Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Πόσο κυνικός γίνομαι όταν δίνω συμβουλες,(ενίοτε)

Πριν καιρό έστειλα ένα γράμμα (e mail) σ΄ένα καλό παιδί που θα ήθελε να γίνει υποψήφιος δήμαρχος. Τι γράμμα δηλαδή, ρεσιτάλ κυνισμού ήτανε. Το κακό είναι ότι το κοινωνικό μου περιβάλλον δεν μου έχει δώσει ακόμη τον παραμικρό λόγο να μετανιώσω και να αισθανθώ ένοχος γι΄αυτά που τότε έγραψα. Κάτι πολύ εύκολο αν κρίνει κανείς από το πόσο ενοχικό άτομο είμαι.Η γέφυρα που αναφέρεται στο κείμενο είναι το γνωστό φάντασμα του Τριποτάμου.




Σκέφτηκα αυτά που μου είπες σε σχέση με την στάση σου απέναντι στη γέφυρα. Αναμφίβολα είναι η αξιέπαινη στάση ενός καλού ανθρώπου ο οποίος νοιάζεται για το καλό της πόλης του, που θέλει να τελειώσουν τα έργα και ειδικά αυτό της γέφυρας και που σκοπεύει τελικά να ελέγξει την δημοτική αρχή για τα επί πλέον έξοδα που θα κάνει. 


Η στάση αυτή όμως δεν αναδεικνύει δήμαρχο. Τα καλά παιδιά δεν γίνονται ποτέ δήμαρχοι. Ιδίως στη Βέροια. Εδώ οφείλεις να γυμνώσεις το σπαθί σου, να πάρεις κεφάλια και να πατήσεις κάτω όποιον θα βρεθεί αύριο μπροστά σου. Για να στο πως αλλιώς: Όταν θα έχει τελειώσει η γέφυρα και εσύ θα είσαι αυτός που θα νοιάζεται να αναδείξει την κακοδιαχείριση, το πολύ πολύ να χαρακτηριστείς μικρόψυχος έως και μικροπρεπής. Κανείς δεν νοιάζεται για τα κοινά χρήματα ειδικά όταν αυτά έχουν μετατραπεί σε μια ορατή και μεγάλη φυσική οντότητα όπως η γέφυρα Κούσιου. Οι δικαιολογίες για ένα τελειωμένο έργο είναι πάρα πολλές. Η κοινότερη θα είναι πως αλλάξαμε την μελέτη για να την κάνουμε τη γέφυρα καλύτερη. Μέχρι και ότι η προηγούμενη θα έπεφτε θα σου πούνε.  Με μια τελειωμένη γέφυρα άντε δώσε εσύ τον λόγο σου. Στο τέλος αυτό που θα σου μείνει θα είναι ο λόγος σου απέναντι σε μια γέφυρα. Τι νομίζεις ότι θα υπερισχύσει;


Τα παραπάνω σου τα στέλνω γραπτά διότι ο καιρός πάντα τρέχει και το σήμερα είναι το χθες του αύριο αστραπιαία. 


Κατά τα άλλα μεγάλο παιδί είσαι, κάνε ότι θεωρείς σωστό.

"Αυτά έλεγε το γράμμα αυτά είπε και η Βασδέκη" έγραφε το βιβλίο της πρώτης δημοτικού όταν ήμουν στο Δημοτικό. Κάπως έτσι ήταν πριν αρκετό καιρό τα πράγματα. Πιστεύω ότι ο σχετικά νεαρός φίλος μου μάλλον μετάνιωσε για την υποψηφιότητα.  Κάποιοι άλλοι "νεοφυείς" μάλλον πρέπει να γυρίσουν στην καφετέρια. Είναι χώρος στον οποίο ούτε χρήματα ξοδεύεις, ούτε χαλάς τη ζαχαρένια σου.  Όσο για την υπέρβαση του προυπολογισμού, ομολογημένα  είναι 100%. Χωρίς τα περιβαλλοντικά και τα "αρχαιολογικά"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!