ του Δημάρχου και του αναδόχου.
Το   έργο   σύμφωνα  με   τη   σύμβαση  είχε   ημερομηνία  έναρξης   31/08/2018,  χρόνο
κατασκευής 12 μήνες (365 ημέρες) δηλαδή συμβατική ημερομηνία περαίωσης τη 31/08/2019.
Ο ανάδοχος του έργου υπέβαλε αρχικώς στις 19/11/2018 αίτηση για έγκριση παράτασης
του χρόνου εκτέλεσης του έργου, από τη συμβατική ημερομηνία περαίωσης (31/08/2019) έως (30/10/2019), δηλαδή για χρονικό διάστημα 2 μηνών (60 ημερών). Οι λόγοι τους οποίους επικαλείται  είναι  ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην παράδοση πεδίου εργασίας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες. του έργου.
Προτείνεται για το συμφέρον του έργου η παράταση της συνολικής προθεσμίας του έργου κατά  2 μήνες (60 ημέρες), σύμφωνα με το άρθρο 147 του Ν. 4412/16 με αναθεώρηση.
Μετά από τα παραπάνω, και σύμφωνα με το άρθρο 147 του Ν.4412/2016 παρακαλείται το Δημοτικό  Συμβούλιο  να  εγκρίνει  τη  χορήγηση  γενικής  παράτασης  καθώς  και  όλων  των τμηματικών προθεσμιών με ή χωρίς αναθεώρηση των εργασιών του έργου για χρονικό διάστημα 60 ημερών καθώς και όλων των τμηματικών προθεσμιών, δηλαδή ημερομηνία περαίωσης στις 30/10/2019.
Και κάλεσε το συμβούλιο ν αποφασίσει σχετικά.
Γουλτίδης: Ο εργολάβος ισχυρίζεται ότι υπάρχει καθυστέρηση λόγω της σωστικής ανασκαφής. Στο Δ.Σ. είχαμε ψηφίσει τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας για να γίνει η σωστική ανασκαφή. Η ανασκαφή δε θεωρείται απολογιστικό έργο από το σύνολο του έργου, από ότι καταλαβαίνω. Δε μπορούσε να γίνει νωρίτερα αυτή η ανασκαφή;
Λαζαρίδης:  Χρειάστηκε  ένα  χρονικό  διάστημα  να  βγει  στον  αέρα  η  διακήρυξη.  Η Αρχαιολογία όπως ξέρετε κι εσείς καλύτερα χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα, όπως και κάθε υπηρεσία άλλωστε, προκειμένου να προσλάβει άτομα, γιατί δε χρησιμοποιεί προσωπικό από το υφιστάμενο για τέτοιους σκοπούς. Οι εργάτες κι ο αρχαιολόγος προσλήφθηκαν για αυτόν τον σκοπό.
Μαρκούλης: Στον χρόνο που προέκυψαν αυτές οι εργασίες ο εργολάβος δε μπορούσε να κινηθεί;
Λαζαρίδης: Το έργο έχει πολλές τμηματικές προθεσμίες, κάθε τόσο πρέπει να επιβεβαιώνεται κάποιο στάδιο.
Το πρώτο τμήμα του έργου είχε να κάνει με τις προσβάσεις για τη συναρμογή του έργου με την οδό Κόδρου και με την οδό Ακροπόλεως.
Μη την υπογραφή της σύμβασης και με το που ξεκίνησε να κάνει τη συναρμογή με την οδό  Κόδρου, δεν  υπήρχε πεδίο  ελεύθερο, δεδομένου ότι την  ίδια ώρα είχε ξεκινήσει και  η Αρχαιολογία  τη  σωστική  ανασκαφή.  Κατά  συνέπεια  οι  εργασίες  εκεί  κολλούσαν  κι  ούτε μπορούσε να κάνει εργασίες απέναντι, γιατί έπρεπε να ακολουθήσει η Αρχαιολογία.
Μαρκούλης: Δε μπορούσε να γίνει παράλληλα;
Λαζαρίδης: Όχι, γιατί προκειμένου να θεμελιώσει τα τοιχία που περιλαμβάνονται στο πρώτο τμήμα του έργου, εκεί ακριβώς γινόταν η σωστική ανασκαφή.
Μαρκούλης: Γιατί δεν έρχεται να το ζητήσει 2-3 μήνες πριν λήξει η προθεσμία του έργου;
Λαζαρίδης: Υπάρχουν τμηματικές προθεσμίες, οπότε υποχρεούται για κάθε ένα τμήμα του έργου, αν τεθεί τέτοιος λόγος, να κάνει αίτηση για παράταση εργασιών εκείνη την ώρα, δε μπορεί να γίνει η αίτηση μετά από 5 μήνες.
Μαρκούλης: Υπάρχει περίπτωση να πάμε σε άλλο τρίμηνο και να υπάρξει αναθεώρηση των τιμών;
Λαζαρίδης:  Όχι,  γιατί  όπως  είπα  πολλές  φορές,  εδώ  και  3  χρόνια  δεν  υπάρχουν αναθεωρήσεις προς τα πάνω. Οι αναθεωρήσεις είναι μηδενικές, το έργο δεν επιβαρύνεται.
Γουλτίδης: Επειδή όπως πολύ καλά γνωρίζετε κ.Λαζαρίδη είμαστε η προϊσταμένη αρχή κι είστε ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος, αυτά που είπατε νωρίτερα (για το χρονοδιάγραμμα εργασιών που κατέθεσε ο εργολάβος) να υπάρξει ένα ειδικό θέμα και να μας ενημερώσετε, ώστε να είμαστε γνώστες
(Αδύνατη η απομαγνητοφώνηση διότι ο δημοτικός σύμβουλος Α.Λαζαρίδης μιλά εκτός μικροφώνου)
Γουλτίδης: Θα σας πείραζε να είναι εδώ κι ο εργολάβος για να μας τα πει; Δεν είναι κακό, οπότε όταν έρχονται τέτοιες παρατάσεις να γνωρίζουμε κι εμείς και να υπάρχει ευθυκρισία στις αποφάσεις μας. Τώρα το λέτε εσείς, το λέμε εμείς, ας έρθει ο εργολάβος να καταθέσει το σχέδιο δράσης, να κάνουμε ένα ειδικό θέμα για το πώς θα λειτουργήσει, αν είναι στον συμβατικό χρόνο κλπ. Δεν είναι κακό, είμαστε προϊσταμένη αρχή και πιθανόν αύριο να κληθούμε και για άλλη παράταση. Αυτή είναι η πρότασή μου και γι αυτόν τον λόγο θα δώσω λευκή ψήφο.
Λαζαρίδης: Αυτά είναι δημόσια έγγραφα, όποιος έχει άποψη κι ενδιαφέρον μπορεί να τα έχει στα χέρια του όποια στιγμή θέλει. Είναι λίγο υποκριτικό αυτό, κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας.
Γουλτίδης: Όχι, κάνετε μεγάλο λάθος κ.Λαζαρίδη
Λαζαρίδης: Αύριο το πρωί μπορεί να έρθει οποιοσδήποτε και να δει όποιο στοιχείο θέλει
Γουλτίδης: Δεν καταλαβαίνω γιατί να μη γίνει;
(Αδύνατη η απομαγνητοφώνηση διότι   οι δημοτικοί σύμβουλοι Α.Λαζαρίδης, Γ.Γουλτίδης, Α.Μαρκούλης μιλούν εκτός μικροφώνου) (ΣτΒ=Αυτά φοβάμαι)
Γουλτίδης: Είμαστε προϊσταμένη αρχή; Γιατί αυτό το έργο έχει 10 χρόνιαΕίναι κακό; Είναι καινούρια μελέτη, να μην ξέρουμε;
Λαζαρίδης: Και;
Γουλτίδης: Δε μπόρεσες να μάθεις εδώ και τόσους μήνες;
Πρόεδρος: Κε Γουλτίδη κάνατε μια πρόταση…
Λαζαρίδης:  Προτείνω  την  γενική  παράταση  εργασιών  του  έργου  για  ένα  μήνα  με αναθεώρηση.
Πρόεδρος: Συμφωνείτε με την εισήγηση και την πρόταση του αντιδημάρχου Αριστομένη Λαζαρίδη;
Υπέρ της εισήγησης και της πρότασης του αντιδημάρχου Αριστομένη Λαζαρίδη ψήφισαν δεκαπέντε (15) δημοτικοί σύμβουλοι, οι:
Α. Λαζαρίδης, Χ. Κούτρας, Β. Παπαδόπουλος, Α.Σιδηρόπουλος, Δ.Κουλουριώτης, Θ. Κορωνάς, Σ.Διαμάντης, Γ.Σοφιανίδης, Π.Τσαπαρόπουλος, Σ.Ασλάνογλου, Ν. Μαυροκεφαλίδης, Α.Σιακαβάρας, Θέτος, Θ.Στιόκα, Α. Καγκελίδης

