Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Τι έγραψα στην αναφορά μου προς τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης.


Έχω βαρεθεί να καταπίνω την οργή που μου προκαλούν τα καμώματα όσων διαχειρίζονται δημόσια πράγματα. Τριάντα χρόνια τα ίδια και τα ίδια. Σήμερα πια  το στομάχι μου δεν αντέχει άλλη οργή. Την ξερνάει αυτόματα. Έτσι βλέποντας την Δημοτική αρχή της πόλης μου να μετέρχεται ξανά μεθοδεύσεις ίδιες με αυτές που έφεραν την χώρα στο σημερινό της χάλι, έκανα την παρακάτω αναφορά στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Η αναφορά

Ανέδειξα αποφάσεις που δεν μπορούν να αιτιολογηθούν μέσα από όρους δημόσιου συμφέροντος, κατέδειξα την άρνηση για ενημέρωση εκ μέρους των αιρετών και διορισμένων παραγόντων του Δήμου, παρέθεσα στοιχεία, έγγραφα και συλλογισμούς που στοιχειοθετούν υποψίες για κακοδιοίκηση και ζήτησα, νομιμοποιούμενος σαν πολίτης, παρέμβαση.

Ιστορικό

Ανείσπρακτα πρόστιμα

Μετά την δημοσίευση στο site διαύγεια του δήμου Βεροίας του προϋπολογισμού έγινε γνωστό ότι υπάρχει λήμμα του προϋπολογισμού  «Εισπρακτέα υπόλοιπα από βεβαιωθέντα έσοδα κατά παρελθόντα έτη>>5.067.738,39,€». Το ποσό θεωρήθηκε ιδιαίτερα μεγάλο για ένα Δήμου που χρωστά ήδη 8,500,000 € και που ετοιμάζεται  να συνάψει δάνειο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Τότε έκανα μια αίτηση προς την ίδια την Δήμαρχο ζητώντας να μάθω αν αυτό το ποσό αντιστοιχούσε σε πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων. Η απάντηση ήταν πως τα βεβαιωμένα πρόστιμα διατήρησης την 31η Δεκεμβρίου του 2010 που έπρεπε να εισπραχτούν μέχρι την 31η Μαρτίου του 2011 ήσαν 645.182,71 € και πως το 2010 εισπράχθηκαν 85.508,56 €.

Τι είναι αυτά τα 4.400.000 €;

Αυτά με τα 650 χιλιάρικα. Τα υπόλοιπα 4.400.000 €; Έκανα λοιπόν άλλα δύο ερωτήματα: Το ένα προς την Πολεοδομική υπηρεσία και ένα προς την αντιδημαρχία οικονομικών.  Η πολεοδομία μου απήντησε δια του στόματος της προϊσταμένης της ότι έχει μεν ένα βιβλίο στο οποίο φαίνονται οι χρεώστες  και τα ποσά των προστίμων διατήρησης αυθαιρέτων αλλά της είναι δύσκολο να μου δώσει αντίγραφο δεδομένου ότι εγώ σεβόμενος τα προσωπικά δεδομένα των συμπολιτών μου ζήτησα  λίστα χωρίς ονοματεπώνυμα. Εν πάση περιπτώσει δεν πήρα καμιά γραπτή απάντηση. Όσον αφορά στην Αντιδημαρχία οικονομικών η γραπτή απάντηση που πήρα λέγει επί λέξει. «Εισπρακτέα υπόλοιπα από βεβαιωθέντα έσοδα κατά τα παρελθόντα έτη»: Εγγράφονται τα ανείσπρακτα υπόλοιπα των βεβαιωμένων κατά τα παρελθόντα έτη σε χρηματικούς καταλόγους τακτικά και έκτακτα έσοδα που μεταφέρθηκαν από τους πρώην Δήμους στον Καλλικρατικό Δήμο Βεροίας. Τα έσοδα αυτά προέρχονται κυρίως από επιβολή τελών και δικαιωμάτων μισθώματα, πράξεις τακτοποίησης, πρόστιμα και διάφορες καταλογιστικές πράξεις.  Πριν από αυτό νόμιζα ότι η τέχνη του να λες πολλά χωρίς να λες τίποτα ήταν μόνον η διπλωματία. Τελικώς δεν έμαθα τίποτε για την διάρθρωση του κονδυλίου των 4.400.000€. Κύρια όμως συνειδητοποίησα ότι δεν προτίθενται να το εισπράξουν.