Λευκή ψήφο έδωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι   Α.Μαρκούλης, Σ.Στουγιάννος, Γ.Μιχαηλίδης, Γ.Γουλτίδης, Μ.Σουμελίδης

Το Δ.Σ. μετά από διαλογική συζήτηση αφού έλαβε υπόψη:
1.- Το από 22-11-2018 εισηγητικό σημείωμα του αντιδημάρχου Αριστομένη Λαζαρίδη.
2.- Τις υπ αριθ. 865/2017, 151 και 380/2018 αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής.
3.- Την από 30-8-2018 σύμβαση μεταξύ της αναδόχου εταιρίας και του Δ.Βέροιας.
4.- Την από 19-11-2018 αίτηση παράτασης εργασιών της αναδόχου εταιρίας.
5.- Ότι μετά την αποχώρηση δημοτικών συμβούλων, η  συνεδρίαση του Δ.Σ. συνεχίζεται, λογιζομένης της παρουσίας των δημοτικών συμβούλων πριν την αποχώρησή τους ως προς την ύπαρξη απαρτίας, η δε απόφαση λαμβάνεται με βάση τον αριθμό των μελών που απαιτούνται για την απαρτία (21)
6.- Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας
7.-  Τις  διατάξεις  του  άρθρου  147  του  Ν.  4412/2016,  του  άρθρου  65  του  Ν.  3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) και του άρθρου 96 του Ν. 3463/2006.

Αποφασίζει κατά Πλειοψηφία

Εγκρίνει τη χορήγηση γενικής παράτασης της προθεσμίας περαίωσης, με αναθεώρηση, του  έργου  «Ολοκλήρωση  κατασκευής  γέφυρας  Αφών  Κούσιου»  κατά  τριάντα  (30)  ημέρες, δηλαδή έως τις 30/9/2019.
Η απόφαση έλαβε αύξ. αριθμό 926 / 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!