Ανείσπρακτα τέλη

Η πόλη μου, η Βέροια, έχοντας καθυστερήσει μια δεκαετία να βρει έναν νόμιμο και περιβαλλοντικά ορθό τρόπο να διαχειριστεί τα οικιακά της απορρίμματα, απεφάσισε υπό την πίεση του επικειμένου προστίμου μόλις πριν μερικές μέρες να τα μεταφέρει σε ΧΥΤΑ της Κοζάνης με συνολικό κόστος 42 €/τόνο. (26 κόστος αποδοχής και 16 κόστος μεταφορικών). Η επιβάρυνση κάθε οικογένειας εκτιμάται στα 67 €/έτος. Θα περίμενε κανείς να γίνει αντίστοιχη αύξηση των Δημοτικών τελών. Κι όμως, κάτι τέτοιο ούτε καν συζητήθηκε. Ρωτώντας τον αντιδήμαρχο τεχνικών γιατί αυτή η παράλειψη μου απήντησε: Διότι «αντέδρασε ο Νεστορόπουλος» (Δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης που ήταν για μια θητεία Δήμαρχος Αποστόλου Παύλου). Μια δικαιολογία ενός αμήχανου άνδρα.

Παράλογες παροχές

Πριν μια δυο μέρες ανακάλυψα τυχαία βλέποντας ένα banner έξω από το Βεροιώτικο Δημαρχείο, ότι ο Δήμος θα κάνει μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων προσκαλώντας την Καμεράτα και άλλους αξιόλογους καλλιτέχνες για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο κάτω μέρος του banner αναφερόταν πως όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Ερώτησα την κ. Δήμαρχο μέσω e-mail ποιος θα πληρώσει για όλα αυτά. Όντας βέβαιος ότι θα δρέψω άλλη μια γλυκερή ασυναρτησία δεν μπαίνω στον κόπο να περιμένω καν απάντησή της. Απλά σχολιάζω ότι αν κάποιος θέλει να παρακολουθήσει την Καμεράτα πληρώνει ευχαρίστως. Αν πάλι μάθει ότι είναι δωρεάν τότε δεν πάει καθόλου γιατί ξέρει ότι οι τζαμπατζίδες, θα καταστρέψουν όπως πάντα την παράσταση. Με τον τρόπο αυτό δηλαδή  καλούνται οι φορολογούμενοι (σημερινοί ή αυριανοί) να πληρώσουν για την καταστροφή καλλιτεχνικών δρωμένων.  
Τέλος σκαλίζοντας τον διαδικτυακό τόπο «Διαύγεια» του Υπουργείου Εσωτερικών βρήκα μια απόφαση της Αντιδημαρχίας Οικονομικών  με βάση την οποία  πληρωνόταν μεταφραστής με το ποσό των 1600 € «ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ». Το συγκεκριμένο κείμενο ουσιαστικά επιβεβαίωσε την ήδη διακηρυχθείσα πρόθεση της Δημάρχου να συνάψει Τραπεζικό Δάνειο. 
Παίρνοντας τα από την αρχή διαπιστώνω ότι η Δημοτική αρχή της Βέροιας αρνείται να εισπράξει βεβαιωμένα πρόστιμα και  να επιβάλει δίκαιες και ανταποδοτικές εισφορές, παρέχει δωρεάν παραστάσεις σε ανθρώπους που τελικώς δεν θα τις εκτιμήσουν και τέλος ετοιμάζεται να συνάψει δανειακή σύμβαση.

Το αίτημα

Βιώνω τα τελευταία τριάντα χρόνια την ίδια αθλιότητα. Η αρχή (Κρατική, δημοτική δεν έχει σημασία) σπαταλά πόρους προκειμένου να φανεί αρεστή. Δεν εισπράττει έσοδα, παρέχει δωρεάν υποβαθμισμένες υπηρεσίες και ταυτόχρονα χρεώνει τις επόμενες γενιές. Κάτι εμφανώς ανήθικο. Επειδή  σχεδόν πάντα, σ’ αντίθεση με όσα λέγονται, το ανήθικο είναι και παράνομο απευθύνομαι στο Σώμα σας. Σήμερα πια οι «επόμενες γενιές» είναι οι «τωρινές γενιές». Αυτές που πρέπει να πληρώσουν δηλαδή.

Επίλογος

Δεν περιμένω ότι η παραπάνω αναφορά θα αλλάξει κάτι. Ούτε πρόστιμα θα εισπραχθούν, ούτε τέλη και φυσικά κάποιοι που διαχειρίζονται δημόσια χρήματα θα εξακολουθήσουν να μας πετούν ξεροκόμματα για να μας κατευνάσουν. Και προπαντός θα δανείζονται. Θα χρεώνουν εμάς, τα παιδιά  και τα εγγόνια μας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε στα Ελληνικά,Ιταλικά,Αγγλικά αντε και Γερμανικά. Όχι greeklish ρε παιδιά!